Wednesday, December 23, 2009

sejak bila,...

seorang sahabat bertanya..

sejak bila si kawan yang periang bertukar menjadi murung..
sejak bila sahabat yang bila balik dari kuliah ada berjuta cerita nk cerita, tiba tiba balik dengan muka yang stress terus tido, tak tegur sesiapa pon...
sejak bila sahabat yang selalunya balik bersama 2 org kawan, tiba tiba nak tunggu di fak sorang2 sampai malam...
sejak bila kawan yang tak pernah nak ambik kisah pasal masalah , tiba tiba dah jadi orang lain sebab masalah yang di sendiri cari..
sejak bila kawan yang happy je bila nampak kawan baik dia masuk bilik, tiba2 kawan baik dia tanya sesuatu dia buat jawab x jawab je...

si roommate bercakap, lepas mid sem break xnak lagi tengok si kawan yang macam ni..
jadi semula macam kawan yang dulu.
bukan si kawan yang bersandar di penjuru loker dan terus menangis seorang diri...

semua orang takkan faham apa yang si kawan tu rasa...
bila ada yang lain cakap "aku faham, aku jugak duduk di tempat yang sama.."
ye ke? masalah yang sama, tapi bukan situasti yang sama dan jugak dua orang yang berbeza....
mampu ke orang faham...

p/s: thanks to yot, syafiqah, ain, fatin, sazila... i need a good listener more than an advisor.. maaf kalau aku tak mampu buat ape yang aku dah janji dengan korang.. thanks for always be beside me whenever i need you all...

Friday, December 18, 2009

cuti itu indah..~ (kononnya)

semalam cuti lagi hari jumaat.. untuk ke tiga minggu berturut turut..

dari raya aji..
birthday papa angkat (sultan selangor)..
awal muharram..

the next friday pon cuti jugak..
krismas carol.. (carol tu sja nk tambah2)...

maka jumaat ni nk balik kedah..
seminggu utk mid sem break...

rabu ni test kimia...
study pon baru separuh.. huhu..
seket2 lama jadi banyak..

isnin ni, ada perbicaraan untuk second round..
good luck untuk kengkawan yg bakal mengahadapinya. hehe..
jangan nk ketawa macam aku lak masa masok bilik perbicaraan tuh eyh..

ari tu aku da tersenyum senyum nk ketawa..
nasib baik hakim tu buat2 x nampak.. (exactly mang nampak coz berdiri depan dia)..

mana aku x gelak, masa dia baca pertuduhan tu aku rasa macam baru buat 1 pembunuhan je..
gila la diorang tuh..
habes xde keja nk buat kowt..
ngeng~

kat kolej aku sekaran (kolej mawar) belambak budak u laen datang..
untuk karnival iktiraf..
ntahlah karnival amenda tuh..
nampak la berbijik bijik bas yg datang..
usm, utm, upsi, unimap.. n etc....

cuti ni nk gi beli tiket bas..
tgh pikir2 nk balik kedah hari apa...
jumaat pagi kot..

report fizik dah siap utk part aku..
khamis petang ni nk hantar.. (syok sampai terlompat lompat)

report kimia dah nk siap...
baru je text dr. robert mikhail (jangan jeles) huhu...
nk jumpa dia buat discussion..
n he replied, "i am away on leave until january. u can delay submission until then, see me before u submit"..

kepada yot, yg tak percaya aku msg ngan dia, len kali percaya2 lah erk.. haha
ada lagi dlm inbox aku.. kakaka..

k, aku pun xtau apa yg aku mengarut karut dalam blogpost kali ni..
semua benda aku camppur..
saja dah xda kerja..
nk jugak buat newpost..
ngeng!
tata titi tutu...

Wednesday, December 16, 2009

photo maniac~


time: 11.00 a.m

venue: lecture hall c, science and techno building







naimah.. ain.. syafiqah.. haiqal.. dzulfadhli.. faiz..

Saturday, December 12, 2009

picnic in bagan lalang!

date: 12 disember 2009

day: saturday

venue: bagan lalang

time: 8.30 a.m till 8.30 p.m

axtivity: picnic

sampai pkol 8.30 pagi.. ingatkan air naek pkol 10.. tunggu punya tunggu, pak cik jual nasi lemak tu kta pkol 2.. maka kami lima beradik main uno lah dulu..
macam main perang2, riuh gila, padahal main uno ja.. huhu
besa lah, diorang mang x puas ati dengan kepakaran aku, yang menang dua kali berturut turut!
hahah...
siap buat pelan nak jatuhkan aku!
cuss.. ngeng..
aku kt pantai tuh (air x naek lagi).. belakang tu Golden Palm Villa.. in construction..

namaku.. (malas nk rotate) huhu..


cuaca yang mendung.. pagi lagi ni...
my sis in law, rosalina erma..

my bro, zulfakri.. main layang layang...

my sis, mazira.. my bro in law, zamrizan.. my nephew, umar wafi..

ni ketam abg aku gi tangkap.. ksian dia..

nilah umah sementara kitorang.. best nih.. ada tilam lagi dalam khemah tuh.. pak cik jual nasi lemak cakap air naik pkol 2, pak cik kat kedai cakap air naik pkol 5..
pkol 2 tu air da byk, tapi aku x puas ati, nk tunggu pkol 5 jgk.. so aku tido dr pkol 2.30 sampai pkol 4.45..
bila aku bangun, air dah turun balik!!!
wargh! bengang aku kna tipu ngan pakcik kedai tuh...
xdak maknanya....
org yg dah makin ramai.. semua berkhemah.. best nih!

malam.. on the way kemas2 nk balik.. rmai giler tido situ.. len kali nk tido stu jgk larh.. cam best je..

Thursday, December 10, 2009

ye, celcom centre, boley saya bantu??

maka, geramlah aku bila broadband xleh nak connect dari semalam...

hari ni aku nekad nak call celcom centre..
ape halnye ni???

maka aku mencapai henfon celcom aku tuh..
no di dail...

selamat datang ke celcom service centre.
untuk bahasa melayu tekan 1..

aku tekan 1..

jika anda pengguna celcom tekan 1..

aku tekan 1...

masukkan no telefon anda dan kemudian tekan #..

aku pon masukkan 013481****#..

sila tunggu sebentar, operator kami akan disambungkan kepada anda..

maka aku pun tunggu lah.
tunggu punya tunggu...
lama tak agak pulak!

operator: ye cik, selamat pagi boleh saya bantu?
mangsa: saya nak tanya, kenapa broadband x boleh nak connect?
operator: sejak dari bila tu cik?, pukul berapa?
mangsa: semalam dalam pkol 11..
operator: cik guna postpaid ke?
mangsa: x, prepaid..
operator: guna modem apa cik?
mangsa: henfon.
operator: kejap ye cik, saya sambungkan kepada bahagian teknikal..

maka keluarlah caller ringtone yg ntah apa2 tuh..
lama nk mampus!
penat aku tunggu..
last2..

maaf, talian sedang sibuk, sila cuba lagi sebentar lagi. terima kasih..

bangang larh!! penat aku tunggu...

setengah jam kemudian, aku call lagi..
prosedur cam biase, tekan 1, 1 pastu no phone..
maka, ada la operator angkat..

operator: ye, ada apa masalah?
mangsa: saya nak tanya pasal broadband, knape xleh connect??
operator: sejak bila cik?
mangsa: semalam. pkol 11..
operator: cik guna dari henfon atau henfon sebagai modem?
mangsa: henfon sebagai modem connect kat laptop.
operator: boley saya tau no broadband cik?
mengsa: 013494****
operator: nama cik dan model henfon?
mangsa: saya naimah, henfon w910i.
operator: ok, cik tunggu sekejap, kami sambungkan kepada bahagian teknikal.
mangsa: ok,,

maka sekali lagi aku tunggu....
tunggu.. dan tunggu...
xlama kemudian...

technician: ye cik naimah, cik ada masalah nak connect kan?
mangsa: ye..
technician: sekarang cik pergi dekat menu henfon, masuk dekat setting..
mangsa: dah..
technician: masuk dekat connectivity.
mangsa: dah
technician: cik pilih celcom 3g
mangsa: dah..
technician: cik pergi deklat edit, apa yg ada dekat 'apn'?
mangsa: celcom3g
technician: cik pergi dekat proxy, semua on ke?
mangsa: a'a, semua on..
technician: cube baca proxy address..
mangsa: 101.28..

tiba2, panggilan terhenti.. kredit aku!!!!!!!!!!!!!!!!!!
maka nak nanges kot!!!!!

aku pun dengan hati yang cekal lagi tabah, amik phone maxis lak..
teruskan berjuang!

aku call sekali lagi..
ikot prosedur yang sama, cuma aku bukan pelanggan celcom..

operator: ye cik, boleh saya bantu?
mangsa: saya nak tanya pasal broadband, kenapa tak boleh connect?
operator: no broadband cik?
mangsa: 013494****
operator: cik guna henfon ke?
mangsa: a'a..
operator: model henfon cik?
mangsa: w910 i
operator: nama cik?
mangsa: naimah
operator: cik tunggu sekejap, saya sambungkan ke bahagian teknikal.
mangsa: ok..

lama pulak la kena tunggu benda tuh..
penat dah aku tunggu..

technician: selamat tengahari cik naimah, ada masalah untuk connect kan..
mangsa: ye..
technician: laptop ada dengan cik sekarang ke?
mangsa: a'a.
technician: ok, cik pergi ke start, control panel..
mangsa: dah
technician: cik pkai vista ke xp?
mangsa: xp
technician: ok, sekarang pergi ke phone n modem.
mangsa: dah..
technician:lpas tu ke modem
mangsa: dah
techician: cari sony ericsson, click dekat stu
mangsa: dah

maka perbualan kami di panjangkan.. sampai segala mak nenek dia sroh aku click..
smpai siap buat shortcut dekat desktop..

technician: sekarang cuba cik connect.
mangsa: (setelah mencuba) tak boleh pon
technician: ye ke? kat henfon boleh tak?
mangsa: tak boleh
technician: cik pergi dekat setting henfon
mangsa: dah
technician: cari connectivity, lpas tu internet setting
mangsa: dah
technician: msok dkat celcom 3g
mangsa: dah
technician: dekat apn tu tulis apa?
mangsa: celcom3g
technician: yang lain semua on?
mangsa: a'a
technician: berapa address dia?
mangsa: 101.28.***.**
technician: cuba cik connect sekali lagi..
mangsa: tak boleh.
technician: tak boleh? kejap ye.. cik buat panggila dari mana?
mangsa: shah alam.
technician: shah alam.. (dia diam agak lama.) ouh, saya dah check dekat system, henfon dengan laptop cik takde masalah. masalah network. kami akan cuba baiki dalam 2 ke 24 jam. cik cuba connect dari masa ke semasa.
mangsa: (rasa nak mengamuk dah kot) ye, baik..
technician: kami mintak maaf atas masalah tersebut cik. kami akan baiki secepat yang mungkin. selamat tengahari.
mangsa: ok...

bapak geram kot.. aku dah nak mampos click nu click ni.. salah network..
akhirnya lpas 3 jam lebey, da boley connect!!!!
yahoo000..

x sia2 usaha..

Monday, December 7, 2009

hari perbicaraan naimah mohamad

day: monday


date: 7 december 2009


venue: dewan bistari, kolej mawar, uitm s. alam


subject: hari perbicaraan


the story begin: maka hari ni adalah hari perbicaraan aku. aku bersiap dari pukul 7.45 malam lagi. pakai baju kurung. setelah siap, aku bersama kawan aku, kinah berjalan ke dewan bestari, tingkat 1.


sesampainya di sana, takleh masuk lagi dalam dewan tuh.. ramai orang dah tunggu. aku n kinah pun tunggu jugak kat luar tuh. sempat gi ar, grab picture. dari dok cangak saja..




tunggu punya tunggu.. ada la sorang pak cik ni datang. panggil nama untuk sign attendant la lebey kurang.. ade jugak la manusia2 yang tak datang. entahlah pegi mana.

lama jugak nak tunggu nama aku tuh.

lepas sekian lama, sampai jugak turn aku.. huhu [siap letak pic lagi sign attendant]




lepas semua dah sign attendant, maka perbicaraan dimulakan. bukan semua boleh masuk court [dewan bestari kolej mawar], cuma 25 orang pertama.


fuh, lama gila kot diorang kat dalam tuh.. xlarat nk tunggu dah..


dah berapa keping gambar dok ambik, yang kat dalam tu x kluar2 jugak..


lepas tu ada sorang pak cik ni kluar dari dewan tuh..


pak cik: kalau nak cepatkan perbicaraan, masuk tu mengaku ja salah. kena bayar rm 10 ja setiap denda. kalau tak mengaku, kena bicara laen, lepas tu kalau tetap salah kena bayar rm 50 pulak setiap kesalahan. ni yang lambat keluar ni sebab tak nak mengaku lah. ni lagi diorang semua tak habes mengaku, korang tak boleh masok.


fuh, tak geram pon lah. da lama giler dok tunggu. da penat tau ark!


len kali bawak masuk yg nk mengaku dulu lah.. aku ni dah lama bersiap sedia nak mengaku ni..



maka, kami pun menunggu dan menunggu. second round pulak masuk. jam dah pukul 9.45 malam. masuk lah 25 orang tuh. lama gila jugak kali ni..


orang dah penat nak tunggu..


at last keluar jugak semua budak2 tuh..


n kali ni pak cik tu dah x larat nk panggil 25 orang dah, dia panggil 45 orang sekali.. aku akhirnya dapat masuk.


masa masuk tu nak ketawa pon de gak. macam tengah masuk court buat kesalahan besar.. huhu..


bawah ni kedudukan kitorang ngan manusia2 dalam tuh..


hitam: pintu masuk [sebelah kiri], pintu keluar [sebelah kanan]
biru bulat : hakim
hijau bulat : juri
kuning bulat: pendakwaraya
pink bulat: pemerhati
pink petak2: kedudukan kitornag
hijau petak: kedudukan aku

procedure:
1) pendakwaraya memanggil nama semua orang, bagi meng 'check' kehadiran. para pesalah mengangkat tangan tanda hadir.

2) perbicaraan dimulakan.

pendakwara: maka pesalah pesalah ini dihadapkan dengan kesalahan melanggar kaedah 32 bah. III, tatatertib asrama dalam kaedah kaedah institusi pelajara (tatatertib pelajar pelajar) 1976. bla.. bla.. bla..
maka dengan ini di dapati bersalah atas pertuduhan pertuduhan seperti di dalam surat pertuduhan dan pada masa yang seperti dalam surat pertuduhan. bla.. bla.. bla..

hakim: bagi setiap pertuduhan, denda rm 10 akan dikenakan. bagi sesiapa yang tidak mengaku bersalah akan dibicarakan semula. ada sesiapa yang ingin mengaku tidak bersalah? [hakim memanggil satu persatu nama, jawab mengaku bersalah atau tidak]

aku: [angkat tangan] mengaku.

semua orang mengaku bersalah coz dah tak larat nak tunggu dalam court tuh..


lepas mendengar leteran dari tuan hakim, kami pun di benarkan keluar. menuju ke meja pemerhati dan mendapatkan surat denda, dan keluar.

aku pun kena la rm 40...



dengan bangganya memegang surat pertuduhan~

Saturday, December 5, 2009

fishing the fish~

time: sem break!


activity: fishing!


mate: auntie n mum!


the story begin: maka mak aku mengajak aku pegi memancing.. aku pada mulanya xnak ikot.. malas kowt..
setelah dupujuk, aku pun ikot larh,, xde benda pon nk buat kt umah tuh..
berkenderaankan motosikal aku n mak meredah lah jalan raya..
ikot je mak aku cakap pegi mana [aku driver mak aku].. mana la ceruk mak aku nak ajak pegi nih.. mak cik aku pon join sekali...
maka sampailah kami di kawasan sawah padi.. aku ingatkan nk gi cari ikan kat lubuk ka kat sungai ka..

cess.. parit kecik ja, x adverture langsung [ayat blagak]...





maka kedua dua pioneer ni pun memasang pancing masing2.. aku tengok je.. ntah apa la diorang dok ready tuh..
pasang umpan larh tuh..
umpan: kekatu..



aku pun ada pancing 1.. diorang pasangkan umpan utk aku.. [kalau aku pasang sniri gamaknya ikan tu ketawakan aku coz sah2 nampak mata kail tuh...]

maka aku pon cari port bagus punya.. dahlah tgh hujan..

sebab anak mithali aku pon ikot jelah hobi mak aku nih..

tapi bukan ikan yang aku dapat, laen yg aku dapat kowt..

PACAT!!!!!

apa lagi terjerit bagai nak keluar anak tekak aku.. mak cik aku yang super powernya ambik kayu buang menatang tuh..

ada sorang mak cik yang mancing kat situ gak dah terjeling jeling kat aku..

agaknya da lari kot ikan dia dengar aku jerit.. arh, lantaklah.. kisah apa.. huhu [gila otai]

mka aku pon beredar.. 1 ikan pon xdapat.. aku dah surrender.. mak n mak cik aku steady lagi kat situ.. xnak pulak pacat tu naek dekat diorang.. [confius aku]..


setelah setengah jam.. mak aku hanya berjaya mendapatkan 3 ekor ikan kecik.. maka mereka mula berputus asa.. diorang plan venue baru lak..[ni mang otai mancing ni, tau je port2 baru]..
maka berangkatlah kami..
tempat baru ni ok sket.. dekat tepi jalan tar..
maka aku pun nk mancing cak..



berkat kesabaran san kesungguhan aku yang bertubi tubi, maka aku berjaya dapat sekor.. masa excited ikan tu tarik kail tuh, aku angkat kail selaju yg mungkin sampai ikan tu tkeluar dari mata kail terpelanting atas pokok belakang aku.. then, gedebuk! dia jatuh atas jalan tar tuh..
aduh! sakitnya...
ikan tuh kecik ja.. besar dua jari..
mak aku kata "tarik kail tu macam dapat ikan jos"



lepas hampir dua jam lebih.. maka dah nak balik..
jumlah ikan: ada la dalam 9 ekor kot...
mak cik aku nak stedy lagi kt stu..
aku n mak nk kna balik, nak ambik adik kat skolah..



tapi, mang best lah jugak.. dari x de benda nak buat kt umah..
esoknya mak aku per lagi..
aku dah x ikot..
malas larh..
ikan x ska kat aku..



this is where the kampunggal live~

Friday, December 4, 2009

6 agendas settled~


hari ni tamat kelas pada 12.30 tghr..
lalu bernekad ingin menyelesaikan semua perkara tertangguh..
huhu..


memulakan perjalanan dari kolej ke menara sultan abdul aziz..
bertemankan syafiqa..
sebelum mula berjalan, mintak plan shortcut dari izzah n fatin..
konon kononnya tak larat nk ikot jalan jaoh yg aku slalu guna tuh.. (blagak)


agenda:
1. hantar report dekat fakulti kjuruteraan kimia
2. ambik file izzah yg tertinggal di kafe menara
3. ambik duit dr atm machine
4. pergi seksyen 2, fotostat buku computing engineering
5. beli cheezy wadges utk fatin
6. beli nasi goreng student utk yot.


maka berangkatlah kami dengan penuh semangat..
terus ke kedai, print report..
jalan dengan perkasa pergi fakulti..
antar report dekat lab kjuruteraan kimia... [settled 1st agenda]


teruskan perjalanan ke menara SAAS..
pkai redah ja..
sampai dengan selamatnya dekat fakulti izzah (fakulti law)
mengikut pelan, naik tangga belakang..
aku pun ajak la si syafika pegi kat belakang..
x agak pulak tangga dia cam purba..
banyak lak tuh..
tak tau mna satu aku nk panjat..

mna aku boley nmpak menara tu, aku redah ja la panjat tangga..
penat jangan cakap larh..
da tak larat nak angkat kaki dah..
sampai la fakulti sains gunaan..
sekali da tak nampak menara tu kat ne..
satu kerja lagi nk kna pusing2 kat stu plak..
aduss...

aku naik atas sket, bru la nampak bangunan menara tuh.. rasa cam nk tercabut kaki gak..

da tu, jalan belakang lak tu..
nk kna redah tempat tinggalan kat stu..
fuh, akhirnya nampak kafe menara tuh..
dari pkol 3 sampai 4.15 baru sampai.. org pegi sepatotnya 20 minit ja..
kami pun masok situ..
tercari cari file izzah..


mna la budak ni letak..
kta atas kerusi..
aku pon calling calling dia..
pusing punya pusing ada dekat tempat letak pinggan..
spa larh yang kejam ngat neyh..
amik file izzah masukkan dalam beg.. [settled 2nd agenda]

apa lagi tros blah gi naek tingkat atas..
cari atm machine..
syafika amik kt bank islam, aku amik kt cimb.. [settled 3rd agenda]
sempt lagi dok posing gambar kt compound menara tuh..

maka berangkatlah kami ke bus stop kolej seroja untuk ambik bas nk gi seksyen 2..
barulah boleh duduk lepas dah sejam lebey berjalan..
dalam setengah jam, bas pon smpai..
tros naek gi seksyen 2..

lpas sampai, tak tunggu apa dah, cari kedai fotostat larh..
hantar buku untuk 6 salinan.. [settled 4th agenda]
hari ahad baru boley amik..
aku yang dah kelaparan ngan syafika plan nk gi makan kt kfc, alang2 nk beli cheezy wadges utk fatin..
maka berjalanlah kami ke kfc yang dekat situ..
terus gi kaunter pesan makan..
beli cheezy wadges fatin.. [settled 5th agenda]
naik tingkat atas makan kat atas..
lepak lama gila kat stu..
da pnat..
nk balik pon malas..
huhu

lepas berejam kat stu n buat cam kfc bapak aku, kitorang pun balik..
sebelum tu gi food court dulu.. terserempak dengan eca..
beli nasi goreng student utk yot..
lpas sepuluh minit, nasi goreng student siap.. [settled 6th agenda]


maka ingin pulanglah kami..
bas T603 banyak, tapi driver tu lak dok menyembang..
rasa cam nak lempang..
da la penat nih..
dia wat xtau ja kat kitorang kt stu..

aku, syafika, eca..
dia x bukak pintu bas tuh.. gerammmmnyyaaaaa....
lpas dia tengok aku n syafika cam da nk telan dia baru dia naek..

nampaknya kami 3 org ja nek bas tuh..
huhu...
maka akhirnya sampai jua kat kolej..
semua agenda tercapai! Alhamdulillah...
yea!

Tuesday, December 1, 2009

jam o0 jam!!

date: 29 november 2009
time: 4.00 p.m..

event: bertolak dari rumah balik shah alam
5.00 p.m.: masuk highway dari pendang, kedah..

belum sampai sp, jalan dah mula jam.. biar betol!!!
lepas tu, jalan makin ok..
7.00 p.m.:berhenti dekat RnR juru, solat, makan..
7.30 p.m.: bertolak dari juru..

terus jam.. kenapa??? ingatkan kejap ja.. rupa rupanya ber jam jam..
si driver dah kepenatan.. kaki bagai kan kayu dah..
aku target nak sampai s.alam before 11, tak nak lah kene gi mengadap pak guard pulak kat gate tuh..



sejam berlalu, jam makin teruk..
mula berkira kira untuk berhenti di bukit gantang kerana dah penat sangat badan pun dah lenguh kot..
cam apa gi, dok dalam tu berejam dengan jam yang bangang!
sekali sampai dekat bukit gantang, lagi takleh masuk terus kat situ.. jam lagi teruk kalau masuk gak RnR pakai tak leh keluar dah..

teruskan perjalanan jugak..
berjam jam..
ingatkan nak berhenti dekat sg perak pulak..
kereta boley jalan 20 km/h 5minit, 5 minit berhenti..
cam nak turun jalan.. (kot kot boley sampai dulu)
jam dah pukul 10.00 p.m... halfway pun belum sampai..
sah xsempat sampai before 11..
sg perak yang sepatutnya dah sampai, x sampai2 jugak..



masa tu tengah dengar suria fm..
tiba tiba ada info trafik..
"Lebuhraya utara selatan dari arah utara, berlaku kesesakan sepanjang 150 km. kesesakan disebabkan pemandu pemandu yang cuba berhenti di sg perak.."
150 km!!!!
gila larh!!!!

tiba tiba banyak gila kereta buat gila, parking tepi jalan, tengah2 highway..
masing2 da x larat drive dah..
dekat 4 jam drive dalam jam...



akhirnya kitorang buat keputusan nak berhenti dekat tepi jalan gak..
join geng2 tuh..
lantaklah polis nak cakap apa...



ada jugak aku rasa cam nak jadi incredible hulk, angkat suma keta2 gi tepi...
akhirnya nampak signboard tulis "kawasan rehat sg. perak 10 km"..
dah tu, aku pun budget dalam setengah dah boleh sampai situ kot..
tapi tunggu punya tunggu...
tak sampai jugak...
dah dekat dua jam..
baru aku nampak signboard "kawasan rehat sg. perak 5 km"..
MasyaAllah..
dah lama camtu, ada lagi 5 km..
dalam dua jam setengah barulah sampai dekat sg. perak..
dekat nak naik jambatan tu..
jam dah 1.30 a.m.
gila banyak keta queue nak masuk RnR sungai perak..
sah! itulah penyebabnya!
geram gila kot!
dah nampak banyak nak masuk situ, takyah la nak masuk jugak..
150 km jam just sebab nak masuk situ???
pergghhhh..
buktinya, lepas je jambatan sg. perak tu, tak de keta pong!
boleh nampak 2 3 biji keta ja...

sakitnya ati aku!
lastnya kena la balik umah akak aku dulu kat damansara..
takkan nak gi uitm gak, pukul 3.45 a.m baru boley exit kat sg. buloh..
4.13 a.m. sampai umah...
12 jam dari kedah ke selangor!
penat larh!!!!













Monday, November 23, 2009

bile expired???

satu hari, aku n kengkawan sedang makan roti gardenia dekat bilik.. lalu..

x: weyh, tengok jap bila expired roti ni..
y: jap eyh, nak tengok.. (membelek belek) esok..
x: esok? fuh nasib baik.. habiskanlah jap lagi..

malangnya roti tu tak berjaya dihabiskan.. malamnya, datang seorang tetamu kat bilik kitorang..

z: weyh roti bila ni? boley makan gi tak??
y: (melihat jam di tangan).. boleh gi..
z: pesal tengok jam pulak??
y: yelah, nak tengok dah pukul 12 ke belum.. kalau ye, dah expired lah.. dah masuk tarikh esok..

Thursday, November 19, 2009

movies comment..

pisau cukur.. fazura was so cute.. with her crazy idea.. braces boy (i dun even knoe his name) smart giler larh.. most of all at the dance part..
bella which is just loose in "siapa nak kahwin jutawan" was persue by her friend, intan to go on cruise that was sponsored by her sugar daddy.. main motive, to find a superb rich husband.. on tha cruise, bella busy seduce datuk hisham while intan make a drastic decision to find the murderer of datuk zak..

jennifer body.. u better be above 18 to watch.. horror.. but very satisfied.. well-explained.. great ending..
jennifer is a popular student among the girls.. she's the hotty one.. one night she attends to a mini concert kinda gig at the uptown.. the band, low shoulder, burn the club n take her away. they have to sacrice her to the devil, so that the satan will help them to be the greatest band.. the important thing is, they have to sacrifice a virgin.. jennifer who thinks they want to rape her, lying that she's still a virgin, so that they will release her..so, one of the band members stabs her with a knive.. but they dun follow the condition to perform the ritual, jennifer is not a virgin.. that cause the devil to get into her dead body.. she lives as usual, but hungry of blood.. human blood.. then the horror begin, she kills two boys n drink their blood.. no one know bout this, except her bestfren.. what she gonna do..

christmas carol.. 45% boring.. nothing make us curious.. mengantuk weyh..
it's about a most stingy man, ebenezer scrooge.. he hate the christmas celebration.. one night, on the christmas eve, a spirit oh his business partner which is died comes.. he tells srooge that 3 spirits will come and help him to realise his mistake in his life.. the first spirit comes and bring him to his past life, child to adult.. the second spirit comes to shows him that even he's stingy and hate christmas, people still love and appreciate him.. the third spirit shows that when he died no one symphaty toward his death..

planet 51.. cute funny movie.. not so superb.. they should make it even unique.. too simple..
it's about planet that lived by a community of aliens.. thay have family, great bond with each others n love.. one day an astronout from the earth comes to the planet.. these aliens call the astronout alien and think that the man is dangerous.. the astronout was hunted by the polices and soldiers.. he hide in a house until found by an alien that realise that he's not dangerous.. the alien name 'lem', try to help him to go back to his flying saucer that was guarded by the soldiers..

Tuesday, November 17, 2009

no tittle..

today...

class: all cancelled..

outing: plaza alam central, kompleks pkns

lunch: food court, plaza alam central

best buy: sandal caspia, tshirt be girl

mate: syafiqa, shafa, yusra, aza

transport: bus.. rapid kl of course..

dinner: chicken fried rice.. (syafiqah bought)

tonight: lepaking.. my room, lin's room

tomorrrow

class: all cancelled

program: lepak ptar

Monday, November 16, 2009

cerita yang sama..sampai bila??

isu semasa: keganasan sedang melanda..

mangsa: students of foundation in law, engineering n tesl (girls) of uitm shah alam, 0910..

jenis keganasan: place these students from groundfloor to 4th floor

berita selanjutnya: seperti yang dikhabarkan kelmarin, anggaran aku terhadap hukuman itu benar benar berlaku. dapat je kunci bilik tadi 1B-04-26(c).. 04! tu menujukkan tingkat 4! dengan kesedihan terlampau kami bagaikan sedang mengangkat bendera putih menyerah kalah dan terpaksa mengangkut semua barang2 dari groundfloor ke tingkat 4.. sumpah cam nak tercabut bahu.. aku angkat 2 trip je.. thanks to yot, ain n fatin yang tolong angkat barang aku..
apakah tidak cukup lagi dengan surat pertuduhan itu?? sehingga terpaksa menghadiri perbicaraan pada 7 disember ini?? dan ada khabar angin sepoi bahasa mengatakan terpaksa membayar rm10 bagi setiap kesalahan..
apalagi naimah.. malayanglah rm40...
rasa macam nak turun makan pun tak sanggup.. biar lapar kat atas ni.. (kononnya..)
dahla wireless tak dapat... sabo je la..
kalau aku tertinggal barang pikir 120 kali dulu befora nak naik balik.. blok b weyh! kalau a boley tahan lagi..
sedey weyh.. sedey tahap panda ni...

kesimpulan: alang alang diorang letak aku kat atas, lagi aku nak buat semak

kesedihan: bilangan anak tangga dan toilet yang macam purba

roommate: ok la..

fikiran: fikir pasal result yang taklen bukak lagi

setel: unblock aku punya wireless id dekat menara Sulatan Abdul Aziz Shah tingkat 6. beli bantal dekat seksyen 7.

terakhir: cuba berfikiran yang terbaik tentang bilik ni. at least kalau bukak tingkap takyah risau, takde pencuri nak panjat sampai tingkat 4. nyamuk x larat nak terbang cari aku. broadband dah jadi baik. exercise setiap hari.

Saturday, November 14, 2009

hello! anyone can help?

terasa seperti dugaan bertubi tubi menimpa diri...
bermula dari muet (listening) ntah kenapa speaker tu menjadikan suara org tu cam sengau je.. (langsung x clear)

selepas ber purnama menunggu result..
lpas keluar, xleh check pulak...

tiba tiba ketika mendaftar kolej tadi...
aku rupa rupanya dikenakan tatatertib..
-tak susun kasut
-tak buang sampah
-tak kemas bilik..

kenapakah???

surat pertuduhan telah diterima..
perbicaraan pada 8 disember...
jenaka apakah yang sedang berlaku???

aku kini ditempatkan di bilik sementara..
esok baru dapat blik tetap..
macam kena kuarantin pulak...

kalau diorang nk balas dendam pada aku dan pesalah pesalah yang lain,
pastinya kami akan ditempatkan di tingkat 4 atau 5..
itu dinamakan kurang asam..
*&$%&^*$##

dalam 200++, cuma 43 org terselamat...
fuhhh..
kekejaman sedang berlaku...
tolonggggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


yang merana,
naimah mohamad...

gilakah..

esok daftar kolej

isnin masuk kelas

result keluar kemarin

jangan tanya berapa dapat

student portal xleh bukak

so result pon aku xde

mood: rasa cam nak telan orang

di otak: tak ingin memikirkan tentang apa2

Wednesday, October 28, 2009

kesibukan kembali

pergh, at last da abes menda tuh...
entah kenapa internet suka je nk cari gadoh smpai aku tpaksa online pkol 3 pagi tadi baru ok..
thanks for those keep following this story...

now busy for course registration..
(having headache thinking on choosing one of "malaysian politics", "information literacy skills" or "english for pre-degree"...)

7 november, my muet..
13 november, back to shah alam..
15 november, college registration..
16 november, start having lecture..

need to go to bsn to buy the pin number.. for upu registration..

apakah ini????? kesibukan kembali..

yang abadi... (last post)

continued from previous post...

“Dah boleh mula rasanya..” Soal imam itu.
“Ya, dah boleh rasanya. Yang ditunggu pun dah sampai.” Jawab Datuk Zamri.
“Yang mana nak mula dulu ni?” imam tersebut membelek belek borang yang berada di depannya.
“Yang tua lagi tu dulu tok imam..” Amirul berjenaka. Semua di situ ketawa. Afiq mengalih pandangan kearah Amirul.
Ada saja modal untuk menyakatnya.
“Bos dulu..” Eizy tersenyum.
“Yang nama Mohammad Afiq yang mana satu?” soal imam tersebut.
“Ya, saya.” Afiq memandang imam tersebut.
“Mula dululah ye. Yang satu lagi sabar dulu lah ye. Takpe, Datuk Jamal booking saya sampai petang, kalau lima enam orang nak menikah pun boleh.” Semua tertawa di situ.
Afiq tersenyum lalu bangun untuk duduk di atas bantal besar yang berada di hadapan imam.
“Pasangannya yang bernama Anis Farhah binti Mustafa, betul?” Soal imam inginkan kepastian.
“Ye, tok imam..” Afiq tersenyum.
“Moleklah tu, takut tersilap dengan yang seorang lagi pulak..” Masih sempat imam itu bergurau.
“Jangan tok imam. Merana nanti orang tu..” Amirul masih menyampuk.
“Dah boleh mula ye.” Imam memandang kedua dua orang saksi di sebelahnya.
“A’aa.. Boleh, boleh..”

Dear diary,
It’s been five days I became his wife. Everything is so wonderful. Papa baik sangat dengan aku. Actually aku dah lupa semua perkara yang dah lepas tu, cuma dia masih rasa bersalah. So how?
We just move in in this beautiful house. Kecik je, bukanlah bungalow or whatsoever but just nice lah untuk dua orang. Aku yang mintak just nak duduk dekat kondo. And guess what, bukan kitorang je yang duduk dalam rumah. It’s also mr frog n miss frog.. opss! Madam frog already. Haha..
Honeymoon?? Aku yang pilih tau. Buat umrah. Kat situ kali pertama aku dipertemukan dengan dia, so dekat situ aku nak lahirkan kesyukuran aku yang teramat sangat. insyaAllah, dua minggu lagi kami berangkat.
I’ve to go right now. Malam ni nak celebrate burfday my hubby dekat secret receipe. Simple party je, just aku, dia, Eizy and Sara. Tomorrow papa sponsor big party dekat rumah dia. Aku dah tempah dua kek.. banyak?? Satu tu special punya. Untuk aku tekup kat muka dia larh. Haha.. opss! Dia tak tau pun aku order dua biji. Kalau tak mesti dia dah syak kan?? Ok, got to go.. thanks diary..


“Sayang! Cepatlah!” Laung Afiq dari ruang tamu.
“Yelah, nak keluar lah ni..” Dia menutup diary tersebut. Diletak kedalam laci meja. Dia bergegas keluar bilik.
“U order dua biji kek ke?” Soal Afiq.
“Mana ada.” Mereka bergerak keluar. Afiq menutup pintu, lalu dikunci.
“Ye ke, tu resit tu tulis dua biji.”
“Takdelah, nak buat apa dua biji. Empat orang je.”
“Betul ke? Karang u kasi muka I pulak sebijik.”
“Tekdelah, tu time dulu, tak matured..”
“Ye ke?”
“Yelah..”
“Betul ni..”
“Betul lah..”
“I dah pakai baju baru ni, karang kotor..”
“I tak buatlah. Kotor pun takpe, sabun basuh ada.”
“U serious ni.. Dahla kek coklat.”
“Haha.. Tu la yang best..”

Do we deserve to each other??? You tell me..

THE END...

Tuesday, October 27, 2009

yang abadi... (15th post)

continued from previous post..

“Kenapa? Apa yang berlaku?” Datuk Jamal yang baru tiba menghampiri tapak projek, ingin melihat apa yang berlaku melihatkan ramai yang berkerumunan di situ.
“Datuk..” Idris terkejut dengan kehadirannya.
“Kenapa? Ada apa ni?” Soal Datuk Jamal cemas dapat menjangkakan sesuatu berlaku daripada mulut mulut pekerja binaan di situ.
“Encik Afiq dan Cik Anis kemalangan. Datuk, boleh Datuk tinggalkan kawasan ni dulu. Bahaya. Datuk tak pakai safety helmet..” Idris cuba menenangkan keadaan.
“Kemalangan? Mana? Mana anak saya? Mana anak saya?” Datuk Jamal tidak menghiraukan Idris yang cuba menenangkannya. Dia tetap ingin menghampiri kawasan itu.
“Datuk, saya faham Datuk risau. Datuk tolong bersabar..” Tiba tiba kedengaran bunyi siren ambulans yang sampai. “Datuk duduk dulu. Nanti diorang uruskan Encik Afiq. Datuk, bawak bertenang Datuk.”
“Awak nak saya bertenang? Awak tau tak tu anak saya?!” Suara Datuk Jamal makin meninggi.
“Datuk, bertenang Datuk..” Idris masih cuba menghalang Datuk Jamal menghampiri kawansan tersebut.
Beberapa attendant yang datang cuba mengenalpasti kecederaan Anis dan Afiq sebelum mengangkat masuk ke dalam ambulans. Kekecohan semakin reda.

Amirul melangkah pantas ke bilik di mana Afiq ditempatkan, dia baru sampai dari Australia. Dia datang bersama Nisa. Langkahnya makin perlahan apabila melihat Datuk Jamal yang sedang duduk di kerusi menunggu di luar bilik itu. Amirul menghampiri Datuk Jamal.
“Uncle, Afiq macam mana?” Soalnya. Lelaki itu memandangnya. Jelas merah mata lelaki itu, menangis. “Uncle, uncle ok ke?, uncle balik berehat dulu.” Amirul terkejut melihat wajah itu. Jam sudah menunjukkan pukul sebelas malam.
“Takpe, uncle nak tunggu di sini.” Lemah suara itu.
“Afiq macam mana?” Soal Afiq sekali lagi.
“Dia dah sedarkan diri tadi. Dia selamat. Dia dah..” Ayatnya terhenti.
“Kenapa uncle?”
“Dia dah ingat balik. Dia dah ingat semuanya..” Masih perlahan suara itu.
“Alhamdulillah..” Amirul menggosok gosok bahu lelaki tua itu.
“Dia mintak uncle explain kenapa uncle tak pernah beritahu dia pasal Anis.” Amirul terkejut. Dia mengeluh, mula yakin kenapa lelaki itu menangis.
“Uncle, uncle balik dulu. Biar Mirul tunggu dia di sini. Esok pagi Mirul cuba cakap dengan dia. Dia masih terkejut lagi tu. Nanti bila emosi dia dah stabil, dia akan mula faham. Uncle balik dulu..” Amirul berusaha memujuk.
“Amirul janji akan cuba cakap dengan dia ye..” Lelaki itu bersuara mengharap.
“Ye, Mirul janji. Uncle ikut Pak Majid balik dulu.” Amirul memandang Majid, mengharapkan lelaki itu bertindak sesuatu.
“Datuk, kita balik hotel dulu. Esok pagi kita datang semula. Datuk pun dari tengahari tadi belum makan.” Majid mula bersuara.
“Uncle balik dulu. Nanti ada apa apa Mirul call uncle.” Lelaki itu mengangguk. Dia kemudian mula melangkah perlahan berlalu dari situ. Amirul memandang Nisa.
“Anis macam mana?” Soal Nisa.
“Entahlah. I pun tak tau. Takkan I nak tanya uncle tadi. takpe, nanti I tanya nurse dekat depan. I hantar u balik dulu. Nanti I datang semula.”
“Takpe, I tunggu sini dengan u.” Nisa duduk di situ.
“Nisa u balik la berehat. U pun bukan sihat sangat, I boleh tunggu sini sorang sorang. U pun belum makan ubat.” Amirul melarang.
“Oklah, tapi I boleh balik sendiri. U tunggu je kat sini. Esok pagi I datang.”
“Tak, I hantarkan. Dah lewat ni. Jom..” Mereka berjalan beriringan berlalu.
“U rasa uncle masih marahkan Anis?” Soal Nisa.
“Entahlah. Tapi dalam hal ni, takde siapa yang salah. Tak adil untuk salahkan Anis.”
“Boleh ke uncle faham. Dia accident sebelum ni pun bukan salah Anis.”
“Sekarang Afiq dah ingat semua. Uncle dah tak boleh nak manipulasi perkara sebenar.” Amirul menekan punat lift untuk turun ke tingkat bawah. Mereka menunggu.
“Afiq is in the middle. Anis or uncle.” Mereka melangkah masuk ke dalam lift sejurus pintu lift terbuka. Terdapat dua orang jururawat di dalam. Mereka terdiam menunggu untuk sampai ke tingkat bawah. Akhirnya mereka melangkah keluar.
“Afiq dah besar untuk buat keputusan.”
“Lepas lapan bulan ni, Afiq masih cintakan Anis ke?”
“Kenapa u tanya macam tu? Mestilah..” Amirul yakin.
“Macam mana kalau dalam masa lapan bulan ni Afiq dah sukakan orang lain?” Nisa menyerkap jarang.
“He won’t.”
“Ye ke? U never know..”
“Kalau betul pun apa kita boleh buat..” Amirul mengeluh.
“Anis sekali lagi kecewa. Anis sekali lagi terluka..”

Sara berulang alik di ruang tamu. Dia resah. Terasa ringan sahaja kakinya ingin melangkah ke hospital. Dia masih tertanya tanya perkhabaran lelaki itu. Tiba tiba telefon bimbitnya berbunyi, nama ‘papa’ tertera di situ.
“Papa!” Dia bersuara pantas sejurus menjawab panggilan itu.
“Ye, Sara call ke tadi? kenapa? Dah lewat ni, tak tidur lagi ke?” Soal Datuk Zamri.
“Papa, tadi Encik Afiq kemalangan dekat site.” Dia memberitahu. Datuk Zamri terkejut.
“Accident? Langgar kereta ke? Lori?” Soal lelaki itu.
“Papa, bukan car accident. Accident dekat site. Konkrit jatuh.”
“MasyaAllah. Macam mana boleh jadi macam tu. Dah tu, macam mana sekarang? Dia ok tak?” Soal Datuk Zamri lagi.
“Papa, Sara call papa untuk mintak tolong papa tanya Datuk Jamal.” Dia meminta.
“Papa? Eyh, papa pulak. Awak tu yang kerja dekat situ. Awaklah tanya. Kenapa tak pergi melawat di hospital?” Datuk Zamri hairan.
“Sara dah kena pecat petang tadi papa.” Perlahan suaranya.
“Ya Allah, kenapa pulak ni Sara? Apa sebenarnya berlaku? Cerita dekat papa. Kata Afiq accident, bila pulak dia pecat Sara?” Datuk Zamri keliru.
“Panjang ceritanya papa. Sekarang papa call lah Datuk Jamal, tanya pasal Encik Afiq..” Dia memohon.
“Takde, takde.. Papa nak dengar dari mulut Sara sendiri. Sara ada buat salah ke?” Suara Datuk Zamri serius.
“Papa, kalau papa sayangkan Sara, papa call Datuk Jamal, tanya pasal Encik Afiq.” Sara terus menghentikan panggilan. Dia terduduk di sofa. Dia memandang sepi ruang tamu itu. Dia buntu.

“Kau nak makan apa apa tak?” Soal Amirul memandang Afiq. Lelaki itu cuma menggeleng. Sejak bangun dari tidur pagi tadi lelaki itu masih mendiamkan diri. Amirul sendiri tidak tau apa yang harus di lakukan. “Makanlah sikit. Nanti macam mana nak makan ubat.” Amirul bersuara lagi. “Sakit kepala lagi ke?” Amirul menyoal. Dia akhirnya putus asa tatkala melihat lelaki itu masih mendiamkan diri.
Tiba tiba pintu bilik itu di buka, Nisa menjengukkan muka. Dia tersenyum kepada kedua dua lelaki itu kemudian melangkah masuk.
“Dah breakfast?” Soal Nisa.
“Belum, eloklah u dah sampai, I nak turun breakfast.” Amirul mencapai beg kertas di meja sisi itu untuk mengambil telefon bimbit dan dompetnya.
“Ok.. Afiq dah breakfast?” Soal Nisa kepada suaminya.
“Belum. U cakaplah dengan dia. Dia tak nak makan.” Amirul berlalu keluar. Nisa menggeleng geleng kepala.
“U nak bubur ke? I boleh mintak nurse hantarkan..” Nisa bersuara. Afiq tidak mengendahkan pertanyaannya. Nisa mendiamkan diri. Mencari cari sesuatu untuk diperkatakan. “I tau, semua ni terlalu sukar untuk u. tapi u kena tau, ada sebab kenapa uncle buat macam tu. Kalau u sayangkan Anis, dia pun sayangkan u.”
“Entahlah..” Itu saja yang terkeluar dari mulutnya.
“Kalau u nak apa apa u cakaplah. Nak makan apa apa ke..” Nisa sudah malas membuka cerita tentang lelaki itu.
“Anis macam mana sekarang?” Soal lelaki itu tiba tiba. Nisa memandangnya.
“Anis.. Dia masih tak sedarkan diri.” Nisa bersuara perlahan. Lelaki itu berubah riak muka. Mungkin terkejut.
“Tak sedar? Teruk ke dia?” Soalnya lagi.
“Afiq, boleh I tanya something?” Nisa tidak menjawab soalan tadi.
“Apa?”
“U masih sayangkan dia? Macam dua tahun lepas?” Lelaki itu terdiam memandang sekeliling.
“I harap yang I takkan kehilangan dia buat kali ke tiga..”
“Kalau Allah beri dugaan untuk u kehilangan dia, u kena terima.”
“She’s not in a good condition right?” Afiq memandang Nisa menantikan jawapan.
“I tak nak beri u harapan, sebab tak nak nanti u kecewa. What can I say, kita boleh berdoa untuk dia.” Terus tertunduk lelaki itu.
“I wanna see her..” Dia mengharap. Nisa mengangguk.

Alia mengalihkan pandangan kea rah pintu bilik itu apabila terdengar ianya di buka. Dia melihat Afiq dan seorang wanita masuk.
“Can I see her?” Soal Afiq pada Alia. Alia mengangguk.
“Duduklah.” Alia mempelawa. Dia bangun dari duduknya. “Saya keluar dulu. Tapi Encik Afiq tak boleh lama. Family dia dah on the way ke sini.” Alia memberitahu.
“A’a.. Thanks.” Afiq mengangguk. Dia memandang wajah itu. Terbaring lemah. Dia menggunakan alat bantuan pernafasan.
“I keluar dulu.” Nisa pula mengundurkan diri.
“Anis, saya tak boleh hidup tanpa awak. mungkin awak mampu tunggu saya untuk sepuluh tahun, tapi saya dah tak mampu nak tunggu awak walaupun lagi sesaat. Tolong buka mata awak, cakap pada saya kali ni awak takkan tinggalkan saya.” Air mata lelaki itu akhirnya mengalir. Dia tewas di hadapan insan itu.
“Tolong bangun dan marah saya sebab tak ingat sedikitpun tentang awak. Marahkan saya sebab saya dah cakap pada awak kalau insan yang saya pernah sayang tu muncul di depan saya, saya akan mintak maaf sebab dah tak ada perasaan pada dia. Marahkan saya sebab tak jemput awak di KLIA. Marahkan saya sebab awak jadi begini.. Sedarlah Anis.. Tolonglah..” Dia terus merintih. Air matanya masih turun.
Tiba tiba pintu bilik itu di buka. Alia muncul. “Encik Afiq, family Anis dah sampai, boleh tak kalau Encik Afiq keluar dulu.” Afiq memandang Alia. Dia mengangguk.
Dia memandang sekilas pada Anis. Dia kemudian bangun untuk beredar. Dia berhenti sebentar di hadapan Alia.
“Benda yang paling saya kesal dalam hidup saya, saya tak dapat ingat tentang dia dalam lapan bulan ini.” Dia terus melangkah keluar.

Afiq berjalan jalan di kawasan sekitar hospital. Dia ingin mengambil angin. Dia kemudian duduk di kerusi bangku di situ. Memandang sekitar kawasan itu. Ramai pesakit yang berada di situ. Dia melepaskan keluhan.
“Boleh saya duduk di sini?” Soal Alia. Afiq memandang sebentar wajah itu.
“Duduklah..” Itu sahaja yang terkeluar dari mulutnya.
“Encik Afiq dah ok ke? Dah sihat?” Soal Alia.
“Saya takde cedera apa pun. Cuma doctor nak buat final check petang ni, kalau takde apa apa, saya dah boleh balik esok.”
“Ouh, baguslah. Encik Afiq dah ok, pasal tadi?” Soal Alia lagi.
“Awak kawan Anis?”
“A’a, dari sekolah menengah lagi.” Alia tersenyum.
“Ouh, tak payah lah ber encik dengan saya. Awak bukan pekerja saya. Panggil Afiq je.” Dia berhenti di situ.
“Ouh, ok..” Alia mengangguk.
“Awak kawan dengan dia dari sekolah menengah? Awak tau pasal..” Ayatnya terhenti. Dia tidak tahu bagaimana ingin menyoal lagi.
“Pasal dia dah lama sukakan awak?” Alia menduga. Afiq mengangguk. “Awak cinta pertama dia. Dan satu satunya orang yang dia pernah cintakan. Dari kitorang belajar dekat sekolah, sampai sekarang.”
“Saya dah kecewakan dia.” Lelaki itu tersenyum tawar.
“Tak, itu takdir dari Dia. Kita tak boleh salahkan sesiapa.”
“Saya nak tanya awak sesuatu, dan nak jawapan yang jujur dari awak.” Dia memandang Alia. Alia mengangguk.
“Apa?” Dia menunggu soalan itu.
“Lepas dia balik dari Jerman, apa yang dia fikir bila saya tak jumpa dia di KLIA?” Afiq menanti jawapan.
Alia terdiam lama. Dia sendiri tidak pasti jawapan apakah yang harus diberikan.
“Kecewa, putus asa. Cari kekuatan untuk lupakan orang yang dah lupakan dia.”
“Lepas dia jumpa saya di sini?” Soal Afiq lagi. Alia tersenyum, teringat detik detik dia dengan Anis meneka apa yang sedang berlaku.
“Macam macam..” Alia tersenyum menahan tawa.
“Macam macam?” Afiq hairan.
“Yea.. Kitorang tiap tiap malam meneka apa sebenarnya yang jadi pada awak. Awak saja buat macam tu sebab takut dia marah. Sampai dia ingat awak dah kena bomoh.” Alia ketawa.
“Bomoh?” Afiq turut ketawa.
“Sampai Sara yang cerita pada dia apa yang berlaku.”
“Lepas tu?”
“Dia mula faham apa yang berlaku. Mungkin jodoh bukan milik awak dan dia. Mungkin sekadar seorang majikan dan pekerja.”
“I owe her my life twice. Saya tak nak kehilangan dia.” Afiq memandang jauh kawasan rehat itu.
“Takde siapa nak kehilangan dia. Sama sama kita..”
“Kak Lia!” Laungan itu menghentikan kata katanya. Amira berdiri di situ. “Kak Anis…”

Afiq turun dari kereta, ramai orang yang sudah menunggu di dalam masjid. Amirul yang sudah lama menunggu menghampirinya.
“Pesal lambat bro? ingatkan dah tak nak nikah. Boleh je aku gantikan tempat kau..” Amirul mengusiknya.
“Amboi, baru dapat baby ada hati nak pasang lagi satu.” Afiq membetulkan sampinnya.
“Dah la tu, dah hensem pun. Karang balik jugak tok imam tu penat tunggu kau.”
“Yelah, nak masuklah ni.” Amirul berjalan beriringan dengan Afiq. Dia melangkah masuk ke dalam masjid.
Dia tersenyum sebentar pada ayahnya yang sedang menunggu. Datuk Jamal duduk di sebelah Datuk Zamri. Dia kemudian duduk di hadapan imam.
Amirul mengambil tempat di sebelah Datuk Jamal.
“Uncle, bersemangat hari ni nampak.” Amirul menyindir.
“Ni haa, Datuk Zamri ni lagi bersemangat. Uncle steady je.” Datuk Jamal senyum.
“Mestilah, menantu sulung.” Datuk Zamri tersenyum gembira pada hari bersejarah anaknya.
Amirul mengerling sepintas kebelakang, melihat Nisa yang sedang meribakan anak mereka yang baru berumur empat bulan. Wanita itu duduk bersebelahan Sara yang cantik berbusana putih dengan bertudung. Dia kelihatan anggun berseri dengan wajah bakal seorang isteri.
“Tahniah, Sara..” Alia mencium kedua belah pipi Sara.
“Terima kasih.”

to be continue...

Wednesday, October 21, 2009

Memekak Untuk Elak Tekanan (MUET)..

aku telah menduduki test yang unik lagi pelik pagi tadi..
to my luck, aku 1 group dengan eman melina..
so, dia yg byk citer kt aku cmne bnda nk bakal berlaku..
aku pon dgn sedikit pemahaman lagi tak paham berserah je..
group aku 3 org, sorg lagi one gurl yg kitorg tak kenal...

lpas masuk bilik test tu, aku dpt cndidate b, eman cndidate c n of dourse gurl tu cndidate a..
maka berjalan lah task a..
almaklum, cndidate a start dlu.. dia pun mula.. (2 minit bermula)

"gud morning, the topic is the effective way for malaysian food facturer to sell their product overseas and my point is improve the packaging." dia diam sebentar dan tengok examiner. lpas tu dia kta,
"Continue to candidate b." aku yang tengah nak berpura pura take note apa yg dia nk ckp trus terbangak.. aku??? baru 5 saat.. apakah aku yg tak paham format atau apakah yang sedang berlaku??

maka examiner tu suroh aku plak yg buat task a tu.. dahla dapt point, maintain high standard quality..
aku pun tak tau nak high quality apanya..
kang aku suroh jugak tukar tin aluminium tu pakai gold ke platinum ke kowt..
aku dengan serba merapunya gi suroh buat lempuk ar.. mana nak tau larh!!!

lepas termengah mengah (bukan sebab banyak bercakap, tapi bnyk "err", "arr",) aku pun menamatkan 2 minit tuh.. dengan isi yang examiner tu sniri tak paham aku rasa..

eman pun mula la buat pulak.. pergh.. yg ni lancar lagi bermutu lar..
law student sejati..
siap dengan conclusion beb..

lepas tu task b..
aku pun buat la isyarat suwoh eman mula..
task b not so go0d jugak..
tapi tkpelah, the important thing, da habes.. muahaha.. lantak engko la muet..
overall eman banyak mnyelamatkan keadaan dengan membalancekan part discussion supaya everybody got the chance to talk..
or sebelum examiner tu tendang aku kluar sebab tension dengan ke broken an english aku..
huhu..

yang abadi... (14th post)

comtinued from previous post..

“Anis, macam mana dengan projek tu? Dah banyak jalan?” Andrew bertanya.
“A’a.. Boleh la. Baru habis footing, piling. Tengah ready untuk beam. Datanglah tengok..” Anis mengajak.
“Kalau baru nak buat beam, I tak pergi lagi kot. Bila dah nak siap baru I nak pergi tengok. I tak pandai lah, construction.” Andrew senyum.
“Alah, Nampak tiang pun dah boleh Nampak bentuk jugak.”
“Memanglah, tapi I banyak kerja sekarang. Nak pergi site pun tak sempat. Tengoklah nanti.lagipun I takutlah time time construction ni. Bahaya. Yelah, pasang tiang semua. Sekarang kan guna IBS kan? Lagi I takut.” Bebel Andrew.
“Mana ada nak takut pulak. Pakai safety helmet lah.” Anis menjelaskan.
“Yelah, kalau tiang IBS tu jatuh atas kepala u,helmet tu pun hancur la.”
“Isy, u ni.. Mulut tu kan. U patut doa kitorang selamat tau.” Anis marah.
“Memanglah, tapi tu bahaya. Sebab tu perempuan tak sesuai krja macma tu.”
“Siapa cakap. I boleh je..”
“Anis, apa kata kita mintak tiga bilik nanti, hotel tu. Empat bintang tu..” Andrew bergurau.
“Yelah tu. Kalau u nak, cakap lah nak yang mana, nanti I suruh diorang buat tandas yang besar punya untuk bilik u, nak?” Anis ketawa.
“Anis, petang ni ada hal tak?” Soal Afiq tiba tiba muncul di situ.
“Petang?”
“A’a, lepas lunch hour..” Afiq bersuara lagi.
“Lepas lunch hour tak de hal. Kenapa?” Soal anis hairan.
“Pergi site, ada problem. Pasal beam tu. Saya ada hal pergi lambat sikit.” Afiq memberitahu.
“Problem apa? Bukan dah start pasang ke?”
“Ye, tapi tadi Idris call, beam yang sampai tu macam tak kukuh je. Awak pergi check. Nanti saya pergi kita bincang lah nak contact supplier ke macam mana.”
“Baik bos.” Anis mengangguk. Afiq berlalu.
“Kenapa dengan beam?” Soal Andrew.
“Manalah I tahu, kan kejap lagi I baru nak pergi.” Yang sorang ni pun sibuk je.. hish…

Sara terkejut melihat Datuk Jamal masuk ke pejabat itu. Dia mendekati lelaki itu.
“Datuk, bila Datuk sampai? Encik Afiq tak cakap pun Datuk nak datang.” Sara menyambut lelaki itu.
“Kenapa tak boleh datang syarikat sendiri?” Soalnya.
“Bukan, bukan macam tu. Datuk nak jumpa Encik Afiq ke?” Soal Sara.
“Ye, dia ada?” Soalnya serius.
“Takde. Dia ada hal dekat luar. Datuk nak tunggu dalam bilik dia ke?” Soal Sara lagi.
“Takpe, saya tunggu dalam bilik tetamu.” Datuk Jamal menuju ke bilik itu. Sara mengikutnya.
“Datuk nak air ke?” Soal Sara lagi.
“Buatkan saya kopi segelas.”
“Baik. Saya pergi buat air dulu, Datuk.” Sara meminta diri lalu pergi dari situ. Dia berjalan pantas menuju ke tempat Anis.
Dia melihat tempat Anis kosong. Di pandangnya Zul disebelah tempat itu.
“Encik Zul, Cik Anis mana?” Soalnya.
“Cik Anis? Ouh, dia pergi site. Kenapa?” Soal lelaki itu.
“Dia pergi lama tak?” Soal Sara semula.
“Lama saya rasa, dia baru je pergi. Rasanya lepas lunch hour dah tak masuk ofis kot. Balik terus nanti dari site.” Zul memberitahu. Sara mengurut dada lega. Dia takut Datuk Jamal terserempak dengan Anis.
“Takpe lah. Terima kasih Encik Zul.”
“Takde hal lah..” Lelaki itu tersenyum.

Sara menuju ke pantry. Dia berfikir fikir perlukah dia memberitahu Encik Afiq, Datuk Jamal datang. Dia yakin jika dia memberitahu, pasti Afiq bercerita tentang engineer yang membantunya dalam projek sekarang, Anis.
Ini bukan sesuatu yang baik. Sara masih berfikir fikir.
“Sara, awak tak buat air Datuk lagi ke?” Tiba tiba Christine muncul di situ.
“Haa? Kenapa Datuk dah mintak air ke?” Soalnya. Dia terus mula membancuh air.
“Takde. Tadi saya masuk bilik tetamu, nak hantar newspaper. Tengok Datuk ada dalam tu, saya tanyalah dia nak air tak, dia cakap awak dah ambilkan. Tu yang saya pelik kenapa awak tak buat lagi.” Christine menjelaskan.
“Cik Christine, dia ada tanya pasal Encik Afiq tak?”
“Takde pun. Kenapa?” Soal Christine hairan.
“Ada tanya pasal engineer baru ke?” Soalnya benar benar risau.
“Awak ni kenapa? Takde, dia tak tanya apa pun.” Christine rimas dengan soalan.
“Yelah, yelah. Saya nak pergi hantar air dulu.” Sara berlalu. Membawa pergi secawan kopi.

Sara membuka pintu itu. Tersenyum kepada Datuk Jamal yang memandangnya.
“Minum, Datuk.” Sara mempelawa.
“Afiq tengah buat projek apa sekarang?” Soal Datuk Jamal.
“Projek? Err.. Arr.. Projek hotel. Hotel empat bintang.”
“Awak ni kenapa tergagap gagap ni?” Datuk Jamal hairan.
“Bukan.. Bukan.. Saya tak berapa ingat. Yelah, banyak kan projek syarikat ni.” Sara tersenyum.
“Memanglah banyak, tapi awak tu setiausaha Afiq, je bukan semua orang.”
“Ye, Datuk..” Sara malas membantah lagi.
“Berapa harga projek tu?” Soal Datuk Jamal lagi.
“Dua puluh juta.” Perlahan suara Sara.
“Besar tu. Siapa engineer lain?” Soal Datuk Jamal. Sara terkelu.
“Hah? Erm.. Saya tak pasti Datuk.” Sara mengelak.
“Tak pasti? Awak ni makan gaji buta ke apa?” Berang Datuk Jamal.
“Bukan. Projek tu ramai yang tolong. Saya tak tau sangat, lagipun Encik Afiq tak bagi saya masuk campur hal projek ni.” Sara berbohong.
“Dah, awak pergilah buat kerja awak. Saya tunggu di di sini.” Arah Datuk Jamal. Emosi nya tidak stabil bila membabitkan anak tunggalnya itu.
“Saya pergi dulu Datuk.” Sara keluar dari bilik itu.
Dia risau memikirkan Anis. Perlukah dia menghubungi gadis itu. Supaya dia tidak terkejut jika bertemu Datuk Jamal dan tidak ada perbalahan antara mereka.

Datuk Jamal membelek belek surat khabar, tiada berita yang menarik untuk di baca. Tiba tiba pintu bilik tetamu itu di buka. Andrew berdiri di situ.
“Eh, Datuk..” Dia tersenyum.
“Awak Andrew kan?” Soal Datuk Jamal.
“Ye, ingat lagi Datuk pada saya. Datuk tunggu Encik Afiq ke?” Soal lelaki itu.
“Ye, dia keluar. Saya tunggu dia dekat sini.” Ujar lelaki itu.
“Saya rasa dia dah tak masuk ofis hari ni.”
“Kenapa?”
“Sebab tadi dia cakap ada masalah dekat site. Dia suruh engineer baru dekat sini, yang handle projek tu dengan dia pergi check. Dia cakap lepas tu dia pergi.” Andrew memberitahu.
“Engineer baru? Encik Afiq ambik engineer baru ke?” Soal Datuk Jamal.
“Ye, Cik Anis..” Nama itu menkejutkan Datuk Jamal.
“Anis? Anis Farhah?” Dia menyoal.
“A’a, betullah tu. Terlupa pulak, dia pernah kerja di Assway kan? Patutlah Datuk kenal.” Becok lelaki itu membocorkan segalanya.
Datuk Jamal mendengus geram. Sampai ke sini dia kejar anak aku.. Datuk Jamal bangun, mencari kelibat Sara.

“Sara!!!” Sara tersentak mendengar jerkahan itu. Beberapa staf memerhatikan turut terkejut.
“Datuk…” Sara memandang wajahnya.
“Betul awak tak tau siapa engineer yang tolong Afiq??” Berang Datuk Jamal.
“Saya.. Saya bukan tak..” Sara mencari jawapan.
“Sekarang saya nak alamat tapak projek tu. Sekarang jugak!” Tengking Datuk Jamal. Sara tewas, dia tidak dapat lagi membantu Anis.
Dia menarik laci mejanya dan mengeluarkan sebuah buku nota kecil. Di tarik keluar sehelai muka surat tertulis alamat tapak projek itu. Di hulurkan pada Datuk Jamal. Datuk Jamal merentap kertas itu.
“Hari ni hari last awak kerja di sini. Saya pecat awak..” Sinis suara lelaki itu. Dia mula melangkah ingin berlalu.
“Datuk..” Sara bersuara. Datuk Jamal menghentikan langkah. “Bukan salah dia apa yang berlaku, tu takdir dari Tuhan, Datuk kena terima.” Sara mengingatkan lelaki itu. Lelaki it uterus berlalu.
Sara terduduk di situ. Beberapa staf yang tidak tahu apa apa berbisik bisik sesame sendiri. Sara membiarkan.
Dia kemudian pantas mengeluarkan telefon bimbitnya dari beg tangan dia cuma mendail Anis, dia hampa apabila telefon bimbit gadia itu ditutup.
Anis mendekati Idris di tengah tengah tapak pembinaan.
“Macam mana?” Soal Anis kepadanya.
“Nilah Cik Anis, beam ni. Ada yang retak. Tu yang saya risau.” Idris memberitahu.
“Retak? Dah tu yang dah pasang ni macam mana?” Anis menyoal.
“Yang dah pasang tu, rasanya ok.”
“Mana boleh ok. Kalau ada yang tak ok, yang lain pun tak ok. Supplier yang sama kan?” Anis menyoal.
“A’a, supplier yang sama. Dah tu Cik Anis, nak buang semula ke?”
“Kita tunggu dulu Encik Afiq tengok dia cakap macam mana.” Anis memberi arahan.
“Saya suruh diorang berhenti dulu pasang beam tu.”
“A’a..” Anis membuat keputusan. Dia memandang ke atas, beberapa pekerja sedang memasang konkrit pasang siapa itu. Dia kemudian kebelakang tapak pembinaan. Memerhatikan kerja kerja di situ.
“Cik Anis!!” Tiba tiba namanya di panggil. Dia menoleh, ternampak Afiq sudah sampai di situ. Dia mendekati lelaki itu, yang agak jauh dari tapak projek.
“Macam mana?” Soal lelaki itu.
“Ada konkrit yang retak. Saya ingat kita buang balik yang dah pasang tu, mintak tukar. Bahaya ni.” Anis memberi cadangan.
“Banyak ke dah pasang?” Soalnya.
“Tak banyak, dalam lima. Tu pun Idris dah check, takde masalah. Tapi risiko lah bos.”
“Idris, tolong ambilkan saya safety helmet, saya nak pergi tengok construction. Takpe. Nanti saya cakap dengan supplier.” Idris mengikut arahan, dia pergi ke pejabat kontraktor sementara di situ, mengambil topi keselamatan. Afiq dan Anis mula menuju ke tapak pembinaan.
“Tapi nanti lari dari schedule. Lambat jugak boleh siap. Nak tunggu beam baru sampai lama jugak tu Encik Afiq.” Anis risau.
“Tak pe, nak buat macam mana. Dari kita ambil risiko. Nanti tak dapat QC jugak.” Mereka memerhatikan kerja kerja pasang tiang.
“Baik bos. Bila bos nak contact..” Bang!!! Mereka terkejut. Anis berpaling ke atas, tiang konkrit besar retak dan dan jatuh ke arah mereka. “Bos!!!” Anis menolak kuat Afiq yang berdiri di situ.
Afiq jatuh bersandar di dinding konkrit, kepalanya terhantuk kuat pada tiang.anis jatuh terbaring di situ, bersebelahan tiang konkrit yang jatuh. Topi keselamatannya tertanggal, kepalanya berdarah. Dia tidak sedarkan diri.

Pandangan Afiq mula kabur, dia masih dapat melihat Anis yang terbaring dengan pandangan yang samar samar..
“Cepat, telefon ambulans.. Cik Anis dan Encik Afiq cedera..”
“Cik Anis berdarah teruk..”
“Encik Afiq, Encik Afiq..”
Pelbagai suara kedengaran keadaan menjadi riuh rendah. Pelbagai suara bermain di otaknya..

“Kenapa kalau besar pun? Bukan awak nak junjung atas kepala awak pun bangunan tu. Bukan awak ke yang cakap, kebijaksanaan awak tu yang penting. Bukan tenaga awak. Ada masalah Cik Anis??”

“Bos tau tak, diorang dah susah payah nak buat surprise ni untuk bos, macam tu bos cakap. Sampai hati bos...”
“Anis!!!! Woi!!!”

“Gosh! I can’t believe I’m trapped inside here with this stupid engineer!”
“What? Stupid engineer? Then who is the stupid boss that give this stupid engineer this stupid project?”

“Kalau awak dah tak kenakan saya, dah takde oranglah saya boleh marah. Awak je yang selalu buat saya marah.”
“Takpe, bos mesti dah penat nak marah saya kan..”

“Kalau bos betul betul cintakan saya, bos janji dengan saya, bos akan tunggu saya dua tahun lagi..”
“Saya akan tunggu awak..”
“Saya nak bos jadi orang pertama untuk jumpa saya di sini dua tahun lagi. Bos boleh janji dengan saya?”
“Saya janji Anis. Saya akan tunggu awak sampai bila bila..”

“Anis.. Saya sayangkan awak..” matanya akhirnya terpejam.

to be continue...

yang abadi... (13th post)

continued from previous post...

“So, macam mana?” Soal Alia.
“Entah..” Dia sendiri tidak tau bagaimana ingin menjawab soalan itu.
“Aku pun pening kepala dengan kes kau ni.” Alia mengambil remote tv. Mamilih channel untuk di tonton. Anis masih berbaring diatas sofa.
“Kau rasa macam mana?” Anis menyoal.
“Selalunya, orang yang hilang ingatan ni, dia lepas lemas or accident balik, dia ok.”
“Kau jangan bagi idea gila lah.”
“Yelah, kau tak percaya sudah.”
“Kau tau tak, tu semua tv menipu kau. Percaya la sangat.”
“Or kadang kadang, bila orang hilang ingatan tu jumpa kekasih dia, dia ingat balik. Tapi tak tau la kenapa dia tak ingat kau.” Alia ketawa.
“Kau dah kena penyakit sawan ke?” Dia bersuara marah.
“Bukan. Tapi aku kan, pelik la orang yang hilang ingatan ni. Cuba kau fikir, kalau diorang hilang ingatan, diorang tak ingat mak, ayah, orang sekeliling diorang. Tapi diorang ingat pulak cara membaca, menulis, memandu. Tengok, dia boleh pulak pergi handle projek berjuta juta. Kau tak pelik ke?” Alia menyoal.
“Kau ni kan, aku lempang jugak karang. Dia hilang memory, ingatan. Bukan semua kebolehan. Kalau macam tu, orang hilang ingatan pun tak reti nak bercakap.”
“Ahaaa.. Sepatutnya macam tu.”
“Kau ni kan, aku hempuk dengan sofa ni, kita tengok apa yang kau ingat.” Anis berang.
“Aku tak boleh bayang bila orang hilang ingatan ni kan, kalau diorang tak ingat semula sampai mati, maknanya diorang memang tak tau apa apa pasal zaman silam diorang.” Alia masih membebel.
“Lia, kau boleh diam tak?” Anis mula marah..

Anis berjalan ke tempat letak kereta. Dia ingin pergi ke tapak projek. Tiba tiba dia terlihat seseorang yang benar benar dikenalinya. Amirul.. Lelaki itu, terkejut melihatnya. Dia menghampiri lelaki itu.
“Encik Amirul..” Anis menegur.
“Anis, awak kerja di sini?” Dia terkejut.
“A’a.” Anis mengangguk.
“Saya tak tau pulak, uncle tak..”
“Datuk tak tau.” Anis memotong percakapannya.
“Ouh, awak dengan Afiq ok?” Soal lelaki itu.
“Encik Amirul, boleh tak kalau kita bercakap di tempat lain. Saya ada banyak benda nak cakap.” Anis berharap.
“Ouh, ok. Saya tak kisah.” Amirul mengikut.

“Cik Nisa apa khabar?” Soalnya.
“Baik, khabar baik. She’s pregnant.” Amirul tersenyum.
“Wow, congrats! Mesti happy dia sekarang.” Anis tersenyum.
“Awak tau kitorang ke Australia?” Soal Amirul.
“Tau, Cik Nisa ada e-mel saya pasal tu.” Nisa memberitahu.
“Ouh.. Kitorang balik kejap je. Uncle baru bagi tau pasal dia accident, dan hilang ingatan. Datuk tak cakap pulak awak dah balik.”
“Amirul accident masa nak jumpa saya di KLIA. Datuk salahkan saya pasal hal tu. saya bawak diri ke sini, nak lupakan semua tu. Tak sangka saya dapat kerja dengan dia di sini. Saya pun baru je tau, dia hilang ingatan. Mula mula saya pun tak faham kenapa dia tak kenal saya.”
“Datuk masih tak tau?”
“Tak, kalau tak mesti saya dah dipecat rasanya.”
“So, sekarang awak dengan Afiq macam mana?” Soal Amirul ingin tahu.
“Macam pekerja dengan majikan. Tak lebih dari tu. Dia tak ingat pun saya.”
“Awak tak beritahu dia?”
“Tu takkan ubah keadaan. Dia tetap tak ingat saya. Dalam keadaan dia tak tau apa apa, siapa pun boleh mengaku jadi orang yang dia cintai. Nak ke dia percaya saya?” Anis mengeluh.
“Sekurang kurangnya dia tau.”
“Tak, Encik Amirul tak faham. Dia bukan Afiq yang dulu. Dia dah lain. Encik Amirul sendiri mungkin tak kenal dia.”
“Kenapa?”
“Pernah ke Encik Amirul kenal Afiq yang panggil client dia monyet sebab cancel meeting, Afiq yang menyapu icing kek pada muka staf staf masa hari jadi dia, Afiq yang lepak di Old Town lepas kerja, Afiq yang mempermainkan orang, Afiq yang sudah mula percaya pada kawan baik.. Dia bukan Afiq yang dulu. Dia bukan Afiq yang cintakan saya..” Anis melepaskan segalanya yang tergalas.
“So, apa yang awak nak buat?” Amirul mengeluh. Keliru dengan apa yang berlaku.
“Saya takkan buat apa apa. Semua akan terus macam ni. Mungkin saya di takdirkan untuk jadi pekerja dia, tapi bukan untuk dia.”
“Kalau macam tu sekali dia berubah, saya tak pasti sama ada saya perlu berjumpa dia ke tak..” Amirul berfikir fikir.
“Pergilah Encik Amirul. Dia tetap sepupu Encik Amirul.”
“Saya rasa saya perlu berfikir dulu. Dia gembira sekarang? Dengan kerja, hidup, kawan?” Anis mengangguk.
“Lebih dari tu. Saya yakin dia gembira dengan hidup sekarang.” Anis tersenyum.
“Kalau macam tu baguslah. Biarlah dia teruskan hidup dia begini. Dia yang pilih cara ni.”

Anis mencari cari wajah wajah mereka. Eizy, Afiq dan Sara mengajaknya makan di Danga Bay. Penat dia menolak, akhirnya akur selepas di pujuk pujuk mereka. Anis masih tercari cari. Mana pulak diorang ni, takkan nak main hide and seek dengan aku. Tiba tiba dia ternampak kelibat Afiq di situ. Di kawasan kedai makan berdekatan.
“Bos..” Anis menyapa.
“Haa.. Datang pun. Lambatnya.” Afiq menegur.
“Lambat? Ni yang dua orang lagi mana? Takde la lambat sangat, diorang pun tak datang lagi.”
“Diorang tak jadi datang, tu yang saya cakap awak lambat.”
“Tak jadi datang? Kenapa bos tak call cakap awal awal, kalau tak, saya dah tak datang.” Anis mengomel.
“Manalah nak tau. Diorang baru call.” Afiq membalas.
“Dahtu, kita dua jelah ni?” Soal Anis.
“Yelah, dahtu?”
“Mana lah nak tau, kalau bos ada ajak sesiapa lagi.”
“Tekde, awak tak payah risau, saya bukan nak mengorat awak pun. Nak makan makan je.” Afiq menyindir.
“Ada ke saya cakap bos nak mengorat saya..”
“Memanglah takde, sebab tu saya cakap siap siap.. Dah, dah. Order makan lah..” Afiq memanggil pelayan untuk mengambil pesanan.

Mereka berdua memandang permandangan malam di Danga Bay. Cantik dengan cahaya lampu.
“Awak dah tau kan saya hilang ingatan, Sara beritahu..” Afiq tiba tiba bersuara. Anis memandangnya sekilas.
“Dah..” Anis mengaku.
“Awak dah puas hati tau kenapa saya tak kenal awak?”
“Saya tak kisah. Bos tetap bos saya.”
“Macam mana saya dulu? Afiq yang awak kenal?” Soalnya. Anis mengerutkan dahi.
“Yang saya kenal.. Macam sekarang, Cuma dulu lebih pendiam, tak ramai kawan, hidup untuk kerja dan ayah Encik Afiq.”
“Awak kenal ayah saya?”
“Mestilah, dia yang ambil saya kerja dulu.”
“Dia baik ke?” Soalnya lagi. Anis serba salah.
“Saya bukan sesiapa untuk menilai ayah orang lain. Yang pasti dia sayangkan bos.”
“Dia ayah saya, tapi saya tak kenal dia.”
“Encik Afiq cuma lupa.”
“Dia dah tipu saya. Itu tandanya dia sayangkan saya?” Soal Afiq lagi.
“Tipu? Saya tak faham.” Anis keliru.
“Dia cakap saya accident masa perjalanan balik ke rumah, tapi Sara beritahu, masa tu saya nak ke KLIA, jemput orang yang saya sayang.”
“Mungkin orang tu bukan yang terbaik untuk bos, sebab tu ayah bos taknak bos tau.”
“Tapi saya ada hak untuk tau.”
“Dan dia yang memilih untuk beritahu atau tak. Sekarang bos dah tau, bos tak nak cari orang tu?” Anis menduga.
“Kalau saya sayangkan dia, dia mesti sayangkan saya jugak. Kalau dia sayang saya, kenapa dia tak cari saya. Saya tak mampu nak cari dia, saya tak tau apa apa.”
“Mungkin dia tak tau. Dia sendiri tak dapat cari bos..” Anis masih membela diri sendiri.
“Kalau macam tu biarlah keadaan macam ni saja.”
“Bos tak terfikir kalau dia masih menanti bos?”
“Saya dah tak nak fikir. Ada beza ke kalau saya jumpa dia atau tak. Apa pun dia pada saya dulu, sekarang dah takde apa apa. Saya dah tak sayangkan dia dan saya tak kenal dia. Perasaan tu dah takde.” Afiq berterus terang. Anis mengalihkan pandangannya kearah lain. Cuba menahan air matanya dari jatuh.
“Dan kalau suatu hari dia muncul di hadapan bos, apa bos akan buat?” Afiq terdiam lama mendengar soalan.
“Saya hanya mampu mintak maaf. Saya dah tak de perasaan pada dia, dan langsung tak ingat tentang dia.”
“Biarkan dia terluka?”
“Saya sendiri masih terluka dengan apa yang berlaku Anis. Saya sendiri masih tak mampu nak ubati luka saya bila saya hilang segala galanya, saya hilang ingatan, memori, kenangan hidup saya.”
“Sekurang kurangnya bos gembira dengan hidup sekarang.”
“Saya tak boleh bayangkan hidup saya dulu bila ayah saya cakap saya hanya ada dia. Saya takde mak, adik beradik, kawan. Saya tak dapat nak fikir apa yang akan saya buat dengan hidup yang tak mengenali sesiapa. Cuma kenal ayah saya dan pemandu kami. Sebab tu saya nak datang sini, cari identity sendiri. Cuba mengenali orang, nak dikelilingi kawan. Dan itu yang buat saya rasa gembira sekarang.”
“Mungkin tu yang bos cari selama ni. Cuma di KL bos tak dapat nak buat semua tu.” Anis tersenyum.
“Mungkin. Setiap yang berlaku ada hikmahnya kan..”
“Ye, setiap yang berlaku ada hikmahnya..” Anis mengiakan.
“Awak, takde orang yang tersayang?” Soal lelaki itu. Anis terdiam, mencari cari jawapan.
“Ada. Tapi dulu, sekarang dah takde.” Anis menjawab.
“Kenapa? Dia tinggalkan awak?” Soal Afiq.
“Tak jugak. Mungkin takdir pisahkan kami.”
“Dia terlalu jauh untuk awak?”
“Tak, tak. Pada dasarnya dia dekat dengan saya, dekat sangat. Tapi pada hakikatnya, kami terlalu jauh.” Anis tersenyum tawar.
“Dia ada orang lain?” Afiq masih menyoal.
“Tak, dia takde orang lain. Cuma..” Dia terdiam. Kelu mencari ayat. “Saya cuma anggap ni sebagai takde jodoh. Tak kisahlah dia ada orang lain atau apa, kami tetap takkan bersama.”
“Awak tak kisah?” Anis tersenyum.
“Kenapa bos asyik tanya saya pasal ni?” Dia hairan.
“Tak, saya cuma terfikir fikir perasaan bila kita ditinggalkan.”
“Kalau macam tu bos tak perlu tanya saya pasal ni. Lelaki dan perempuan tak sama. Perempuan lebih sensitive, lelaki lebih cepat menerima.”
“Ok.. So, awak sedih tak tak dapat bersama dengan dia?”
“Entah.. Kalau itu yang buat dia gembira sekarang, saya terima.”

to be continue...

Tuesday, October 20, 2009

apakah nasibku???

tajuk: 50% ada kena mengena..

esok, muet bakal tiba..
entah apa bakal aku mengarutkan besok..
nasib baek eman melina turut amik kat stu..
so ada kawan jugak..

melihatkan kawan kawanku yg sudah buat td..
aku xde la rasa takot sangat.. bukab sebab aku terer.. no no no...
tapi sebab diorang semua xleh buat, so klau aku xleh buat esok kira standard ar kn?? hehe
aku rsa mang xleh buat, so tak kesahlah, sama ja ngan org len..

x dpt band 6, ben 10 ada, comey lagi tuh.. muahaha..

cite yang abadi pulak dah jadi tunggang langgang..
ntah apa aku dah buat pun ntah lah..
lantaklah..

wish me luckkkzzzzz!!!

Monday, October 19, 2009

yang abadi... (12th post)

continued from previous post..

Alia memerhatikan Anis yang memakai mask pada mukanya.
“Tu la kau, takde pasal, cari pasal. Kang dah kena masker cake. Padan muka tu.” Alia menyindir.
“Diam.. Diam.. aku tengah fikir..” Anis memejam mata.
“Fikir apa pulak. Aku rasa kau tak payah nak fikir fikir dah. Kau buat je kerja kau. Tak payah nak kisah pasal dia.”
“Tak boleh.. Tak boleh..” Anis menggeleng.
“Apa yang tak boleh pulak, aku takut kau tu yang gila lama lama.”
“Kau ada terfikir tak, kalau Datuk Jamal tu buat bomoh bomoh dekat dia supaya lupakan aku?” Anis meneka.
“Ada ke macam tu?” Soal Alia pelik.
“Isy, ada la. Pesal takde pulak. Orang cakap kalau kena bomoh, dia jadi macam biol biol sikit. Macam Afiq sekarang lah..”
“Kau ni biar betul. Takkan Datuk Jamal tu nak buat macam tu.”
“Unta tu bukan boleh kira.” Anis mendengus.
“Apa? Unta? Unta apa pulak ni?” Alia hairan.
“Kau tak tau ke? Dalam bahasa arab, Jamal tu maksud unta.”
“Kau ni menipu ke apa?” Alia tidak percaya.
“Aku tak tipulah. Kau pergi bukak dictionary tengok.. Aku tau la. Dulu kan aku belajar arab kat sekolah. Bukan macam kau, masuk kelas jerman asyik tidur je.” Dia menyindir.
“Eyh, kau sedapnya mengata aku. Ouh, unta ye.. Memang macam unta orang tua tu.”
“Takpe, aku yakin, aku akan tau jugak nanti.”
“Yelah tu. Kau tu tiap tiap hari yakin, tapi tak pernah jugak tau.”
“Kau tunggulah Lia. Akan ku korek habis habisan kenapa jadi macam ni..”

Anis memerhatikan kerja pembersihan tapak pembinaan. Panas terik. Dia sesekali berlindung di bawah pokok berdekatan. Seorang penyelia pembinaan mendekatinya.
“Cik Anis seorang?” Soalnya.
“A’a. Bos ada hal dekat luar.”
“Boleh saya tengok pelan tak Cik Anis?” Soal lelaki itu.
“Saya tak bawak. Takde dengan saya. Encik Afiq yang pegang. Esok saya mintak dia datang.” Anis senyum.
“Eh, takpe. Nanti saya pergi ofis sendiri. Lagipun datang sini bukan ada apa lagi. Baru clearance.”
“Takpe, bos awak tu rajin.” Anis tersenyum.
“Takpelah Cik Anis, lagipun saya nak balik kampung petang ni, balik Kedah. Hantar anak isteri balik kampung. Tengah cuti sekolah ni.” Lelaki itu memberitahu.
“Ouh, mesti jam jalan. Cuti sekolah dah start.” Anis berbual ramah.
“Mestilah Cik Anis, tapi takpelah, anak anak pun dah rindu kampung.”
“Boleh saya tanya something tak?” Soalnya.
“Tanya apa?” Soal lelaki itu.
“Pada pendapat awak la kan, awak percaya tak benda bomoh bomoh ni?” dia terdiam sebentar. “Maksud saya, yelah awak kan pernah duduk dalam komuniti kampung.. Er jangan salah faham, saya pun asal kampung jugak cuma tak pernah ambik tahu hal hal ni. Awak percaya ke?” Dia menyoal. Lelaki tersenyum sedikit ingin ketawa.
“Kenapa Cik Anis tanya pasal benda benda ni?” Soalnya kembali.
“Saja, saya nak tau..”
“Ada je benda benda macam ni Cik Anis. Tapi bergantunglah. Kalau yang kuat amalan, banyakkan berdoa, InsyaAllah dilindungi dari benda benda macam ni.”
“Ada tak yang boleh buat orang tu, lupa pada orang lain. Maksud saya, lupakan kawan kawan ke, ahli keluarga ke, kekasih ke?” Soalnya lagi.
“Benda benda macam ni melibatkan makhluk halus Cik Anis, rasanya takde yang mustahil. Kenapa ni Cik Anis? Ada yang terkena ke?” Soalnya ingin tahu.
“Haa? Eh, takde.. Tekde.. Saja tanya.” Anis tersenyum.
“Kalau terkena tu, kata orang bomoh yang buat tu je yang boleh sembuhkan. Tapi entahlah boleh percaya ke tak. Saya yakin dengan kuasa Allah, takde yang lebih berkuasa. Kalau kita berdoa, insyaAllah, Allah tu lagi berkuasa untuk sembuhkan.” Terang Idris panjang.
“Saya, ada sorang kawan. Tiba tiba dia tak ingat siapa saya, lepas tu dia berubah perangai. Jadi lain, lain sangat.” Anis bercerita semangat.
“Kalau orang bomohkan ni, dia ada sebab. Untuk manfaat dia. Cik Anis rasa ada manfaat ke orang nak bomohkan dia macam tu?”
“Mungkin orang tu tak suka saya kawan dengan dia?” Anis meneka lagi.
“Entahlah Cik Anis susah nak cakap. Tapi, lebih baik kita fikir positif. Mungkin ada sebab lain.. Bomoh bomoh ni, sekarang orang pun dah tak percaya..” Nasihat Idris.
“Ye ke? Tapi saya..”
“Oi.. Macam mana?” Anis terkedu di situ, ayatnya terhenti. Afiq tiba tiba berada di situ.
“Macam mana?” Soal Anis kembali, tidak mengerti.
“Macam mana clearance lah, takkan tanya pasal awak.” Anis mencebik. Mamat ni memang sengal lah sekarang..
“Ok je bos. Dalam dua hari insyAllah setel. Tinggal pokok pokok besar ni je yang nak kena tumbangkan. Ambil masa sikit. Lagipun, bahaya jugak ni, pokok ni tinggi, besar.” Ujar Idris.
“A’a.. Susah. Susah..” Anis mengangguk. Afiq tidak berpuas hati dengan reaksi itu.
“Apa susah, cangkuk je gigi awak dekat situ Anis, cabut pokok keluar.” Lancang dia bersuara. Anis memandang wajah itu, terkejut. Idris tersenyum menahan ketawa. “Semua susah..” Afiq menyindir lagi.
Kau ni bukan takat dah kena bomoh, kau dah kena rasuk sekali aku rasa…

Anis mengemas ngemas mejanya. Dia ingin pulang. Penat seharian bekerja, pagi tadi turun tapak projek, tengahari berjumpa Andrew untuk baiki pelan. Dia mengeluh seketika. Terasa berat untuk melangkah pulang mengingatkan jalan pasti sesak pada waktu ini.
Tiba tiba dia terdengar beberapa tapak kaki sedang menghampirinya. Dia menoleh. Afiq, Sara dan Eizy sedang berjalan beriringan. Sudah ingin pulang mungkin. Di biarkan saja mereka, malas dia untuk menegur.
“Cik Anis..” Tiba tiba Sara menegur. Anis tersenyum.
“U tak balik lagi?” Soal Eizy. Lelaki itu makin rapat dengan Afiq sekarang. Seringkali menghabiskan masa bersama.
“A’a, dah nak balik. Cuma nak tunggu kejap lagi. Jalan tengah jam kan.”
“Joinlah kitorang. Makan makan, lepak Old Town. Jomlah!” Ajak Sara beria ria. Anis menggelengkan kepala.
“Takpe, u all pergilah. Saya dah nak balik pun.”
“Jomlah, esokkan cuti. Awak ni..” Afiq mengajak. Ingin saja dia menyoal, sejak bila lelaki itu sudah pandai melepak di Old Town.
“Takpe lah bos..” Anis masih menolak.
“Awak jangan sampai kitorang tarik karang..” Afiq mengugut.
“Cik Anis, jomlah..” Sara masih memujuk.
“Oklah.. Saya pergi..” Anis mengalah akhirnya.

Seorang pelayan meletakkan empat potong kek dan empat cawan kopi di atas meja, Sara senyum pada pelayan tersebut.
“What a long day..” Eizy mengeluh.
“Yup..” Itu saja yang terkeluar dari mulut Afiq.
“Guys, lets play a game..” Eizy memberi cadangan. Anis mengalihkan pandangannya ke arah lain. Entah apa la lagi, idea budak budak gila ni..
“Sounds great! What is it?” Soal Sara.
“True or dare..” Eizy memberi cadangan.
“Yeah! Bagus bagus..” Afiq menyokong.
“No big deal..” Sara turut bersetuju. Mereka memandang Anis menanti reaksinya.
“Ok, fine..” Anis mengalah. Tapi dia sendiri tidak setuju dengan benda ini. ini cuma untuk kanak kanak.
“Ok, lets start. First, take out our phone.. then we call anybody of us. Then who get the phone call first have to do the task. The one who call, become the task maker. Alright?” Eizy memberi arahan. Anis dan Afiq mengangguk faham. Anis cuma mendiamkan diri. “Ok, lets start.” Mereka masig masing bertindak pantas mendail telefon. Tiba tiba telefon Eizy berbunyi.
“Yes! Haha..” Afiq tersenyum gembira. “I want u to order six more cups of coffe and finish it..” Anis terlopong mendengar arahan itu. Sara pulak terus ketawa.
“Haha, u’re not gonna sleep for three days friend..” Sara masih ketawa.
“No big deal..” Dia terus memanggil seorang pelayan. Seorang pelayan perempuan datang. “I want six cups of coffee. Original please..” Dia senyum pada pelayan yang melihat sepintas lalu kopi di atas meja itu yan belum habis. Pelayan itu, mengangguk.
“Ok, sir. Anything else?” soalnya. Eizy menggeleng. Seketika kemudian, enam cawan kopi di hantar oleh pelayan yang sama ke meja itu. Eizy tersenyum sejenak kepada mereka dan terus meminum kopi kopi itu. Sehingga habis keenam enam.
“Eizy, u’re killing yourself. Tomorrow is holiday and u should sleep until the mid day..” Anis bersuara tersenyum.
“Gosh! Afiq kau memang kurang asam.” Afiq dan Sara ketawa.
“Ok, lets start again..” Afiq bersuara. Masing masing terus mendail sepantas yang mungkin. Tiba tiba telefon bimbit Anis berbunyi, tertera nama Afiq. Sesaat kemudia, telefon Sara berbunyi, tertera nama Eizy.
“Anis got the call first..” Sara tersenyum.
“Ok, what is it boss?” Dia menyoal Afiq. Dia sendiri gementar menunggu soalan.
“Did u see that waiter?” Afiq menunjuk ke arah seorang pelayan berbadan besar yang sedang berdiri di kaunter. Mereka semua berpaling ke arah itu. “Go and get his number..” Anis benar benar terkejut. This is too much..
“Bos, mana boleh. Tak naklah..” Anis enggan.
“Eyh, mana boleh tak nak. Kena jugak…” Afiq bertegas. Eizy dan Sara sudah mula ketawa terbahak bahak.
“Pergi la Cik Anis, senang je tu.” Sara mengusiknya.
“Ok, fine..” Anis bangun. Dia melangkah pergi. Tiga pasang mata tadi memerhatikannya.
“Yes miss, may I help u..” Soal lelaki berbadan besar itu.
“Yes, u may. Kawan saya, yang duduk dekat sana tu,” Dia menunjukkan jarinya pada Sara, “Nak kenal dengan awak, dia mintak nombor awak. If u don’t mind..” Anis tersenyum pada lelaki itu.
“Ouh, I think I cant help u that way.” Lelaki itu menolak.
“Pleaseee..” Anis tersenyum mengharap. Ni kalau bukan mamat bangang tu punya pasal, sumpah aku tak buat kerja bodoh ni.. kenapalah aku boleh ikut diorang ke sini..
“Ok, may I have your phone?” Lelaki itu mengalah.
“Yeah, of course..” Anis menyerahkan telefon bimbitnya kepada lelaki itu. Lelaki itu menekan punat telefon itu. Telefon diserahkan kembali kepada Anis. Anis melihat sekilas screen telefon bimbitnya, tertera nombor telefon lelaki itu di situ.
“Thanks..” Anis senyum lalu berlalu.
“Guys, here it is..” Anis menunjukkan screen telefon bimbitnya kepada mereka.
“Great!” Eizy ketawa. Anis menurunkan telefonnya ke bawah meja. Di terus mendail nombor Afiq.
“Ok, lets start.” Eizy bersuara. Sesaat kemudian telefon bimbit Afiq berbunyi. Afiq terkejut.
“Cepatnya..” Sara terkejut.
“Gotcha!” Anis tersenyum puas.
“So What is it?” Soal Afiq.
“What was the last project u handled with me in Assway?” Soal Anis.
Afiq terdiam di situ. Sara memandang Anis.
“Anis, still talk about business? Come on!” Eizy menyindir.
“It’s okay, just a simple question isn’t? takkan bos tak ingat.” Kata Anis. Afiq masih terdiam, Sara memandang pelik pada Anis.
“It just an office with 10 floors.” Suara itu perlahan, suara itu keliru..

Anis memandang permandangan cantik dari Danga Bay. Hatinya sedikit tenang. Dia sedang menunggu seseorang.
“Cik Anis.” Sara muncul di situ.
“Sara.” Anis tersenyum padanya.
“Dah lama ke Cik Anis tunggu?” Soalnya.
“Tak, baru je..” Anis memandangnya. “Apa hal awak nak jumpa saya?” Anis menyoal.
“Saya tau, ada yang Cik Anis nak tau dan saya tau benda tu.” Sara menjawab.
“Yeah, memang saya nak tau sesuatu, dan kalau awak tau, boleh awak beritahu saya.”
“Pasal Encik Afiq kan?” Soal Sara.
“Ye, pasal Encik Afiq.” Pantas Anis menjawab.
“Saya tau, Cik Anis ada kerja di Assway dua tahun sebelum ni. Sebab tu Cik Anis keliru kenapa Encik Afiq tak kenal Cik Anis.”
“Ye, memang saya keliru dan saya tak faham kenapa..”
“Saya patut rahsiakan hal ni. Tapi disebabkan Cik Anis kenal Encik Afiq dan perkara ni dah buat Cik Anis tertanya tanya, saya akan beritahu.” Sara bersuara yakin.
“Saya bersedia nak mendengar.”
“Lima bulan lepas, Encik Afiq kemalangan. Kemalangan teruk. Masa tu dia nak pergi ke KLIA. Dia cakap pada saya, nak jumpa orang tersayang.” Sara diam sebentar. Anis terdiam, terkejut.
“Lima bulan lepas?” Anis tertanya tanya.
“Ye, saya masih ingat tarikh tu, 12 januari, hari lahir saya. Lepas kemalangan tu, Encik Afiq tak sedarkan diri dua hari, lepas sedar doctor sahkan Encik Afiq hilang ingatan.” Sara berterus terang.
“12 January..” Anis terkelu. Dia masih ingat tarikh itu, tarikh dia pulang ke Malaysia.
“Memang orang itu adalah Cik Anis.”
“Awak tau?” Anis pelik.
“Saya dah siasat penerbangan hari tu. Sebab saya tertanya tanya siapa orang tu. Yang ada penerbangan dari Jerman, Singapore, dan Johor. Saya lupakan perkara tu sebab saya tak dapat nak cari siapa orang tu. Semalam masa Cik Anis soal macam tu pada Encik Afiq, saya mula tertanya tanya. Kenapa Cik Anis tanya soalan tu. Mesti Cik Anis nak pastikan Encik Afiq ingat atau tak masa lalu. Maknyanya Cik Anis pernah kenal Cik Afiq. Saya check semula fail peribadi Cik Anis. Cik Anis pernah kerja di Assway. Jadi saya anggap Cik Anis tertanya tanya kenapa majikan Cik Anis tak ingat Cik Anis. Tetapi saya terpandang sebab perletakan jawatan Cik Anis, sambung belajar ke Jerman. Tarikh Cik Anis tamat belajar, awal bulan januiari lepas. Jadi saya buat kesimpulan di sini, Cik Anis orang tu. Dan sebab itu saya nak berjumpa Cik Anis dan terangkan semua ni. Sebab saya rasa Cik Anis berhak untuk tau..” Sara berterus terang.
“Jadi dia hilang ingatan?” Anis benar benar tidak menyangka.
“Ye Cik Anis, dia tak ingat apa apa. Saya harap Cik Anis faham. Takde siapa yang bersalah dalam hal ni. Dia sendiri tak mintak untuk lupakan Cik Anis.”
“Saya tak salahkan sesiapa Sara. Cuma ni buat saya sedar, apa pun yang berlaku saya dah di takdirkan bukan untuk dia.. Bila dia mengaku cintakan saya, saya terpaksa ke Jerman. Bila sayang pulang untuk cinta dia, dia ditakdirkan untuk lupakan saya.. Cinta dia bukan untuk saya..” Anis mengesat air matanya.
“Cik Anis masih cintakan dia?”
“Saya cuba sedaya upaya saya untuk lupakan dia.. mencintai dia sepuluh tahun, saya tak dapat lupakan dia dalam lima bulan.. Saya cuma dapat menipu diri saya..”

to be continue...