Sunday, May 31, 2009

a student again???

orentasi dah hbs khamis ari tu.. Thank God.. everything is fine..
all the pm (pembantu mahasiswa) are great.. we learnt a lot from them..
i met a lot of my friends.. from sultanah asma and mat jiwa.. but more from sultanah asma..
majority ambik law.. i'm quite suprise on that.. in my room there are, Diana from shah alam, fatin from kelantan and hidayah from johor.. very varieties.. Alhamdulillah, semua baek2 je..
we can communicate with each other with no problem..
teramatlah lega coz engineering student je yang tak perlu naek bas ke fakulti.. just 200 meter away.. jalan dalam 10 minit dah sampai.. student law, sains n tesl terpaksa bersiap 1 hour earlier to wait for the bus.. if not, there are going to walk more than half an hour to the faculty..
student engine relaks2 lagi baru nak bangun tido, diorang dah siap smua.. fuh, cayalah..
kekadang rasa lawak pon de gak.. rasanya budak engine la yang cam slow semacam je.. hahaha.. serius neh.. msa orentasi, budak law n tesl giler outstanding.. budak engine, cam tak tau apa2 je.. klau budak engine kena jawab apa2, jawapan slumber je, xder la cam tesl or law yang killer pnyer jwpan.. seriously, aku tengok law n tesl student cam pressure jugak.. especially bila diorang tau muet kena band 4.. semestinya la kan.. and u know what we (engine student) should get for muet? at least band 1... so, bukan saja kitorang but law n tesl student pon terkejut.. kenapa rendah sangat.. but, our answer is just simple.. "we dont need to speak to the mechines, ok.." that's clear enough isn't? hehehe..
for the whole foundation student, nisbah perempuan:lelaki = 5:3 dari semua. but in engine, nisbah perempuan: lelaki = 1:4... u can imagine la kan kan berapa sikitnya perempuan yang ambik engine.. sorrounded by boys... dalam kelas aku, lebey kurang 6 girls and 19 boys..
tomorrow, i'm gonna start my study.. my first class in university.. my subjects are, mathematics engineering, chemistry engineering, physics engineering, computing engineering, and introduction to engineering.. wo0w! all of engineering.. at my first sight at those subject, i'm feeling like there are going to destroy my brain.. waaaaaa..
whatever, i'll try my best.. aja aja fighting!!!!

Friday, May 22, 2009

kenapa engineer??

entah kenapa mata ini belum nak tido. walaupun dah lewat.. tiba tiba aku teringat dan terpikir kembali kenapa aku beria ria nak pilih kerjaya engineer sebagai cita cita aku...

alkisahnya..
sejak umo 6 tahun aku mula menyimpan cita cita ingin menjadi seorang fesyen designer. mungkin dipengaruhi kakak aku yang suka sangat lukis baju baju. aku mula tertarik. aku pun mula mengikut langkah dia melukis baju. pantang je nampak kertas, aku mula la melukis..
tabiat ni sampai aku habis sekolah rendah. masa tu, kalau buka buku teks aku, mesti ada punya aku tinggalkan kenangan hasil lukisan aku. nak kata cantik tu taklah. standard bdk skolah rendah. buku latihan aku jugak mesti ada punya gambar gambar baju yang aku lukis.
lepas habis skolah rendah, Alhamdulillah, aku mendapat 5A. mula menyimpan cita cita nak belajar di asrama penuh ataupun MRSM. tapi, nasib tak menyebelahi aku. aku cuma ditawarkan belajar di SMK Sultanah Asma, Premier School. oklah tu. masa di situ, aku masih meneruskan aktiviti tak berfaedah aku tu, lukis baju sana sini. pernah sekali tu, masa exam mid year, paper sejarah. aku habis jawab awal, bosan tunggu waktu habis, aku lukis baju dekat kertas soalan tu.. penuh kertas soalan tu dengan lukisan aku. lepas habis masa, kertas soalan dan jawapan di kutip. nak di jadikan cerita, lepas semua exam habis, aku kena demam campak, tak dapat ke sekolah. bila balik semula ke sekolah, kawan kawan aku cakap, masa cikgu sejarah tu bagi paper balik untuk discuss, dia takder kertas soalan untuk rujuk, memandangkan aku tak hadir, dia guna kertas soalan aku. alangkah terkejutnya cikgu aku tengok gambar baju penuh kat situ. siap kena perli la aku. markah ciput je pon sempat lagi nak melukis.. haha.. ingat lagi aku pada cikgu tu, Cikgu Aishah bt Tom.

lepas habis exam tu, kitorang mulakan projek KH, projek kayu. waktu tu, kitorang kena siapkan folio projek tu. masa tu, kitorang di ajar bagaimana nak buat lukisan isometrik. dari situ, aku mula jatuh cinta dengan kerjaya arkitek. masa tu, bukan ja aku excited siapkan lukisan aku, lukisan kawan kawan aku pun aku tolong buatkan. aku teramatlah suka dengan dunia architecture. bermula waktu tu, aku mula menyimpan cita cita nak jadi arkitek. masa form 3, cikgu offer borang sekolah asrama penuh bagi sesiapa yang nk apply. aku tak lepaskan peluang tu. di Sultanah Asma cuma ada sains sosial dan sains tulen. kalau aku belajar sains sosial upper form nanti, aku tak berpeluang nk jadi arkitek, kalau sains hayat pulak, aku tak nak blaja bio. aku dengan confident nya menandakan pada kotak sains teknikal di borang asrama penuh tu.

lepas habis PMR, Alhamdulillah aku berjaya dapat 8A. aku mula menaruh harapan tinggi nak tinggalkan sekolah tu dan nak ke asrama penuh untuk belajar sains teknikal. lepas seminggu sekolah bermula (form 4 di sultanah asma), aku mula terfikir, walaupun aku dapat 8A, tak semestinya aku akan dapat asrama penuh. aku mula risau. lalu aku nekad mengambil langkah berjaga jaga. belajar sains sosial? tak mungkin. sains tulen? tak nak blaja bio. dengan drastiknya, aku mintak borang sekolah teknik. apa yang berlaku, aku tetap tak nak belajar di situ.

aku isi borang sekolah teknik tu di luar pengetahuan keluarga aku. pilihan pertama aku, SMT Tengku Jaafar, Negeri Sembilan. kawan baik aku yang suggestkan tempat tu. dia pun apply sama macam aku. kali ni, aku sedikit confident. tak mungkin 8A tak lepas sekolah teknik. lepas beberapa minggu, result sekolah asrama penuh keluar. Alhamdulillah aku dan kawan baik aku dapat tawaran belajar di SMS Sultam Mohamad Jiwa. kami buat keputusan untuk belajar di sana. pendaftaran, 31/1/2007. tiga hari selepas itu, kawan baik aku tu, dapat offer SMT Tengku Jaafar. aku pulak, tak dapat pun surat tawaran sekolah teknik. aku agak kecewa. kawan aku pulak pilih untuk belajar di sekolah teknik. diorang daftar pada 28/1/2007. masa hari diorang daftar tu, tiba tiba posmen datang rumah aku, kasi surat. tengok tengok aku pun dapat sekolah teknik tu. aku terus mesej kawan aku. dia suruh aku pergi. pengetua sekolah tu cakap, dalam masa seminggu pendaftaran masih diterima. tapi, keluarga aku tak bagi aku pegi. sebab utamanya aku memilih kejuruteraan awam. kononnya, tiada peluang pekerjaan.

aku mengalah. lalu aku mulakan kehidupan sebagai pelajar di SMS Sultan Mohamad Jiwa. aku belajar dua subjek yang sedikit asing bagiku, lukisan kejuruteraan dan teknologi kejuruteraan. mula mula belajar aku sedikit susah nak biasakan diri dengan 2 subjek tu. lama kelamaan aku mula jatuh cinta dengan subjek lukisan kejuruteraan. aku suka lukisan geometrik. cuma gunakan compas dan pensil, banyak lukisan dapat dihasilkan. tapi dalam teknologi kejuruteraan aku kurang cenderung. mungkin kerana minat aku lebih kepada architechture. masa form 5, aku sedikit menonjol dalam lukisan kejuruteraan. minat aku mendalam sangat dalam subjek ni. Alahamdulillah, selalu jugak dapat highest.

sewaktu SPM hampir tiba, banyak kelas tambahan dijalankan. busy jangan cakaplah. satu hari seorang bekas guru di sekolah tu datang Cikgu Maimunah yang kini merupakan seorang engineer. dia buat kelas untuk subjek teknologi kejuruteraan. serius cakap, aku tak berapa suka subjek ni. satu hari, Cikgu Maimunah ajar bahagian elektrik. seharian kitorang belajar bab tu saja. entah kenapa, mungkin kerana cara penyampaiannya, aku mula berminat dalam bidang itu. kejuruteraan. dari situ, aku rasa kejuruteraan ni satu bidang yang amat menarik. lalu aku jatuh cinta pula dengan kejuruteraan. obviously more to electric..

lepas selesai SPM, aku mengisi borang upu dan matrik. harapan aku supaya dapat mencapai cita cita untuk menjadi seorang engineer. selepas result keluar, kecewanya tak mungkin aku lupakan. aku dapat b3 untuk fizik dan teknologi kejuruteraan. masa tu, aku rasa macam cita cita aku terlalu jauh untuk di gapai. aku cuma bertawakal.

Sekali lagi aku bersyukur kepada Allah, memberi aku sekali lagi peluang di dalam bidang engineering ini. aku ditawarkan untuk membuat foundation in engineering di uitm. sekarang, 2.35 pagi, enam jam dari sekarang aku akan mendaftar, dan mungkin selangkah untuk menggapai cita cita itu.. InsyaAllah...

go0d bye...

Alhamdulillah aku sempat siapkan "duplicate 2"...
penat jugak mata ni..
bangun pagi tadi, terus mula menaip sampai ke maghrib..
nasib baik berjaya siapkan kalau tak, tak tau bila nak sambung..
sebab...
esok aku dah nak mendaftar di uitm.. shah alam..
aku berharap dapat survive sebagai student dengan baik di sana.. InsyaAllah..
entah bila lagi nak menulis di blog ni..
got to miss this really much...
___________________________________________
that story agak berserabut.. n not so clear what actually happened..
i cant do it properly as short of time n my mind cant think properly now..
kalau berpeluang i'm really wanna write a new story..
already fall in luv in this field..
huhu..
but engineering still in my heart.. everlasting~

duplicate 2 (last post)

continued from previous post...

“Doktor.” Shafik berjabat tangan dengan Kamal, doktor yang merawat Diana.
“Sila duduk Encik Shafik.” Kamal menyelak nyelak fail Diana.
“Macam mana dengan Diana doktor?” Dia menyoal ingin tahu.
“Diana, setakat ni okey. Alhamdulillah, dia tak bersikap agresif seperti sesetengah pesakit. Dia banyak habiskan masa seorang diri. Dia banyak berfikir. Saya sendiri pun tertanya tanya, apa yang ada dalam fikiran dia.” Kamal tersenyum.
“Boleh saya tau, apa penyebabnya Diana jadi macam ni?”
“Bagi pesakit macam Diana ni, dia tak mengalami tekanan yang membuatkan dia rasa tertekan. Dia lebih tenang. Cuma dia tak mampu nak kawal atau berfikir dengan waras apa yang dia lakukan. Dia tak dapat menilai apa yang dia buat, kalau sesuatu terlintas di fikiran dia, dia mampu laksanakan semua tu tanpa fikir akibatnya. Puncanya, saya kurang jelas kerana fail yang saya terima dari hospital yang merawat dia sebelum ini, tak lengkap. Tapi apa yang saya tahu, dia mengalami tekanan sewaktu melihat adiknya dirogol di depan mata dia sendiri.” Kamal menjelaskan panjang lebar.
“Maaflah kalau saya bertanya, adik dia di mana sekarang, kalau doctor tau.” Shafik menyoal lagi.
“Setahu saya, adik dia pun mengalami masalah yang sama lepas kejadian tu. Adik dia terima rawatan di hospital yang sama dengannya sebelum ini. Kenapa Encik Shafik tanya?” doctor itu menyimpan fail tersebut di dalam laci mejanya.
“Saya ingat kalau saya dapat jumpa adik dia, mungkin saya boleh bawa dia datang sini, jumpa Diana. Mungkin Diana boleh sembuh.” Shafik sedikit mengharap.
“Encik Shafik jangan risau. Diana baik baik di sini. Dia gembira di sini. Mungkin dunia luar tak sesuai untuk dia.” Kamal senyum pada Shafik ingin mengurangkan kerisauannya.
“Baiklah kalau macam tu doctor. Saya gembira kalau dia gembira di sini. Doctor, boleh saya jumpa dia?”
“Tak der masalah Encik Shafik. Sekejap, saya panggil nurse.” Kamal bangun menuju ke bilik sebelah.
Tidak lama kemudian, seorang jururawat muncul. “Encik Shafik, sila ikut saya.”
“A’a.” Shafik mengikut langkah jururawat tersebut.
“Encik Shafik dah lama kenal Diana?” Soal jururawat itu mula beramah.
“Sejak dia mula bekerja di syarikat Indah Holding. Dia setiausaha bos saya. Awak yang jaga dia ke?” Shafik masih mengikut langkah gadis itu.
“Ye, saya yang jaga dia. Diana seorang pesakit yang baik. Dia tak menganggu pesakit lain. Diana seorang yang bijak, tapi sayang dia menghidap penyakit ini.”
“Bagaimana awak tau dia bijak?” Shafik mula menguji pengetahuan jururawat itu tentang Diana. Dia ingin tahu.
“Diana suka bercerita. Dari apa yang diceritakan, saya yakin tak semua orang mampu berfikir macam dia. Encik Shafik tau, dia bussiness expert. Dia dan adiknya lepasan Oxford University. Mereka genius business. Setiap hari mereka akan bermain catur hampir dua puluh kali. Mereka percaya, setiap pergerakan mereka dalam permainan itu adalah rancangan untuk menjatuhkan musuh. Dia banyak ceritakan pada saya, zaman dinasti cina dulu, general tentera menggunakan catur untuk merancang teknik serangan yang terbaik dalam peperangan. Dari teknik peperangan pula, orang belajar cara membina bisnes yang berjaya. Awak mesti tau kan bagaiman orang mengaplikasikan teknik dalam buku Art of War ke dalam dunia bisnes.” Panjang lebar jururawat itu bercerita. Shafik mula tertarik.
“Saya tak nafikan, dia memang bijak merancang. Cuma, macam mana seorang business expert boleh menjadi seorang setiausaha?” Dia menguji lagi jururawat itu.
“Dia berjaya meyakinkan pihak hospital yang dia sudah sembuh. Secara realitinya, kalau Encik Shafik jumpa dia sekarang pun, Encik Shafik mesti yakin dia sudah sembuh. Tambah tambah lagi kalau Encik Shafik dengar pandangan dan pendapat dia. Dia memang bijak. Lepas dia keluar, tujuannya bukan lagi untuk mendapatkan kembali kedudukan dia yang dulu. Dia tak fikir pasal duit, yang penting dendam dia terbalas buat adik dan ayahnya.” Jururawat itu memandang sekilas pada Shafik, ingin memastikan jawapannya jelas.
“Ayah? Setahu saya adik dia saja yang ada.” Shafik semakin keliru. Dia inginkan penjelasan.
“Memang orang lain tak tau. Saya yang jaga dia Encik Shafik. Setiap hari dia bercerita pada saya. Ayah diorang seorang professor di IPTA, lepas diorang balik Malaysia, tamat belajar, diorang buka firma sendiri. Diorang beri khidmat kepakaran diorang dalam bisnes. Pelanggan diorang ramai. Boleh dikatakan, semua CEO diorang kenal. Termasuk seorang businessman terkenal, Datuk Hamdan kalau tak silap. Satu hari Datuk Hamdan mintak diorang jatuhkan company anak saudara dia. Diana dan adiknya tak nak. Itu bukan cara mereka berurusan. Datuk Hamdan terdesak. Dia culik Diana dan adiknya. Mereka di kurung di rumah ladangnya di Pahang. Lepas beberapa hari, mereka masih berdegil. Datuk Hamdan merogol adik dia depan mata dia. Mereka kemudian dibuang di tepi jalan. Diorang takder bukti nak libatkan Datuk Hamdan dalam kes itu. Datuk Hamdan begitu licik. Semua orang di beri rahsuah, bagi menjaga kedudukannya. Diana menjadi tertekan waktu itu. Adiknya terus mengalami masalah tekanan jiwa. Ayah diorang yang malu dengan keadaan adiknya, ingin menghantar adiknya ke luar negara. Tapi, adiknya tak mau. Waktu tu, Diana sekali lagi nampak sesuatu yang tak mungkin dilupakan. Adiknya membunuh ayahnya sendiri. Pembunuhan yang kejam. Lepas tu, Diana turut mengalami masalah mental. Dan itulah apa yang Encik Shafik nampak sekarang.” Langkah jururawat itu terhenti. Shafik turut menghentikan langkanya. Dia melihat ke arah pandangan jururawat itu dilemparkan.
Diana… dia melihat gadis itu, sedang memandang sepi pohon pohon dia taman rehat.
It must be so hard for u…

“Julia,” Haris memanggil tatkala melihat gadis itu buru buru ingin pulang.
“Yup. Sory, tak perasan u. I nak balik cepat. Esok pagi pagi lagi dah nak bertolak. Takut jam on the way nak pergi KLIA. I tak packing lagi.” Julia menjelaskan semuanya.
“Ouh. Tak, I nak beritahu, Rector Enterprise nak hentikan kontrak.” Haris memandang Julia. Gadis itu benar benar berubah muka.
“Entahlah Haris, I pun dah tak larat nak fikir lagi pasal ni. I dah penat.” Dia sudah mula putus asa. Julia meletakkan briefcasenya di atas meja Suraya. Entah ke mana gadis itu.
“Ju, I faham. U kena uruskan family, company. Tapi, u kena kuat.” Haris cuba memberi semangat.
“Haris, please u tolong uruskan projek yang kita terlepas tu. I takder seminggu ni. Nanti balik sini I setelkan apa yang sepatutnya I setelkan.” Dia merenung jauh ke lantai.
Jaga kau, HANA…

Julia menarik beg pakaiannya. Langkahnya diikut ibu dan adiknya. Mereka melepasi bahagian emigresen.
“Mama, kita duduk sini dulu. Nanti driver yang Julia dah arrange kan untuk jemput kita datang.” Julia memeriksa telefon bimbitnya.
“Besar kan airport Langkawi ni.” Aliya bersuara tatkala duduk di tempat menunggu.
“International Liya, mesti la besar.” Julia sempat menjelaskan sambil tangannya masih sibuk menekan pad telefon bimbitnya.
“Mama nak ke tandas. Liya temankan mama boleh?” Puan Salina malas menganggu Julia yang seperti sedang sibuk berkomunikasi dengan pemandu yang akan datang.
“A’a, jom. Kak Ju, kitorang pergi toilet.” Aliya bangun.
“Ok, ok. Kalau driver dah datang, Kak Ju call.”

“Cantiknya..” Aliya bersuara selepas membuka tirai pintu gelonsor bilik itu. Nampak permandangan laut yang indah. “Siapa yang suggest Kak Ju pilih resort ni? Kak Ju pernah datang ke?” Dia meneliti setiap penjuru, tepat pilihan kakaknya executive suite di Andaman Resort ini.
“Tak, kawan Kak Ju dah pernah datang sini. Cantik kan?” Julia merebahkan badan di atas katil.
“Mama suka tempat ni.” Kata Puan Salina. Dia berdiri di sisi Aliya memandang permandangan yang indah itu.
“Ye ke, mama? Ju dah agak dah. Mesti mama suka.”
“Kak Ju, sinilah. Tengok ni, cantik.” Aliya memanggil.
“Nantilah, kejap lagi. Nak dapat highscore dah ni.” Julia bersuara. Aliya memandangnya.
“La, Kak Ju main game? Kak Ju datang sini buat apa main game. Nanti sambung. Tak ke mana henfon Liya tu. Malam ni Kak Ju main la puas puas. Kak Ju, jom kita round round kat luar.” Dia memujuk kakaknya.
“Liya, seminggu kita kat sini kan. Petang ni ke bila bila boleh lagi nak round round. Kak Ju penat lah. Liya tak penat ke? Orang besi ke apa ni.” Julia mendengus.
“Yelah, yelah.” Aliya duduk di sisinya. Dia melihat kakaknya yang sedang bermain game di telefon bimbitnya. “Alah, Kak Ju, baru level tiga dah bising nak dapat high score?” dia ketawa.
“Oi, tunggu la kejap. Mana ada orang main terus ke level sepuluh.” Dia menampar tangan adiknya yang cuba menganggu tumpuannya.
“Adoi, sakitlah Kak Ju.” Aliya menggosok gosok tangannya.
“Haha.. Tu la, kacau orang lagi.”
Puan Salina Cuma tersenyum melihat gelagat anak anaknya.

“Oi, cantik cantik bersiap nak pergi mana?” soal Julia. Dia melihat adiknya yang membetulkan topi di kepala.
“Comel tak? Haha..” Aliya membetulkan reben di topinya. Lagaknya seperti ingin ke pantai.
“Perasan siot. Nak pergi mana?” Soal Julia lagi.
“Keluar kejap. Tengok pantai. Jomlah.” Dia memerhati wajahnya di cermin lagi.
“Tak nak lah. Penat lah. Malam ni Kak Ju ada projek bagus punya.” Dia tersenyum.
“Projek apa?” Dia menyoal. Suaranya sedikit tinggi sehingga Julia menjugilkan biji matanya memberi amaran supaya tidak menganggu ibu mereka yang sedang tidur. Aliya menekup mulutnya.
“Adalah. Surprise punya. Jangan pergi makan pulak tu. Simpan perut untuk malam ni.” Julia memesan kepada adiknya.
“Oo.. pasal makan ek?” Dia mula meneka.
“Ish, ada la. Nama pun surprise. Apa la. Dah, pergi main jauh jauh.” Dia menjelir kepada adiknya.

Haris menutup lampu biliknya. Dia mengambil briefcase. Ingin melangkah keluar. Tiba tiba telefon bimbitnya berbunyi. Aliya..
“Ye, sayang.” Dia mula berbicara.
“U dekat ofis lagi ke?” Aliya bersuara lembut.
“I nak keluar, ada appointment kat luar. So, dah sampai Langkawi?” Lelaki itu menyoal kembali. Dia duduk semula di tempat duduknya.
“Dah, Kak Ju pilih tempat special. Best sangat. Mama pun happy datang sini.”
“Yeah? That’s great. I dekat sini kena setelkan semua masalah pasal Indah Holding hilang kontrak tu. Dah lima kontrak.”
“Kesian u.”
“It’s okay. I dah biasa. U call ni, Julia tak dengar ke?” Haris menyoal.
“Tak. Kalau tak, I tak call u lah. Haris, u datang lah sini. I bosan sorang sorang.” Aliya memujuk.
“Pergi sana? Liya, u nak Julia tahu pasal kita? Kan ada mama dengan Julia dekat sana. Apa yang bosannya.” Haris kurang senang dengan permintaan Aliya.
“Memanglah diorang ada. Tapi, diorang bukan nak temankan I pun. Haris, please. Tengoklah sekarang ni, I sorang sorang je. U datang ok, I book kan bilik di sini untuk u.” Aliya masih memujuk.
“Ye, ye. Malam ni I konfem balik. Tak boleh janji ok. I nak setelkan semua masalah di sini. U kena faham. Ok, I nak kena keluar ni. Nanti lewat, client tunggu lama.” Haris mula mengalah.
“Ok. I love you.”
Haris terus meletakkan telefon. Dia melangkah keluar. Di kepalanya berserabut memikirkan permintaan Aliya. “Nur, saya keluar dulu. Apa apa hal call handphone saya.” Dia melepasi meja setiausahanya…

“Kak Ju, nampak charger handphone Liya tak?” Aliya sibuk membuang satu persatu baju bajunya dari beg. Dia mencari cari.
“Mana Kak Ju tau, bawak ke tak?” Julia sibuk bersiap. Puan Salina masih di bilik mandi.
“Liya rasa Liya bawak. Alahai.. Bateri dah takder ni.” Aliya merungut.
“Guna la henfon Kak Ju dulu.” Julia menghulurkan telefon bimbitnya.
“Tak per. Nanti Liya keluar beli charger.” Dia masih melibas libas baju di atas katil.
“Liya nak call siapa ni? Orang bagi henfon tak nak guna.”
“Tak, tak der siapa. Kak Ju dah siap?” Dia berhenti mencari. Sudah putus asa.
“Oi, tak nampak orang dah cantik macam ni. Mesti la.” Julia membetulkan rambutnya.
Puan Salina keluar dari bilik mandi. “Amboi, dah siap semua anak mama.” Dia mencapai hair dryer dari laci meja solek.
“Mama mandi kalah tuan puteri. Berjam.” Julia bersuara.
“Ni apa yang bersepah ni Liya.” Puan Salina menolak baju baju Aliya yang disepahkannya.
“Cari charger. Liya rasa Liya bawak. Dah masukkan dalam beg kelmarin. Macam mana boleh tak der.”
“Guna lah henfon mama dulu.” Puan Salina menghulurkan henfonnya.
“Tak nak punya mama. Ju dah offer, dia tak nak.” Julia duduk di meja solek. Menanti ibunya bersiap.
“Bukan tak nak. Tapi, contact nombor ada dalam phone.” Aliya mencari alasan.
“Apa apa je lah Liya. Kak Ju tunggu di luar. Mama Ju tunggu di luar.” Julia melangkah keluar.
“Kejap Kak Ju, Liya nak ikut.” Aliya turun dari katil mengikut kakaknya.
“Haisy, sorang ni, orang nak duduk depan tu je pun nak ikut. Jomlah.” Mereka beriringan keluar.
“Cantiknya bintang. Kak Ju tengok bintang tu, yang besar tu, cantik kan.” Aliya memandang ke langit.
“Mana?” Julia turut memandang ke langit.
“Tu, yang besar tu.” Aliya menunjuk dengan jari telunjuknya.
“Cantik apa. Sama ja semua.” Julia mengalihkan pandangan ke arah lain.
“Alah, Kak Ju ni. Kak Ju, kita nak surprise apa ni dekat mama?”
“Kak Ju dah order seafood. Best punya.” Julia ketawa sambil mengangkat ibu jarinya.
“Seafood? Apa yang best sangat seafood tu.”
“Ni lain punya. Kita makan ala ala candle light dekat atas bot. Amacam?” Julia mengenyitkan matanya.
“Atas bot? macam mana nak makan?” Dia pelik.
“Liya ingat bot tongkang ke apa. Ni bot mewah la.”
“Wow, cam best je ni.”
“Mesti la, see the leg la. Haha..” Puan Salina tiba tiba muncul.
“Jom, mama dah siap ni. Nanti lambat lagi.”
“Okay. Jom.” Mereka beriringan.

Julia dan Aliya berjalan beriringan. Puan Salina tidak megikut. Dia menghabiskan masa di spa. Mereka melewati chalet chalet di situ.
“Kak Ju, mahal tak kos makan semalam?” Aliya menyoal. Dia Cuma melangkah mengikut kakaknya.
“Bolehlah. Tapi berbaloi. Kenapa? Nak bawak Shafik makan situ jugak ke?” Julia mengusik.
“Ish, Kak Ju, mana ada. Saja tanya, sebab memang puas hati lah Kak Ju. Best sangat.” Aliya senyum.
“Alamak, Liya. Kak Ju tertinggal henfon. Liya pergi dulu boleh.” Julia memeriksa beg bimbitnya.
“La.. Tak payahlah Kak Ju, nak buat apa henfon.” Aliya mengeluh.
“Tak boleh. Mama suruh call kalau nak balik bilik.”
“Alahai.. Oklah, oklah. Kak Ju pergi ambil. Liya tunggu sini.” Aliya duduk di bangku yang terdapat di situ.
“Buat apa tunggu sini. Liya ambil dulu kunci bilik ni, kat depan tu nampak tak dia tulis signboard, Rainforest Deluxe, kat situ la biliknya. Nanti Kak Ju sampai Kak Ju ketuk pintu. Kak Ju pergi dulu. Tunggu kat situ tau.” Aliya cuma mengangguk. Dia mula berjalan. Entah apa la idea Kak Ju lagi. Kononnya nak surprisekan mama. Nak tunjuk bagus punya view. Kalau tak bagus, jaga Kak Ju, penat orang jalan ni.
Aliya memasukkan kunci ke lubang kunci. Selepas kunci di buka, dia memulas tombol itu, membuka pintu. Dia melangkah masuk perlahan.
“Liya..” Aliya terkejut. Dia menoleh ke sisi.
“Haris.” Masing masing terdiam.
“Kenapa u macam terkejut tengok I?” Haris menyoal.
“Macam mana u boleh ada dalam bilik ni? Bila u datang sini?” Aliya mula panik. Dia memandang ke arah pintu. Takut sekiranya Julia muncul.
“Are u joking? U call I semalam suruh I datang sini. Ambil kunci dekat receptionist kan.” Suara Haris sedikit berubah.
“Mana ada. I tak call u pun. Langsung tak call u lepas I sampai sini. Lagipun, semalam bateri henfon I habis. U jangan main main.” Aliya mula geram. Dia berkali kali memandang ke arah pintu khuatir kakaknya tiba.
Tiba tiba mereka mendengar bunyi tepukan tangan. Pandangan mereka berdua beralih ke muka pintu. Julia berdiri di situ. Dia memandang sinis mereka berdua. Dia berhenti menepuk tangan. “Kalau Aliya boleh menyamar jadi I, kenapa I tak boleh menyamar jadi dia kan. Kau tau mana charger henfon kau? Ada dalam tong sampah di airport. Aku sengaja habiskan bateri henfon kau, supaya kau tak dapat call jantan ni.” Dia melangkah masuk. Direnung mereka berdua yang terdiam tidak mampu membela diri. “Korang ingat sampai bila korang boleh rahsiakan semua ni? Sehari pun korang tak mampu. Hari pertama korang lunch sekali, Julia, kau cakap Shafik ajak kau launch, and u Haris, kononnya ada appointment di Intract Holding. Esoknya, Suraya beritahu Haris ke Intract, so I just wonder ke mana kau pergi sehari sebelum tu sebenarnya. Aku tanya Shafik, and exactly dia tak lunch dengan kau pun sehari sebelum tu Aliya. Korang pergi bercinta di mana?” Tegas sindiran Julia. “Malam tu pulak mama cakap Aliya dapat call, lama. Obviously nampak macam Shafik yang call kan. Aku cakap pada mama nak call Suraya, nak konfem tarikh ke sini, tapi sebenarnya aku call kau Haris. Line busy.”
“Kak Ju, Liya tak berniat nak buat Kak Ju macam ni.” Aliya cuba membela diri.
“Tak berniat? Tak berniat kau cakap? Rampas tunang kakak kau sendiri kau cakap tak berniat? Kau sedar tak aku dah pungut kau tu dari gerai tepi jalan! Macam ni kau buat pada aku?!”
“Julia! Cukup semua ni! Kalau u tak boleh terima hubungan kitorang, it’s fine. Kitorang akan pergi.” Haris mula bersuara. Aliya mula menangis.
Julia senyum. “Kau ingat aku kisah sangat ke korang nak bercinta? Kau ingat aku nak terhegeh hegeh sangat dekat kau. Pergi mamposlah korang berdua.” Julia menarik laci meja solek yang berada di situ. Dia mengeluarkan beberapa helai kertas dan sepucuk pistol. Tindakannya mengejutkan Aliya dan Haris.
“Apa yang kau nak buat ni Julia. Kau jangan buat gila.” Haris memberi amaran.
“Kalau aku dah gila, dah lama aku upah orang bunuh korang berdua yang menjijikkan ni dekat luar sana. Kau, Aliya! Kau bukan saja rampas Haris tapi mama juga. Semuanya mama mesti ikut kau. Alasannya, sebab kau pernah jadi anak yatim. Aku? Aku ni siapa pada mama. Aku yang pergi cari mama. Tapi mama hanya berpihak pada kau. Mama ingat kau terseksa sebagai anak yatim. Dia tak pernah terfikir yang aku ni membesar dengan maki hamun dari pak cik. Aku di dera, di hina. Aku lebih seksa dari kau, kau tau tak!!!” Dia meletakkan kertas tersebut di atas meja. Sebatang pen sudah berada di atas meja itu. “Aku boleh faham kalau korang cintakan satu sama lain. Aku boleh berkorban. Aku tak kisah nak lepaskan jantan tak guna ni pada kau Aliya.” Julia ketawa melihat muka mereka berdua yang ketakutan memandang pistol ditangannya.
“Apa kau nak sebenarnya?” Haris mula bersuara.
“Korang betul betul melampau kan. Kau Haris, memang bijak. Puas hati kau rampas lima clients Indah Holding? Tu je yang kau mampu buat untuk jatuhkan aku? Kau, orang yang paling aku percaya dalam syarikat tu kau tau tak? HANA Enterprise konon. Haris Amirul Natasya Aliya, itu nama company korang? Lepas aku tengok proposal yang company lain dapat dari HANA Enterprise, aku terkejut sangat. Tak mungkin proposal tu sama dengan Indah Holding. Completely same, even spelling mistake. Rupa rupanya kau yang copy semua proposal tu hantar pada company lain. Semua proposal company aku ku letak mana? Tong sampah?!” Dia bersuara tinggi. Julia tidak mampu lagi bersabar.
“Kak Ju, Liya tak tau pasal client Kak Ju.” Teresak esak suara Aliya.
“Kau tak tau? Berapa banyak kau labur duit kau dalam company tu? Company tu bawah nama kau. Takkan kau tak tau. Kau jangan nak perbodohkan aku lagi.” Aliya terus terdiam. Dia tidak mampu lagi mempertahankan diri.
“Apa yang kau nak?” Haris sekali lagi menyoal.
“Aku nak korang sign surat tu.” Haris terkejut. Dia mencapai surat tersebut. “Surat tu tanda persetujuan korang untuk bubarkan HANA Enterprise, dan korang mesti kembalikan semua clients Indah Holding. Lepas tu, korang berambus ke luar negara. Kalau bukan mama sedang sakit, tak boleh terima sebarang kejutan, aku takkan lepaskan korang. Dah lama aku hantar korang ke lokap sebab pecah amanah. Aku lepaskan korang sebab aku sayangkan mama, aku tak nak mama sakit. Jangan tunjuk muka korang di sini. Aku akan cari alasan untuk mama.” Julia memandang Aliya.
“Aku takkan bubarkan HANA Enterprise.” Haris menolak. Dia berdegil.
“Aku bukan tanya kau nak ke tak. Aku suruh kau sign. Kalau kau tak nak..” Julia mengacukan pistol ke arah Haris.
“Kak Ju! Jangan Kak Ju.” Aliya semakin takut.
“Cik Julia!” Tiba tiba Shafik muncul di muka pintu.
“Shafik, apa kau buat di sini?” Julia menoleh ke arahnya.
“Cik Julia, ni bukan caranya. Kita settle kan cara baik Cik Julia.” Shafik mula memujuk.
Tangan Julia masih terarah pada Haris, Cuma matanya memandang sekilas pada Shafik. “Kau tak tau apa apa. Kau tak tau apa yang diorang dah buat pada aku.”
“Saya tau Cik Julia, saya tau.” Julia memandangnya tidak percaya. “Orag yang tak waras mungkin boleh beri idea terbaik ni Cik Julia, tapi Cik Julia lupa orang tak waras tak dapat menyimpan rahsia. Saya nampak Cik Julia keluar pejabat bawa bekas pen kegemaran Diana hari tu. Cik Julia jumpa dia kan? Dia yang plan semua ni kan?” Shafik berterus terang.
“Kalau kau tau, kenapa kau nak bela diorang ni?” Julia bertegas tidak mahu mengalah.
“Saya tak menyebelahi sesiapa Cik Julia, ini yang terbaik. Cik Julia, letak dulu pistol tu.” Julia tunduk. Dia tidak tahu apa yang harus dilakukan. Belum sempat Julia membuat apa apa Haris dengan pantas merampas pistol itu. Julia terkejut. Haris mengacukan pistol pada Julia.
“So, kau dah rasa hebat sangat?” Haris mula tersenyum sinis. “Kau ingat aku nak lepaskan company yang aku idamkan selama ni?”
“Haris, jangan apa apakan Kak Ju. Kita lari dari sini ok. Kita pergi sekarang. Haris…” Aliya cuba mengajak Haris berlalu. Haris masih kaku di situ.
“Tak Aliya, dia takkan lepaskan kita semudah tu.” Haris memandang tepat pada Julia.
“Kau memang tak guna.” Julia masih berani bersuara. Dia terasa geram kerana dipermainkan.
“Haris, kalau kau nak pergi, kau boleh pergi. Tak perlu sign surat tu pun tak per.” Shafik mula cari jalan penyelesaian terbaik. Yang penting cuma keselamatan Julia.
“Memang aku nak pergi. Tapi..” Bang!!! Tembakan itu tepat ke bahu Julia. Julia rebah di situ. Haris pantas menarik tangan Aliya lari keluar dari bilik itu. Shafik terduduk kaku. Terkejut dengan apa yang berlaku. Dia menghampiri Julia. Tangannya terketar ketar mengangkat kepala Julia, lalu dipangkunya.
“Cik Julia, Cik Julia! Bangun Cik Julia. Bangun Cik Julia. Jangan macam ni Cik Julia. Bangun!! Cik Julia, jangan tinggalkan saya. Saya sayang Cik Julia. Saya tak boleh hidup tanpa Cik Julia. Tolong bangun Cik Julia. Saya cuma ada Cik Julia dalam hidup saya.” Dia menangis disitu. Dia menekup bahu Julia, menahan darah dari keluar.
“Encik Shafik, sabar Encik Shafik ambulans dalam perjalanan.” Pegawai polis yang baru sampai itu melutut di sisi Shafik. Dia mengusap ngusap bahu Shafik cuba menenangkannya. Dua pegawai polis masuk memeriksa keadaan. “Encik Shafik, dua orang yang terlibat dah kami tahan di luar tadi. Encik Shafik jangan risau.”

Shafik mendekati Diana. Dia duduk di sisinya.
“Diana sihat hari ni?” soalnya.
“Shafik. Dah makan?” Gadis itu menyoal kembali.
“Eh? A’a.. dah makan.” Shafik sedikit keliru dengan soalan Diana yang tiba tiba.
“Cik Julia dah lama tak datang.” Diana mengeluh.
“Cik Julia, sakit. Dia ada di hospital.” Shafik bicara jujur.
“Sakit? Cik Julia kenapa? Rancangan yang Diana buat tu tak menjadi?” Gadis itu mula ingin tahu. Tu semua pasti menjadi Diana, pasti menjadi kalau Shafik tak pergi dan rosakkan rancangan tu. Kalau tak, mesti Haris dah tandatangan. Shafik yang rosakkan semuanya, tapi tu untuk kebaikan semua orang. Shafik ingat pihak polis akan datang lebih awal, dan semuanya akan selesai. “Shafik.” Gadis itu mengocak ngocak tangannya. Inginkan jawapan.
“Ha? A’a.. Menjadi. Mesti menjadi. Cik Julia Cuma tak sihat sedikit. Nanti dia sihat. Sekejap saja tu.” Haris berbohong. Dia tidak mahu gadis itu berfikir lagi.
“Diana nak melawat Cik Julia.”
“Nanti Cik Julia dah sihat, Shafik bawak dia datang sini. Diana tunggu Cik Julia di sini, okay.” Shafik cuba memujuk. Dia memandang Diana. Ada sesuatu yang ingin disoalanya. “Diana, hari tu Shafik ada terima faks pasal HANA Enterprise. Thanks, tapi macam mana Diana faks kan pada Shafik? Diana masih di sini kan.”
“Diana suruh orang lain yang faks kan.” Gadis itu menjawab bersahaja.
“Siapa? Cuma Shafik, Diana dan Cik Julia yang tau pasal ni kan?” Shafik mula keliru. Selama ini ada orang keempat?

“Adik saya, Suraya…” Shafik terkedu di situ.. She is not only got mental problem.. she’s murderer… everything well-planned... Shafik menggeleng geleng kepala, tidak percaya...

the end..

Thursday, May 21, 2009

duplicate 2 (third post)

continued from previous post...

“Mama, Ju nak cakap sikit.” Julia memandang ibunya yang sedang menyelak album lama yang terletak di meja kopi ruang tamu mewah itu.
“A’a, kenapa?” tangannya terhenti.
“Boleh tak kita tunda vacation tu. Kita pergi minggu depan sekali lagi.” Julia bersuara perlahan menanti reaksi ibunya.
“Kenapa? Ju cakap semua dah prepare kan?”
“Bukan pasal preparation. Kat ofis, ada problem sikit. Kena tunggu masa yang sesuai la mama. Sekarang memang tak boleh tinggalkan ofis. Banyak benda nak disetelkan mama.” Dia bernada memujuk berharap ibunya faham.
“Ju, mama tak kisah. Bila bila pun tak pe. Ikut Ju lah. Kenapa dengan company tu? Ada masalah?” Puan Salina hairan.
“Masalah memang selalu ada mama. Kalau takder masalah, Ju tak payah masuk ofis setahun pun takper.” Dia berhenti sebentar. Mencari cari cara untuk menjelaskan apa yang patut pada ibunya. “Cuma masalah sekarang ni berat lagi. Biasalah mama, makin banyak persaingan. Tapi, InsyaAllah, semua boleh di handle. Tengoklah, ni anak siapa.” Dia memeluk ibunya.
“Ju, kalau Ju tension sangat, ada apa apa masalah, cerita pada mama. Kongsi dengan Haris.”
“Mama, Ju boleh settle sendiri la. Ju dah biasa dengan bisnes ni mama. Don’t worry.”

“Cik Julia!!” Suraya masuk selepas mengetuk.
Alahai minah sengal ni. Pagi pagi lagi dah takder kerja ke. Ada je.. “Kenapa?”
“Ahaaa..” Dia melibas libas beberapa helai kertas ditanganya.
“Amenda pulak tu. Jual kertas ke apa?” Julia malas melayan.
“Haisy Cik Julia, kalau ikutkan hati memang nak jual, tapi Cik Julia punya pasal, bagi free je. Haha..” Dia ketawa. Dia meletakkan kertas kertas tersebut dia atas meja, hadapan Julia.
Julia mengambil kertas kertas tersebut, menjeling sekilas kepada Suraya yang masih tersengih. Apa pulak la minah ni. Dia meneliti satu persatu. Dia tersenyum. “Macam ni la setiusaha saya, Suraya. Kalau macam ni, bukan Hilton Hotel, Palace of The Golden Horses pun saya boleh sponsor.” Dia tersenyum meleret.
“Betul Cik Julia? Tu yang saya sayang Cik Julia. Kalau Cik Julia nak mintak tolong apa apa, cakap je. Saya memang expert bab mencari info macam ni.” Dia ketawa lagi.
“Oklah Suraya. Awak boleh keluar. Thanks for this.” Julia memberi senyuman.
“No hal lah Cik Julia. Saya keluar dulu Cik Julia.” Suraya berlalu keluar.
Julia memandang Suraya yang berlalu. Dia memandang kembali kertas kertas di tangannya. HANA Enterprise.. Hana? Perempuan? Siapa Hana… Kau nak main kasar dengan aku. Dia menekan butang intercom. “Suraya, masuk sekejap.”
Baru beberapa saat kedengaran pintu di ketuk. Suraya muncul. “Kenapa Cik Julia?” Soalnya.
“Awak tolong check HANA Enterprise ni. Dari mana wujud syarikat ni. Tak pernah saya dengar. Saya nak tau siapa tuan punya company tu. Boleh tak?” Dia menghulurkan sehelai dari kertas yang dipegang kepada Suraya.
“HANA Enterprise? Boleh Cik Julia. Tapi mungkin lama sikit. Sebab syarikat baru ni, susah sikit. Saya nak contact kroni kroni lagi ni Cik Julia.” Dia tersengih.
Minah ni, nak kena cari kroni kroni pulak.macam macam betul. “Berapa lama?”
“Paling lama, sebelum minggu depan.”
“Lamanya. Saya nak cepat. Empat hari paling lama boleh?” Dia mula tawar menawar.
“Empat hari? Bolehlah Cik Julia, tapi saya nak kena guna banyak duit kalau cepat. Yelah, nak call sana, call sini.” Suraya bersuara perlahan.
“Awak ni. Macam macam. Yelah, berapa?” Julia mengeluarkan buku ceknya dari laci meja.
“Dua ribu.” Suraya tunduk. Takut melihat reaksi majikannya.
“Mak aii.. Call ke beli tiket kapal terbang pergi jumpa diorang.” Julia menggeleng geleng. Tangannya menggapai pen. Di tulis jumlah di buku cek tersebut. Di tarik helaian itu, di beri kepada Suraya.
Suraya mengambil. Dipandangnya cek itu. “Lima ribu? Cik Julia…” Dia terhenti di situ. Dia memandang Julia. Khuatir jika gadis itu tersilap tulis atau dengar.
“Apa yang awak nak buat ni, untuk selamatkan syarikat saya yang bernilai puluhan juta. Ok. Itu saja. Awak boleh keluar.” Julia menutup buku cek tersebut.
“Terima kasih Cik Julia.” Dia mula melangkah keluar.
“Suraya.” Sekali lagi Julia memanggil. Gadis itu menoleh. “Ni rahsia antara kita. Takder orang lain patut tahu. Rahsia, faham?” Dia mengingatkan gadis itu.
“Ouh, beres Cik Julia. Terkejut saya, ingatkan Cik Julia nak balik cek ni. Saya keluar dulu ye..” Dia keluar dari bilik itu.
Julia memerhati kertas di tangannya. Dia kemudian bangun. Mengambil beg tangan, lalu keluar.
“Cik Julia, nak ke mana?” Soal Suraya. Tatkala Julia melewatinya.
Langkah Julia terhenti. “Jumpa penasihat.” Julia mengenyitkan mata lalu berlalu.

Shafik membetulkan tali lehernya. Dia membelek belek surat surat yang baru diterima. Dilihat satu persatu mencari cari yang panting. Semuanya di masukkan ke dalam briefcase. Dia mengambil telefon bimbitnya di atas meja. Nombor telefon Aliya di tekan. Dia menanti jawapan.
“Hello,” suara Aliya kedengaran.
“Liya, jom keluar dinner malam ni. I jemput u pukul lapan.” Dia menanti jawapan dari Aliya.
“Dinner? Malam ni I kena makan dekat rumah. Mama masak special malam ni. U datanglah, makan sekali. Ajak Haris sekali.” Aliya pula mempelawanya.
“Malam ni? Tengoklah dulu. Kalau Haris boleh pergi, I pergi. Kalau tak, I malas nak pergi. Nanti I call u balik.”
“Oklah, kalau macam tu, nanti call confirm. Jangan lupa.” Aliya berpesan.
“Tak, tak lupa. InsyaAllah. Oklah, I nak balik dah ni. Nanti kalau keluar lewat, jam pulak. Penat. Nanti I call balik.” Haris ingin mengakhiri perbualan.
“Ok, drive carefully. Bye.”
“Bye..” Haris menekan punat menghentikan panggilan, dia memasukkan telefon bimbit ke dalam poket seluar.
Dia membelek belek beberapa helai kertas yang bercetak baru di faks kepadanya. Lama meneliti satu persatu. Dia menggeleng geleng. Dia melangkah keluar. Berjalan pantas menuju ke bilik Julia. Dia berhenti di hadapan meja Suraya.
“Encik Shafik. Enciik Shafik cari Cik Julia?” dia mengemas ngemas meja.
“Dah tu, takkan nak jumpa awak..” Shafik cuba membuka pintu bilik Julia.
“Eh, Encik Shafik.” Dia memanggil. Shafik mengalih.
“Apa lagi Suraya.” Shafik memandang Suraya.
“Cik Julia takder. Cik Suraya ada.” Dia ketawa. Shafik Cuma tersenyum. Dia cukup mengerti Suraya walaupun baru mengenali. Gadis itu suka benar bergurau.
“Yelah, Cik Suraya oi, mana Cik Julia pergi? Dah balik?”
“Saya pun tak pasti Encik Shafik. Dia kata nak pergi jumpa penasihat.” Suraya tersengih.
“Penasihat?” Shafik terdiam. Oh my god. She is too much..

“Cik Julia,” Suraya meletakkan satu fail di hadapan Julia.
Julia mengambil lalu melihat muka depan fail itu. HANA Enterprise. “Suraya, awak memang bagus. Empat hari.” Dia berasa gembira.
“Mesti la Cik Julia. Perempuan, tuan punya company tu.” Dia menjelaskan sedikit. Dibiar Cik Julia teruja ingin tahu.
Perempuan? “Tak per, awak boleh kaluar.” Dia tersenyum pada Suraya.
“Ok Cik Julia. Saya pergi dulu. Ada apa apa, panggil saya ok.” Dia mula melangkah keluar.
Kalau awak tak suruh saya panggil pun, saya panggil jugak. Dia mula membuka fail itu. Diperhatikan satu persatu. Air mukanya berubah. Tidak satu pun ditinggalkan, semuanya di baca. Selepas selesai dia menutup fail itu. Dia memandang ke luar tingkap. Tidak tahu apa yang harus di fikirkan. Dia memandang kembali fail. Dicapainya lalu di baling ke lantai. Jangan ingat nak main kasar dengan aku…


to be continued...

Wednesday, May 20, 2009

duplicate 2 (second post)

continued from previous post...

Shafik melangkah masuk ka dalam bilik Julia.
“Oih, duduk, duduk.” Dia mempelawa.
“Cik Julia, tak jemput pun saya duduk jugak.” Dia mengambil tempat.
“Ye la, kau.” Julia menyusun fail di atas meja yang berselerak.
“Busy ke?” Dia menyoal.
“Tak der lah. Kalau tak aku dah halau kau keluar. Haha..” Dia ketawa. “So, how is it? Kau dan Aliya..” Dia memandang Shafik.
“Urm.. Ok la, tak der lah sampai nak bertunang lagi macam Cik Julia dengan Haris tu.”
“Ye la kau. Kalau kau tak jaga adik aku baik baik, aku pancung kepala kau. Haha…” Gadis tu ketawa lagi.
“Cik Julia, saya sayang dia, saya mesti jaga dia baik baik. Dengar cerita nak pergi bercuti.” Shafik menukar topic.
“Lebih kurang macam tu lah. Tapi tengah cari tarikh lagi. Nak join ke?” Julia bergurau.
“Boleh ke? Boleh jugak. Berapa hari Cik Julia?” Shafik senyum.
“Banyak la kau. Kau nak ikut, kau pergi kawin dengan adik aku dulu. Lepas tu kau nak bawak dia pergi mana pun lantak kau la.” Julia memerli.
“Betol ni? Kalau macam tu, esok saya hantar rombongan. Ni puteri raja ni berapa puluh hantaran kena bawak ni Cik Julia? Air mata ke, jantung nyamuk ke..” Shafik ketawa.
“Wah, bukan main kau ye.” Julia membetulkan duduknya. “Actually, aku nak mama release tension kat sana. Kau tau la kan. Baru baru ni, doctor pesan, sakit jantung mama pun makin teruk. Kalau boleh nak mama luangkan masa jauh dari Kuala Lumpur yang busy ni.”
“Ouh, baguslah macam tu. Puan Salina mesti gembira dapat jumpa dan bercuti cuti dengan anak anak dia sekarang lepas berpuluh tahun.”

Julia meletakkan ganggang. Dia terasa panas mengingatkan panggilan yang baru diterima. Ni adalah pelanggan kedua yang menarik diri dari Indah Holding.
Perkara sebegini tidak pernah berlaku. Takkan pak ngah dengan pak cik pulak yang buat macam ni. Diorang dalam penjara lagi. Belum lagi diikat jamin. Apa yang berlaku dalam Indah Holding sebenarnya… kalau dulu clients tinggalkan syarikat pak ngah sebab kes penyelewngan wang syarikat. Tapi Indah Holding tak pernah… kecuali ada yang berlaku di belakang pengetahuan aku..

“Haris..” Julia memanggil tatkala melihat lelaki itu buru buru ingin pulang.
“Julia, tak balik lagi ke?” Dia menghentikan langkahnya lantas mengalihkan pandangan ke arah Julia.
“Tak, actually I ada benda nak bincang dengan u. Tapi, u pun dah nak balik. Tak per lah. Esoklah.” Julia sedikit kesal.
“Ya, why not. What is it? I’m still here.” Haris memandangnya penuh tanda tanya.
“Tak, tomorrow is better. It’s a long day isn’t? everybody got tired. Datang lah rumah malam ni. Dinner di rumah I” Julia mempelawa.
“Sory, malam ni I nak siapkan semua paperwork. U pun tau kan, sekarang ni, we must be very competitive. Susah kalau terlepas projek lagi. Tadi I ajak lunch tak nak. Esok kita lunch together ok?”
“I kena settlekan problem dekat JB tadi. Ok, then. Tomorrow will do.”
“Ok, I balik dulu. Really tired.” Haris berlalu. Julia melangkah ke biliknya. Dia terhenti ketika melepasi meja setiausahanya, Suraya. Dia memandang tempat letek pen di atas meja itu. Barang kesayangan Diana. Hadiah dari adik tunggalnya. Julia memandang lama. Akhirnya dia mencapai bekas pen tersebut. Di bawa masuk ke dalam bilik.
Semua fail projek baru di keluarkan. Dia meneliti satu persatu.
Siapa yang berani sabotaj aku macam ni…
Selepas selesai berkemas, Julia mengambil briefcasenya, dia melangkah keluar.
“Cik Julia, dah nak balik?” Shafik tiba tiba muncul. Julia terkejut.
“A’a.. Aku balik dulu.” Julia terus berlalu pergi.
Pesal pulak ni. Bad mood semacam je. Tadi ok je. Shafik memerhati Julia yang berlalu pergi, dia terpandang sesuatu… Cik Julia…

Aliya mengangkat semua pinggan ke dapur. Mak Jah mula membasuh pinggan. Puan Salina masih minum di meja makan. Julia menggigit epal yang masih terhidang di atas meja.
“Mama, ahad minggu depan kita pergi boleh?”
Aliya tiba tiba muncul di meja makan. “Tanya mama? Mama tu, kalau boleh nak pergi hari ni jugak..” Aliya ketawa.
“Mesti la, nak pergi holiday. Dah confirm semua ke?” Puan Salina mencapai buah epal di dalam bakul di depannya.
“Dah. Semua dah.Mama, apa kata kalau Haris dengan Shafik ikut sekali? Mesti best kan.” Julia memberi cadangan.
“Ha? Kenapa? Dah tu, nak biarkan syarikat takder Ju, Shafik dengan Haris seminggu? Mama rasa tak payahlah.” Puan Salina berpendapat.
“Liya pun rasa tak payah la. Nanti nak pergi mana mana pun susah.” Aliya tidak bersetuju.
“La, bukan kita ajak diorang dating seminggu. Kita ajak diorang ikut dua hari cukuplah. Kita buat barbeque ke, baru best. Ju bukan apa, ada la boyfriend orang tu, nak ikut. Kesian la, mama. Haha..” Julia ketawa. Dia mengerling adiknya.
“Kak Ju, pasal tu Liya tak tau ok. Liya tak ajak dia pun.” Aliya mula terasa di sindir.

Suraya melangkah masuk selepas mengetuk pintu. “Cik Julia, Cik Julia ada appointment dengan Datuk Ghazali petang ni. Di Concorde Hotel. Dua setengah petang.”
“Ok, thanks. Ada apa apa lagi?” dia memandang gadis itu. Gadis itu tersenyum. Julia memandang pelik. “Ni apesal ni? Ada masalah ke?”
“Err.. Cik Julia, saya bukan apa Cik Julia. Yelah, saya tau, saya baru je kerja dekat sini.
Cik Julia pun belum kenal saya lagi kan. Maksud saya tak kenal rapat. Tapi saya tak pernah lewat buat kerja kan.” Julia memandang pelik. Seperti ada yang tidak kena dengan gadis itu hari ini.
Dia ni apesal pulak ni, takkan dia ni pun sama dengan yang dulu jugak. “Cakap je, apa yang awak nak cakap sebenarnya.” Dia bersuara tegas.
“Tak Cik Julia. Minggu depan kan minggu setiausaha. Tak boleh ke kalau kita celebrate dekat Hilton Hotel?” Suaranya seperti tersekat sekat.
“Hilton Hotel?” Julia mengalih pandangannya keluar. Dia mengeluh sebentar. “Penting ke semua ni? Setiausaha saya dulu tak pernah kisah pun semua ni.” Dia memandang Suraya. Mula gadis itu masam.
La, lupa pulak aku, Diana dulu memang tak sama dengan dia ni. Suraya normal.
“Bukan apa Cik Julia, semua kawan kawan saya pergi situ, bos diorang celebrate kat situ.” Suraya tunduk.
“Kawan kawan? Rapat ke?” Julia terasa seperti sesuatu yang bermanfaat padanya ada di situ.
“Mesti la Cik Julia. Cik Julia cakap je, secretary CEO company mana saya tak kenal. Semua saya kenal Cik Julia. Kamceng lagi.” Dia bersungguh sungguh.
“Ok, then. Awak booking tempat.” Julia akhirnya bersetuju.
“Betul Cik Julia? Terima kasih Cik Julia. Terima kasih.” Suraya mula tersenyum gembira.
It’s okay Suraya. Semua ni mesti ada balasannya ok… the game is just at the start…

to be continued...

duplicate 2 (first post)

“Mama dulu dekat Australia sorang sorang je?” Soal Aliya. Puan Salina masih memandang ikan ikan yang berenang bebas di kolam yang di bina di tengah tengah taman landskap banglo itu.
“A’a. Mama kerja dekat restoran. Kawan mama ada jugak datang kalau hujung minggu.” Puan Salina memberi makanan kepada ikan ikan.
“Ramai ke kawan mama?” Soalnya lagi.
“Rancak berbual..” Tiba tiba Julia datang.
“Eh, Kak Ju, dah lama sampai?” Dia memberi ruang kepada kakaknya untuk duduk.
Julia duduk di sebelah Aliya. “Baru je. Dah lunch ke ni?”
“Belum. Bolehlah Julia lunch dengan kami. Kami pun berdua je.” Puan Salina menutup bekas makanan ikan tersebut.
“Er.. Liya nak keluar makan dengan Shafik. Dah janji semalam.” Dia tersenyum.
“Ouh.. Pergi la. Mama tak kisah. Ju, tak ajak Haris keluar?” Soal ibunya.
“Tak. Dia busy. Tak perlah, boleh Ju temankan mama kan..” Dia memeluk ibunya.

“Mama, apa kata kalau kita pergi bercuti. Mama, Liya, Ju. Kita pergi mana mana then spend time together.” Julia memerhatikan ibunya yang sedang menyuap nasi. Aliya dari tadi sudah keluar.
“Ok, jugak tu. Nanti mama tanya Liya, mana dia nak pergi. Kalau kita nak pergi, berapa lama?” Soal Puan Salina mula tertarik dengan idea anak sulungnya itu.
Gadis itu diam sebentar. Dia tersenyum. “Seminggu. Ok tak mama?”
“Ok lah tu. Nanti lama pulak Ju tinggalkan ofis tu.”
“Nanti Ju cari tarikh yang sesuai. Ju pun tengah nak siapkan projek baru.”

Julia memandang sekilas muka depan surat khabar. Tidak satu pun yang menarik untuk di baca. Dia menekan punat intercom, “Suraya, tolong masuk sekejap.” Arahnya pada setiausaha barunya yang menggantikan tempat Diana.
Pintu biliknya diketuk. Lantas Suraya melangkah masuk. “Ye, Cik Julia. Ada apa?” Tangannya sudah bersiap dengan notebook.
“Hari ni saya ada appointment dekat luar tak?”
“Hari ni tak der Cik Julia.”
“Next month, tolong kosongkan appointment saya seminggu, saya nak bercuti dengan family. Nanti awak cari tarikh yang saya free, inform kan saya.”
Gadis itu mancatat pantas. “Lagi, Cik Julia?”
“Encik Haris ada?”
“Tak der. Dia keluar, hantar proposal dekat Intract Holding.” Gadis itu memandang sekilas notebooknya.
“Intract Holding?” Julia diam sebentar. Dia mula mengesyaki sesuatu yang tidak kena.
“Ye Cik Julia. Intract Holding. Ada masalah ke Cik Julia?” Suraya mula tidak senang dengan riak Julia. Terasa seperti melakukan kesilapan.
“Tak, tak per. Shafik masuk ofis tak hari ni?”
“Ada Cik Julia. Nak saya panggilkan?”
“Ye, sekarang.” Gadis itu mengangguk lalu melangkah keluar. Shafik bukan lagi pengawal peribadinya. Dia sudah menjadi ketua bahagian sumber manusia. Julia memandang ke luar.
Takkan Haris…

Puan Salina menghampiri Julia yang sedang menonton televisyen. “Cerita apa Ju?”
“Mama… Duduklah mama. The Covenant. Aliya mana?” dia memperlahankan suara televisyen.
“Aliya ada dalam bilik, ada panggilan.” Puan Salina membetulkan kusyen.
“Ouh, patut la tak keluar bilik dari tadi. Prince Shafik dia la tu.” Dia ketawa.
“Mama dah beritahu Aliya, dia cadangkan kita ke Langkawi. Ok tak?”
Julia membetulkan kedudukanny di sofa. “Langkawi? Ok, ok je. Julia tak kisah.”
“Mama bukan apa. Mama kesiankan Liya. Dari kecil dia duduk di rumah anak yatim. Tak pernah rasa kemewahan dalam hidup dia. Tak pernah dapat apa yang dia nak. Mama harap, dia gembira sekarang. Kalau boleh mama nak dia dapat apa yang dia nak.” Puan Salina mengucup dahi anak sulungnya itu.
“InsyaAllah mama. Dia akan bahagia. Mama jangan risau.” Julia senyum pada Puan Salina.
“Kalau kita pergi, bila?” Soal Puan Salina.
“Tu lah, Ju pun tangah tunggu Suraya blank kan one week appointment. Kejap, Ju confirmkan dengan dia.” Julia mencapai telefon bimbitnya. Nombor di dail, selepas menunggu sebentar, Julia mengeluh.
“Kenapa Ju?” Soal Puan Salina dia memandang tepat wajah anaknya.
“Voice mail. Dah tidur agaknya. Esok Ju confirm balik.” Julia meletakkan telefon bimbitnya di sisi. “Mama, konfem ni, Langkawi? Ju nak suruh Suraya survey everything for us.”
“Yup, Langkawi.”


to be continued...

Tuesday, May 19, 2009

duplicate is back..

duplicate???
*******************************
my previous short story..
but this time "duplicate 2"
^_^

the idea just came out bila ada kawan aku yg suggest utk sambung story tu..
i dunno i can finish it or not before this saturday..
whatever, i'll try my best...

Tuesday, May 12, 2009

done my "duplicate"

selepas.. ntah la bpa hari, aku pun tak ingat, akhirnya short story ni siap..
banyak juga yang aku rancang macam lain, last last jadi macam lain coz tersilap plan.. haha..
last post ni cam crowded sket, btol2 rush nak siapkan..
masa tak mengizinkan..
tapi harapnya tak da la tanda tanya apa2 yg x jelas..
lpas ni sambung study, tak tau lagi bila nak meringankan tangan menulis kat blog ni..

to those yg going to for upu, mara or jpa wish u all luck!
yg dah pergi matrik, rasanya tak terlambat lagi nk wish good luck for u all..

~salam persahabatan~

duplicate (last post)

continue from previous post...

“Aku dapat surat lawyer semalam. Ayah Julia nak bahagikan harta dia lagi lepas dua puluh lima tahun ni. Kau dah tahu kan?” Aliya memandang Shafik. Dia malas lagi mempersoalkan bagaimana Shafik tahu, mungkin itu urusan Julia dan Shafik.
“Dah.” Ringkas jawapannya.
“Habis tu, kalau korang dah tau, kenapa Julia lari? Sebab dia tak nak sign pembahagian harta tu? Kalau aku sign semua tu jadi tak sah? Sebab tu dia lari?” Dia mula mentafsir sendiri.
“Bukan macam tu lah. Kalau itu tujuannya, lepas tu Julia jugak yang kena tangkap atas sebab kes penipuan. Tak ke bodoh macam tu.”
“Dah tu, kanapa Julia lari?”
“Dia bukan lari. Nanti dia balik la. Kau tak perlu risau.” Shafik menjawab malas. Banyak lagi perkara lain yang perlu difikirkan.
“Nanti? Bila? Tiga hari lagi Julia sepatutnya tandatangan dokumen tu. Kalau melibatkan undang undang aku tak nak terlibat.” Aliya memberi kata putus.
“Kau ikut je boleh tak. Kitorang tahu la apa kitorang buat. Cik Julia tangah berusaha nak pulang ke Malaysia. Sabarlah.” Shafik terus berlalu. Dia malas bertekak.

“Are u ok?” Soal Haris.
“I’m ok.” Aliya menjawab. Dia masih teragak agak untuk masuk ke dalam bilik Encik Hamidi. Dia mengharapkan keajaiban supaya Julia muncul di saat ini.
Julia, kau tau, kalau aku masuk tandatangan sekarang, kau dengan aku sekali masuk lokap.. Waaaa.. kau takper la, kat oversea, aku ni..
“Masuklah. Dah lama diorang tunggu.” Haris mula mengarahnya.
Dia memandang Haris. Ya, Haris je yang boleh tolong aku. Kalau dia tau aku bukan tunang dia, mesti dia pergi cari Julia tu. “Haris, I nak beritahu u something.”
“Apa?” Haris hairan.
“Actually, I sebenaranya…” Ayatnya terhenti di situ. Julia pernah pesan kalau orang keempat tau, aku dengan orang keempat akan dihapuskan. Macam mana ni.
“Ouh, Cik Julia dah ada di sini. Masuklah Cik Julia. Dah lama kami menunggu.” Encik Hamidi tiba tiba muncul di muka pintu.
“A’a. saya memang dah nak masuk.” Aliya memandang sekali lagi Haris. “I masuk dulu.” Aliya tiada pilihan. Encik Hamidi menanti di situ.

“Kalau macam tu, semua dah jelas, sila turunkan tandatangan di surat penyerahan harta pusaka yang saya sudah sediakan. Nadia..” Setiausaha Encik Hamidi, Nadia menghulurkan fail yang sudah tercatat semuanya. Dihulurkan setiap seorang satu mengikut nama yang tercatat di hadapan.
Datuk Hamdan dan Datuk Azlan ternyata puas hati dengan aset yang dimiliki. Aliya Cuma berdiam diri. Masing masing mencapai pen untuk ditandatangani.
“Nanti dulu!” suara itu mengejutkan semua orang. Semua mata beralih ke arah pintu.
“Julia..” Aliya bersuara. Semua di situ makin keliru. Mereka memandang Julia dan Aliya silih berganti.
“Datuk Hamdan dan Datuk Azlan tak berhak ke atas harta tu. Sebab dua orang lain yang berhak ke atas harta tu dah ada di sini.” Julia bersuara lantang. Dia melangkah masuk ke ruang itu.
“Apa kau mengarut ni Julia. Ni siapa yang kau upah menyamar jadi kau ni?” Datuk Hamdar bersuara panic. Tidak jelas dengan apa yang berlaku.
“Dia tu, Syarifah Natasya Aliya Kasandra Syed Kamarul yang pak ngah cuba bunuh dulu. Pak ngah dah tak ingat? Dan ini mak saya yang pak cik ugut untuk bunuh kami berdua kalau dia tak tinggalkan Malaysia dua puluh lima tahun dulu? Pak cik ingat?” Seorang wanita muncul, dia berjalan di menghampiri Julia. Berumur dalam lingkungan lima puluhan.
“Kau buat cerita apa ni Julia, Pak cik tak pernah ugut mak kau, dia yang lari ikut jantan lain.” Lantang suara itu.
“Permainan kau dah tamat Azlan. Kembalikan hak hak anak aku.” Wanita itu bersuara tenang.
Tiba tiba pintu di ketuk. Tiga orang anggota polis perpakaian lengkap masuk. “Kami ada waran tangkap untuk menahan Datuk Azlan dan Datuk Hamdan kerana di syaki terlibat dengan kes ugut dan bunuh Syed Kamarul. Sila ikut kami ke balai.” Dua pegawai polis menghampiri Datuk Azlan dan Datuk Hamdan.
“Kau tunggu Julia, kau tunggu!” Datuk Hamdan memberi amaran sebelum melangkah mengikut pegawai polis tersebut.
Aliya melangkah keluar meninggalkan mereka di situ. dia ingin bersendirian. Julia cuba menahan, tetapi wanita di sisinya menghalang. “Biarkan dia berseorangan dulu. She need to be alone. Fikiran dia terlalu serabut untuk mendengar penjelasan dari Julia.”

Aliya membiarkan sepoi sepoi angin menampar wajahnya. Dia selesa berada di sini. Sudah tiga hari dia tidak menjejakkan kaki ke banglo mewah yang pernah dihuninya dulu. Tidak ramai orang di Masjid Putra hari ini. Dia mengambil udara di balkoni mengahadap tasik buatan manusia itu. Dia memerhati kawasan sekeliling, cantik, bangunan pejabat menteri jelas kelihatan.
“Bila u nak balik rumah?” suara itu mengejutkannya. Haris…
“Tu bukan rumah I.” Dia meleparkan pandangannya ke tasik. Tidak diendahkan Haris.
“Siapa cakap, Julia kan kakak u, tu rumah u jugak.”
“U dah tau semua kan? U dah tau sebelum ni I menyamar jadi Julia.” Aliya menduga.
“Ye, I tahu. I yang temukan u dengan dia kali petama dulu.” Haris turut mengalihkan pandangan pada tasik. Dia mencari cari bagaimana dia perlu mulakan. Dia yakin Aliya ternanti nanti kisah sebenar. “Lepas ayah u, Syed Kamarul berkahwin dengan mama u, Salina, diorang dikurniakan anak kembar, u dan Julia. Dua tahun lepas tu, Datuk Azlan dan Datuk Hamdan dapat tahu, ayah u dah wasiatkan semua harta pada u, Julia dan Puan Salina. Diorang marah sebab diorang sepatutnya turut dapat harta tu sebab harta Syed Majid, datuk u terlalu banyak diserahkan kepada ayah u dari diorang. Diorang tak berpuas hati. Menurut wasiat, kalau salah seorang pewaris tiada sebelum harta diserahkan kepada pihak tersebut, harta jatuh kepada Datuk Hamdan dan seterusnya pada Datuk Azlan. Oleh kerana terlalu terdesak, diorang mengugut akan bunuh u dan Julia kalau Puan Salina tak hilangkan diri ke luar negara. Waktu tu ayah u di Bangkok. Puan Salina tiada pilihan lain. Dia tak nak anak anak dia di cederakan. Bila ayah u balik, dia terkejut tengok mama u dah tak der, Datuk Hamdan dan Datuk Azlan buat cerita mama u ikut lelaki lain ke luar negara. Diorang suruh ayah u pergi cari mama u. diorang pujuk ayah u untuk bawak u sekali supaya hati mama u akan lembut ikut diorang balik Malaysia. Masa tu, pemandu ayah u Hamid dah agak sesuatu yang tak kena dengan cerita tu. Dia yakinkan, ayah u untuk tinggalkan u di Malaysia. Dia suruh ayah u tinggalkan u di rumah anak yatim kerana tak nak Datuk Hamdan dan Datuk Kamarul tau u tak ikut ayah u ke Australia. Ayah u cuma tinggalkan u di depan pintu rumah anak yatim malam tu. Dia letakkan tag nama Aliya pada baju u.” Haris berhenti sebentar. Dia memandang Aliya.
“Teruskan je. I dengar.” Aliya bersuara.
“Akhirnya perkara yang Hamid risaukan benar benar berlaku. Wayar brek kereta ayah u dipotong. Ayah u kemalangan masa ke lapangan terbang. Datuk Hamdan dan Datuk Azlan gembira waktu tu. Dia ingat u dah mati bersama ayah u. Waktu tu, Julia dangan u dah terpisah. U akhirnya di besarkan di rumah anak yatim tu, Julia pulak Datuk Azlan yang besarkan. Walaupun Julia dibesarkan di rumah Datuk Azlan, dia selalu kena dera. Sampai dua puluh satu tahun, Julia bebas. Harta yang sepatutnya menjadi miliknya, dah dimiliki. Tapi Cuma lima puluh satu peratus. Yang lain milik Datuk Hamdan dan Datuk Azlan. Diorang banyak gelapkan duit Indah Holding untuk naikkan syarikat diorang. Tahun 2002, kegiatan diorang tu di kesan. Tapi, Julia maafkan diorang. Sebab diorang yang besarkan Julia.”
“Kenapa diorang tak bunuh Julia sekali?” Soalnya.
“Diorang bijak. Kalau diorang bunuh Julia sekali, orang akan syak itu kerja diorang. Sebab semua jatuh ke tangan diorang. Malah, besarkan Julia pun taktik diorang supaya tak di syaki.”
“Mana korang tau semua ni?” Aliya penuh tanda tanya.
“Hamid tu sebenarnya ayah Shafik. Dia tak ikut pun ayah u ke lapangan terbang malam tu. Pada mulanya, dia nak terus rahsiakan hal ini kerana takut Datuk Azlan dan Datuk Hamdan akan cari dan bunuh u, tapi dia luahkan jugak semuanya pada Shafik sebelum dia meninggal tahun lepas. Shafik Cuma ceritakan pada I, dia takut kalau Julia tahu, dia akan cari u, dan Datuk Azlan dan Datuk Hamdan dulu dapat jumpa u.”
“So, kenapa tiba tiba Julia cari I? mana dia tau I hidup lagi?”
“Dua bulan lepas, Encik Hamidi panggil Julia ke pejabatnya. Dia beritahu pembahagia harta yang bakal berlaku lepas dua puluh lima tahun tu. Julia mula takut, dia tau, pembahagian itu akan menjatuhkan dia. Dan itu yang paling ditunggu tunggu Datuk Azlan dan Datuk Hamdan. I dan Shafik rasa jalan terbaik untuk selamatkan harta tu cuma dengan cari u dan Puan Salina. Kitorang bertiga buat kata putus untuk cari u. Dengan sedikit maklumat yang kitorang dapat dari rumah anak yatim tu kitorang cari u. kitorang cari u di gerai gerai makan sebab tau u kerja di situ. Akhirnya, Shafik jumpa u. kitorang dapatkan nombor phone u dari tauke gerai. Esok tu, Julia call u minta jumpa di hotel. U pergi jumpa dia. Lepas dia terangkan apa yang perlu u buat, dia tak yakin dengan u. dia risau. U macam tak boleh menyamar jadi dia. Dia riau kalau Datuk Azlan dan Datuk Hamdan dapat tau. U ingat tiba tiba masa bincang dengan Julia di hotel tu, dia mintak u tunggu kejap dengan Shafik dalam bilik?” Soalnya. Aliya mengangguk, segalanya makin jelas.
“Sebanarnya dia turun jumpa I di lobi. Dia cakap dia tak yakin nak u menyamar jadi dia. Tapi kitorang tak der pilihan lain. U perlu gantikan tempat dia sebab dia nak ke Australia cari Puan Salina. Kalau dia ambil cuti, dia risau Datuk Azlan dan Datuk Hamdan akan syak sesuatu sebab dia tak pernah ambil cuti panjang. I yakinkan Julia yang I akan bantu u. tapi I mintak dia rahsiakan yang I tau penyamaran u sebab I tak nak u terlalu bergantung pada I sehingga Datuk Azlan dan Datuk Hamdan perasan ada sesuatu yang tak kena. Akhirnya dia setuju. Lepas tu, Julia terus ke Australia cari Puan Salina. U ingat Shafik pernah beritahu saham yang dimiliki Julia Cuma tiga puluh empat peratus? Sebenarnya dia terlepas cakap. Dia sendiri perasan u mula curiga pada dia lepas tu.”
Aliya faham semuanya kini. Rupa rupanya Julia kakaknya dan Puan Salina ibunya. Tiba tiba telefon bimbit Aliya berbunyi, dia melihat screen. ‘Shafik..’
“Hello..”
“Hello Aliya, polis call I semalam, orang yang cuba tembak u tu dah serah diri di balai pagi tadi. U nak ikut I pergi balai?” Soal Shafik.
Serah diri? Siapa pulak orang ni…

Aliya dan Shafik beriringan masuk ke ruang pejabat hospital. Mereka terkejut ketika di maklumkan pihak polis pesalah itu telah dimasukkan ke hospital bahagia pagi tadi. Selepas berurusan dengan pihak pentadbiran mereka di bawa jururawat ke bilik pesakit. Aliya memandang simpati kepada pesakit pesakit mental di di situ.
“Ni biliknya. Kalau ada apa apa panggil jururawat di luar.” Jururawat itu tersenyum lalu meninggalkan mereka.
Mereka berdua menapak masuk ke ruang itu. Mereka terkejut melihat wajah itu. Aliya seperti ingin rebah. “Diana…” lemah suaranya.
Gadis itu mengalih. Dia tersenyum, tetapi air matanya mengalir. Dia turun dari katil. Rambutnya berserabut. Dia menghampiri Aliya. “Cik Aliya..” Aliya terkejut di saat namanya di panggil. Rupa rupanya gadis ini turut tau penyamarannya dulu. Dia menarik tangan Aliya keluar dari bilik itu. Aliya Cuma menurut. Shafik mengikut di belakang.
Dia menyuruh Aliya duduk di bangku bersebalahannya. Aliya melihat ramai pesakit pesakit bermain di padang itu. Tidak kurang ada yang murung bersendirian dan ada yang cakap seorang diri
“Cik Aliya, saya nak cerita pada Cik Aliya, Cik Aliya nak dengar?” Soal gadis itu. Dia memandang sepi wajah Aliya. Aliya cuma mengangguk.
“Saya benci Datuk Hamdan. Dia pernah rogol adik saya. Saya benci dia. Bila satu hari Cik Julia panggil saya Linda, saya mula syak ada sesuatu yang tak kena. Tak mungkin Cik Julia silap. Saya dah tiga tahun kerja di situ dengan Cik Julia. Bila saya tau Cik Julia nak berkerjasama dengannya untuk jual satu peratus saham, saya tak setuju. Datuk Hamdan jahat. Dia cuma nak jatuhkan syarikat tu. Saya tau, kalau Cik Julia mati, semua saham akan jadi milik Encik Haris. Saya seronok kalau Encik Haris yang pegang syarikat tu, dia tak pernah ikut kata kata Datuk Hamdan. Lepas hampir habis waktu kerja saya tunggu di belakang tiang tingkat tujuh. Saya tau Shafik letak kereta di situ. bila saya cuba tembak Cik Julia, saya dengar Shafik jerit nama Aliya, tembakan saya tersasar. Saya terkejut. Tak mungkin Shafik silap nama. Saya mula pasti ada sesuatu yang tak kena. Lepas Shafik dan Cik Julia tertiarap di atas lantai, saya sebenarnya masih di belakang tiang tu. Saya tak tau bagaimana nak lari dari situ. bila Shafik sibuk tenangkan Julia, pegawai keselamatan tu sibuk memeriksa kereta yang saya tembak, saya keluar dari situ. saya mendekati Cik Aliya.” dia terhenti di situ. dia ketawa.. Aliya terkejut. “Korang bodoh kan, kenapa korang langsung tak hairan macam mana saya boleh berada di situ dalam masa yang singkat, sedangkan tak siapa yang tau siapa yang ditembak. Masa tenangkan Cik Aliya, saya perasan, takder cincin tunang di tangannya. Cik Julia takkan tanggalkan cincin tunang tu. Seminggu Cik Aliya tak masuk pejabat, saya geledah fail kewangan syarikat. Saya ambil fail kewangan tahun 2002. Dalam tu ada rekod pecah amanah yang Datuk Hamdan pernah lakukan. Saya fotostat dan sebarkan pada client Datuk Hamdan. Cik Aliya pun tak perasan saya tertinggal fail tu dia atas meja hari tu. Lepas tu saya dengar Cik Aliya, Encik Haris dan Shafik nak lunch sekali. Saya ikut korang semua waktu tu. Saya ada dibelakang korang. Tapi korang tak perasan sebab rambut palsu dan baju yang ditukar. Bila Cik Aliya ke tandas, saya dengar semua yang Encik Haris dan Shafik bincangkan. Saya dapat tau kenapa Cik Julia ke Australia. Saya seronok sebab Datuk Hamdan akan jatuh jugak. Dan kalau Puan Salina dijumpai, Datuk Hamdan akan ditangkap sebab Puan Salina boleh mendakwanya. Saya buka surat dari Puan Salina yang saya simpan. Dah lama surat tu saya simpan, tak beri pada Cik Julia sebab saya curiga siapa Puan Salina. Saya ambil alamat tu dan faks kan pada Cik Julia dia Australia. Akhirnya Cik Julia jumpa Puan Salina. Saya dapat tau Datuk Hamdan dah tertangkap. Dendam saya dah terbalas. Sebab tu saya pulang ke tempat asal saya.. hahaha..” Gadis itu ketawa gembira. Dia menarik narik rambutnya.. “Pandai tak saya?” dia ketawa lagi. Aliya Cuma mengangguk. “Saya pandai kan? Saya pandai kan Cik Aliya? haha” dia ketawa lagi.. Aliya memandang Shafik.
Semuanya sudah jelas.. terlalu jelas..

the end...

Monday, May 11, 2009

duplicate (seventh post)

continued from previous post...

“Julia, u nak lunch tak?” Haris mengikutnya berjalan ke biliknya.
“Tak nak. Tak lapar.” Aliya tidak mengendahkan Haris.
Haris mengeluh. Tidak faham dengan seorang ini. “Jomlah. I dah booking tempat ni.” Haris menolak pintu bilik Aliya setelah gadis itu menutupnya selepas melangkah masuk.
“Nak pergi lunch ke?” Soal Shafik yang berada di sofa.
“A’a.. Tapi ada orang tu jual mahal.” Haris menyindir..
“Ouh.. Orang mana tu?” Shafik mengerling sekilas kearah Aliya. Aliya berpura pura sibuk dengan fail fail di atas meja.
“Ada la sorang tu. Kita dah booking nak lunch dekat hotel, dia tak nak.” Haris membelek belek majalah di sofa. Di duduk bersebelahan Shafik.
“Ouh, ye ke? Kalau orang yang ni nak tak boleh ke?” Shafik menuding jari kearah diri sendiri. Haha.. dia ketawa..
“Yang ni?” Haris menuding jari kearah Shafik. “Boleh. Tapi bayar sendiri la.. haha.” Dia memandang kembali pada Aliya. “Jomlah Julia. Nanti lunch hour habis. Shafik ikut sekali ni.” Dia masih memujuk.
Shafik memandang Aliya. apa la yang kau belek belek fail tu. Kau ingat kitorang tak perasan ke, kau belek fail yang sama je dari tadi... “Kalau Cik Julia tak nak ikut, saya nak ikut Encik Haris. Kalau ada orang datang nak tembak Cik Julia, Cik Julia call saya ye. Saya datang secepat mungkin. Kalau sempat, Alhamdulillah, kalau tak, saya mintak maaf banyak banyak ye Cik Julia..” Shafik tersenyum ingin ketawa. Sengaja di usiknya.
Kurang asam kau Shafik. Aliya mencebik. “Nak pergi la ni. Sapa cakap tak nak. Tak nampak ke tengah semak fail ni. Kejap la.” Aliya sekali lagi membuka fail yang sama.
“Julia, tu bukan fail kewangan syarikat 2002 ke? Buat apa u semak fail tu?” Haris memandang tulisan pada luar fail itu. Jelas tertulis KEWANGAN SYARIKAT 2002.
Aliya, menutup fail, dipandangnya muka depan fail tersebut. Alamak.. Macam mana boleh ada atas ni pulak ni. Dalam beribu fail, kenapa ni pulak yang ada atas meja ni.. “La.. Diana la ni.. orang dah cakap, Bawak masuk yang 2008. Dia ni… memang tak boleh harap.” Aliya menghempas fail tersebut tanda marah.
Jadi tak lakonan aku?

Mereka beriringan masuk ke dalam ruang makan hotel tersebut. Makanan dipesan.
“Dah lama tak makan dekat sini kan.” Haris memandang Aliya.
Dah lama? Seumur hidup aku mana pernah makan dekat sini. Dari kecik makan dekat rumah anak yatim, pastu bila dah kerja dekat gerai. Tak kuasa aku nak habiskan duit makan di sini. “A’a.. dah lama kan. Bila last kita makan dekat sini? I dah lupa..” Aliya tersenyum
Ahahaha.. terasa ingin ketawa Shafik melihat lakonan Aliya kali ini. terer jugak kau berlakon ye.. boleh la jadi pelakon terbaik tahun ni. Betul ke diorang pernah makan sini? Entah entah Encik Haris cuma nak test kau. Kalau betul, habis kau kali ni!
“U dah lupa?” Haris memandangnya pelik. Aliya mula resah. Tu la kau, yang memandai tanya tu pesal. Mati aku kali ni. Apa nak jawab ni. Tiba tiba pelayan datang menghidangkan makanan. Aliya sedikit lega.
Perbualan itu dihentikan. Mereka menikmati makan tengahari. Cuma bunyi sudu dan garfu kedengaran diselangi beberapa soalan dan jawapan.
“I’m going to the ladies..” Aliya bangun selepas selesai makan.
Kini tinggal mereka berdua. Haris memandang Shafik. Sudah lama dia menunggu peluang untuk mereka duduk berdua. Ada yang perlu mereka bincangkan. Mereka tidak sedar ada mata yang memandang, ada telinga yang mendengar.
Segalanya seperti dirancang..

“Ye, Cik Julia. Macam mana?” Soal Shafik. Dipandang sekeliling takut sekiranya ada yang memasang telinga. Mak Jah sibuk di dapru. Pak Mad sedang mencuci kereta.
“Ada sesiapa tahu ke aku dekat Australia ni?” Soal Julia.
“Tak Cik Julia. Tak der orang lain yang tahu.” Jawab Shafik meyakinkan Julia.
“Aku dapat surat, ada klu. Dia bagi alamat.” Jawabnya.
“Alamat? Cik Julia dah pergi?”
“Tak. Aku takut perangkap. Kau pasti pak ngah dengan pak cik aku tak tau Aliya sedang menyamar jadi aku?”
“Saya tak boleh jamin Cik Julia. Tapi saya tak nampak apa apa yang membolehkan diorang syak. Diorang sibuk fikir pasal saham tu je. Cik Julia, selepas Cik Julia, siapa yang berhak ke atas saham tu? Encik Haris kan?” Soalnya pada Julia.
“A’a, Haris. Kenapa?” Dia hairan dengan soalan Shafik.
“Ada orang lain Cik Julia. Orang ketiga.” Shafik bersuara yakin.
“Maksud awak?” Soal Julia ingin tahu.
“Tak mungkin Datuk Hamdan dan Datuk Azlan. Diorang baru je habis meeting, dengan Aliya hari tu. Aliya belum bagi sebarang kata putus lagi. In fact, she’s interested with that one point two million ringgit. Kalau diorang bunuh dia hari tu, diorang yang rugi.”
“Diorang tu bukan boleh dijangka. Diorang tu gila.” Julia mendengus geram.
“Tak Cik Julia, be professional. Mungkin orang yang sama beri Cik Julia alamat tu.”
“Kalau betul ada orang lain, siapa? Siapa lagi yang tau aku kat sini. Melainkan korang yang cakap.” Dia mula berprasangka.
“Cik Julia tak percayakan saya?” Shafik mula bersuara tegas.
“Bukan macam tu. Tapi… Ah, entahlah. Berapa lama lagi aku ada masa?”
“Dalam dua minggu Cik Julia. Minggu depan, bila bila masa surat tu akan sampai dekat pejabat. Cik Julia yakin boleh balik Malaysia sebelum dua minggu ni?” Shafik menyoal risau.
“Aku akan cuba. Kalau tak dapat, aku ikut je klu tu.” Dia seperti menyerah.
“Cik Julia, jaga diri.” Shafik mula risau.
“Kau jangan risaukan aku. Kau jaga Aliya.”

“Cik Julia, Datuk Hamdan nak jumpa. Dia tunggu di bilik mesyuarat.” Diana menjenguk di pintu.
“La, nak apa lagi orang tua tu. Serabut la aku dengan dia tu. Oklah, oklah.. awak suruh dia tunggu.” Aliya menghempaskan pen di meja.
Bila nak mati entah dua orang tu. Tak boleh tengok orang senang sikit.
Dia melangkah malas ke bilik mesyuarat. Pintu di buka. Dia melihat Datuk Hamdan menunggu di situ. Riak mukanya kelihatan marah.
“Kenapa pak ngah tak jumpa di bilik saya je.” Soalnya cuba beramah.
“Tak kuasa aku nak masuk bilik kau tu.” Dia bersuara bengis. Aliya mengetap bibir.
Hai, melampau la ni.. aku cakap elok elok kau main kasar pulak.
“Kalau ikutkan hati, saya pun tak kuasa nak jumpa pak ngah.” Dia menjawab bersahaja.
“Hey budak kurang ajar, apa kau tak puas hati hah? Apa kau dah buat pada client client aku?” Bengis lelaki itu bersuara.
Aliya memandang hairan. Client? Aku sendiri tak tahu bisnes apa dia buat, mana aku nak tau siapa client dia. “Saya tak faham.”
“Kau jangan buat tak faham. Kau yang tarik semua clients aku masuk Indah Holding kan? Dulu kau jugak yang cakap, bisnes kau dengan client kau, bisnes aku dengan client aku, sekarang ni apa? Jangan pura pura tak faham. Kau CEO, takkan kau tak tau client kau yang bertambah.” Tinggi nada itu. Keras bunyinya.
Bukan aku yang cakap, Julia yang cakap.kau pergilah tanya dia. Eeiiiiii… “Kalau client tu nak masuk sini, takkan saya nak halau diorang. Lagipun, pak ngah pun ada share dalam syarikat ni kan? Pak ngah jugak untung.” Aliya cuba menenangkan keadaan.
“Aku tak ingin untung dari syarikat ni. Kau dengar sini, kalau kau nak syarikat kau ni boleh jalan lagi, kau jangan cuba nak ganggu client aku.” Datuk Hamdan menepuk meja itu kuat. Aliya tersentak. Lelaki itu beredar. Aliya duduk di situ. dia terasa buntu.
Siapa yang harus dipersalahkan kalau semua clients tu datang ke syarikat ni.
Tiba tiba pintu bilik itu di ketuk. Shafik masuk. “Sabarlah. Datuk memang macam tu.” Dia mengambil tempat di sebelah Aliya.
“Kau dengar semua tadi?”
“Aku ada di luar. Suara dia cukup kuat untuk aku dengar.” Masing masing terdiam. Shafik mula berkira kira.
Aku pasti, orang ini bukan calang calang orang. Petama, cuba membunuh Julia, kedua, beri klu beralamat pada Julia, ketiga tarik semua clients besar Hamdan Holding ke syarikat ini. apa motifnya, dan siapa dia… Julia, lima hari je lagi.. please.. surat tu dah ada atas meja kau. Bila bila Aliya, Datuk Hamdan dan Datuk Azlan akan baca.

Aliya meneliti sampul surat di atas mejanya. Tertulis nama Syarifah Natalia Julia Kasandra. Dia tertanya tanya samada dia perlu buka atau tidak. Intercom nya di tekan, “Diana, surat atas meja ni, dari siapa?”
“Lawyer Cik Julia, Encik Hamidi.”
“Ouh, ok.. ok..” Dia melepaskan punat intercom itu.
Lawyer? Kenapa? Perlu ke buka ni.
Tiba tiba suara Diana muncul di intercom, “Cik Julia, Datuk Hamdan tunggu di talian, nak saya sambungkan ke?”
Ya Allah.. Apa lagi dia nak. “Ye, sambungkan.”
“Hello Julia.” Lain suara itu kedengaran. Seperti baru mendapat berita gembira.
“Kenapa pak ngah?” Aliya menyoal.
“Kau dah baca surat lawyer tu? Betul kan cakap orang. Tuhan tu Maha Adil. Kau tengok, baru je kau nak jatuhkan aku, kau dah dapat balasan.” Kedengaran suara itu ketawa di hujung talian. Aliya memandang surat itu. Masih di tangannya.
“Julia sibuk pak ngah. Nanti Julia call balik.” Dia pantas mematikan talian. Tangannya merobek sampul tersebut. Surat bersaiz A4 itu ditarik keluar. Dia berdebar debar.
Dia membaca surat itu. Dia terkesima. Rangkap ketiga diulang berkali kali.

Berpandukan wasiat Allahyarham Syed Kamarul bin Syed Majid bertarikh 4 Mac 1984, selepas dua puluh lima tahun, kesemua saham dan hartanya akan dibahagikan sama rata diantara ketiga tiga warisnya. Yakni kini di antara Cik Syarifah Natalia Julia Kasandra binti Syed Kamarul, Datuk Syed Hamdan bin Syed Majid dan Datuk Syed Azlan bin Syed Majid. Segala urusan pembahagian harta telah diuruskan secara terperinci di syarikat guaman kami. Dengan ini, kami memohon kerjasama Cik untuk hadir ke pejabat guaman seperti yang dinyatakan untuk mendengar pembahagian harta dan menurunkan tandatangan penerimaan.
Cik Syarifah Natalia Julia Kasandara akan menerima tiga puluh empat peratus selaku anak pewaris, Datuk Syed Mazlan akan menerima tiga puluh tiga peratus dan Datuk Syed Azlan tiga puluh tiga peratus masing masing sebagai adik pewaris.


Aliya terdiam di situ. tiga puluh empat peratus? Dari lima puluh satu peratus? Dia memejam mata sejenak. Terkejut dengan isi surat itu. Betul kata orang, kadang kadang orang dah mati pun masih nak menyusahkan orang lain. Julia mana ni.. Apa reaksi dia..Datuk Hamdan dan Datuk Azalan tak perlu lagi bersusah payah untuk jatuhkan Julia. Gabungan saham mereka sudah cukup untuk jatuhkan dia. dia mengetap bibir mengingatkan riak muka Datuk Hamdan dan Datuk Mazlan.
Tiba tiba terlintas sesuatu di fikirannya. Tiga puluh empat peratus? Dia yakin, Shafik pernah manyatakan jumlah saham itu milik Julia. Begitu tepat sekali, Datuk Hamdan tiga puluh tiga peratus dan Datuk Azlan tiga puluh tiga peratus. Shafik bukan tipu aku, tapi dia beritahu pembahagian saham yang bakal berlaku. Mana dia tahu?


to be continued..

Sunday, May 10, 2009

duplicate (sixth post)

continued from previous post...

Shafik mengikut Aliya ke tempat meletak kereta. Hari ini Pak Mad mengambil cuti sakit. Shafik merasa hairan dengan Aliya yang berjalan pantas meninggalkannya di belakang. Ni apesal pulak ni. Aku ada buat salah ke. Rasanya hari ni, cakap pun belum dengan dia.
“Aliya, kau kenapa ni? Bad mood semacam je.” Dia menyoal. Dia memandang sekeliling sekiranya ada yang terdengar perbualan mereka. Tiada sesiapa. Cuma deretan kereta memenuhi tempat letak kereta yang terletak di tingkat tujuh itu.
“Suka hati akulah.” kau tanya kenapa? ouh, kau ingat sampai bila kau boleh tipu aku? Dia bergerak pantas menuju kearah keretanya. Shafik melangkah pantas cuba mengejar.
“Aliya!!!” Bang!! Satu tembakan kedengaran. Shafik sempat menolak Aliya sehingga tersungkur jatuh. Kedua dua mereka terbaring. Peluru itu terkena kereta yang berada di belakang Aliya. Siren kereta itu berbunyi kuat. Shafik pantas mengeluarkan pistol dari poket jaketnya. Dia mengheret badannya ke arah Aliya, memastikan Aliya selamat. Dia melihat Aliya yang sedang menekup mukanya dengan tapak tangan.
Shafik melihat kawasan sekitar. Tiada kelibat yang kelihatan. Dia bangun. Pistolnya diacukan sambil dia memandang sekeliling. Jelas kedengaran bunyi riuh suara orang ramai di dalam pejabat di tingkat tujuh itu. “Aliya, bangun. Bangun Aliya, dah tak der apa apa.” Dia tunduk, cuba menarik tangan Aliya untuk bangun. Aliya mengangkat mukanya. Jelas kelihatan muka itu penuh ketakutan. Air matanya mengalir laju.
“I don’t want to this anymore!!! I don’t want!” Lantang suaranya. Tangisannya makin kuat. Dua orang pengawal keselamatan lari ke arah mereka.
“Calm down.. calm down. We’ll make this settle.” Dia menyandarkan Aliya pada kereta terdekat. Dia mengusap ngusap belakang Aliya. berharap gadis itu semakin tenang.
“Encik Shafik, Cik Julia.. apa yang berlaku? Saya dapat laporan ada bunyi tembakan.” Pantas pengawal keselamatan itu menyoal. Seorang lagi menuju ke arah kereta yang baru terkena tembakan tersebut.
“Ada orang cuba cederakan Cik Julia. Dah telefon polis?” Soal Shafik, matanya memandang sekilas pada Aliya. gadis itu masih menggigil.
“Dah. Dalam perjalanan. Cik Shafik nampak ke orang tu?” Soal pengawal itu lagi.
“Saya akan bercakap sendiri dengan pihak polis.” Shafik meninggalkan pengawal keselamatan itu penuh tanda tanya. Terasa malas menjawab soalan itu. Dia menuju ke arah Aliya. dia duduk bersebelahan gadis itu. “We’ll wait the police to come. Then kita balik rumah. Bertenang.. bertenang.. everything will be fine.” Dia memegang erat tangan gadis itu. Dapat dirasakan kesejukannya. Aliya masih membatu. Ketakutan masih belum hilang.
“Cik Julia..” Shafik mengangkat pandangannya.
“Diana.. please, take care of her. Saya nak tunggu polis datang.” Shafik bingkas bangun. Dia biarkan Diana berada di samping Aliya. Rasanya Diana lebih tahu cara menenangkannya.
Dia mundar mandir di kawasan itu. Beberapa orang dari pejabat keluar untuk mengetahui apa yang berlaku. Dia bingung. Terasa resah. Keselamatan Aliya makin terancam. Ini bukan seperti yang dirangcangkan walaupun dia tahu risiko ini ada. tiba tiba kedengaran siren kereta polis yang baru tiba. Shafik berasa sedikit lega. Dia menghampiri seorang anggota polis yang baru turun dari kereta. Dia kenal benar lelaki itu.
“Kamal..” mereka berjabat tangan.
“Kami dapat laporan terdapat tembakan di sini. Kau ada di sini waktu tu?” Soal Inspektor itu. Anak buahnya yang lain memeriksa keadaan kereta tersebut. Mereka mula menarik tape kuning di sekeliling tempat kejadian bagi mengelakkan orang ramai berkerumun. Seorang anak buahnya datang ingin mengambil keterangan. “Tak pe, biar saya buat.” Inspektor Kamal mengambil buku dan pen yang dihulurkan anak buahnya.
“Ye. Aku dengan Cik Julia.” Dia menudingkan jari ke arah Aliya. “Someone try to kill her. Aku cuma nampak pistol yang diacukan disebalik tiang tu.” Dia menudingkan pula jari ke arah tiang yang berada lapan meter dari tempat dia berdiri. “Aku sempat tolak Cik Julia. Lepas nampak Cik Julia selamat, aku pandang ke arah tu, dah takder orang.” Dia bersuara kesal. Segalanya di catat pantas.
“Kau cuma Nampak pistol tu je?” Soal Inspektor Kamal.
“Ye, tu pun cuma hujung pistol yang diacukan pada Cik Julia.”
“Dah berapa lama?”
“Baru kejap tadi. Dalam lima sepuluh minit lebih macam tu la.” Matanya masih mengerling ke arah Aliya.
“Mana kereta Cik Julia?” Soalnya lagi. Matanya memandang sekeliling.
“Tu, BMW hitam tu.” Jarinya ditudingkan pada kereta tersebut yang cuma selang empat buah dari kereta yang terkena tembakan. “Kamal, boleh tak esok aku pergi balai dengan Cik Julia. Kita sambung beri keterangan dekat sana. Aku nak bawak Cik Julia balik dulu. She’s in trauma.” Dia makin risau melihat Aliya yang sudah kelu bersandar di kereta tersebut.
“Ok, ok.. Kau bawak Cik Julia balik dulu. Esok kau datang balai. Aku ambil keterangan.” Dia menepuk bahu Shafik. Memahami lelaki itu, rungsing memikirkan majikannya.

Shafik keluar dari bilik Julia. Dibiarkan Mak Jah menemani gadis itu di dalam. Dia berjalan turun ke bawah. Dia memandang sekeliling. Tiada orang. Telefon bimbitnya dikeluarkan. Dia mendail satu nombor. Dia menunggu resah untuk panggilannya diterima.
“Hello, ye Shafik. Is everything fine?” Jelas kedengaran suara Julia di hujung talian.
“Someone try to shoot her.” Shafik mematikan ayatnya di situ.
“What!!!” Kuat suara itu kedengaran terkejut. Shafik cuma berdiam. Sudah mengagak reaksi tersebut. “Macam mana boleh jadi macam tu? Dekat mana? How is she?” bertubi tubi soalan keluar.
“Dia selamat. Dekat car park, floor seven. Saya cuma nampak pistol yang diacukan kearah Aliya. Tak tahu siapa punya kerja.” Jawabnya tidak puas hati.
“Datuk Hamdan dengan Datuk Azlan ada masuk ofis dua hari ni?” Soalnya ingin tahu.
“Pagi tadi. Diorang ada meeting. Tapi Encik Haris ada sekali.”
“Aku dah agak dah. Polis macam mana? Diorang suspek tak Aliya tu bukan aku?” Suaranya kedengaran risau.
“Pasal polis semua ok. But, I think we got some problem here..” Dia bersuara perlahan.
“Kenapa?” Tidak sabar menanti jawapan Shafik.
“The worst part is, the killer heard I cried her name… Aliya.” Shafik terdiam sebentar menanti respon Julia.
“Shafik, u made everything worst!” Julia mematikan talian.

Shafik berjalan beriringan dengan Aliya keluar dari Balai Polis. Tiba tiba langkah Aliya terhenti. Shafik memandangnya penuh tanda tanya.
“Aku tak nak ikut kau balik. Cukuplah semua ni. Baru dua hari aku jadi Julia, aku dah nak kena tembak. Lepas ni apa lagi? Ada orang nak sembelih aku pulak? Dah.. Cukup setakat ni. Aku dah tak nak jadi Julia.” Dia berjalan meninggalkan Shafik. Tidak menghampiri kereta yang dinaiki mereka ke situ.
Shafik mengejar. Dia menarik tangan Aliya supaya berhenti. “Aliya, kau dengar sini. Julia, tak der dalam Malaysia sekarang. Kalau kau keluar je dari pintu pagar tu sekarang, orang masih ingat kau Julia. Kalau kau dah tak menyamar pun orang nak bunuh kau jugak. Kenapa, kau ingat diorang nak datang tanya dulu ke kau tu Julia ke tak?” Nadanya sedikit bergurau.
“Kau ingat dah habis lawak ke tu? Kau tau tak ni melibatkan hidup dan mati.” Aliya berhenti berkata kata. Kata kata Shafik ada benarnya. Dia tak punya pilihan. Kini sekurang kurangnya dia ada Shafik yang sering mengawasinya. Jika dia bersendirian, apa apa boleh berlaku. Dia makin takut memikirkannya. Alahai.. kena mengalah lagi ke ni.. apa apa je lah.. yang penting aku masih boleh hidup.. kurang ajar kau Julia.. kau tinggalkan aku di sini jadi mangsa untuk dibunuh.. apa yang kau dah buat sebenarnya hah!!!

Akhirnya Aliya melangkah lagi ke dalam pejabat selepas seminggu bercuti.
Rasa macam melangkah cari maut je bila masuk ofis ni. Takpe Aliya.. takpe.. kejap je.. Shafik dah janji Julia akan balik tak lama lagi.. kau sabar je.. walaupun janji dia tu tak boleh pakai.
“Cik Julia nak surat khabar?” Soal Diana. Langkah Aliya terhenti di depannya.
Aliya, tak der lagi prinsip si Julia tu. Sekarang, biar aku jadi aku sendiri. Lantaklah apa nak jadi. “No more newspaper.” Aliya melangkah masuk. Shafik Cuma tersenyum pada Diana yang kelihatan hairan. Dia mengikut langkah Aliya ke dalam bilik itu.
Baru saja dia ingin bersandar pada kerusi, pintu bilik itu diketuk. Haris melangkah masuk. “Dear, Datuk Hamdan dan Datuk Azlan tunggu u di bilik mesyuarat. Diorang nak jumpa u jugak. They need your decision.”
Isy! Orang tua dua ekor ni.. tak tau ke diorang aku ni baru je terselamat dari kes pembunuhan yang gila tu. Ada jugak yang aku baling kasut karang. Yang si Haris ni satu. Yang kau ikut cakap diorang tu kenapa.. isy.. geram!!! “Ok,then.” Dia bangun, melangkah ingin keluar. Ditinggalakn Shafik seorang diri di dalam bilik itu.

Pintu bilik itu di buka. Aliya memandang sepi kedua dua wajah itu. Dia dan Haris mengambil tempat.
“So, Julia, macam mana? Dah buat keputusan?” Soal Datuk Hamdan.
“Julia ingat pak ngah datang sini nak tanya khabar Julia.” Dia menyindir tajam. Haris terkedu seketika.
Datuk Hamdan dan Datuk Azlan berpandangan. “Yeah.. kalau Julia dah boleh duduk di sini, rasanya jelas yang Julia dah sihat. Lagipun tak ada kecederaan pun kan.” Datuk Azlan menyindir kembali.
“Kalau ada pun pak ngah dengan pak cik nak ambil tahu ke. Sakit Julia ni tak menguntungkan sampai dua perpuluhan empat juta pun.” Dia membidas semula. Haris mula risau dengan tindakan Aliya. kedua dua orang tua itu mengetap bibir. Geram.
“Er, Datuk, kita mulakan je mesyuarat ni. Datuk nak kata putus Julia kan?” Haris cuba mengalih topic. Tidak mahu Aliya memanjangkan lagi masalah.
“Ye, kami nak dengar tu je. Kami tak kuasa nak duduk sini lama lama.” Tegas suara Datuk Hamdan.
“Saya pun tak ingin nak buang masa saya. Keputusan saya ada di tangan Haris.” Aliya menjawab pantas. Malas lagi dia nak berselindung. Dibiarkan Haris terkejut dengan tindakannya.
Haris berfikir sejenak. Dua perkara perlu dipertimbangkan. Nyawa Julia dan masa depan syarikat ini. “Macam ni lah Datuk, buat masa sekarang Cik Julia terima dulu offer ini. dia akan jualkan sahamnya satu peratus. Tapi, kami nak berkerjasam dulu dengan Inter Web selama sebulan. Kalau semuanya ok, kita buat perjanjian dan Cik Julia jualkan sahamnya.” Julia terkejut.
Jualkan saham? Kalau dalam sebulan ni Julia tak balik macam mana? Aku yang akan jualkan saham Julia?
Datuk Hamdan dan Datuk Azlan berfikir sejenak. Mereka terasa seperti bermain tarik tali dengan Julia dan Haris. “Baiklah.. Pak ngah akan berbincang dengan Inter Web.” Kedua dua lelaki itu bangun, terus keluar. Berang dengan keputusan yang deperolehi.
Aliya memandang Haris. “U cakap I tak boleh jual saham tu. Kenapa u cakap macam tu tadi?”
Haris memandang fail di hadapannya. Apa saja keputusan ini, ni adalah jalan terakhir untuk menjaga keselamatan Julia...
to be continued..

Saturday, May 9, 2009

duplicate (fifth post)

continued from the previous post...

Prinsip no 8: pastikan Haris selalu ada untuk buat sebarang keputusan. Aliya terdiam sebentar. Mencari cari apa yang perlu diperkatakan untuk mempertahankan Haris untuk berada di situ. Haris masih di situ tidak berganjak. “Kalau pak ngah dengan pak cik nak Haris keluar, boleh. Julia pun akan keluar. No more meeting.” Aliya mula meletakkan syarat. Ya Allah, hanya Engkau sahaja yang tahu bertapa takutnya aku berdepan dengan dua orang manusia ini. Dia berdebar debar menanti reaksi kedua dua lelaki itu.
Mereka saling berpandangan. Haris tersenyum puas hati. “Baiklah. Pak ngah pun malas nak membuang masa. Suka hati Julia lah.” Lelaki itu bersuara, mengalah. “Marilah, kita mulakan.” Lelaki itu menyelak nyelak fail di depannya. “Ni..” lantas lelaki itu menolak fail tersebut kepada Julia. Julia mengambil, sedikit berang dengan tindakan lelaki itu.
Kalau nak bagi, bagi la elok elok. Dah tua nak mampus pun menyakitkan hati orang lagi.
Aliya menyelak satu persatu isi fail tersebut. Dia membaca kesemuanya. Kertas kerja? Untuk membeli 5 peratus saham Indah Holding. Aliya memandang sekilas ke arah Haris. Dihulurkan fail itu kepada Haris.
“So, macam mana? Setuju?” Lelaki itu bertanya lagi. Aliya pasti, itu adalah pak ngah Julia, Datuk Hamdan. Yang sebelahnya, pak cik Julia, Datuk Azlan.
Aliya mencari kata kata yang harus diberikan. Dilihatnya Haris masih belum habis meneliti fail tersebut. “Er.. Apa yang untungnya kepada Indah Holding?” Dia menyoal.
Patut ke soalan ni? Ah, lantaklah..
“Julia, kalau kita berkerjasama dengan Inter Web, diorang akan jadi business partner kita. Semua urusan ICT, diorang uruskan. Kita boleh batalkan kontrak dengan E-First. Can’t u see dah berapa banyak yang kita keluarkan untuk bayar E-First dalam setahun.” Datuk Hamdan bersuara cuba meyakinkan Aliya.
“Berapa?” Soalnya pantas.
Alamak! Pesal aku tanya macam ni. Aku kan CEO, mesti la aku tahu. Aduhh..
Datuk Hamdan dan Datuk Azlan berpandangan. Pelik dengan soalan itu. Datuk Azlan mula berbicara. “It’s nearly one million isn’t per year. Kalau kita berkerjasama dengan Inter Web, we can save that amount. Cuba Julia bayangkan kalau dah lima tahun. We can have new project and get more income for the company.”
Sejuta? Banyak tu.. kalau lima tahun, dah lima juta. Betul, boleh buat projek baru. Tapi ni bukan company aku pun. Prinsip no 9: semua keputusan di tangan Haris. Dia memandang Haris mencari jawapan.
“Proposal ni bagus. Everything is clear. Tapi, mungkin Julia perlukan sedikit waktu untuk semak semula proposal ni. This is a big decision.” Haris memandang Aliya. Terasa janggal melihat Julia kurang tegas dengan percakapannya hari ini. Aliya cuma mengangguk tanda setuju dengan cadangan Haris.
“Ok, then. Tapi jangan lama sangat Julia. Rezeki bukan selalu datang bergolek. And remember, satu peratus saham diorang nak beli dengan harga satu perpuluhan dua juta.” Kata-kata Datuk Mazlan mengejutkan Haris dan Aliya. Terjegil biji mata Aliya.
satu perpuluhan dua juta? Banyaknya. Ni shopping sepuluh tahun pun tak habis.
“Berapa peratus saham Julia yang Julia perlu jualkan?” Soalnya, mula tertarik.
“Terpulang. Kami faham Julia, Julia sayang saham peninggalah arwah ayah Julia. Kalau Julia berikan satu peratus pun tak apa. Pak ngah dengan pak cik masing masing jualkan dua peratus. Julia masih pemegang saham majority. Oklah Julia. Kami balik dulu. Tapi fikirkan, Julia boleh selamatkan sejuta untuk syarikat setiap tahun, dan Julia sendiri dapat satu perpuluhan dua juta.” Datuk Hamdan mengakhiri kata katanya. Mereka berdua keluar.
Aliya memandang Haris. “Don’t tell me that u are going to sell your share.” Haris memandangnya.
“Kenapa?” Dia menyoal. Ingin melihat pendapat lelaki itu.
“Kalau u jual saham tu, saham u tinggal lima puluh peratus. Sama dengan jumlah saham diorang. Individunya, u memang pegang majority share. Tapi, kalau u lihat secara keseluruhan? U sebenarnya, sama je dengan diorang. Fifthy, fifthy.” Lelaki itu memandangnya.
Aliya memandangnya hairan,
lima puluh peratus? Bukan ke Shafik cakap saham Julia hanya tiga puluh empat peratus. Something wrong somewhere… bermakna sekarang Julia ada lima puluh satu peratus saham. Siapa yang betul ni.. tak mungkin Haris tipu. Dia tak tahu aku bukan Julia, takkan dia boleh tersilap cakap macam ni. Ini bermakna Haris betul. Julia ada lima puluh satu peratus saham. Atau, Haris dah tahu aku bukan Julia, dia ada rancangan nak jatuhkan Julia dengan pergunakan aku yang tak tahu apa apa. Siapa yang betul sebenarnya, Shafik? Haris? Atau Datuk Hamdan dan Datuk Azlan.
“Julia, Julia..” Aliya tersedar dari fikirannya yang sudah terbang jauh.
“Ya.. Ya.. U cakap apa?” Soalnya pada Haris.
“U ni tak sihat ke?” Soal Haris pelik.
“Takder lah. I ok. Ok je..” Aliya melemparkan senyuman.
“So, u nak jual tak saham tu?” Soalnya lagi.
“I.. I fikirkan dulu nanti. Oklah, I nak siapkan kerja dulu. I pergi dulu. May I?” Julia menghulurkan tangannya pada fail yang masih dipegang Haris. Haris menghulurkan padanya. Aliya melangkah keluar. Dia menuju ka biliknya. Di tinggalkan Haris seorang diri di bilik mesyuarat itu.
“Diana, ambilkan saya fail B.O.D Indah Holding. Saya tunggu di dalam.” Aliya melangkah masuk ke dalam biliknya setelah melihat Diana mengangguk.
Dia mengambil tempat di kerusinya. Dia mula risau. Dipandangnya computer disebelah. Baru sahaja dia ingin membuka computer tersebut, Diana mengatuk pintu, lalu masuk.
“Ni, Cik Julia. Ada apa apa lagi?” Gadis itu meletakkan fail berwarna hitam itu di atas mejanya.
“Tak. Awak boleh pergi.” Dia membuka fail itu. Ditelitinya satu persatu. Akhirnya dia menjumpai sesuatu yang di carinya. Syarifah Natalia Julia Kasandra Syed Kamrul memiliki lima puluh satu peratus saham. Syed Hamdan Syed Majid, dua puluh lima peratus dan Syed Azlan Syed Majid, dua puluh empat peratus. Haris benar. Kenapa Shafik berbohong. Ah, biarkan dulu perkara itu. Dia lebih pusing memikirkan kata kata Datuk Hamdan dan Datuk Azlan dengan kata Haris.
Punat intercom di tekan, “Diana, awak minta Encik Haris masuk bilik saya.”
“Baik Cik Julia.”
Julia membuka sekali lagi fail yang baru di beri Datuk Hamdan tadi.
Benar, ini menguntungkan Indah Holding. Bukan sedikit jumlahnya. Malah jumlah yang ditawarkan untuk satu peratus saham juga tinggi.
“Julia..” Haris melangkah masuk ke dalam. Dia duduk di kerusi berhadapan Aliya. “So, macam mana?” Haris menyoal.
“Apa masalahnya kalau share tu sama, lima puluh, lima puluh. Diorang still tak boleh ambil keputusan tanpa persetujuan I.” Dia menduga Haris.
“Julia, memang diorang tetap perlukan persetujuan u. Tapi u kena ingat, kalau diorang bergabung, Inter Web tu berada di sebelah diorang. Dia yang akan jalankan project ICT. Kalau u tak bersetuju dengan diorang. Inter Web boleh hentikan project ICT. Untuk sabotaj u.” Haris memandang tepat ke mata Aliya. dia benar benar ingin Aliya faham.
“Kalau diorang hentikan semua project ICT tu, diorang jugak yang akan rugi, ni company diorang jugak.” Aliya masih menekan. Dia ingin benar benar jelas. Sehingga hampir terlupa dia sedang berada di tempat Julia yang mana Julia mungkin tidak bertanya sebegitu.
“Cik Julia, u ingat Inter Web tu boleh maju dengan dapat project dari company ni saja? Lima peratus saham yang diorang beli tu, tak menggugat syarikat besar macam Inter Web tu. Cuba u fikir kalau project ICT tu tak berjalan, syarikat akan rugi berganda. Siapa yang akan tanggung semua tu? Absolutely u. sebab u pemegang saham terbesar. Inter Web boleh continue project dengan company lain. Datuk Hamdan dan Datuk Azlan, masing masing ada syarikat sendiri. U? apa yang u akan buat lepas tu? Tanggung semua hutang bank? Come on Julia, jangan sebab satu perpuluhan dua juta tu u nak musnahkan company ni.” Haris bernada memujuk setelah tegas mempertahankan pendapatnya.
Aliya terdiam berfikir. Memang benar cakap Julia, semua keputusan perlu di rujuk pada Haris. Dia bukan calang calang orang. Dia tahu semuanya. Ini bermaksud, Datuk Hamdan dan Datuk Azlan cuba memasukkan Inter Web sebagai pemegang saham supaya Julia terpaksa terikat dengan keputusan mereka dalam mengendalikan syarikat ini. kurang ajar orang tua tu. Apa sebenarnya yang diorang nak. Julia.. mana kau pergi.. ini bukan masanya kau nak makan angin di luar negara. Baliklaaa.. Dia kemudian terfikir tentang Shafik. Kenapa dia tipu pasal saham tu.. semuanya bermain di fikiran..


to be continued...