Saturday, April 24, 2010

dia.kawan.saya

nothing much to say..
kinda lazy to type...
dun say anything bout this pale coloured layout..

just read up my bestie blog, zera arika...
her post bout, girls.. especially how she faced all the girls in convent..

and how she managed herself with the guys, when transferred to sek men sains sultan mohamad jiwa.. just like me, from a girl school (sek men sultanah asma) to the mixed school..
i think she mixed well, better than me..
exactly bcoz she always hang up with the guys in her taekwondo club before...
as i just involve with the club in the girl school, so i cant do it well...

as we're new student, (people always called this kind of students "freshy") we always hang up together.. eventhough we're not in the same kind of study.. she was in biology n i was in engineering class...
fortunately we're in the same sport house, temenggung.. so we're placed in the same dorm... (it's exactly what happen in the school, same sport house, same dorm for every form)

she's so active in taekwondo.. involve with a lot of tournaments.. n i just a member of it.. one day, when one of the teacher wanna organize taekwondo club for the school, he ask her to be the president.. and i became the vice president as there's only about 2 students in form 4 that did involve in taekwondo, n they were just junior belt.. that bring us closer.. it was not a simple thing to organize a new club as we were also new students in the school.. but she did really well..

in form five, we're bed partner.. she did well in study as well as in taekwondo.. in april, she left the school for two months, because involved with SUKMA (sukan malaysia).. she represented Perak for taekwondo tournament..
it was a big surprised when she came back with a broken arm.. but it never make her down.. even though she got a bad result for mid term exam because she left the school too long but she was never give up..
i know her, she will have exactly what she want.. just like how hard she was practicing taekwondo to prove that she can represent the state..

i still remember she gave me her ikea pillows, ( i always stole its from her when i wanna sleep), on her last day in the school.. she left earlier than me bcoz i still have engineering drawing paper in spm...

when we met back in january 2009 at the school for "kenduri kesyukuran" from our batch to the teachers, i accompany her to the bus station.. as she rushed for the bus to go back to kl.. bcoz she started study at that time.. using her trial result, she was accepted by sime darby to be sponsored... she's also the first one from our school that was offered that scholarship... we cant get the taxi, then when the bus stopped at the nearby bus stop we have to run to the express bus station... suddenly her bag tore.. she have to hold it rather than bring it over her shoulder.. i kept remind her to text me exactly when she arrives...

when the spm result came out.. she proved it.. the girl that left the school for months in spm years.. the girl who always busy with the club, sport house.. she manage to get 10A's 1.. the only student in our school that got the perfect result.. if only i hug her that time and say how much i proud of her.. but i didn't, exactly when i see my result..

that's the last time we met.. now she's doing her foundation studies in engineering as well as her preparation to go oversea.. she was offered to the University of New South Wales, Australia top 8 engineering study in the world.. and few days ago i read her blog that she was offered by her dream school, University of Minnesota, US. ranked 2nd for chemical engineering and first for research university in the US week News.. i'm so happy for her..

but i dunno why my fingers still didn't text her any congratulation message.. do i busy too much?? i'm not.. but time kept us away isn't.. i always wanna comment on her post.. i've never miss to read even one of her post... but i cant.. i dunno is it my laptop's problem or what.. i cant access..

if she read this, i wanna say that those two years maybe is too short, but the memories are too long.. i really miss u..

this picture were taken when we were on the way back from the taekwondo annual party..

Friday, April 23, 2010

10 tanda perempuan cemburu.. ehem2x..

dah lama x click new post.. tapi malam ni meringankan jari jemari ini....

jelesnya.. pernah x korang sebut perkataan tuh wahai perempuan perempuan?? mestilah.. x dari mulot, dari hati...

xpe, bukan xbaek untuk cemburu, cuma kurang baik.. (ade bezakah?)

ok, "theory dari dapur" untuk hari ni; 10 tanda perempuan cemburu..

1. mahu mengetahui segala galanya.. buat si boyfren, ni mungkin tekanan besar baginya.. setiap 2 minit, enfon berbunyi.. mesej masuk.. "awak kat mane?", "awak buat ape?", "awak dengan siape?".. waduh3x.. nak je tau mne pak we ko tu pergi setiap 5 langkah.. lebey baik pakwe ko kapel ngan polis kan? xtentu lagi die soal byk mcm ni...

2. menuduh pasangan menipu.. lalalalalala~!! telefon berbunyi..
gf: kenapa x angkat call tadi?
bf: saya dalam toilet tadi takkan nk bawak henfon kot..
gf: ye ke? takkan lama sangat kot?
bf: btollah.. sakit perot nih..
gf: len kali klau sakit perut, bawak lah enfon masuk toilet, dah tau lama..
haisy, rase mcm nk ketuk je kn kpale pompuan ni dgn batang pencuci tandas tuh... len kali cakap bawak ko je yg masok toilet...

3. tidak suka pasangan ramai kawan wanita... tengah2 lunch berdua..
bf: eyh, tu kawan saya tu..
gf: mana?
bf: tu perempuan yg pakai baju pink tuh..
gf: bile pulak awak kawan dengan die? (tarik muke)
bf: eyh, saya kan ramai kawan.. bukan semua awak kenal..
gf: gatal eyh, kawan dengan perempuan..
bf: (garu kepala) dulu pun saya kawan dengan awak jugak kan??
apelah salahnya nak berkawan.. kawan kan biar beribu.. kire ok tu, kawan dengan perempuan, klau yg mak nyah mcm mne? ade jeles mcm ni????

4. selalu ingin menonjol... klau pergi function mne2, dielah yang usung pakwe sini sana.. "ini bf i.." urm, yelah tu.. takot sangat orang rembat boyfren die.. bile orang tanye "dah lama ke couple?", "dah lame dah.." sedangkan baru 2 minggu..

5. sering mengesyaki pasangan curang..
gf: kenapa lambat?
bf: jalan jam..
gf: ye ke? ke pergi jumpe orang lain dulu?
bf: a'a memang pon.. (muke slumber)
gf: siape??? (muke dah merah)
bf: polis traffik, kene saman.. sebab langgar lampu merah.. yelah, nk cepat.. nnti u tudoh i nk jumpe org lain pulak kan????
tak sah lah klau hati takot boyfren kene rembat kan? cube bersabo siket, jangan nk menuduh je...

6. berketerampilan berlebihan.. ko sajelah yang cantik di mate die.. (konon kononnya).. klau pakwe gi ajak pegi kedai mamak depan rumah ko pun ko boley pakai night dress lagi.. takot sangat pakwe ko cari lain.. alik2 die yang segan dengan ngko.. cube lah rasional n jangan buat org menyampah.. cemburu pun ade batasan babe..

7. menyiasat.. medium paling feymes, facebook.. pantang ade perempuan mane2 tulis dekat wall bf ko, mule lah ko nk mnyiasat habis habisan.. org mne, skolah mne, blaja mne, mne kenal pakwe ngko, habes pictures die ko view.. tengok pulak status; in relationship.. fuh legaaaa.. sedangkan die tulis; "esok ko pegi kelas tak?" sebab bf ko dah pinjam esemen die... : (

8. tidak dapat menerima hakikat.. dah sepuluh kali ko tanye pak we ko.. jawapan die tetap same.. die tak buat.. ko tetap dok soal lagi.. betol ni? betol tak buat? awak jujur dengan saya awak tak buat? awak buat ke tak ni? aisy, nak je aku sembam minah ni dalam perigi.. dah org cakap TAK, tak lah!!! percaya lagi org lain dari bf sendiri...

9. tidak suka pasangan keluar dengan kawan..
bf: saya nk pergi tengok bola jap ngan kawan
gf: kat mne? kawan mne?
bf: stadium lah.. ngan abu, ali, ah chong...
gf: tgk kt rumah x boleh?
bf: eyh, pehal lak xleh tgk kt stadium..
gf: alah, diorang tu nnti ajak awak pergi tempat lain lah tu...
bf: pegi mne plak, org nk tgk bola lah...
gf: tak boleh!! tgk kt tv je...
haisy... tak paham bahase jugak kan??? klau tv tu besar stadium x pe gak..

10. marah jika pandang wanita lain...
bf: eyh awak tgk tuh, perempuan tu... pkai bju, striking giler... kih3x...
gf: mne? eyh, pehal awak pandang die? syok kt die?
bf: lah, mane ade.. saya cakap baju die tu..
gf: pernah awak tegur baju saye?
bf: awak kan dah pakai cantik tu, buat ape nk tegor?
gf: dlu saye pkai striking mcm tu jugak.. awak tak tegur pun..
bf: (garu kepala, tak paham aku)
mata kan ade.. ape lah salahnya klau die nk pandang.. sekali pandang kan rezeki?? huhu.. tak, die pon berhak nak pandang ciptaan Allah.. suke hati dielah.. ko betol ke x pernah pandang lelaki lain????

ok, tu je theory nye.. jealous bukan tak baek, tapi kene pandai kontrol.. jangan sampai si pasangan naik menyampah.. last2 die blah... meranalah badan.. siape yang susahhhhh????

Monday, April 19, 2010

resah si pengemis...

ni adalah "buah fikiran dari dapur"..

kemiskinan kah?

5 orang sahabat berjalan jalan.. si A, B, C, D dan E...

tiba2 mereka terjumpa beberapa pengemis di tepi jalan..

A: isy, kesian aku tengok.. nak bagi tapi xder duit kecik...

B: takpe, aku bagi.. (tak kisah pon duit kecik ke besar)

C: aku nak bagi, tapi bile bagi dekat sorang, yg lain mcm mne...

D: klau aku, aku tgk dulu, klau die cacat ke, xsihat ke, baru bagi..

E: tak nak lah aku kasi dekat org mcm ni.. ko tgk, dah sihat mcm tu, pergilah keje..

salah siapa sebenarnya pengemis2 ni berterabur di tepi jalan.. post aku kali bukan nk menghina atau mencela mana2 pihak tapi ingin mencuri sedikit kesedaran di hati kalian semua...


benar, dia sihat.. tetapi kenapa tidak bekerja??


buka minda seluas luasnya... buka mata sebesar besarnya.. sedangkan ribuan graduan universiti yang 3 4 tahun bertungkus lumus menghadap assignments, lecture, masih bergelut dengan masalah pengangguran.. apatah lagi mereka ini.. golongan yang mungkin tidak mengenal erti pendidikan mungkin... bebelan ini bukan untuk membela mana2 pihak, baik si pengemis mahupun si pemberi...


tahukah anda semua, di zaman Saidina Umar, tidak ada orang miskin..

bagaimana perkara ini berlaku...

suatu hari, seorang lelaki miskin, pergi meminta zakat..

seperti kebiasaan, si amil (pemberi zakat) memberi dua ekor kambing kepada lelaki tersebut..

lalu Saidina Umar menegur..

kenapa diberi dua ekor kambing, berikan 200 ekor kambing kepadanya...

lalu si amil patuh, memberi 200 ekor kambing kepada lelaki itu..

maka setelah beberapa bulam, bilangan kambing mula bertambah..

lalu berkuranglah seorang insan miskin...


logiknya, perkara mcm tu mungkin x mampu berlaku dalam masyarakat kita sekarang nih.. mna nk cari 200 ekor kambing utk diberi kepada beribu ribu orang kurang mampu di Malaysia nih...

tapi kita jugak bukan manusia yg bodoh utk cari inisiatif kan??

mampu ke kite nk sifarkan bilangan pengemis jalanan dan orang kurang mampu di malaysia?

YA! kita mampu..


setiap tahun, bile baca paper ade tagline besar besar..

KUTIPAN ZAKAT MENINGKAT TAHUN INI..

KESEDARAN MASYARAKAT TERHADAP PEMBAYARAN ZAKAT MENINGKAT

KUTIPAN TAHUN INI MENCAPAI.. (bla bla bla brape jute)

ape bezanya semua tu klau zakat yang di bertujuan dalam islam bagi mengubah kehidupan orang kurang mampu masih mencapai tujuan tersebut..

zakat yang di beri, RM200 setahun.. mampu ke RM 200 untuk setahun tu mengubah kehidupan diorang..


aku bukan menteri or ahli politik yg nak mengarah atau berlagak pandai..

tapi fenomena ini takkan berubah klau takde kesedaran dari semua...

mungkinkah beberapa percent dari kutipan itu, boleh diaplikasikan sebagaimana Saidina Umar mencapai tujuan tu..

bina ladang ternakan kambing ke, lembu ke, puyuh ke.. ape2 je lah.. n beri peluang pekerjaan untuk org2 yang memerlukan ni.. mungkin xde lah dapat mengubah diorang ni jadi kaya raya.. tapi sekurang kurangnya memberi pendapatan tetap kepada golongan2 ni..

kepada yang mungkin x mampu turun ke ladang, boleh je bukak any place for them all untuk menyumbang kemahiran diorang.. sekali gus memberi diorang pendapatan..


itu mungkin salah satu inisiatif dari berjuta juta jalan keluar yang ada.. kita punya akal, kita punya otak.. fikirlah..


jangan nak salahkan nasib, kerana diri miskin...

jangan nak salahkan takdir sekiranya kita daif...

satu pemberian Allah yang paling besar adalah, memberi umat umatNya membuat pilihan...

kita yang memilih untuk berjaya atau gagal,

kita yang memilih untuk berusaha atau berserah,

kita yang memilih untuk mengkritik atau membantu,

kita yang memilih untuk memberi atau menerima,

kita yang memilih syurga ata neraka..


so, tepuk dada tanya selera..

apakah hak kita untuk mengkritik si pengemis.. mereka juga manusia ciptaanNya...


kampunggal...

ATTENTION, PELAJAR ASASI UiTM

most of the students can't access mini transcript to check for average grade n cgpa.
if it is urgent for u to use it, u can go to FOUNDATION STUDIES CENTRE, UIC, UiTM SHAH ALAM (the opposite of pusat kesihatan)..

otherwise, u can call Miss Irsalina (Assistant of Registration, Foundation Studies Centre)

o3-55442869 (office hour)
012-2721053 (call or text her your id, password and e-mail address)

she will print out your mini transcript n make the verification. (signature from her or PM Dr Rosli)
then she will scan it, and e-mail it for u as soon as possible..

if it is urgent for u to use for any application for scholarship, allowance, universities, n etc.. make sure u do it a.s.a.p..

please inform others! thanks... for all foundation studies, law, science, engine, tesl...

p/s: IT IS IN CASE U NEED TO USE IT FOR ANY IMPORTANT APPLICATION.
IF NOT, IT'S OKAY FOR U TO NOT HAVE IT CERTIFICATED, U CAN JUST PRINT IT OUT YOURSELVES. (in case u can access it)
IF U CANT ACCESS BUT U STILL WANNA CHECK UR AVERAGE GRADE N CGPA, U CAN STILL CONTACT MISS IRSALINA.


kampunggal..
(sejak bile aku keje dengan pusat asasi ntah.. huhu)




Thursday, April 15, 2010

ditinggalkan kawan...

10 alasan ditinggalkan sahabat.. “theory dari dapur” untuk hari..


Let’s take a lo0k! (do ur best to avoid such things ea..)


1. serba tahu.. semua bende ko tau (konon kononnya).. elok org nk bgtau ape2, ko ckp ko da tau.. n pandai pandai je buat tau.. lame2 org pon menyampah.. klau mcm ni, ko kawan sorang2.. xyah berkawan dengan org… ko hebat sangat kan..


2. Workaholic.. klau student, should be spend too much on ur study sampai x hiraukan org lain.. bile org tanye, ko ckp xtau, sedangkan ilmu dalam kpala otak tu dah bercambah cambah… tak boleh di nafikan, study memang penting.. tapi klau ko study, kiri kanan ko buat x Nampak xleh jugak… bile ko x paham ape2, ko cari pulak kawan2 ko yg ko buat xtau tuh.. haiii, banyak cantek..


3. jarang bergaul.. bile kawan2 ajak makan sesama, ko taknak.. alasan, malas lah, dah kenyang lah.. hidop ni kna bersosial.. bergaul dengan org.. sebab hidup kita seharian ni, jumpe dengan puluhan, ratusan, xpon ribuan manusia.. aku rase xde kot orang asli tengah bace blog ni, sebab diorang laenlah, mungkin setiap hari jumpe monyet or musang dalam hutan… so, klau ko mmg jenis mlas bergaul, memanglah layak kengkawan tinggalkan ngko…


4. Sarang gossip.. elok jumpe ko je, ade je bende ko nk cerite.. klau cerite baek xpe gak.. ni mngumpat org.. korang nk ke kawan mcm ni? Yelah, dengar gossip memang best kan??? Tapi klau habit mcm ni xnak brubah, lme2 org jadi takot nk kwn dengan korang.. yelah, mne tau, silap2 ari bulan die pulak yg jadi mangse gossip korang.. lebey baik buat x knal!


5. pembantah.. ape org cakap semue x kene.. ko je yg btol.. idea ko je yg bernas lagi bermutu tinggi… sedangkan xde org pon suke idea ko tuh… nak jugak ko tegakkan benang yang basah lagi lencun.. n at last, ko ikot idea ko tu sorang2, org lain blah.. ko kawan lah sorang2…


6. sentiasa berkelu kesah.. ini tak kene, itu tak kene.. ko rase ko jelah yang ade masalah bertimbun timbun tahap dewa.. ko citer kat diorang masalah mini ko tu mcm masalah dunia.. org lain pon ade masalah jugak bro, bukan ko sorang je.. larat lah, sebab masalah ko, org lain pon terjerat.. caring kawan2 pon ade batasan.. klau ko asyik je nak layan masalah ko tu, org pon malas nk layan ko…

7. perihal keluarga.. ye, almaklum semua org ade family n setiap family ade cerite masing2.. even klau family ko hebat, ayah ko dato’ or mak kau menteri ke, x payah lah ko nk gah sangat ngan bende2 tuh.. sebab ko tetap manusia biase.. n ko jugak berkawan dengan manusia biase.. berlagak ko x kemana, tapi kawan2 ko yang lari tinggalkan ko.. malas nk layan cakap besar ko tuh…


8. pengotor... arghhh.. ini.. sudah jelas lagi nyata.. klau ko balik kelas tinggal baju x cuci atas katil, meja bersepah dengan notes n all books… under ur bed ade bekas makanan x basuh.. sekali org masok boleh muntah hijau sampai kluar anak tekak.. ko x payah nak heran atau musykil klau org xnak kwn dengan ngko… cubelah kemas siket.. klau malas sgt pun, cukoplah sekadar kawan ko tu boleh bernafas dengan tenang bile melangkah masuk bilik ko.. n penampilan diri pon biar kemas, baru x segan jalan dengan ngko..


9. mulut besar dan nyaring.. ye, dari 100 meter jaoh dah boleh dengar suare ngko.. jike suare ko merdu mcm siti nurhaliza, xpe jugak.. sekali ko cakap boleh pekak telinga org.. klau ketawa pulak boleh buat org rase nk je belasah ngko… agak2 la eyh bile dekat public, jangan sampai kawan pun malu dgn ngko…


10. anak emas.. haisy, memang susah klau berkawan dengan anak emak.. even, for marry, kite pon klau boley xnak kawin dgn anak mak kan??? Korang kenelah consider benda yang x patot n bende yang patot buat.. jangan kan nak pergi library pon nk kne mintak izin mak dulu.. bosan oii kawan dengan org mcm ni.. nk buat ape mesti nk kne tunggu die dapat kelulosan dulu.. urmm…

So, that’s it… being a good friend aren’t as easy as we thought.. We’ll never know when we became perfect enough to the friend.. but we can try our best isn’t? jangan dah kene tinggal baru nak menyesal.. oh, kawan…

Wednesday, April 14, 2010

i go~

icture: taman tasik shah alam..
lyrics: pete teo song, i go..
picture edited by: naimah mohamad..



argh, tekanan aku... kenapa slalu di sign out of yahoo chat..
dengan alasan aku da sign in di tempat laen...
ada makhluk manakah yg ade password aku??
ape lah yg best sgt nk tgk dalam mail box aku or ym list aku...
(aku bukan bangang x nak tukar password, tapi sayang password lama)
alasan paling xley guna abad ni...
xpelah, da tukar pon password..
saje nk bebel kt sini....

esok ade theory dari dapur..
10 alasan ditinggalkan kawan..
knapa aku x post mlm ni??
tgh elaborate x siap lagi...
sabau eyh...

at the slow moving nite,
kampunggal..

Tuesday, April 13, 2010

byk makanan vs xde makanan..

tajuk paling bengong aku rase...

today's post is about FO0d..
urm.. but it's not about "theory dari dapur"...
it's about WASTING THE FOOD...
i just got an emel from my sister... (thank sis)..

n pasal fo0d larh of course...
(berapa kali mau ulang word tuh)

here it is...
jamuan dekat mna pon xtau lah..


even there no such drunk party (ko bukan x nampak kot tu pak arab kan?dudok sopan lagi tuh), tapi makanan diorang nih mcm jemput seribu org nk mkn.. instead of just a few of them je yg ade...
mungkin time tu tukang cuci pinggan x sempat nk cuci, cume yg tinggal talam besar gajah bertingkat ni je.. (alasan yg paling x munasabah)


bertingkat tingkat plak buah tu yg xleh blah...
yang aku dok perhati.. ada pulak buah nenas atas tuh... x buang kulit lagi...
xtau lah aku klau org arab mmg makan buah nenas skali ngan kulit...
kang ade gak x makan setahun bcoz of mulut da koyak rabak...

n ade gak pisang yang belom masak.. hijau lagi tuh...
mcm mne diorang mkn pon aku xtau...
lpas habis je party ni gamaknya semua dok beratur kat pintu toilet...
as fruit is good for digestion kan???
(tambah2 pisang tu..) huk3x....

n here it is...

xde la banyak pon kan diorang tgh basuh beras nk msak...
ni cukop la untuk 2 ribu org mkn kot...


tapi masalahnya dalam berapa org je pon nk mkan...


tgk.. dengan lauk bersepah sepah dalam tuh...
hisy...
n as the result...
tadaaaa!!!


inilah mkanan2 yg di buang...
atas tanah..
mungkin kt sane xde kucing..
ouh, mungkin kucing pon da x larat nk mkn...
urrmm???

takde motifkah leteran aku mlam ni??
it just i want u all, to remember...
all these people...


who dont even have anything to eat...


klau pasir to boley di digest, gamaknye da lma x de pasir dekat negara diorang...


aku nk seru korang menderma pon aku xtau mcm mna nk derma or any ways we can do that...
if u do know, why dun share it here..

so ingatlah kwan2 (cess, mcm x pernah buang mkanan)..
aku bukan nk seru korang je, nk seru diri sendiri ni jugak..
janganlah membazir...
even kite buang mkanan tuh, bukan rugi ape pon kan.. (bapak kite kan taukey beras)..
ataupon alasan xley blah, "mse nk bli tu, betol2 lapar, bile dah mkn sket dh kenyang, nk buat mcm mna kan?"
memanglah xleh nk buat mcm mna klau kite x berubah rubah..
akhir kata, "makan sbelum lapar, bhenti sbelom kenyang"..

coretan 1.39 a.m..
kampunggal~

arh, mcm xde motif... aku xtau mcm mne
nk sampaikan dekat korang ape yang
sebenarnya aku nak sampaikan...
arggh, kusuttt....

Monday, April 12, 2010

ouh, hebatnya...

baru baca blog desperate ruumates...
ade cerpen...
120% pujian aku bagi buat tita.. ouh, aku panggil dia tiqah di skolah dlu..
bahasa yang aku sendiri tergeliat lidah sampai anak tekak...
otak aku vibrate sebab mata aku cepat2 nk bca ape yg ditulis..
sunggoh dramatis bahasa ko eyh...
mungkinkah A. Samad Said tu tok wan angkat ko?

go through the cerpen.. KERAS...
terbaek lar tita...

Sunday, April 11, 2010

mari membaca...

ouh, di sini bukan bermaksud aku sedang mempromosikan rancangan seperti "mari mengaji" or "mari bertarannum"...

mungkin sebab aku ni memanglah mcm manusia yg lain tengah bosan mcm lipas.. ntah knapa lipas.. suka hati aku lah nk tulis apa pon...
aku ambik insiatif baru.. membaca.. hehehe..
ntahlah.. maybe mak aku mse mngandung aku suke baca buku crita kot...

sebab buku lain suma aku xska...
majalah or paper, aku suka tengok gambar je..
buku pelajaran lagilah.. aku suka tengok cover ja..
sebab dekat cover ja ade gambar...
kcuali fizik n chemi.. ade byk jugak gambar..
tapi xgune, tgk gambar je, ape yg die tulis x bace pon...
ouh, patotlah maths aku trok, maths xde gambar.. (baru sedar)..

aku sekarang tengah re-read (wujudkah perkataan tuh?) buku kesayangan tahap dewa aku, "Harry Potter and The Deathly Hallows"..
even buku paling mahal pernah aku beli kot.. urmm...



ni pulak 3 buku yang aku simpan dalam almari, tapi x bace lagi..


adik aku dah cakap, "suka baca ka suka kumpul.."
x, dua dua salah... suka beli..
huuuhhh...
nk buat mcm mna.. aku ni suka tgk klau almari buku aku tu ada buku..
baca ke x laen citer....

ahaaa.. to those yang nk jadikan septimus heap series ni as a collection, u better dont..
xbest langsung..
mcm ciplak harry potter punye cerita..
tu yg aku mlas nk baca...

target, nk re-read (sekali lagi guna word tuh) buku harry potter 5 sampai 7 semula..
dah lupa pon jalan citer dia..
kih3x...
dah 2 tahun baca, mn nak ingat..


so, aku berazam nk habiskan ke enam enam buku tuh..
(mcm lah rajin sgt kan)..

buku wicked tu baru beli semalam..
xtau nk bli bku ape..
igt nk bli twilight.. nk start collecting the series..
tp apakan daya aku x suka vampire punya story..
plus ade cintan2x sket..
(baget baek x baca buku cinta?)
bukan.. tapi aku xsuka baca kes org dok brebut rebut heroin..
geram aku...

sbb tu kot aku x baca novel melayu..
klau x aku asyik nk maki hamun writer tu, sebab aku selalu je lagi suka hero second...
silap2 ari bulan novel tu tbelah 4 bahagian...

those who hav any suggestion pasal buku yg best, gtau lah...
nnti aku nk gi cari.. (pastu simpan, x bace pon)
plus, kawan sejati ade keje dekat mph ou kan??? (mr azraii)
die ade cakap nk bagi diskaun kn klau kwn die pegi situ.. hahah..

Saturday, April 10, 2010

kucing dan non core courses...

semalam, aku dengan semangat waja (deret semangat), siang2 ikan nak masak.. tetiba teringat yg aku perlukan santan.. kat kampung halaman aku ni xda orang beli santan segera dalam kotak kecik tuh.. semua buat sendiri.. nk beli pon xde org jual...


aku tinggalkan ikan2 ku di sinki, lalu berjalan keluar.. (ayat skema xley blah).. pegi la dekat pokok kelapa sebelah rumah.. kopek buah kelapa.. guna pengopek lah, sebab aku manusia normal bukan monyet yang boleh gune gigi... lpas siap kopek kelapa, belah buah kelapa tuh, gune pisau (bukan pisau biase bro, pisau besarrr punyeerrr).. lpas tu masuk balik ke dapo.. pergi ke sinki.. aku tengok2, jengok2, perhati.. WOIHHHH!!!! ikan aku yang dalam 7 ekor tuh, tinggal 1 ekor je dalam sinki.. ikan!!!


ni sapa punya keja ni??!!!! sah kucing durjana milik jiran aku.. amboi3x... aku dah siang elok2 hang senang2x pi rembat noh!!! xde la geram pon kan.. elok2 aku pusing, tengok2 kat lantai, ade lima ekor ikan.. dari mane pulak datangnye klau bukan kucing tu yang xtau apesal dengki dengan aku, lempar ikan2 tu turun bawah....


die xde upaya kot nak angkot sampai 6 ekor... hisy! jahat btol lah.. ayah aku tergelak gelakkan aku.. alasan ayah aku, "xpe lah, rezeki dia.." rezeki, rezeki jugak, aku yang nk kne siang semula ikan...


ikotkan hati nk je aku saman kucing tu sekali dengan tuan die.. kecik2 da pandai mencuri..

so, there the end story bout the kucing...


almaklum.. result asasi just came out yesterday...congrate to all passed with flying colours.. yang x seberapa, xpe, rezeki kite jugak tuh ape pon...


Syukur ade gak result kan???


to those that still cant check, bawak bertenang yea...


huhu..


memang panas citer pasal engineering computing or i can say Programming with C punye course, most of all students get nightmare punye result...


chill okayh! kite semue tau kan, how crazy killer that course are...


overall mcm C+ je kan (ye kah? memandai je aku).. hehehe...


(rezeki jugak tuh)..


BUT, for u all to know, the non core courses punya result are not be calculated in cgpa for upu..

ANY UNIVERSITY!! include UiTM...


proved.. by pengarah asasi.. click for clearer image... (emel before final exam, 3/3/10 yang saya korek korek balik dalam inbox) kononny rase computing nk fail.. but alhamdulillah, still lulos...



so, dun worry so much bout the computing crazy thing.. okay..


just calculate ur cgpa for ur core courses.. (as u know we have to do it ourselves..)


klau nk senang, go to this page…care nk kire cgpa (shapa, mintak kbenaran cilop dr page ngko)


as the method..

A = 4.00

A- = 3.67

B+ = 3.33

B = 3.00

B- = 2.67


And so on.. u know it rite..


(for foundation studies in engineering)

For physics 4 credit hour.. chemistry 3 credit hour.. math 4 credit hour…


Darab cgpa yg korang dapat untuk every course (6 courses, both sem) dengan die punye credit hour, then total them up.. lpas tu bahagi dengan total credit hour, which should be 22 (for two sem)..


Then there is ur cgpa…


good luck to everyone wherever u go to continue ur study.. : )


from, kampunggal..~

(gua tgh tension bola kedah kalah.. pehal la ngan goal keeper tu..)

Wednesday, April 7, 2010

maigrain dahsyat neyh!

aku sendiri terfikir fikir.. semalam dah 2 post aku buat.. hari ni pon 2.. apa dah xda keja lainkah aku.. mmg pon!! tangan aku ni gatal nk tekan keyboard.. dah xtau nk buat apa.. so, merapu n berkongsi ngn korang boley tahan gak.. mungkin 1 hari nanti aku dah ketandusan idea nk tulis blog, so aku ade msa nk bca balik coretan dan carutan aku di alam "remaja" ni.....

Harian metro semalam, seksyen minda ade artikel tengtang “Tekanan Antara Punca Masalah Kesihatan”.. so, lets check it out! “theory dari newspaper” hari ni… the point are facts, the elaboration is mine…

ANTARA FAKTOR YANG BOLEH MEMBUATKAN INDIVIDU BERADA DALAM KEADAAN TERTEKAN:

1. kesuntukan masa belajar (last minute study).. ni toksah dok cakap larh.. most of people did go through it.. da jadi fenomena wajib untuk aku tiap2 kali exam… n aku x pernah pulak stress time ni, but after the result came out, aku memang gila punya STRESSSSS.. dah last minute, selak2 buku, ada la lagi 12 chapter unread, sumpah rase mcm nak giler.. klau boleh nk type all the notes simpan dalam thumb drive then transfer ke otak… nasib baek telinga kita x mcm usb port…klau x dah lama aku cucok thumb drive

2. beban masalah peribadi berterusan.. oh my Versace.. janganlah lalui perkara ni.. menyiksakan.. most of people that go through this, because of money, love and family problems.. if it’s because of money, xdapat la eden nk mnolong, aku pon bukan anak gabenor bank Negara mahupun menteri kewangan.. klau pasal cintan, ko kne la selidik btol2 ape masalhnye.. ko yg salah ke partner ko yg salah.. klau asyik berpanjangan, sebab ko rase die ade org laen, benda ni xkan setel sampai ko tinggalkan die.. huisy, senangnya aku cakap kan???? Dah tu, nk buat mcm mna lagi, ko yg cari pasal nk bercinta, ko tanggunglah msalah tuh… klau bab family, ko banyak2 lah berdoa semoga dugaan ko tu dipermudahkan.. nak buat mcm mna, klau masalah family involve of our parents, memang susoh nk setel.. xpelah, anggap ujian dariNya, Allah x uji umat Dia yang x mampu terima dugaan tuh.. Allah sayang ko tuh

3. Mengalami kebosanan.. point ni menarik sunggoh! Sebab elok2 budak2 asasi tengah membosankan diri di rumah sekarang.. berapa org tgh stress? Angkat tangan!!! 1, 2, 3, 4.. huisy, mcm dijangkakan, banyak… instead of byk giler benda yang boleh buat di nowdadays yang makin maju keju ni, korang carilah xtvt yang boleh buat.. internet pon one of the way.. cube find out something new.. jual brg2 yg korang dah x gune dekat mudah.my ke.. (jgn plak korang gi lelong segala harta mak bapak korang).. or hang out je lah.. xde duit??(senasib ngn aku ar tuh) Hurm, kt umah pon byk boleh buat meh, masak, clean up the house, decorate ur room (dah jadi ape la agaknya lpas 1 sem ditinggalkan).. mcm2 boleh buat sebenarnya, just make ur brain work a little then think bout it…

4. Selalu salahkan orang lain.. ni apa punya penyakit pon xtau larh.. dah xde keje gamaknye.. orang mcm ni sebab die x boley nk trima kesalahan diri sendiri.. bila dah buat salah je, nk cari orang nk ditudingkan jari.. isy! Aku x boley bebenor org mcm ni, nk je aku cantas jari die.. die dah x boleh terima kenyataan, kegagalan yang sebenarnye die yang buat!

5. Rasa tidak sabar dan mudah meradang.. isy3x (sambil geleng kepala).. marah tu kan perangai setan.. nak jadi setan ke? Nak? Haa.. tau pon xnak.. cube bwak bersabar sikit,, ni adik gune bilik air lame sikit pon dah nk mngamuk.. kesian adik tuh, nk membuang pon tgh susah hati takot kluar nnti kene tendang ngan ko.. mak masak lambat pon nk merajuk, xnak mkn.. cube ko try gi masak tgk, bru ko tau betape susahnye nk buat satu lauk pon.. siang ikan pon xtau, nk ckp byk lah pulak.. ayah lambat fetch up sket pon nk mengamuk, “ayah lambat!”, “ayah x sayang kite”, “ayah kalau org lain cepat, klau kite lambat je”.. ewah2x.. nasib baik x suroh ko jln kaki je kan.. bersabar kan separuh dari iman.. sabarlah sikit..

6. Ruang atau persekitaran yang tidak selesa.. rasanya xde lagi lah kan yang tido bawah pokok pisang.. klau x, xde nye tgh bce blog ni dengan pc korang yang canggih manggis tu.. for example korang stress tengok bilik korang yang semak tuh (chewaah, bg example bilik korang, mcm lah bilik aku tidy sgt kan).. mungkin dah ade sarang tanuk pun dalam tuh (cube check balik).. get out for a while, calm urself.. bile dah ok, masuk n trus kemas bilik.. dun do it in hurry, do it slowly.. siket2 lame2 jadi gunung.. take out everything unwanted, then keep the others in proper.. klau rajin terlebih paint the wall dengan soft colour.. jgn plak merah or striking orange yang boley buat stress korang meningkat sampai terkena darah tinggi once u step inside…

CARA MEREDAKAN TEKANAN:

1. Hindari persekitaran yang memberikan tekana kepada anda.. urmmm.. ape eyh.. mcm contoh di atas bilik korang yang gileer messy.. mungkin jugak korang ni bukan nature hearted punya orang, so korang x payah lah nk buat kebajikan gi melawat zoo Negara.. korang x suka.. if korang bukan jenis sastera or history type, x payah lah pergi muzium, nnti baru sampai entrance korang dah dapat migraine.. klau korang yang xsuke crowd, x payah lah pergi any fair.. plus mse ade sale, korang sile jauhi jusco, sogo n all shopping malls… takot korang mati tertekan mase nk beli barang or tgk org yg beratur time nk bayar dekat kaunter..

2. Jaga badan dengan mengambil makanan seimbang dan rehat secukupnya.. (terase ar dengan first two words tuh).. ade ke makanan yang mengakibatkan stress?? Uisy3x.. ade.. sape cakap xde?.. mengikut kajian aku mungkin kalau makan bnda2 masam kot..or mungkin korang stress bile tgk berat badan yang meningkat.. ko dah hentam nasi due pinggan, secret receipe punya indulgence, starbucks punye cappuccino, dunkin donuts, pizza hut, then ko nk menjerit sampai keluar anak tekak pulak bile tgk penimbang.. byk ko punye cute.. pe kate ko buat schedule ko punye diet.. spend one or two time for those heavy snacks.. duit pon jimat meyh.. (yg gune duit mak bapak tu toksah citer lah, tu yg korang hentam x kire ape tu)…

3. Bersenam.. 1, 2,3.. huh!! Tarik nafas!!! Haaahhhh!!! Jogging? (geleng kepale), urmm.. basket ball?? (geleng kepale).. urmmm.. futsal??? (geleng kepale).. urmm?? Cycling? Zeropoint? Congkak? Batu seremban?? Semua xnak??? Arghhh!!! Alahaii, apelah sangat nk spend 10 to 20 minutes untuk bersenam.. (chewah, cakap mcmlah aku ade buat kan).. if u really hate bout it, it’s okay, at least take a walk.. at least 20 minutes is perfect.. apelah sangat nk bjalan tu kan.. bile ade sale boley pulak ko pusing jusco bukit tinggi tu 5, 6 kali.. dekat tiga jam xtentu lagi ko dah habes belek barang..

4. Belajar bertenang. Tarik nafas panjang panjang, kira sampai 10 dan hembus. Teknik ni boleh diamalkan, walaupon anda tidak berasa tertekan. Ia memberi banyak bekalan oksigen kepada badan. Ni memang korang semua mesti pernah buat.. kcuali korang memang x pernah dengar cakap cikgu PJ mase kat skolah dulu.. ape lah salahnye dalah 24 jam sehari yang Allah beri peluang untuk kite bernafas tu ambik 2 3 kali untuk tarik nafas sampai 10 saat..rasenye xde la sampai boleh bawak kepada kematian lagi.. lpas tu dapat la rasa mcm fresh sket.. (agaknyalah, aku pon xtau function dia) huhu..

5. Pertimbangkan tekanan dari sudut positif. Anda mungkin Nampak faedah yang bkal diperolehi daripada tekanan berkenaan. Contohnya, bile tertekan pasal ko dah last minute baru nak study, cube ko fikir, mungkin klau ko study awal pon, nnti ko lupe plak.. (alasan komersial org study last minute).. or klau ko stress sbb break up, cube ko piker, maybe klau ko x break up, ko x dpt jumpe org yang lagi hensem dari die.. klau ko stress sebab bosan xde bende nk buat kt rumah, cube ko fikir, dulu mse blaja ko jugak yg tertekan bagai nak gile sebab esemen xbuat lagi, presentation xprepare, drama x practice, report x buat, haaa.. bergadoh ngn groupmate sebab die mlas nk buat groupwork, alik2 korang jugak yg kne overnight utk setel semue.. haaa.. sekarang dah boleh dudok rumah senang lenang nk pulak korng stress sebab xde bende nk buat????

So that’s it! Hope korang jangan lah sentiasa tertekan.. x baek untuk tertekan.. boleh gile lame2x.. kang kalau gile, gembire lah ahli2x hospital bahagia sebab dapat saudara baru.. hukhukhuk…

Klau stress sgt2, take a seat, relax n do anything that can calm u.. bace Quran ke, solat ke, tidur… or the best is find someone u can talk to.. the best listener would be great..