Wednesday, March 31, 2010

AKU KAN CANTIK!!!

Jangan terpengaruh dengan tajuk post hari ni…

Xde kaitan dengan aku.. aku takdelah cantik pon.. huk3x…

Tengah ddk kt dapo tadi, terfikir untk buat post ni…

CANTIK.. terlalu subjektif.. tetapi penting…

Even ciri2 lelaki nk cari isteri pun kna ada dalam senarai CANTIK…

So yg x cantik??? Kan aku dah cakap, cantik tu SUBJEKTIF.. so yg x cantik bg ko tu nnt mesti ada yg cakap tu cantik…

Dah, tutop citer tu kt situ..

Meh aku nk tulis pulak pasal theories aku pasal CANTIK ni…

1. 98% orang cantik merasakan dirinya cantik.. of courseee… jarang sekali org yang cantik x sedar dia cantik.. kecuali rumah die xde cermin or die buta… yelah, org tak cantik pon selalu perasan cantik, yg cantik apetah lagi kan???

2. 65% orang cantik pandai bergaul.. orang cantik senang nk berkawan dengan orng.. o0ops! Salah, orang yang nk sgt berkawan dengan diorng… as the result diorang dah biasa bergaul dan senang bergaul dengan orang… yang tak cantik?? Kan aku dah cakap, cantik tu subjektif, mesti ada org yg rasa korang cantink kwn dengan korang..

3. 85% orang cantik pernah memiliki boyfriend.. ni x yah nk explain pon korang tau.. tapi.. mesti korang tertanya Tanya kenapa aku rasa 85% je??? Bukan ke patutnya 100%??? Ouh, tidak… yang 15% lagi tu, maybe sebab x suka bercinta.. tak pandai bergaul, pendiam, pemalu.. n the most important perangai mcm tanuk.. sape nk buat girlfriend???? haisy, harap muke je cantik..

4. 70% orang cantik kahwin pda usia muda… tiap hari ada orang dok meng ushar, mengorat, meminang.. lalu mak bapak korang pon meng kahwin kan korang cepat2… orang cantik kan senang dapat bf.. so, korang pun x payah nk pening2 kepala nk cari calon… dalam ramai2 tu xkn xde yg baik n penuhi ciri2 lelaki impian korang kan…

5. 93% orang cantik berkeyakinan tinggi.. YA!!! Ini kenyataan.. orang cantik memang berkeyakinan tinggi.. diorang bangga dengan kecantikan diorang… memang larh kan? Dah dianugerahkan Illahi dengan kelebihan tu mesti la syok.. pipi bak pelam dilayang, rambut ikal porny tail, mata bak telur ayam, merah mulut bak buah naga.. bila diorang berjalan atau berhadapan dengan orang, diorang YAKIN dengan diri sendiri.. kepada yang lack of confident tu, jgn lah rasa korang x cantik, mungkin korang masuk dlam 7% tuh???? Hehehe…

6. 76% orang cantik x suka orang lagi cantik dari dia… urm.. lumrah alam manusia x pernah puas dengan apa yang dia ada.. org cantik pon rasa serba x kena pada diri dia, hidung dah lawa, ckp hidung penyek, pipi dah comel cakap chubby sgt, mata dah ok cakap sepet, mulut dah betol cakap lebar sgt… haisy… Nampak pulak org lagi cun.. lagilah bengang kan???

Dahlah… dah xde idea nk tulis.. klau korang nk tmbh.. komen je kt sni eyh.. post ni sebenarnya ditujukan kepada semua wanita… sentiasa rasakan diri kita cantik.. x semestinya cantik rupa.. tapi, budi pekerti , akidah, akhlak.. semua sekali..

wassalam…

Post ni exactly my own theory, it’s not a fact okeh….

Monday, March 29, 2010

cinta si KOREA....

semalam, dalam pukol 2 lebey aku berjaya menghabiskan cerita u're beautiful...
cerita korea yang aku tunggu2 nk tgk lpas hbs final...
huhuhu..
from 10 i giv 8 n half...

da 3 citer korea aku tgk.. coffe prince, bof, u're beautiful...

ini dia kisah cinta KOREA...

1. si Hero mesti garang nk mati.. mulut jahat sampai rasa nk tumbuk muka dia biar lebam masok hospital.. lagi x cukup laser, lagi tu lah si penulis skrip akan mencari idea.. arh, kenyataannya penulis skrip yg mlut pedas.... kah3x.....
reference: jun pyo, taekyung, n han kyul

2. si hero mulanya mesti x sukan si heroin.. sangat2x... klau boley nk cincang si heroin n buat salai... bukan takat nk suka, nk tengok pun kalau boleh xnak... menyammmpaaaahhhh...
ouh, kejam!!!!
reference: jun pyo, taekyung, n han kyul

3. si hero kaya.. fuhhh, sangat kaya... melimpah ruah duitnya... sampai ada pulau sendiri, kapal sendiri, kapal terbang sendiri... boleh ugut nk jatuhkan org.. n dalam 1 saat, org yg diorang benci akan tunduk pada diorang.. hisy3x...
reference: jun pyo, taekyung, n han kyul (ni x kaya sgt, tp kaya jugaklah)

4. hero tak pernah nak tunjuk dia sayang heroin, even time tu dah jatuh cinta... suka lagi nk sakitkan hati si heroin... bila heroin pergi dekat org lain, dia jugak nk marah... ini dinamakan hero beremosi tidak stabil... atau si penulis cuba ketengahkan org korea x suka menunjuk bila cinta??
reference: jun pyo, taekyung

5. hero kedua lebey baik n hensem n suka buat aku teraru.. ouh, kesian mereka... kenapakah mereka x layak dapat cinta heroin?? sebab pengorbanan diorang heroin x nampak?? x, sebab penulis skrip dah tulis mcm tu.. saja nk buat org geram time tgk citer tuh..
reference: jee hoo, shin hwo..

6. hero kedua pon hensem jugak.. kenapakah di sama level kan hero n hero kedua... mungkin bagi si pengarah die nk penonton berperasaan seimbang/balance... even ko x suke hero second yang asyik menyibuk, tapi muke die yg boleh jugak tahan tuh buat korang x sangat menyampah.. kesimpulannya, xde la ayat "dah la x hensem, ada hati nk ngorat heroin"...
reference: jee hoo, shin hwo..

7. hero kedua berhubungan baik dengan hero second before krisis cinta berlaku.. n bila krisis itu berlaku, masing2 berpandangan sinis.. EGO.. masing2 usaha untuk dapatkan heroin tapi xde lah sampai gadoh depan2....tapi lagilah sakit hati bile tgk kan???
reference: jun pyo & jee hoo, shin hwo & taekyung, han kyul & han seong..

8. heroin suke je buat perangai cute.. heroin mesti bukan girlish style... kenapakah xde heroin yang pakai baju grand2, anak orang kaya, suke make up.. high heels... kenapakah mereka kuat perkasa??? uhhhh....
reference: eun chan, jan di, go min nyeo...

9. heroin orang miskin... dah lumrah agaknya... si pengarah nk ketengahkan gaya hidup si lelaki kaya yang jatuh egonya bila bercinta dengan perempuan miskin... ouh my prada, kesiannya... ATAU, bajet yang tinggi diperlukan untuk tunjukkan watak perempuan kaya.. make up, baju, rantai, subang, cincin, handbag, high heels... bolehkah kita consider watak heroin miskin sebenarnya menjimatkan bajet??? hahahax...
reference: eun chan, jan di, go min nyeo...

ahh.. tu je la kot.. xsempat buat research selanjutnya..aku pun bukan tgk byk sgt citer korea...
sikit je.. zaman skolah dulu byk la..
my 19 years old sister in law, biscuit teacher, wonderful life, couple trouble...

n byk jugak yg femes2 aku x tgk..
sassy girl, princess hour, full house...

fuh, that's all utk post hari ni.. hehehe...

Sunday, March 28, 2010

keep waiting~

4.06 a.m...
every morning i will keep checking my e-mel...
i'll wait...
i'll never give up....

mereka tak bersalah!!!!

saban hari boleh je kita nampak kat surat khabar berita pasal buang anak. (ayat mcm karangan spm).. it's seem like normal phenomena to be happen everyday..
nak je aku maki hamun manusia2 yang xde perasaan ataupon berperasaan binatang..
ouh, salah, binatang pon x buang anak, (kecuali arnab belakang rumah aku yang mkn anak sendiri)..

ni perangai kalah setan (setan ada buat anak x?)..
tulah yang orang cakap pandai buat x pandai tanggung...
pelik bebenor, xde perasaan ke tengok muka baby yang x tau apa satu pon lagi tuh...
dia baru nak tengok dunia, baru nak hidu bau alam ciptaan Allah ni, baru nak mendengar bunyi2 kat bumi ni...
isy3x.. nk je aku lempang biar mampos mak bapak budak ni...

dibuang di tong sampah.. tu ke balasan yang diorang perlu tanggung sebab kesalahan wujud dalam rahim seorang wanita untuk 9 bulan..
dibuang di tepi jalan.. tu ke balasan yang diorang perlu tanggung sebab kesalahan wanita yang kandungkan dia di buang keluarga...

bapak mak same je.. yang bapak x nak mengaku anak, yang mak takot dengan masyarakat..
masa buat xnak plak takot.. tulah..
buat sama2, tanggung xmau sama2..
isy3x.. xleh aku..

lpas ni rasa cam nak sroh kerajaan mesia include kan DNA dlam mykad..
boley lah nk check tu anak sapa...
lepas tu sumbat kulit durian kat dalam mulut depa... (apesal durian pulak ni)

faktor depa ni dok buang anak sana sini, mesti lah sebab takot tahap anak badak..
klau kite takot pon kita buat benda bangang jugak..
klau tgh mandi tiba2 nmpak hantu pon kita lari kluaq bilik air tak sempat pon nk tarik towel...
ketakutan mengatasi semua..
tu la, len kali kalau takot jgn buat terus...

tapi time bercinta, mna nak sedaq..(alasan kuno org bercinta)
dah tu..
klau ampa nk buang sangat, pi la buang kt tempat proper sket nuh..
kt masjid ka, dekat rumah org ka...
boleh jugak org tolong besarkan dia..

belambak lagi orang dalam dunia ni yang nak sangat2 anak tapi x dapat...
ampa tu Allah bagi senang2, ampa pi buang.. bengong punya orang!

len kali nk kna sedia sebuah tempat,
"Tempat buang bayi.. sila letakkan bayi anda berpakaian dalam keadaan selamat.. pihak kami akan membuat kutipan sebentar lagi.."
haaaa.. kot klau buat lagu ni baru depa ni ada akai siket kot...
apa punya orang!!!

ha tu dia.. aku dah bletiaq.. kluaq habeh bhasa ibunda dan nenda aku...

Thursday, March 25, 2010

my days~

today kampunggal as usual, cook..
yesterday menu: chicken tomyam n sambal petai..
today: fish curry and kangkung masak kicap mixed with chicken...

overall, not so bad..
kikiki.. (perasan sendiri)

other than that kampunggal busy watching over her niece..
it's been already 5 days..
ELYA RAUDHAH.. which means "keunggulan taman syurga"..
hope she will be as great as that... Amin..

seriously, kampunggal getting bored with nothing to do at home..
if there are 10 people dah lama kampunggal ajak p main tuju kasut..
nak tuju manusia sekuatnya..
ouh, EVIL!!!

here are the list what kampunggal really wanna do:
1. main tuju kasut, tuju pihak lawan sampai bedal..
2. main wau tinggi2 sampai klau helikotper lalu boley sangkut kt stu..
3. gi terjun sungai mcm tarzan..
4. kayuh basikal satu kampung..
5. gi memancing sampai dapat ikan besar kepala aku...

sedikit hari lagi muhngkinkah kampunggal masok hospital sebab dah mengalami tekanan kebosanan..
ouh, tidak!!

yesterday i went to school, ambik sijil spm... jumpe cikgu2...
frau dah pakai toyota camry kaler puteh idamanku.. oo00hhh.. jeles nak mati...
cikgu noraini saldan masih guna honda accord yg buat aku terliur...
cikgu noraini ismail dengan vios dia...

adakah kita x perlu kerja hebat2 untuk memiliki barang idaman..
arhhh.. rembat je husband kaya mcm diorang.. hikhikhik...
aku dah xde keje lah ni... merapu...

Wednesday, March 24, 2010

saya kini~

now kampunggal is at the hometown...
she's doing a lot in cooking...
exactly she did miss her 'periuk belanga' a lot...
there are just like the alvin and the chipmunk...
arh, that's what she's doing everyday..
huhuh...
does she cook better??
huh! u should try it first...

for today, it was fish curry...
cooked with tomato...
but kampunggal doesnt like it much..
arhhh..
she kept saying..
"awat x rasa mcm gulai nih.."
but it's okay kampunggal, they still finish it up..
but i thing! is it because it's delicious or it just they have nothing more to eat...
ouh, u answer it...

ouh my kampunggal..
dont try to give up...

and one new thing to the kampunggal...
she got new niece...
it just 4 days old...
ouh my little prada....



arhhh.. here it goes, the kampunggal have to sleep..
it's already 1.37 a.m...
she's sleepy..

hoping tomorrow she'll cook better...
fuhhh~
nyte...

Wednesday, March 17, 2010

on the last day...

hari ni hari sabtu (xleh blah, mcm lah korang xtau)...
semalam hari jumaat (mesti korang jugak tau..)
bermakna...
semalam last paper final exam....
maka...

ini hari terakhir aku sebagai pelajar di sini...

hari ini hari terakir aku di fakulti....


tempat yang paling aku suka dekat malaysia ni.. (gila xleh blah punya statement)

ni menara SnT.. die twin tower, pic ni aku ambik dr tingkt 20 tower lg 1.. tu second 2....

wlaupun SnT tower ni xdelah lawa mcm klcc punya tower....
xdelah tinggi mcm klcc...
xdelah mall mcm suria klcc...
xdelah lift lawa mcm lift klcc...
xdelah taman kt bawah tu mcm kt klcc...
xdelah orang tergila gila nak ambik gambar mcm menara klcc...
tapi nilah tempat paling best untuk aku lepak or termenung...


bila aku sedih, aku happy, aku rasa nak duduk sorang2..

kat sinilah aku slalu datang...

tempat aku nak nanges n lepaskan semua benda sedih2...
n tempat ni la paling banyak kenangan aku...
pahit manis...
will be really missing DKH....

dekat sini lah aku kenal groupmate aku yg mereng, gila... (malas nak puji sebenarnya)



korang best sangat, semua sekali!!!


PERPUSTAKAAN TUN ABDUL RAZAK 3

ni la tempat aku lepak tiap2 hari msa study week...
lpas ni sah rindu cipan kt sini...

kadang2 kosong.. xde orang pun naik level 6 nih... tempat fevret aku study....

ni abang mecahinal eng yang sengal.. first time kne tegur coz bising dalam library.. eyh2, sejak bila budak engine jadi skema... library engine kan PALING MERIAH dalam uitm... engineers otai!

kalau datang pagi2, nilah permandangannya... akak2 cleaner yang amik kesempatan tido.. isy2.. awat yang x buat keja... pernah sekali nampak akak cleaner tuh cuci glass door kt main entrance... dari aku masuk sampai aku kluar gi mkn cuci tang tu ja, x berubah2.. last2 msa aku nk masuk balik.. cuiih!! x bersih pon.. dia dok buat menda pa dari tadi pon xtau larh...


ni keja librarian yang buang sampah.. depan mata aku... librarian nih bagi contoh yg x baek nih.. isy3x... tong sampah sebelah tu ja...

ni duat orang sahabatku.. tulah, dah overnight semalam nak dtg study lagi.. nilah jadinya...

tak taulah anak orang kaya mna yang slumber ngeng nya tinggal laptop mcm tu je.. rsa mcm nak gi tumpang online pan ada...

arahan yang x pernah aku patuhi sepanjang dudok dalam library....

aku yakin yang pak cik yg control cctv ni tiap hari dok tengok drama aku n kengkawan dekat library ni... dari kitorang mkn, minum, sepahkan meja....buat bisng jgn ckp larh...

meja yang gabung tu tempat study aku.. tu bdk mne ntah yg gi gabung meja.. xpernah dudok kt PTAR tempat lain.. tu je tempat study aku... n bila aku datang je, mesti tempat tu kosong... argh, rindu tempat tuh...

hari ini final CHEMISTRY~

hari ini final chemistry...
melangkah ke dewan raja muda musa dengan penuh senyuman~ (ade makne tuh) huhuh...

masok dewan.. mo0d mule berubah...
haisy...
memang mengecewakan...
x seperti dijangkakan...

sejam kemudian...mo0d berubah tempo RnB semula...
ahh.. tersenyum kembali....

sepuluh minit kemudian...
oh NO!!!
aku mula marah... mo0d berubah lagi...
kenapa tiba2 hilang...

akhirnya exam tamat...
mo0d kembali baik.. tersangat baik..
tersengih sengih mcm kerang expired...
sampai sekarang..
semua rasa nak tendang aku yg x brenti senyum...
o00hh.. bahagia~

sesape yg x paham entry ni xpe..
mmg high language sket.. wakaka...

sorry eyh, entry tidak memberi manfaat n input yg berkhasiat....

[mungkin ade yg nak tendang aku sebab entry gila ini.. ya, aku gila bila bahagia]

Sunday, March 14, 2010

terHANGAT di pasaran!!!

pagi2 lagi mcm biasa berangkat ke ptar..
before tu singgah dulu kat koop..
beli brekfes mcm biasa, oreo n dutch lady full cream..
paper kosmo 1...

nak dipendekkan cerita..
dung dang dung dang...
sampai fakulti, baca paper...

tertarik 1 artikel ni....

"RIBUAN LELAKI TAWAR JADI KEKASIH"..

korang cari la pepaer kosmo ari ni...
page 49..

summary nya:
cerita bermula, apabila sebuah universiti di china yang mempunyai nisbah seorang perempuan = 25 lelaki telah meminta pelajar2 perempuan kat situ tulis hasrat diorang masing2 dekat internet... seorang perempuan ( boley diakatakn cun) tulis hasrat die...

"nama saya ialah Zhang Mengqian, pelajar gred 1. saya fikir saya seorang yang menarik tetapi anehnya saya tidak mempunyai teman lelaki. bagaimanapun saya percaya pada takdir. jika anda mempunyai impian yang sama, sila datang ke bangunan asrama saya dan jeritlah nama saya antara pukul 12.30 hingga 12.50 tengahari pada 11 mac 2010. saya akan melihat anda dari asrama, jika anda sesuai dengan cita rasa saya, saya akan turun berjumpa dengan anda.."


dan tiba je waktu yang ditunggu tunggu..
masyaAllah.. beribu yang datang kat dataran asrama tuh...
last2 die x kluar asrama langsung...
sebab terkejut kot...
hisy2...

keratan akhbar...

(da berpuloh kali aku rotate, die x jadi gak, pandai2 la korang tonggeng laptop tuh)

aku yang terbaca, terbangak gak sekejap...
fuhhh.. kalau mcm ni lah... senang ar...
tambah2 budak engine kannn???
nisbah berapa eyh... dari 300++ ade 75 je girlz...

aku tengok syafa,
"syafa, ko buat tengok mcm ni.. aku nak tengok ade bpe orang datang kt dataran mawar tu esok.. hahaha.."

kalau boley nak je suroh yot, syafiqa, syafa n ain buat...
then aku nk tengok name siape paling banyak kne jerit...

best nih....
tapi dinasihatkan jangan meniru aktiviti ini...
especially tanpa pengawasan pak guard mawar....
takot nanti ade pagar roboh.. kikikiki

perkara2 aneh...

semalam banyak perkara yang pelik n ajaib yang baru aku sedar berlaku...
ni bukan macam misteri nusantara la eyh...

1. syafa bangun pagi dengan awalnya...
walaupon xde di consider sebagai awal pon.. tapi ni tetap aneh bagi aku...
rupa rupanya orang tu bangun pagi bukan nak gi library,
nak gi brekfes kat kfc...
cess.. hampeh.. aku yang xnak tengok impian dia x tercapai, teman je la..
"aku kan baek.." heheheh...

2. nama rumah sukan, mawar sport day...
almaklum smalam sport day resident college aku, kolej mawar...
oleh sebab itu, kami budak2 asasi yang sedang menjalani study week mengambil kesempatan x pergi...
malas bebenor la...
aku n syafa lalu depan dataran orang tengah bersenam...
nak je aku lepuk akak senam robik tuh,,
"korang patot bangge korang dah sihat hari ni, bukan mcm kwn2 korang kat atas tu.."
hek eleh.. dia tu entah thn ni baru pertama kali turun bersenam.. cehhh...
alih2 aku tengok board nama rumah sukan tu..
viva
kancil
kelisa..
tup2 ada pulak
bmw..
eyh?? ni bukan senarai produa ni...
tengok2 lagi...
honda pun ada...
then...
crv???
bukan ke crv tu one product of honda???
sape yang pilih name ni??
woo00.. bias, bias....
len kali letak lah nama city, accord, civic ke apa...
ni ksiannya org yg rumah kelisa tuh..
xpe la eyh, comel tuh...

3. seat bas rapid...
elok da sampai ke bus stop mawar..
kitorang pun tunggu lah bas...
tunggu punya tunggu..
bas pon sampai...
naik lah bas, aku ambik seat yang agak belakang...
mak aiiii... terconget conget seat tuh...
syafa yang da gabra takot kerosi tu patah terus tukar seat...
aku steady lagi kt stu...
sekali bas jalan...
fuh, boleh jugak aku tbalik ke belakang weyh...
da nazak dah kerusi tuh...
da macam naek buai..
dengan bunyi sekali pulak tuh...
haisy.. ni bukan 1 seat je.. semua mcm tu aku rsa...
time balik kitorang tukar2 seat, semua mcm tu...
dalam 3 minggu lagi aku rasa semua seat dah patah...

4. ayah kahwinkan anak 11 tahun dengan lelaki 41 tahun...
lepas sampai kfc, brekfes...
lpas tu bce paper jap...
selak sana sini...
jumpa 1 artikel...
ayah sorang budak ni kahwinkan anak dia 11 tahun dengan laki umo 41 tahun..
xtau la kalau ayah die ni kne pukau ke apa..
tapi alasannya kat situ sebab nak ikot sunnah Nabi...
haisyy....
tu la dulu mse form 5 ponteng klas agama..
xblaja nikah n kawin..
sekrang ko pkai sebat je nikahkan anak ngko...
b&*go%^ larh.....

5. solat subuh di waktu maghrib...
da petang tu, tetido lah pulak kt bilik syfa..
da nak azan maghrib baru terbangun...
tunggu azan jap, then balik bilik..(bilik sebelah je pon)
masok je bilik, aku nampak fatin baru bangun tido...
die pandang aku dengan wajah yang mamun tak terkate...
"naimah, dah pukol bpe?"
aku fikir2, jam xde..
"7.30 kot, baru je azan manghrib.."
dia buat muke terkejut..
"haa?? 7.30? x solat suboh lagi..."
aku lagi pelik, bukan ke aku sebut azan maghrib tadi...
ni dahsyat punya mamun ni...
"xpe fatin, gi smayang maghrib dulu, esok baru smayang suboh.."

6. koktail ke laicikang??
lepas solat maghrib aku n syafa nak berangkat ke fakulti...
study kat sane...
sebelum tu singgah dc dulu nak dinner..
lepask kt cafee yie n yang (klau x silap aku, x igt nme ape)
syafa tetiba teringin nak minum 1 benda yang orang sebelah ni tengah minum..
aku pandang lah diorang tuh...
laicikang lah tu...
aku suroh syafa gi order, die x nak..
mcm biase, aku ni kan mak angkat syafa, semue bende aku kne buat...
aku nak gi order, tapi takot plak klau org kt sni x panggil bende tu laicikang..
kot2 kat kedah je org panggil laicikang..
aku pon pergi la dekat bebudak tu..
sekali pandang air tuh..
huisy, ni bior bebenor..
bukan laicikang nih...
siap ada tembikai, apple lagi dalam tuh...
aku pon ingat tu koktail kot...
"awak, tu kotail ke?"
bebudak tu jawab..
"eyh, tak la.. laicikang.."
aku senyum2 terus gi order...
sekali dapat...
mak aiii..
xpernah lagi aku jumpa laicikang mcm ni..
bukn takat tembikai ngan apple..
ade haneydew, slices of orange..
ada gak lagu ni...
pelik aku...
ni bukan laicikang, ni buahbuahang...


Thursday, March 11, 2010

S & T explore...

day: friday
date: 12 march 2010
venue: PTAR3, level 5, S & T (science and technology tower)...

hari ni bangun pagi dengan semangat waja dan wira ditambah perdana V6... lepas solat subuh terus gi mandi (lepas tido kejap je)... target: PTAR 3... tempat biasa...

siap punya siap, dengan baju kurung.. even xde kelas, nak menghormati penghulu hari.. wakaka.. sejak bile jadi baik pun tak tau lah... siap dengan kasut bertutop lagi tuh.. stoking cartoon macam biase..

sampai bilik syafa pukul 8.30... ewah2 makcik ni, semalam bukan die ke semangat nak gi PTAR.. dia boleh dok **d* lagi... almaklum, semalam die dah banyak menelaah coffee prince sampai coffee prince menelaah die balik... kejut punya kejut, sikit je lagi air mineral bawah katil tu nak jadi brekfes die pagi ni, elok dia bukak mata, dia nak gerak pukol 10... aku pon ape lagi, pot pet pot pet kejap, gerak dulu lah....

pukol 9 sampai PTAR.. lepas penat mendaki tingkat 6 lebih kurang mendaki gunung kinabalu, macam biase, take a rest for 15 minutes.. main game bloks a.k.a tetris kat hnfon... lepas asyik kalah, aku main lagi, lepas asyik main aku kalah lagi, main punya main sampai 9.30... tingkat tu pulak xde orang, aku sorang je... melainkan mak cik cleaner sorang yang dok sapu tempat yang sama dari tadi... aku pun pelik ngan die ni...

baru nak bukak buku, roommate aku, fatin n mija sampai PTAR.. aku text syafa,
"kalau dah sampai gtau, jom gi makan, lapa nak mati"..
dapat reply, "aku datang lepas zohor.. sebab &*^$# nak %^&*$.."
hampeh ko syafa... patotnye aku mandikan je ko dengan air mineral tu tadi...
aku pusing belakang tengok fatin n mija..
nak ajak diroang teman gi makan...
betol2 lapa.. before buku fizik ni masok dalam anak tekak aku, n aku jadi pandai fizik dengan sendirinya,baik aku ajak diorang teman...

aku pun pusing belakang...
"fatin nak gi makan x?"
"bila? sekarang ke?"
"a'a, sekarang larh.."
"xkot, kitorang nak makan dkat dc jap lagi.."
"bila?"
"time orang solat jumaat"
"ouh, ok2.."
"dah lapar ke?"
"eyh, xde lah.. saje tanye.." (ayat penipuan yang paling xleh blah..)
riak muka: senyum je lah...

aku pusing ke depan balik..
time solat jumaat??.. perut aku da buat gig dah ni...
aku pun buat2 study lagi... dah 10.45.... teringatkan laksa penang tingkat 5...
argh, xleh jadi ni... 1 benda pun x masuk dalam kepala otak..
tengok convex mirror da macam mangkuk laksa...
pride or fo0d???
FO0D larh!!!

aku pusing sekali lagi...
"tin jom gi makan jom.. teman jap.. lapa giler.."
"gi teman ok je.."
hehehe.. irama perut aku dah bertukar ke sentimental + akustik balik....

maka kami pun menuju ke tingkat 5...
fuh, x ramai sangat pon...
aku ambik je nasi terus...
xyah lunch dah jap lagi..
so, tinggalkan dulu laksa tuh...

lepas makan, ajak diorang teman gi tengok carry mark fizik n maths...
tengah tunggu lif nak turun, mija ajak naik tingkat atas sekali...
dia nak naik rooftop la kononnya...

aku pun dengan buat pandainya..
"boleh2, naik tingakt 20 lepas tu kne naik tingkat 21 gune tangge.."
sedangkan selama ni tingkat 16 je paling tinggi aku pernah naik...
aku pun tekan la tingkat 20..
bapak lame tunggu lif tuh...

akhirnya pintu lif terbuka...
lepas sampai kitorang keluar lif, aku terbangak sebentar..
menatang ape lak ni... macam ofis..
UILC.. shortform untuk ape ntah.. aku da lpe...
mija n fatin dok buat gelabah pingu pulak..
"amenda ni naimah, jom turun..."
aku pun takot gak tapi buat co0l lagi...
"ntah, xpe2 jom la turn balik.. aku pun xtau mcm mne nak naik rooftop tu.."
wakaka.. kantoi seyh buat pandai...

maka kitorang pun turun lah balik..
tunggu lif x agak plak lama kan...
isy2..
orang ofis tu lalu tengok kitorang pelik je...
haisy... x pernah tengok orang ke....

last2 masok ptar balik..
kiki lala..
nanti2 la aku discover macam mna nak naik rooftop tower ni...

Wednesday, March 10, 2010

kebekuan melanda...

tarikh: 10 March 2010

tempat: Dewan Seri Budiman (DSB)

event: final exam paper maths.

maka hari untuk final exam first paper pun tiba.. aku bangun pagi2 lagi gi mandi n bersiap sedia nak iron baju..
memandangkan dewan seri budiman yang tak ubah seperti peti ais cap panasonic, aku pun ambik baju kurung yang aku selalu rasa panas bila pakai gi kelas....
terus iron baju...

pada mulanya aku nak pertimbangkan idea fatin supaya pakai sweater dalam baju kurung (walaupun idea ni paling x bernas yang pernah aku dengar), tapi yot membantah sekeras kerasnya, "nanti ko nampak macam pakai baju rugby..."
n aku pun bukan la gila lagi nak buat gu tu...

setelah menaiki teksi kenari milik pak cik k, kami tiba pada pukul 1.20 p.m di menara saas... pusing sini sana pilih tempat nak solat.. sekali tengok surau sebelah dsb penuh dengan budak asasi... sampai ke pintu.. ampa semua masok study situ, kat mana nak sembahyang pon aku konpius...

lalu aku dan kengkawan pun nekad la nak gi solat kat surau kakitangan wanita.. lantak lah, walaupun kitorang bukan kakitangan ataupun kepalaperut, kitorang rembat je masok..

lepas solat, terus g dsb. tunggu depan pintu dewan tu... sekali encik azmi buka pintu dewan tu, fuhhhhh, da dapat rasa penangan air cond dia yang macam dari kawasan kutub utara... aku da terketar ketar da.. tu belum masuk dalam lagi...

lepas boley je masuk dalam tuh, aku ambik tempat duduk agak tengah la jugak... sepuluh minit pertama, aku dah geselkan kedua dua tapak tangan aku... sejuk weyh.. aku takleh bayang macam mna nak duduk dalam tu 3 jam... mau jadi ais gak...

start je exam, aku dan 300++ manusia dalam dewan tu mula la memacakkan pen mencari cari jawapan untuk soalan2 dr huang tuh... sejam berlalu, aku steady lagi... elok dua jam.. aku da xtahan dengan kesejukan tuh..

aku pusing kiri, kanan.. semua orang macam tengah syok je menjawab macam xdak perasaan... aku tengok atas, mana la tau, kot2 air cond tu ada betoi2 kepala aku ja.. tu yang aku ja macam cacing kesejukan..

aku tengok la invigilator kat depan kot2 diorang pun macam dapat rasakan ke abnormal an air cond dalam tu.. semua nampak ok ja.. fuh, korang memang "hot" ar... pesal aku sorang2 je yang "cool" nih...

jam menunjukkan 4.20 p.m. dah 2 jam 5 minit kat dalam aku dah betol2 tak tahan sejuk.. tiba2 da turun air mata ni.. haissshhh, buat malu orang kampung (orang kampung x pakai air cond).. nasib baik air mata tu x tukar jadi air batu... dlam hati ni, Ya Allah, cepat la habes...(walaupun aku jwab pun x habes lagi)..

aku gagahkan tangan aku yang dah nak keras ni untuk menulis jawapan2 terakhir.. dah nekad, elok habes je jawab, nak kluar gi toilet.. elok 4.45 p.m., aku boley dikatakan dah siap memberi jawapan yang entah betol entah x... elok aku nak angkat tangan je, tiba2..


"this is your last 30 minutes, u are not allowed to leave this hall.."
MasyaAllah... aku lagi la nak nanges... setengah jam lagi???? miss, saya dah nak jadi statue da jap lagi...

aku pusing kiri, kanan...
halina kat sebelah kanan aku da mula tak tahan sejuk.. da nampak dia yang dah tak duduk diam.. izhar kar sebelah masih steady, shah kat depan pon ok je tengah jawab soklan.. faizzudin kat belakang aku sure dia mesti lagi ok.. huhu...

aku tengok jam tu berjuta juta kali.. apesal la jarum tu macam x berubah ubah lagi.. cepat la... tiba2.. aku terdengar bunyi yang kurang menyenangkan.. aku cuba dengar baik2.. (bukan kentut okeyh).. mak aiii. guruh sedang berdentam dentum... oiiii, jangan la hujan pulak... elok2 je hujan turun... aku rasa macam musim salji baru melanda malaysia smpai aku x sempat nak pergi universal traveller cari sweater... agaknya ni la perasaan ikan2 dalam peti ais tuh...

takde ape lagi aku selaku makhluk yang lemah dengan ujian air cond boley buat, besabo je la.. nak je aku gi potong wire air cond tu.. jam kat depan pulak macam x nak bergerak.. cepatt laaaaa...

setelah sekian lama menunggu, akhrnya jam menunjukkn pukol 5.15 p.m.. waaa.. akhirnya... time tu la jugak invigilator tu buat lengah2 lagi nak ambik mikrofon tu ckp masa dah habes.. hish...

lepas tu, kertas mula dikutip... dan waktu inilah jugak, kertas group aku yang paling lewat dia kutip... aku dah nak jadi incredible hulk.. geram bebenor... nak je aku gi depan bagi kertas dekat invigilator tuh.. elok dah dikutip... dia gi kira2 dekat 15 minit... aku dah pot pet pot pet.. bila dia nak suroh keluar ni... orang dah jadi ais ni tau ark....

dah 5.35 baru dia bagi keluar... masa tu lega tak tau nak cakap lah.. aku pun berjln keluar dari dsb tu... syafa ikot kat belakang.. sekali lalu kat tepi 1 meja tu, aku secara x sengaja tertolak meja tu sampai terbalik... bum!!! smua pandang...

gimik ar kejap suasana.. orang kecoh2.. aku pulak terus pusing belakang, dengan muka langsung x bersalah, "Syafa!!!" akibat tindakan spontan tu, semua orang ingat syafa yang buat meja tu terbalik.. maka si poyo2 izhar n the gang yang memang suka je nak cari pasal ngan kitorang ni mula la nak pot pet pot pet... "Ape ni syafa, orang laen pun xleh jawab gak, xde ar sampai terbalikkan meja..", "haisy Syafa, nak gadoh jom ar, gadoh ngan meja pulak.."

arh, diamlah korang.. aku budget nak blah cam tu je, sekali kena sound, "angkat la balik meja tuh.."
hish... aku dengan sebelah tangan yang penuh dengan pancil case, calculator, exam slip, bersusah payah nak angkat meja tuh.. tetiba shah yang baik hati ataupun dah simpati tahap cipan dengan aku yang x mampu nak tarik meja tu tolong aku.. thanks la eyh...

lepas tu, terus aku melulu keluar.. fuhhh, sekali keluar dari situ, aku rasa macam bru terlepas seksaan yang amat dahsyat... boley suggest kat jabatan penjara malaysia.. sumpah sejuk nak mati...

nasib baik la next paper dekat seksyen 7... boley gila aku kalau buat kat situ lagi...

Saturday, March 6, 2010

bila kawan dah jadi lawan

perkara yang negatif bila berkawan baik...

1. persaingan.. muahaha.. tipulah kalau korang cakap korang x pernah jeles dengan bestfren korang sendiri... manusia lahir dengan lumrah yang penuh dengan perasaan cemburu... pernah x korang rasa nak nanges or marah nak mati bila tengok kawan baik korang dapat 95 dalam test, tapi korang dapat 60 je?? instead kalau bukan kawan baik korang yang dapat tinggi tu pun korang x geram sampai macam ni... rase macam nak spy je die, takot klau die tlebih study dari korang.. sedangkan orang lain yang study lebey banyak dari korang berdue, korang x kisah pulak...

2. together gether.. pernah x korang tetibe lupe nak ajak bestfren tu makan or invite die gi mne.. in case ingatkan die xnak ikot... almaklum pulak, bile die dah tido, bom meletup pun xtentu lagi nak bangun... maka melentinglah si kawan tu tahap parah.. "pehal gi makan x ajak aku?" mulalah situasi tarik menarik muka.. dan tatkala itu siaplah sejuta alasan.."ingatkan ko dah makan..", "ko tido tadi, x sampai hati nak kejut."... laen kali korang ajak je, klau die tido pon simbah ngan air satu baldi.. gi toilet pon ajak die ikot sekali, baru senyap mulut tu...

3. best listener.. selalunya, kite jarang cerita semuanya pada kawan baik.. kadang2 kawan yang bukan rapat dengan kite yang menjadi tempat kite bercerite.. tambah2 kalau nak bercerita ketidakpuasan hati pasal kawan baik tu sendiri lah.. kenapakah?? sebab kalau cerita pada kawan baik ni, banyak pulak die nak komen sana sini, instead lumrah manusia suka didengar, bukan mendengar bebelan... urm???

4. ko lebih hebat?... cube perhatikan dua kawan baik yang berjalan.. ade persamaan x? bukan muka lah, dressing semestinya... ada yang sama, n ada yang x.. tetapi masing masing tu dah cuba pakai sehabis cun... takotnye bile tengok si kawan baik pakai lagi cun.. "eyh, npe x cakap pakai jeans, orang pakai track suit je..".. syukurlah, at least pakai jugak seluar dari xpakai...

5. same guy.. urm.. ini tidak baik.. jatuh hati pada orang yang sama? kadang2 x jatuh hati pun, tapi nak je cakap org tu suke kite lebey dari kawan baik kite.. contoh situasi, kawan baik A dan B, mamat C..
A: semalam si C tu pehal la antar msg gud nite kat aku..
B: la, samelah.. tiap2 malam kot die hantar dekat aku
A: die memang macam tu..tapi jumpe tepi jalan pun nak hai dengan aku..
B: semalam die ajak aku gi study same2..

6. cemburu.. kadang2 cemburu kepada kawan baik lebey dari orang lain.. kenape die kaye sangat? kenape bf die hensem lagi? kenape lecturer lagi sayang die? kenape ramai lagi suke die? hahh.. sudahlah tu... xsemua perfect kan, mesti ada yang korang lagi hebat dari die, n die pon jeles dengan korang... biarlah die nak pakai baju guess ke, make up body shop ke, beg dior ke, kasut jimmy choo ke, lantak dielah... yang penting korang selesa dengan diri korang.. x payah nak jeles2.. sebab die pun mesti ade yang jeles tentang diri korang...

fuhh.. perkara2 dia atas ni x semestinya berlaku pada semua kawan baik.. ade je yang perfect bestfren, sampai xde ape yang merunsingkan kepale otak.. tapi kebiasaannya, ade je bende2 mcm ni berlaku... ape pun, kawan baik tu perlu dihargai... x kesahlah dia tu jenis yang macam mna, once we declare she or he as a bestfren, means that kite dah betul2 faham perangai die n dah sedia menerima semua bad attitude die...

p/s: ade jugak yang bertanya, entry ni n previous entry di copy paste dari mne2 ke.. x, exactly came from me.. so, this is not exactly a fact but from my opinion.. TQ..

Thursday, March 4, 2010

ko sayang aku x?

9 situasi yang menghalang percintaan....
"theory dary dapur"

1. kite suka die, tapi die tak suke kite... nakkan orang bukan mcm beli barang.. ade duit boley beli.. kalau melibatkan perasaan orang, takleh paksa tau ark.. jangan nak buat gile pergi cekik die suroh jadi bf or gf korang... dah orang tak suke pandai2 lah cover sikit.. memang tak dapat dinafikan, bile kite dah suke orang tu, bukan senang nak buang perasan tu.. aku pon xtau ubat die.. tapi, yang pasti mase tu mampu mengubati semua... lame2 ko akan dapat get over perasaan tu...

2. same2 suke, tapi ibu bapa menghalang... dah kalau nak anak die, kene la nak mak bapak die jugak... depan awek or pakwe ko boley la nak buat gedik sengal.. depan mak ayah die takyah la.. ni bile mak die suroh buat air kopi, ko letak kopi 5 sudu, gula 1 sudu, bajet xnak mak mertua kena diabetis.. yang laki pulak bila mak ayah die mintak tolong gi hantar mane2 xyah la bawak kete macam kat jalan raye tu ko sorang je ade kete.. bajet nak cepat sampai so diorang nak puji ko yang dah jimatkan mase diorang....

3. kawan baik pun suke orang same... kawan lagi penting dari cinta ke??? korang jawab lah sendiri.. ade je pakwe or makwe tu lebey bergune dari kawan, n ade jugak kawan tu lagi beribu berguna dari pakwe or makwe... kalau kawan ko tu suka si A, n si A pun suke die, ko xyah lah nak usaha sampai cipan lagi.. blah je lah.. tapi kalau ko suke si A, si A tu suke ngko, cakap dekat kawan ko tu "ko blah la".. senang citer kan???

4. orang yang kite suke, di benci orang.. dalam erti kate lain, orang lain cakap die tu macam xbest buat kapel, poyo, bajet, kdekut n etc... so ko pun dengan segan silunye pendam je perasaan tu.. klau ko gitau orang, nanti org cakap taste ko teruk tahap babun dalam hutan tropika.. tapi kalau ko dah suke tu lantaklah orang nak cakap ape.. walaupun ko sekali kene label ngan bende tak elok.. dah orang lain x nampak keistimewaan die, ko je yang nampak.. mulut orang dicipta untuk bercakap...

5. takot nak bersuara.. ko suke die, die suke ngko.. tapi due due takot nak declare.. bile jumpe senyum.. bila tak nampak sehari boley kne selsema burung kakak tua.. hari2 tau je die pakai baju kaler ape.. ade pulak suroh kawan2 gi spy.. kalau boley nak pakai baju same kaler.. dekat fb bukan main chatting, bile jumpe, tengok lantai macam lantai tu ade gambar die.. kan dah cakap mulut dicipte untuk bercakap, so cakaplah.. aisey.. "ko suke aku ke? aku suke ngko..."

6. sukekan hak milik orang lain.. ini yang paling susah.. ade orang cakap, "alah, yang kawin pon boley bercerai, ni pulak kapel.." fuh, tu ayat jahat tu.. kalau nak mendirikan masjid, buat ape dengan niat nak meruntuhkan masjid... sebab ko rase masjid lame dah hodoh?? ape lah... kalau nak jugak, renovate je masjid tu, tambah sikit lagi bagi jadi besar.. dalam erti kate lain, kongsi la.. hahah.. dah nak sangat.. jangan la rampas hak orang lain, tapi berkongsi takpe.. wakaka.. tak boley??? sape cakap? poligami pon dibenarkan...

7. suke dengan tak penuh keikhlasan.. ko sebenarnye tak sure pon ko suke die ke x... bile ari ni ko nampak die lawa, smart ko suke die.. esok die serabai siket, ko da x suke.. tu bukan cinte namanya.. kalau cinte, orang cakap, kentut pun bau macam perfume.. kejap suke kejap x.. amende ni.. tiap tiap hari ko tukar orang yang ko suke.. nanti kawin, penat tok imam nak tengok muke ko tiap2 ari...

8. kewangan.. ko dah suke die, tapi ko takot x mampu nak bagi ape yang die nak.. so, ko pun tak berani nak dapatkan die... sedangkan die tu tak kisah pon sebenarnye.. kalau dah suke, pahit masam da jadi manis... minum air kosong kat kedai mamak pon xpe.. pakai baju yang same tiap2 ari pon die tak kesah... pakai selipar jamban pun dia x heran.. yang penting ko ade depan mate die...

9. orang ke tiga... ni adalah satu penyakit yang tiada ubatnya.. dah declare ngan si B, tapi masih teringatkan si C... sebenanrya memang x suke si B pon, tapi dah kesian kat die, terima je si B.. yang si C yang korang tergila gilakan tu x pandang pon korang.. ni lah masalahnya bila guna prinsip, biar bersama dengan orang yang sayangkan kita, dari orang yang kita sayang. boley bahagia ke?? takkk... last2 ko n si B due due merana... tak payahlah nak terima someone tu just because ko kesiankan die... klau ko kesiankan die, baek jangan terima.. ko pun tau, mcm mna perasaan ko nakkan si C, tapi si C xnak, mcm tulah si B rase wlaupon dah dapat ngko...

cinta tu satu perasaan yang tak dapat dihalang n dikawal... kalau korang ikhlas sayangkan orang tu, cube dapatkan die.. kalau korang tak mampu, instead die dah ade orang laen atau dia suke orang lain.. doakan kebahagiaan die dengan orang tu.. memang sakit.. sakit sangat.. tapi, korang akan tersenyum tengok orang yang korang sayang tersenyum... korang akan gembira tengok orang yang korang suke gembira, walau jauh di sudut hati korang, sedih... lepaskan die dari hati, kalau die memang tak mungkin jadi milik korang.. kalau korang perlu menangis, menangis je.. biar semua perasaan tu pergi dengan tangisan tu... never try to forget the one u love, bcoz u'll never can... semakin kite cube, semakin kite ingat.. cume lepaskan die perlahan lahan dari hati... banyakkan berdoa supaya hati ini dipermudahkan untuk lepaskan die pergi...

Wednesday, March 3, 2010

bila naimah dah pergi ptar....

dah tiga hari pergi ptar 3 (perpustakaan tun abdul razak)..
dengan niat dan semangat waja nak study...
tapi, entah kenapa, terlalu banyak dugaan dan halangan yang terpaksa aku tempuhi...


HARI PERTAMA

di ganngu dengan kehadiran laptop syafa yang cantik jelita tu...
maka aku ter facebooking..
bukan sengaja...
huhu..
maka tiada gunalah buku fizik yang di bawa...


HARI KEDUA


dah nekad tak nak bawak laptop memandangkan aku dah bagi laptop dekat yot malam tu..
maka bersama buku kimia je..
tapi pergi kejap pusat it, nak print slip exam..
tetapi bila sampai je tingkat atas, diorang cakap yot nak datang ptar..
maka secara x sengaja ter text yot..
mintak tlong bawak laptop..
maka teronline lagi....
buku kimia tiada berfungsi lagi....

nampak x smart card pusat it kat sebelah matric card aku? aku terusung keluar sekali..
selamber badak je aku kluar pusat it x scan out matric card, siap bawak kluar smart card lagi...


HARI KETIGA

berkeras taknk bawak laptop lagi..
tinggal laptop kt bilik aza..
tengok2 aza dah pergi ptar..
laptop atas katil mcm tu je..
nak mintak tolong roommate die simpankan...
sorang tgh tido, sorg lagi gi mandi...
maka terpaksa la aku usung die g ptar...
sebelum tu gi ko0p dulu..
cr brekfes...
oreo n susu dutch lady...
masukkan dalam beg laptop..
bawak masuk ptar...
sampai tingkat atas, cari port nak mkn..
lari dari cctv...
the only place..
bawah tingkap, tepi meja...
wakaka...


lepas tu, teronline lagi..
nak check emel je pon sebenarnya..tapi....


len kali jangan la bawak benda ni g pusat it..
laptop musuh buku!

Tuesday, March 2, 2010

a new girlfriend for my techpy...

title: as written above...

techpy: nickname for my laptop

story begin: i did install the new antivirus, kaspersky lastnight, after uninstall the avira that i've just use 4 months ago and will just expired this august.. (that avira doesnt work at all! what a waste!)

thank god! it's perfectly work.. just finish scanning.. to my versace, it tracked 343 viruses... i've never know my techpy is a habitat for those "evil creature"...whoaaaa....

so, i would like to declare, my techpy is married to kaspersky and let the avira to be a divorcee..

to aza, i dunno why since lastnight she cant install the antivirus... urmmm....

nice places to go.. uitm.. take a walk!

area: menara sultan abdul aziz

this morning, aza, syafa and me going to annexe hall for pc fair.. we got mouse, earphone, laptop cleaner, keypad protector, kaspersky 2010 antivirus...

and then take a walk around.. u know what, there some interesting places that we all these while just pass by and never notice how great it is....

GALERI TUN ABDUL RAZAK











GALERI SENI TUNKU NUR ZAHIRAH