Saturday, March 6, 2010

bila kawan dah jadi lawan

perkara yang negatif bila berkawan baik...

1. persaingan.. muahaha.. tipulah kalau korang cakap korang x pernah jeles dengan bestfren korang sendiri... manusia lahir dengan lumrah yang penuh dengan perasaan cemburu... pernah x korang rasa nak nanges or marah nak mati bila tengok kawan baik korang dapat 95 dalam test, tapi korang dapat 60 je?? instead kalau bukan kawan baik korang yang dapat tinggi tu pun korang x geram sampai macam ni... rase macam nak spy je die, takot klau die tlebih study dari korang.. sedangkan orang lain yang study lebey banyak dari korang berdue, korang x kisah pulak...

2. together gether.. pernah x korang tetibe lupe nak ajak bestfren tu makan or invite die gi mne.. in case ingatkan die xnak ikot... almaklum pulak, bile die dah tido, bom meletup pun xtentu lagi nak bangun... maka melentinglah si kawan tu tahap parah.. "pehal gi makan x ajak aku?" mulalah situasi tarik menarik muka.. dan tatkala itu siaplah sejuta alasan.."ingatkan ko dah makan..", "ko tido tadi, x sampai hati nak kejut."... laen kali korang ajak je, klau die tido pon simbah ngan air satu baldi.. gi toilet pon ajak die ikot sekali, baru senyap mulut tu...

3. best listener.. selalunya, kite jarang cerita semuanya pada kawan baik.. kadang2 kawan yang bukan rapat dengan kite yang menjadi tempat kite bercerite.. tambah2 kalau nak bercerita ketidakpuasan hati pasal kawan baik tu sendiri lah.. kenapakah?? sebab kalau cerita pada kawan baik ni, banyak pulak die nak komen sana sini, instead lumrah manusia suka didengar, bukan mendengar bebelan... urm???

4. ko lebih hebat?... cube perhatikan dua kawan baik yang berjalan.. ade persamaan x? bukan muka lah, dressing semestinya... ada yang sama, n ada yang x.. tetapi masing masing tu dah cuba pakai sehabis cun... takotnye bile tengok si kawan baik pakai lagi cun.. "eyh, npe x cakap pakai jeans, orang pakai track suit je..".. syukurlah, at least pakai jugak seluar dari xpakai...

5. same guy.. urm.. ini tidak baik.. jatuh hati pada orang yang sama? kadang2 x jatuh hati pun, tapi nak je cakap org tu suke kite lebey dari kawan baik kite.. contoh situasi, kawan baik A dan B, mamat C..
A: semalam si C tu pehal la antar msg gud nite kat aku..
B: la, samelah.. tiap2 malam kot die hantar dekat aku
A: die memang macam tu..tapi jumpe tepi jalan pun nak hai dengan aku..
B: semalam die ajak aku gi study same2..

6. cemburu.. kadang2 cemburu kepada kawan baik lebey dari orang lain.. kenape die kaye sangat? kenape bf die hensem lagi? kenape lecturer lagi sayang die? kenape ramai lagi suke die? hahh.. sudahlah tu... xsemua perfect kan, mesti ada yang korang lagi hebat dari die, n die pon jeles dengan korang... biarlah die nak pakai baju guess ke, make up body shop ke, beg dior ke, kasut jimmy choo ke, lantak dielah... yang penting korang selesa dengan diri korang.. x payah nak jeles2.. sebab die pun mesti ade yang jeles tentang diri korang...

fuhh.. perkara2 dia atas ni x semestinya berlaku pada semua kawan baik.. ade je yang perfect bestfren, sampai xde ape yang merunsingkan kepale otak.. tapi kebiasaannya, ade je bende2 mcm ni berlaku... ape pun, kawan baik tu perlu dihargai... x kesahlah dia tu jenis yang macam mna, once we declare she or he as a bestfren, means that kite dah betul2 faham perangai die n dah sedia menerima semua bad attitude die...

p/s: ade jugak yang bertanya, entry ni n previous entry di copy paste dari mne2 ke.. x, exactly came from me.. so, this is not exactly a fact but from my opinion.. TQ..

1 comment:

syafiqah said...

entry yg teramat laaa bez;p)