Thursday, March 4, 2010

ko sayang aku x?

9 situasi yang menghalang percintaan....
"theory dary dapur"

1. kite suka die, tapi die tak suke kite... nakkan orang bukan mcm beli barang.. ade duit boley beli.. kalau melibatkan perasaan orang, takleh paksa tau ark.. jangan nak buat gile pergi cekik die suroh jadi bf or gf korang... dah orang tak suke pandai2 lah cover sikit.. memang tak dapat dinafikan, bile kite dah suke orang tu, bukan senang nak buang perasan tu.. aku pon xtau ubat die.. tapi, yang pasti mase tu mampu mengubati semua... lame2 ko akan dapat get over perasaan tu...

2. same2 suke, tapi ibu bapa menghalang... dah kalau nak anak die, kene la nak mak bapak die jugak... depan awek or pakwe ko boley la nak buat gedik sengal.. depan mak ayah die takyah la.. ni bile mak die suroh buat air kopi, ko letak kopi 5 sudu, gula 1 sudu, bajet xnak mak mertua kena diabetis.. yang laki pulak bila mak ayah die mintak tolong gi hantar mane2 xyah la bawak kete macam kat jalan raye tu ko sorang je ade kete.. bajet nak cepat sampai so diorang nak puji ko yang dah jimatkan mase diorang....

3. kawan baik pun suke orang same... kawan lagi penting dari cinta ke??? korang jawab lah sendiri.. ade je pakwe or makwe tu lebey bergune dari kawan, n ade jugak kawan tu lagi beribu berguna dari pakwe or makwe... kalau kawan ko tu suka si A, n si A pun suke die, ko xyah lah nak usaha sampai cipan lagi.. blah je lah.. tapi kalau ko suke si A, si A tu suke ngko, cakap dekat kawan ko tu "ko blah la".. senang citer kan???

4. orang yang kite suke, di benci orang.. dalam erti kate lain, orang lain cakap die tu macam xbest buat kapel, poyo, bajet, kdekut n etc... so ko pun dengan segan silunye pendam je perasaan tu.. klau ko gitau orang, nanti org cakap taste ko teruk tahap babun dalam hutan tropika.. tapi kalau ko dah suke tu lantaklah orang nak cakap ape.. walaupun ko sekali kene label ngan bende tak elok.. dah orang lain x nampak keistimewaan die, ko je yang nampak.. mulut orang dicipta untuk bercakap...

5. takot nak bersuara.. ko suke die, die suke ngko.. tapi due due takot nak declare.. bile jumpe senyum.. bila tak nampak sehari boley kne selsema burung kakak tua.. hari2 tau je die pakai baju kaler ape.. ade pulak suroh kawan2 gi spy.. kalau boley nak pakai baju same kaler.. dekat fb bukan main chatting, bile jumpe, tengok lantai macam lantai tu ade gambar die.. kan dah cakap mulut dicipte untuk bercakap, so cakaplah.. aisey.. "ko suke aku ke? aku suke ngko..."

6. sukekan hak milik orang lain.. ini yang paling susah.. ade orang cakap, "alah, yang kawin pon boley bercerai, ni pulak kapel.." fuh, tu ayat jahat tu.. kalau nak mendirikan masjid, buat ape dengan niat nak meruntuhkan masjid... sebab ko rase masjid lame dah hodoh?? ape lah... kalau nak jugak, renovate je masjid tu, tambah sikit lagi bagi jadi besar.. dalam erti kate lain, kongsi la.. hahah.. dah nak sangat.. jangan la rampas hak orang lain, tapi berkongsi takpe.. wakaka.. tak boley??? sape cakap? poligami pon dibenarkan...

7. suke dengan tak penuh keikhlasan.. ko sebenarnye tak sure pon ko suke die ke x... bile ari ni ko nampak die lawa, smart ko suke die.. esok die serabai siket, ko da x suke.. tu bukan cinte namanya.. kalau cinte, orang cakap, kentut pun bau macam perfume.. kejap suke kejap x.. amende ni.. tiap tiap hari ko tukar orang yang ko suke.. nanti kawin, penat tok imam nak tengok muke ko tiap2 ari...

8. kewangan.. ko dah suke die, tapi ko takot x mampu nak bagi ape yang die nak.. so, ko pun tak berani nak dapatkan die... sedangkan die tu tak kisah pon sebenarnye.. kalau dah suke, pahit masam da jadi manis... minum air kosong kat kedai mamak pon xpe.. pakai baju yang same tiap2 ari pon die tak kesah... pakai selipar jamban pun dia x heran.. yang penting ko ade depan mate die...

9. orang ke tiga... ni adalah satu penyakit yang tiada ubatnya.. dah declare ngan si B, tapi masih teringatkan si C... sebenanrya memang x suke si B pon, tapi dah kesian kat die, terima je si B.. yang si C yang korang tergila gilakan tu x pandang pon korang.. ni lah masalahnya bila guna prinsip, biar bersama dengan orang yang sayangkan kita, dari orang yang kita sayang. boley bahagia ke?? takkk... last2 ko n si B due due merana... tak payahlah nak terima someone tu just because ko kesiankan die... klau ko kesiankan die, baek jangan terima.. ko pun tau, mcm mna perasaan ko nakkan si C, tapi si C xnak, mcm tulah si B rase wlaupon dah dapat ngko...

cinta tu satu perasaan yang tak dapat dihalang n dikawal... kalau korang ikhlas sayangkan orang tu, cube dapatkan die.. kalau korang tak mampu, instead die dah ade orang laen atau dia suke orang lain.. doakan kebahagiaan die dengan orang tu.. memang sakit.. sakit sangat.. tapi, korang akan tersenyum tengok orang yang korang sayang tersenyum... korang akan gembira tengok orang yang korang suke gembira, walau jauh di sudut hati korang, sedih... lepaskan die dari hati, kalau die memang tak mungkin jadi milik korang.. kalau korang perlu menangis, menangis je.. biar semua perasaan tu pergi dengan tangisan tu... never try to forget the one u love, bcoz u'll never can... semakin kite cube, semakin kite ingat.. cume lepaskan die perlahan lahan dari hati... banyakkan berdoa supaya hati ini dipermudahkan untuk lepaskan die pergi...

2 comments:

syafiqah said...

kate2 yg meaningful...
hehe

wunny said...

best entry ni!
:)