Monday, January 9, 2012

keadilan di dunia hari ni...

hari ni menyaksikan 2 keadilan yang hangat di malaysia..

kes liwat anwar ibrahim
dan
kes turunkan bendera Adam Adli...

keputusan yang semua sedia maklum..

Anwar didapati x bersalah..

(kes letupan segala bagai boleh la google tgk, bersepah sepah.. apa nak jadi nih.. ish3.. :P)

ok let it be..
yang penting xde yang meninggal, alhamdulillah...
penyebab letupan masih dalam siasatan...

(apa pon yang berlaku, semua nya dalam pengetahuan Illahi)

untuk kes kedua Adam Adli...
bersepah sepah roadblock..

rase macam menteri kan???
hihihi...

mona fendi punye perbicaraan dlu pon x de roadblock gempak camni asenye...
(penangan mahasiswa seyh.. bangge kejap sebab ade tittle mahasiswa lagi..heheh)

and the result, adam adli kena gantung 3 sem pengajian..
hoohoo.. kite grad lbh kurang same lah nanti nampaknya..

urm, btol ke

die lagi 3 sem..
kne gantung 3 sem..
total = 3 tahun..

aku lagi 2 tahun setengah..

ape pon, tahniah sebab menerima ngn hati yang terbuka...
dan tidak cepat melatah..
___________________________________________________

aku tengah bertungkus lumus study electrical engineering hari ni..
final last jumaat ni..
dan akan meninggalkan utm pada hari sabtu..

tweetcaster kt phone berkokok kokok masok tweet fadiah nadwa..
(tetibe aku admire die, sbb bagi aku die perempuan yang hebat, tak takut.. sape btol sape salah tu laen kire yea..)

so ter update jugak pengetahuan apa jadi hari ni...

ok, setakat tu je tangan nak menaip hari ni...
(biaselah, aku bukan pengkritik.. peng update je.. hahaha)

#keadilan di dunia sudah, di akhirat belum tentu macam mana..Subhanallah~
semoga kita sentiasa di redhai Nya.. :D

Wednesday, January 4, 2012

menulis

ok, months dah x update blog..
sebab..
sebab..
sebab malas nk bertekak dengan wifi utm...

ok, currently having my final exam..

one paper done..
5 more to go..
phewwww...

:D

x nak tulis banyak2..
walaopon isu hangat sekarang pasal ustaz azhar idrus dan adam adli...
kalah dowh citer kawin lisa surihani..

kesian die, punya la kawin ngan jutawan
nak gempak2
last2 adam adli punye citer lagi hot dari wedding die...

salah timing tuh..
xpe2, x yah nak gempak2 pon xpe asalkan bahagia kan2 lisa...
heeee.. :D

so buat mahsiswa n mahasiswi satu malaysia..
good luck untuk sesapa yang ambik fina exam tu...

pasal isu adam adli tu, biarlah Allah yang tunjuk kt akhirat nnti siape btol siape salah...
nak berdebat panjang2 pon x guna...
kita sendiri tak tahu apa yang berlaku..
nampak di mata, tapi di hati semua orang kita tau kn apa niatnya..
tu hanya di pengetahuan Allah...
berpuluh2 blog and pendapat yang aku baca, smue laen2..
terpulang lah kan, pendapat masing2..
tapi bukan hak kita untuk menghukum kan...

lagipun..
aku x dapat apa2 pon nak tulis pasal benda ni..
still kne jugak menghadap 6 paper final ni..

buat UPSI, jage leklok pagar tu haaaa..
nnti saksi kat akhirat tu, ape yang berlaku malam tu...
siapa yang sebenarnya salah dan siapa yang betul...

semoga yang benar sentiasa di landasan yang benar,
dan yang salah tu cepat2 caru u-turn terdekat yep...

ok, 10 jam lagi aku nak jawab paper english advance..
so bagi mendapatkan penulis 7 pages yang mantap,
aku perlu sleep tight..
hehehe...

selamat malam semua..
Semoga sentiasa di berkati Illahi.. <3

Friday, September 23, 2011

next

phewww...
dah lama x update blog...

kamu tau, sekarang tengah pesta konvo...
hari ni 3 kali aku pegi...
tengahari, petang dan malam...
huahuahua...
padahal xde benda pon yg best kt situ...
yg sem lepas punya lagi gempak n best3x...

sem ni mlas nk menaip kt sni..
sebb keje belambak lambak.. (*bajet rajin sgt revise)

electronic technology
electronic devices
signal and network
engineering math
effective communication
english advance for academic communication
basketball

wohaaaaaaaa...
nampak x betapa aku xde mase untuk revise pon sebb asyik nk pegi pesta konvo yang busan itu...

but subjek effective communication tu macam main point untuk release tension...
boleh ketawa terbahak bahak dan terguling guling...
best kau tau...

thank god, it's on wednesday,
in the middle of weekdays...

rabu, kelas start pkol 8 pagi, habes pukol 1 tghari..
lpas tu sambung ko-q basketball...
-,-""

walaupon sem ni seperti awal2 sem yang lain,
(berkobar kobar nak naekkan cgpa)
tapi kali ni penuh mencabar tau...

ok, jam menunjukkan 5.03 pagi...
aku x tido lagi..
sebb internet cuma ada pukol 2 pagi dan keatas...
dahsyat kannn????

hari ni nora nak ajak teman dia pegi ushar motor yg nak dibeli...
dalam hati sekarang pikir idea mcm mna nk bagi alasan x ikot..
sebb mengantuk, lpas solat subuh baru nk tido...
kang aku pengsan tengah jalan sape yg nak angkat???
nora tu saiznye separuh dari aku....

petang pulak, encik arif buat open house..
tu lecturer electronic digit sem lepas...
n petang tu jugak konvo my kazen,
shafirah samsuri (degree in chemical engineering, UTM)..

yesterday konvo kakak aku,
mazni mohamad (degree in pharmacy, USM)

tahniah kamu berdua..
lepas ni plan untuk dapat sijil nikah pulak...

seamalam baru habes bace novel written by "alexender potter", tajuk, "u're the one that i dont want"
seronok tawu...
comel giler citer tu...
looking forward to buy "perfect scandal"
beli buku di MPH perlu pikir sejuta kali dulu...
1 novel RM 37.00
buku electronic aku semua tu pun dalam purata 18 ringgit je sebuah...

so.. soo.. sooo...

ok, till here...

bubbye....

Monday, August 22, 2011

aidiladha..

Di petang yng hening ini,aku tgh khusyuk membuat kad raya..
Bukan handmade okay, laptop made..

Aku buat utk family angkt aku..
(anak mithali la kononnya)
Aku cari gmbr family angkt yang diambil menggunakan kamera DiSeLaR milik dlah chan,
(memndangkn family angkt aku xde gmbar kitorg)
Then aku edit guna photoscape,
(ni la akibatnya bile kurang ilmu photoshop)
Letak ayat sket..

Lpas tu print,
Then aku fold up glossy paper tu, utk jadikan kad..
Waaaaaahhhh, dengan bangganye, "cantik jugak aku buat"

Lpas aku nk masokkn dalam sampul,
Tetibe ade rase weird semacam je...
Ok, kt depan tu aku tulis "selamat hari raya aidiadha"
Rasa mcm ade yg x kena...

Aku pegi carik akak aku,
Naimah; aidiladha n aidilfitri apa beza?
Akak; beza maksud ke?
Naimah; x nak guna time bile?
Akak; aidildha kan raya haji...

Dang!!!! Hambik kau..
Penat penat aku edit cantik2..
Dah siap print atas glossy paper pulak tu...

Knape aku hilang ingatan, aidiladha tu raya haji...
Kecewa aku... Huuhhhhhhhh...
Tak pepasal kne buat semula..
Ikotkan hati nk je pos yg salah tu.
Mnelah tau, diorg pn x perasan..
Tp terpikir pulak, klau diorang perasan mcm mne,
Xke jatuh reputasi aku...

Sunday, August 7, 2011

eating habit..

assalamualaikum dearest2 sekalian..

hari ni nak cakap pasal makanan..
almaklum bulan puasa ni terlalu banyak makanan sampai tergerak pulak jari jari yg x runcing ni untuk menaip..
setiap manusia ada taste masing2.. n so am i..
mak aku cakap aku paling memilih sekali bab makan..
so, so..

DONT EAT: FRUITS
yup! i'm not into fruits..
the only 2 type of fruit yg aku blh makan tanpa ragu2, rambutan n tembikai sahaja...
lain dari tu aku x makan..
(demand!)
baru2 ni masa program anak angkat,
mak angkat kawan aku (dlah) buat makan2 cempedak goreng..
aku yg pegi ddok melepak sambil melihat kawan2 yg sunggoh bahagia menikmati cempedak..
tak mkan, mcm berlagak..
klau mkan, x suka..
last2 aku senyap saja di situ.. huhu

DO EAT : VEGETABLES
I am a vegetables lover..
aku makan segala jenis sayur tanpa was2 lagi..
dari kaler puteh hinggalah ke hijau, kuning, purple, biru (ade ke)
in fact di kafe fakulti time lunch, klau makan nasi aku ambik sayur 2 kali lagi banyak dari nasi..

DONT DRINK: CAFFEIN

aku bercita cia untuk jejakkan kaki dalam starbucks dengan penuh bergaya minum cappucino or coffee..
but sampai sekarang masih x dapat sebb masih blom immune dengan bau n rasa caffein..
normally bile ddok kt hostel, konfem dpt rummate yg memerlukan nescafe utk study..
mula2 nya naek tension jugak..
lama2 dah alah bisa tegal biasa..
tapi untuk minum mmg x boleh..
pernah sekali pegi rumah senior aku ramai2 ngn kengkawan..
mak die serve kopi..
konfius aku dibuatnye, nk minum mmg x boleh.. tak minum macam x beradab pulak..
last2 aku angkat je cawan tu, sekali teguk dan menahan nafas aku teguk smua sekali..
senior aku pandang terkejut, "pergh, sekali minum je.."
aku senyum je, menahan sengsara tekak ni..
last2 nora bersuara, "weyh, ko kan xminum kopi.."
senior aku dengan muka peliknye, "lah, knape x cakap.."

DO EAT: NOODLING FOOD

i love noodling food, in fact more than rice...
lunch hour kt kafe, klau mee goreng, or kueteau (how to spell?) goreng still ade, aku akan pilih benda2 tu dari makan nasi..
tak makan nasi seminggu pon xpe..
n my beloved food everlast, "SPHAGETTI"..
i can eat it 4 times in a day...
klau pegi pizza hut, x pernah aku pesan pizza for personal set, mesti sphagetti..

DONT EAT: STICKY RICE


pulut..yeah, i'm not into it..

time raya, mmg siap la aku kne bebel ngn family pegi beraya rumah org mcm berlagak sebb x mkan lemang or ketupat..

dushh!! but i really dont like such sticky food..

last day dekat rumah mak angkat baru2 ni, mak angkat offer makan lemang..

"x pelah mak, saya x makan lemang"

terjugil mata mak angkat aku dengan muka pelik selama 5 saat..

DONT EAT: SPICY FOOD

people might think i'm not a challenging person..

pehal pedas pon x makan..

nk buat mcm mna, dah lidah aku ni tahap penerimaan pedas sgt rendah...

even makan nasi ayam penyek pon air mata mengalir bagai tengok citer khabhi kusyi khabi gham...

ayam kfc x makan hot n spicy okay...


DONT EAT: HOT FOOD

ye, ye, yeee....

as long masih berasap makanan tu, mmg aku x masokkan dalam mulut...

biar lambat makan asal jangan panas..

nasi kt kafe klau still panas mcm baru masak, aku tunggu sampai sejuk dlu..

suam tu masih acceptable..

________________________________________________

okay, that is me..

critical eating habit??

mane ade, ade lagi org yg lagi dahsyat dari aku tauu...

biar la ni cara aku bela perut… :D

formspring.me

give me question, i give u answer.. ^_^ http://formspring.me/naimahmohamad

Saturday, August 6, 2011

beruang n me~

do you know what the picture above is?
yeah, it's bear! or in malay "beruang"

tak pernah aku terbayang dalam hidup aku, suatu hari aku akan di kaitkan dengan haiwan tersebut..
and now, it's happening..

dalam kelab, semua panggil aku beruang..
or in intention untuk memangkah aku..

bahasa saintifik kelab;
pangkah = mengejek atau menyindir






boleh di katakan ejekan ni yang mnyumbang kepada peningkatan aku dikenali orang..
(bajet femes)
ahahh, xlah..
tapi sebb kan 'beruang' ni yang buatkan aku senang nk mula keep in touch dengan others..
kau tau, aku x pernah sekali pon dalam setahun ni bercakap dengan pengerusi JKM,
then sebb die pon start pangkah aku, baru aku berani cakap ngn die...

for me, klau org dah start memangkah aku dengan panggilan beruang, they are ready to make friend and talk to me..
see? betapa penting jugak unsur pangkah memangkah ni utk memulakan persembangan.. hahah...

akak aku pernah tnye aku x sedih ke org panggil aku beruang?
urm, klau yg xtau citer, mesti igt aku di pangkah dengan nma beruang tu sebb aku ni besar..
hahah..
but teori tu kurang betol..
name beruang tu muncul bile aku start buat refreshemnt yg bertajuk beruang mase attend one camp tu (euphoria)..
refreshment tu dah lame, tapi mungkin aku dah meng fresh kan balik ingatan org pasal refreshment yg x femes tu...

klau jumpe budak2 kelab, konfem "beruang, beruang, beruang"
sampai aku dah heartless..
kadang2 kelakar, kadang2 naek jemu..
but one thing that make us closer, dengan benda2 mcm nilah..
klau kt rumah sorang2, xde org panggil beruang, teringat pulak dekat diorang..
:D