Sunday, August 7, 2011

eating habit..

assalamualaikum dearest2 sekalian..

hari ni nak cakap pasal makanan..
almaklum bulan puasa ni terlalu banyak makanan sampai tergerak pulak jari jari yg x runcing ni untuk menaip..
setiap manusia ada taste masing2.. n so am i..
mak aku cakap aku paling memilih sekali bab makan..
so, so..

DONT EAT: FRUITS
yup! i'm not into fruits..
the only 2 type of fruit yg aku blh makan tanpa ragu2, rambutan n tembikai sahaja...
lain dari tu aku x makan..
(demand!)
baru2 ni masa program anak angkat,
mak angkat kawan aku (dlah) buat makan2 cempedak goreng..
aku yg pegi ddok melepak sambil melihat kawan2 yg sunggoh bahagia menikmati cempedak..
tak mkan, mcm berlagak..
klau mkan, x suka..
last2 aku senyap saja di situ.. huhu

DO EAT : VEGETABLES
I am a vegetables lover..
aku makan segala jenis sayur tanpa was2 lagi..
dari kaler puteh hinggalah ke hijau, kuning, purple, biru (ade ke)
in fact di kafe fakulti time lunch, klau makan nasi aku ambik sayur 2 kali lagi banyak dari nasi..

DONT DRINK: CAFFEIN

aku bercita cia untuk jejakkan kaki dalam starbucks dengan penuh bergaya minum cappucino or coffee..
but sampai sekarang masih x dapat sebb masih blom immune dengan bau n rasa caffein..
normally bile ddok kt hostel, konfem dpt rummate yg memerlukan nescafe utk study..
mula2 nya naek tension jugak..
lama2 dah alah bisa tegal biasa..
tapi untuk minum mmg x boleh..
pernah sekali pegi rumah senior aku ramai2 ngn kengkawan..
mak die serve kopi..
konfius aku dibuatnye, nk minum mmg x boleh.. tak minum macam x beradab pulak..
last2 aku angkat je cawan tu, sekali teguk dan menahan nafas aku teguk smua sekali..
senior aku pandang terkejut, "pergh, sekali minum je.."
aku senyum je, menahan sengsara tekak ni..
last2 nora bersuara, "weyh, ko kan xminum kopi.."
senior aku dengan muka peliknye, "lah, knape x cakap.."

DO EAT: NOODLING FOOD

i love noodling food, in fact more than rice...
lunch hour kt kafe, klau mee goreng, or kueteau (how to spell?) goreng still ade, aku akan pilih benda2 tu dari makan nasi..
tak makan nasi seminggu pon xpe..
n my beloved food everlast, "SPHAGETTI"..
i can eat it 4 times in a day...
klau pegi pizza hut, x pernah aku pesan pizza for personal set, mesti sphagetti..

DONT EAT: STICKY RICE


pulut..yeah, i'm not into it..

time raya, mmg siap la aku kne bebel ngn family pegi beraya rumah org mcm berlagak sebb x mkan lemang or ketupat..

dushh!! but i really dont like such sticky food..

last day dekat rumah mak angkat baru2 ni, mak angkat offer makan lemang..

"x pelah mak, saya x makan lemang"

terjugil mata mak angkat aku dengan muka pelik selama 5 saat..

DONT EAT: SPICY FOOD

people might think i'm not a challenging person..

pehal pedas pon x makan..

nk buat mcm mna, dah lidah aku ni tahap penerimaan pedas sgt rendah...

even makan nasi ayam penyek pon air mata mengalir bagai tengok citer khabhi kusyi khabi gham...

ayam kfc x makan hot n spicy okay...


DONT EAT: HOT FOOD

ye, ye, yeee....

as long masih berasap makanan tu, mmg aku x masokkan dalam mulut...

biar lambat makan asal jangan panas..

nasi kt kafe klau still panas mcm baru masak, aku tunggu sampai sejuk dlu..

suam tu masih acceptable..

________________________________________________

okay, that is me..

critical eating habit??

mane ade, ade lagi org yg lagi dahsyat dari aku tauu...

biar la ni cara aku bela perut… :D

No comments: