Friday, February 25, 2011

instrumentation n electrical measurement~

baru je habes test instrument hahaha-2
so mcm biase lah bile bace pon separuh, separuh je la boleh jawab..
*hentak2 kaki sebab geram ade yg dapat tips, so mmg kacang je kan..

15 minit jawab diorang dah boleh blah...
(soalan mmg simple giler, tapi bile dah x bace yang simple pon jadi bapak susah)
haddoii! 154218d4

dudok pulak sekeliling fatin, dilah, nora, amin, sherfiq..
arh, mmg terbaek ar kan..
sebb tgk org2 skeliling ni pon mcm x leh jawab jugak...

lagi setengah jam nk habes, dah separuh hall kosong..

tgk kiri, tgk kanan..
orang makin surut, idea aku nk jawab x dapat dapat jugak..
sekali ade dr chinese pompuan yg lalu area kitorang..
(comey giler dr ni)

amin: dr, what is this mean?
dr yg comey: ok, knape awak nk samakan 2 benda?
amin n kitorang smue: (muke blur)
dr yg comey: awak dengan orang yang sebelah awak ni, knape sama?
amin n kitorang: (blur lagi)
dr yg comey: cube awak pikir, knape same? ni, awak dengan kawan awak.. ok, knape awak nak samakan 2 equation???
amin n kitorang: (muka blur jugak) onion-head-emoticon-26
dr yang comey: saya dah bagi clue tu, dah dekat sgt..

last2 die pon penat nk layan kitorang.. hadduiiii..
time tu mmg tinggal suku je lagi org dalam dewan...
sekal lagi die lalu...

naimah: dr, is this correct?
dr yg comey: yea, the figure is correct. but u have to elaborate..
naimah: i dont know.. (buat muka innocent)
dr yang comey: u know how to draw, how u dont know to elaborate?
naimah: i just remember the figure..
dr yang comey: what is this, the B u draw..
naimah: B? what-question-mark i dont know..
dr yg comey: aiyoo00.. the B..
naimah: urm, i dont know..
dr yg comey: it's the flux of something..

die pon blah..

aku pon tulis..

"B: the flux"

sekali lagi die lalu..

naimah: dr, what else should i write?
dr yg comey: look at the figure u draw.. what is this?
naimah: flux..
dr yg comey: ok,see, the flux flow to something perpendicularly.. what is the thing? it's the bulk of something, u draw the line in the bulk right? what is the line?.. think!

die blah lagi...

aku pon tulis
"Flux, flow perpendicularly through ____________________"

ok, pikir kejap, bulk tu ape, ade ape dalam tu...

last2
"Flux, flow perpendicularly through semiconductor that contain current"
let me think
(pakai bedal je)
die lalu lagi (mmg lalu kt area kitorang je la, kitorang je yg x siap)

naimah: dr, is this correct?
dr yg comey: wow, that's a tough question, what should i say..
naimah: just tell me correct or not.. (yg laen pon gelak tgk aku yg x habes2 dok tanye)
dr yg comey: yes, but what happen then?
naimah: huh? urm.... i dont know..
dr yg comey: it's co close.. u have the flux, u have the current, then?
naimah: resistor?
dr yg comey: think about ohm's law. it's related to ohm's law. what is ohm's law?
naimah: V=iR
dr yg comey: yes. so how u connecting it to this figure?
naimah: eyh? (pikir2x) what-question-mark
dr yg comey: whose your lecturer?
naimah: dr tan (yg charming nk mampos )big-black-eyes
dr yg comey: ok, he'll mark this..

tetibe nmpak dr tan yg 'charming' datang..
mne xnye, dah curious tgk dr yg comey tu dok explain memanjang kt table aku..
dr tan: why?
dr yg comey: kesian diorang ni, dah bagi klu dah pon x boleh jawab lagi..
dr tan: [senyum je..] (wo0w!! :D)
shy
diorang pon blah...
aku pun sambung tulis.

"V=iR"

sampai habes waktu barulah kitorang ber 6 sedar diri nk blah dari hall tuh..
huk3x...

at least dapat jugak lah aku letak jawapan kt soalan no 4 tuh...
klau dpt 3/6 pon dah ok lah...
thank u dr yg comey...

kampunggal~
klau smue lecturer baek mcm ni, hancoo00rr..

Tuesday, February 22, 2011

be at the place, then feel it

Assalamualaikum..

huuuuhhh, dah lame giler x update blog..

xsempat + internet ssh nk access + nk pandang note + assignment + melepak + gossip

test 1 mula bersusun..

currently bersama classmate busy on planning our GOP
(Global outreach Program)
alalala.. program untuk pegi oversea tuh...

bajet2 nk pegi jepon kononnya..
(InsyaAllah klau ade rezeki)

lepas habes tahun 2 nnati..
dengan segerombolan manusia yg ramai nk mampos,
total yg kne kumpul: RM 120,000...
(dlam hati, klau dah cukop nnti tetibe nk bli kete 1 boley??)

dalam masa setahun lebih je pulak..
boleh ke??
bak kata nora
"cecube cecube.."

dan alhamdulillah, to date, semue bagi kerjasama yg sgt baek..
mcm petang semalam habes kelas tros serbu fakulti2, kutip poster2 pilihanraya,
nk recycle kononnye...
GOP punye pasal, tebal muke kejap pon xpelah kononnye..

dalam hati, "jepun, jepun, jepun, jepun.."
ayat nk sejukkan hati yg agak dah letih nk mati...
dah tu malamnya, kne susun smue paper tu..
x agak banyak pulak kan..
sambil buat ramai2 dok bebel kalah mak cik warung kopi..

"ni apesal tebal sgt kertas ni, membazir btollah diorang ni!"
"ni knape masokkan dlm plastik, ssh tau ark nk buke"
"bapak banyak stapler! letih nk buke"
"bebudak laki ni x reti nk susun elok2 ke dlm palstik ni"

sampailah pkol 3 pagi..
last2..
naimah: aku rase klau mak bapak kita tau kita x study buat bende ni konfem diorang bagi kite smue 4 ribu tros pegi GOP..
cik da: konfem!

exactly, klau pikir, mmg mcm nk mngamuk jugak denan tuan punye idea ni..
overal mmg byk yg kitorang kutip. tapi recycle paper mmg murah je..
mcm x berbaloi langsung..
tapi positifnye, atleast sambil2 membebel tu, we get to know each other better...
n rase sakit same2...
(n of course la, lain kali cari idea bernas sket klau nk pikir xtvt tu)

semalam jugak ade 4 5 orang volunteer dekat DSI untuk jadi pemerhati kiraan undi,
sebb dapat bayaran, so boleh lagilah mnyumbang untuk tabung GOP tu..
(seriously, terharu giler korang pegi dari pukol 5 ptang hingga 12 mlm untuk RM 87)

for now, kitorang target untuk masok competition..
yg mna menghulurkan duit tu, masok je..
ade je senior tahun 3 masok ROBOCON untuk kumpul duit GOP,
menang rm10,000...

seriously, without we go through something, we wouldnt know how hard it is..
32 orang nk cari 120,000 tu mmg sakit giler la...
tapi sebb semangat n bile tgk kawan2 yg dah banyak berkorban masa, duit, tenaga,
penat n letih tu diketepikan dlu...

so those yg nk kahwin tu jangan la letak hantaran mahal2 sgt..
ksian pakwe korang... huhu
(cube ko gi kumpul paper nk gi recycle nengok! letih nk mati tau ark)

_________________________________________________

semalam kelas instrument..
heheh
masok je setengah jam, dah mengantuk..
asyik tgk jam je..

last2..
dr tan: ok, answer this, quiz..
smue buat muke blur.. (dah tau, klas instrument mmg xde kuiz, dr tan saje lah tu)
dr tan: may be we should really make a quiz..
smue diam
dr tan: should we?
smue: no.. (slow jer)
dr tan: who want quiz?
xde orang angkat tangan
dr tan: who dont want quiz?
aku dengan pantasnye angkat tngan.. tengok keliling, ahha! mmg aku sorang je angkat tngan.. (korang mmg.. tngan aku yg 1 ni selalu je mewakili kelas kite)
dr tan: ok, 0ne dont want quiz, the others? want quiz?
smue: (senyap lagi)

petang pulak kelas titas..
mcm biase, masok paling lewat..
dah glamer dah aku, nora, tehah n dilah..

tgk2 tengah dapat paper assignment...
jana ade dekat meja lecturer.. tunggu lecturer marking assignment..

dr kamarul: ok, group 6, markah 5/10..
naimah: adoi! separuh je
wani: oklah weyh, ko tgk group aku
sekali aku tgk assignment diorang, 0/10
mak ai! lagi dahssyyyyaaaatttt...
dr kamarul: tu yg paling tinggi lah tu..

tgk assgnment tikah, group tikah 2/10
nora, tehah n dilah, 0/10
ayu, han, asma: 0/10
boys: 0/10..

seriyes killer giler marking die..
5/10 tu pon dah bersyukur sgt..
slah format sket..
n mostly part jana..
so die je dlu btolkan...

mcm group lain konfem kne gi PSZ btolkan dari A sampai Z..
senang ckp buat smule...

tapi mcm sedih jugak,
sebb aku n jana dah pernah blaja course "information literacy skill" dlu masa asasi..
sepatotnye salah mcm ni x perlu lah lagi buat..
aduuiiiiii.. carelesss!!!
xpe, byk lagi nk blaja (ayat sejukkan hati)
________________________________________________

wuuuu, da byk tulis..
so, stop di sini dlu...

ntah bile nk mnulis lagi...
seriously x sempat..
ni pon habes kelas pkol 6, trus online sampai dah pkol 7 ni..
mlm ni nk siapkan assignment n segala yg tergendala..

last but not least, thanks to everyone..

kampunggal~
the moment..keep it, miss it, never loose it..

Wednesday, February 9, 2011

be you as i

it's been weeks x update blog..
one word,
"BUSY"

sape pon boley cakap busy, busy, busy... kan??

Azali pernah cakap, "klau kite nk 25 jam dalam sehari, kita akan dapat 25 jam sehari, klau kita rasa mcm sehari tu ade 5 jam saje, tu kita sendiri yg buat die jadi 5 jam"

i wish i can have 48 hours in a day..

currently assignment bersepah sepah atas meja..
bunch of lecture notes haven't been touch..
report survival yang nearly done..
modul khidmat pendidikan rahman that not even one prepared yet..
induksi jurutek..
FYE program..
quizzes that start to killing me..
khidmat pendidikan han yang ntah sampai ke mana..

hadddoiiiiiiii....

bak kata tehah, she wish she can sleep for a month, then wake up when everything is settled..
________________________________________________________

survival dah seminggu dah lepas...
n one word "SUPERB"
walaupoun hujan tu x nak jugak berhenti,
but we make it as no excuses..


redah je derr...
bukan hujan batu or salji...


once again fatin cipta lagend tersendiri..
jatuh sampai pinggang sakit, x boleh gerak..
nora cakap, " dah x de lagend aku nk jadi fatin, smue ngko dah ambik.."

and the consequences, sgr besar...
n berpanjangan..
doktor pon dah pesan mcm2, jgn byk gerak, n jangan buat kerja berat..
to date nothing can heal that..
it's kind of the bones had bend to certain degrees..
ape pon fatin, smoge sabar n tros lah buat muka happy go lucky ngko tu..
even inside, ko sorang je yg tau, sakit n sedihnye..
u have me anytime..

nk bercerita panjang pasal survival...
tapi masa mcm xde je..
ni pun time lunch hour aku ambik 15 minit untuk update blog ni...
jap lagi ade kelas circuit theory n differential equation..

dun say anything if u find me so messy..
that how am i right now..

kampunggal~
busyness, just go away...