Saturday, January 31, 2009

apa yang menyebabkan aku bosan

memandangkan hari2 aku makin membosankan.. aku rasa bek aku cari benda2 yang berfaedah untuk dibuat.. tapi x tau benda pa.. antara sebab2 yang menyebabkan aku bosan tahap cipan..

1- dah habis spm
mesti la.. dlu kna bangun pagi n mandi awai.. huh! dahla sejuk.. pastu kena fikir omwork da siap blum. klau xsiap, kna la fikir cara camna nak cover dari cikgu nanti.. xpun, bersiap sedialah nak cari orang nak tiru.. hahaha.. dahtu, klau buku ilang plak mula la gelabah bewak. smua benda baling sini sana nak cari buku.. bila cikgu mintak mula la buat2 cari dalam beg n loker.. pastu pi kat cikgu kta ttinggal kat hostel.. hahaha..

2- duduk kat umah
dah abes spm, bangun lambat.. pastu mula la kna berleter... bukan apa, bukan aku xmau bgn awai, tapi tu la, sembahyang pon kita kena qadha.. so, aku qadha la tido aku time spm tu.. aku rasa x salah la kan.. huhu.. yer la, bila lagi.. nanti nak kna study balik.. then, bla dah bangun, mesti la kna wat keja umah yang bertimbun kat dapo tu.. firstly, basuh pinggan la.. then masak.. tiap2 ari buat benda yg sama.. kat skolah pun x blaja benda yang sama.. huh..

3- x keja
jeles jugak tgk orang pegi keja.. at least bole la jgk duit poket.. blh la jumpa orang ramai n tak terperap dekat umah.. aku bukan xmau keja.. ayah aku x bagi.. psaipa? aku pun xtau.. tapi aku pn malas gak la.. yerla, dah sebelas tahun dok blaja, bla orang dah bagi cuti, cuti la.. tunggu lagi.. bukan senang orang nak bagi kan.. rembat la.. tambah2 pulak, x dapat plkn, ni kra pluang yang menarik la.. makan n tido ja...

4- bila aku on9, orang x 0n9
aku xtau la klau aku ni on9 x kna waktu... bla aku on9, xdak or on9.. bla aku dah sign out mula la aku dpat mssge dr ym belambak orang dok on9.. ni yang mula nak bengang ni.. aku on9 sbb nak la jgk chat ngan kengkwan.. klau nak mmsage pun kedit bkn byk sgt... keja pun x.. tgk2 aku sorang ja dok cangak kat sini..

5- x pi bercuti
aku tengok banyak la program cuti2 mesia kat tv.. zoom la, budget la, 3 hari 2 malam la.. tapi tengok terliur jerla.. xdak sapa nak pi pun.. waaa.. cedey.. tapi kalau kawan2 ajak pun, mak bapak aku x bagi.. tapi depa x ajak aku pi pun.. hisy.. musykil aku.. aku nak pi.. waaaa.. jgnkan pulau tioman, puncak janing belakang umah pun ayah aku x bawak pi..

ok, tkat tu dlu.. da lpa.. banyak sangat yang memboringkan aku sebenarnya. huahua..
so, kawan2 yang ada benda yang memboringkan share la ngan aku.. huhu..

ciri-ciri mak cik mithali

memandangkan hari ni hari kedua aku menjadi mak cik, aku telah membuat beberapa research dan pemerhatian.. huhu.. cam professor la plak kan... wlaupun cam sukar dipercayai, tapi kena percaya jugak.. ni macam pelik tapi benar..

1) mesti buat teruja bla first time tgk baby tu.. macam syok giler
kalau tak buat: nanti dia cakap, 'amboi2.. dah la aku baru kluar ni.. dia buat muka slumber ja. kot2 la excited sket. cam xbest ja tgk aku..huh!'
kenapa anda tak buat: sebab malas la nak tunjuk cam x pernah tgk baby... cam perak pulak.. lagipun x pepasal aku da jdi mak cik.. cam tua la plak..

2) mesti kata 'la, comeynya anak buah mak cik'
kalau tak buat: nanti mak bapak dia perasan la x puji anak dia. mesti rmai yg puji time tu kan.. bila sorang x puji mesti dia perasan punya.. 'pnat2 aku sakit nak bersalin, nak puji anak aku sket pn susah ka...' baby pun mula la tarik muka.. tambah2 plak baby yg ada kat katil sebelah tu yg di puji, mmg nak kena halau kluar la tu...
kenapa anda tak buat: bukan apa, takut satgi mak dia kata cam tak pernah tengok baby plak.. lagipun dah rmai yg puji, mesti baby tu dah mlas nk dgr.. tambah bla time baby tu tido, bkan dia dgr pn ckap apa, buang letrik ja.. lagipun xla comey sangat..huhu...

3) mesti beli hadiah kat baby
kalau tak buat: memang memalukan.. yerla, kwn2 mak dia pn belikan hadiah, xkan mak cik sendiri x beli... xpepasal la kena kutuk kedekut.. tmbh2 anak sedara first.. budak tu pun dari dalam perut lagi dok tunggu hadiah2 orang nak bagi, bla kluar tengok mak cik dia wat muka seposen ja datang melawat, hisy! tension la.. tu yang dok triak x brenti.. 'waaaa! mak cik jahat!'
kenapa anda tak buat: yerla, buat pa nak beli lagi.. time mak dia mengandung habis kat kedai anakku tu mak dia borong.. buat menbazir je beli banyak2.. lagipun bkn dok besar tu ja.. nnti bla dah besar tak muat pulak.. kang bertambah miskin mak cik yang miskin ni...

4) mesti buat concern time dia menangis
kalau tak buat: lagi la baby tu menangis kuat2.. yerla, dia nangis tu nak glamer sket.. tgk2 orang wat dunno..ouh, tension la.. mak dia pun rasa kehadiran anda tu cam menyemak ja.. x membantu langsung.. 'baik blah, ada pun mnyusahkan jer'
kenapa anda tak buat: dah tu takkan nak wat pulun cam anak sendiri pulak.. dah la memekak dari tadi.. sakit telinga ja..kalau pulun sangat karang orang menyampah.. yerla, cam penyibuk ja.. dah dia nangis tu mesti nak mak dia, bukan mak cik...

5) mesti kata, sedapnya nama dia
kalau tak buat: mak dia, bila dah gitau nma tu mesti la bangga dah bubuh nma yang sedap. bla x puji, mesti la dia x puas hati.. 'hai, tak sedap ke nama tu. penat2 aku amik sempena nama cucu ratu elizabeth, dia wat kerek plak x puji. dah abes tiga buku makna nma aku khatam tau nak pilih nama tu. cam la nma dia tu best sangat, cam kampung ja..'
kenapa anda tak buat: apa punya nama ler tu.. dah la xdak maksud.. x sedap plak. nak sebut pun tergeliat lidah.. bubuh la siti ka, minah ka, nurul ka.. bukan up to date tu, up too over!

6) mesti membahasakan diri dengan panggilan yang btol
kalau tak buat: nampak macam tak sudi la plak terima kehadiran orang baru tu. sedih dia.. 'apakah salahku lahir ke dunia.. macam tak diterima' huhu.. pasrah btol.. klau mak cik membahasakan diri sebagai kakak, tu mmg dah tak lma la tu.. nak kna ktuk la... macam tak sedar diri dah..
kenapa anda tak buat: bukan pa, masih muda lagi.. rsa cam x sesuai la.. spa kta x terima, of course la.. tapi... ala, panggilan x penting.. yang penting hati ikhlas.. panggil apa pun xpe..

tu la panduan sket buat makcik2 kat luar sna.. huhu.. mmg best dpat anak sedara.. aku create ni bila teringat kat umar wafi.. tu tgh dok menangis kat depan.. nk kna pi wat concern jap.. huhu..

Friday, January 30, 2009

story on me n umar wafi

umar wafi? uhu.. da lahir anak sedara aku semalam.. baby boy.. nma tu my sis in law yg pilih.. nice name.. sekarang da jadi mak cik la aku... aku bru sampai kl petang tadi nak tngok baby tu.. comey cam aku la plak.. haha.. xdak la.. aku tgk, abg akumemang happy gler la.. yer la, dapat anak, sapa yang x syok.. mak aku lagi la.. cucu first plak.. excited sgt2 la... aku harap baby tu akan jadi sehebat saidina umar al-khattab... berjasa untuk semua orang dan agama.. ok baby, esok kita jumpa k.. huhu.. td jumpa kejap ja.. umah dia dah penuh ngn fmily sis in law aku.. da tu nak tido kt mnanya..huuhu...

Tuesday, January 27, 2009

new family member..

minggu ni aku akan dapat new family member.. spa? huhu.. anak sedara.. my second sis in law nak bersalin dah... family aku seronok bukan kepalang la.. ye la, cucu first.. bla aku pikir, btuahnya baby tu.. yerla, mak bapak dah la kaya, lecturer tittle dr lg... seronoknya... dlu aku pernah gak la berangan klau la aku ni ank org kaya kan best.. isy2.. Astarghfirullah.. apa la aku ni.. tapi besa manusia kan ada kelemahan... at least aku bley hidup camni pn ok la.. tp bkn ni yg aku nk cite.. baby tu insyaAllah lahir isnin ni.. huhu.. welcome! aku perlulah bersiap sedia menjadi aunty yang paling bek..haha..
my first sis in law pn dah pregnant.. insyaAllah bln 8 ni deliver.. Alhamdulillah.. berkat sabar diorang 6 tahun.. wlaupun msh sdh dengan pemergian baby first diorang tahun lepas, aku harap kak na kuat...
and third new member, march ni my sis kawin.. huhu,, dpt bro in law... welcome! aku harap kami bley communicate dgn baik..
so, aku dpat 3 new member tahun ni... so makin besar la family aku yang besar ni..