Wednesday, March 16, 2011

hikayat mereng mahasuase


one word; SUPERB!!

as people say, the best malay movie..
nice, (some part quite mcm x best sket tuh, normal la, nothing perfect kan)

and the first malay movie that make my tears ran down..
(as 90% girls came out from the hall, wiping their eyes, so normal la bile aku nanges jugak kan)

*notice that i love legend movies..
*penggila filem puteri gunung ledang..

so this is one thing that i'll crazy on..


kampunggal~
x sempat nk update panjang2, tapi citer ni punye pasal update jugak!!!
goshh, i love this..

Thursday, March 3, 2011

end up week~

hari ini hari jumaat..
yeay!! no more replacement untuk digit..

tau tak dah tiga minggu berturut turut kelas jumaat, 8 pagi hingga 5 petang..
boleh sakit jiwa dan mental...

bangun pagi tgk rumate yg masih lena mimpikan anak raja..
sebb xde kelas hari jumaat..
psycho aku je..

tapi hari ni masih full..
petang: preparataion untuk ladies night (1st time kot aku nk membuat bakti dan menyumbang tenaga dan masa untuk surau blok aku ni shy ), buat kuih melaka dengan muslimat muslimat yg laen..
malam: susun paper untuk recycle, meeting khdmt penddkn, ladies night [nnti aku pikir mne 1 nk pegi]

esok..
aduhhaaaiiii.. igtkan nk lenggang lenggok berguling guling atas katil..
sekali ade lawatan untuk ko-q..
head-down-oh no-crying
pegi handcraft centre, kuala lumpur...
sempena hari kraftangan kebangsaan...
[migrain aku, dengan benda alah tu]
6.00 pagi kne kumpul..
padahal aku paling awal bangun 6.30 pagi..
[mungkin patot tido tros dlm bas mlm ni]

ape nk jadi dengan weekend aku!
hahaha-2
tau x bertapa berharganya weekend tuh...
minggu depan jumaat, sabtu, ahad ade khidmat pendidikan di pasir gudang..
minggu sekali lagi, pegi kenduri rumah han..

tgk rumate aku, jumaat n rabu x de kelas..
hujung minggu pegi berfoya foya..
onion-head-emoticon-17
adduii!!

kampunggal~
precious moment slip away!

suwa suwey the morning~

ok, sila teliti tajuk di atas..
ok, highlighted, SUWEY..

tau kah anda apa itu suwey??what-question-mark
alaaa, mcm si*l gitu..
atau lebih sopan dan lemah lembutnya kurang bernasib baek..
oleh kerana ingin menjaga adab dan kesopanan gadis melayu,
kita akan menggunakan ayat 'kurang bernasib baek' instead of suwey dalam post kali ini..

almaklum, hari ni hari khamis..
maka bermulalah dengan kelas instrument..
start je kelas dr tan (yg charming) big-black-eyes tros sroh ddok ikot group...
dalam hati 'mati ar, mcm mne ni... projek x jalan pon lagi, idea pon xde'
maka bergroup lah aku, tehah dan ayu..
sekali pandang kiri kanan,

naimah: weyh, mana nik alif?
ayu: ntah, x datang kot..
naimah: nak jawab ape? klau die tnye progress projek?
tehah: ntah la..

dr tan: ok, answer the question...

maka kami pon berhenti bercakap dan jawab soalan kt slide depan...
dr tan pulak mcm pengawas time perhimpunan, dok round2...

dr tan: any group done??

smue senyap...
die pon round2 lagi...
kt area group aku..

dr tan: done?
tehah: dah, tapi xtau btol ke x..
dr tan: let me see..

tehah siku2 lengan aku sroh pass jawapan aku..
aku pulak siku2 lengan die, sroh die yg bagi...
(sebb aku punye jawapan roughly je, x buat neatly pon)
aku pon dengan hati yang suci murni kasi...

die pon tengok...
dr tan: which is the answer?
(aku dah kate dah, tulisan aku cakar bapak ayam)
naimah: 5.16..
dr tan: 5.16 what?
naimah: watt
dr tan: where is the watt?
naimah: err, x tulis lagi..
dr tan: bile nk tulis?
naimah: err, sekarang..

die kasi balik buku aku...
aku pon tulis lah,,
'watt'
pastu die mintak balik buku tu...
die belek2 kejap, bagi balik, pastu die pegi depan...

dr tan: group atika dah siap
(atika = atika edayu = ayu)
dr tan: datang buat kt depan..

naimah: ayu, cepat, gi buat..
ayu: ape aku pulak.. ngko le...
naimah: die panggil name ngko..
ayu: die panggil group kite...

sekali dr tan dah tenung..

ayu pon dengan perasaan malas berbaur geram pon bangun...

dr tan: ok, others, proceed no 2...

maka aku n tehah yang tinggal di kerusi tu pon terus la buat next question..
ayu kt whiteboard...

lepas berhempas pulas tulis jawapan kt depan, ayu pn kembali kepada kami...

dr tan: ok, question no 2, siapa yang dah siap..

aku siku2 si tehah...
tehah: ko ddok diam sket naimah..
naimah: angkat la tangan, kite dah siap..
tehah: oih, diam lerr...

dr tan: group atika?? siap?

hahha.. seriyes ngko mmg asyik kene je ayu...

tehah: naimah ler ni.. ddok diam2 sket..

dr tan: group atika?

ayu: urm? wait..

maka tehah yang kesian tengok si ayu pon bangun pegi jawab kt depan..

naimah: ayu, asyik kne je group kite..
ayu: tu ar, aku pon geram... name aku je naek..

dr tan: ok, other group, question no 3, answer..

aku n ayu pon mula la menjawab.... tehah still kt depan...

dr tan: any group done?

smue senyap, tgh tekun menjawab..

dr tan: atika? your group?
hey-you-son-of-a
ayu: wait.. on the way...

naimah: ape ni ayu, malang giler ddok group dengan ngko..
ayu: ape name aku je ni... group laen mane...
naimah: suwey giler...

last2 dr tan yg tulis jawapan kt depan, sebb lmbt sangat tunggu kitorang...

dah habes tulis jawapan maka legalah sket...

dr tan: how about the progress of your project?
die tgk smue group..
dr tan: atika??
heheh
hahha! seriyes aku dah tergelak sambil tampar2 lengan ayu.. seriyes mmg suwey giler ngko hari ni..
maka, aku pon tolonglah jawab..
naimah: 5%!
dr tan: 5%?? only...

dr tan: ok, the leader please come infront, cabut number giliran untuk present projek...

ayu: baek korang yang pegi, hari ni aku mcm suwey je..
naimah: seriyes tehah, baek ngko yang pegi...
tehah: x nak arh...
ayu: wey, cepatlah, group laen dah ambik tu..
naimah: ayu, baek ngko cepat pegi, nnti dr tan panggil nme ngko...

ayu pon malas2 bangun pegi ambik, sekali die dah ambik number, lpas bukak tu senyum2..
suspen aku...
elok die ddok je..

naimah: no bpe???
ayu: 7!! (7 dari 8)
naimah: pergh!! tu mmg x suwey.. at last.. nasib baek...tahniah ayu! tahniah..
154218d4

dr tan: ok, kite akan mule dengan group 8 dan terus ke bawah..
hahaha-2
naimah: seriyes ngko suwey hari ni!
ayu: ^&*%$$

dr tan: i call your group number, n tell me the leader's name...

maka die pon panggil number setiap group, then angkat tangan, lpas tu cakap nme ketue..

naimah: sape leader wey?
ayu: nik lah..
tehah: ok2...

dr tan: group 7?

ayu angkat tangan..

dr tan: group 8?

naimah: apesal name leader kite die x tanye pon..
tehah: die dah tick nme ayu tadi, dah ayu yg angkat tngan...
naimah: apesal ngko malang je hari ni ayu..
ayu: tu ar pasal...
_______________________________________________

di sebelah petang, masok kelas circuit theory...

dr nik: ok, hari ni group H present.. mana shahmi?
shami angkat tangan..
dr nik: irfan?
irfan angkat tangan..
dr nik: atika edayu?
ayu angkat tangan..
dr nik: yg last, naimah?
aku angkat tangan...

seriyes berdebar giler...sebanyak banyak assignment, assignment minggu ni paling ssh..
kitorang mmg x boleh buat..
nk present amendenye...
i m dead
nk je aku cabut keluar dari kelas...

dr nik: ok, kite undi tgk siape yg kene..
tehah, dila, nora, fatin, jana dan manusia2 laen yg nk kne tampar ngn aku: naimah! naimah! naimah!

dr nik dah senyum2..
dr nik: dah x perlu undi nampaknye ye..
naimah: x, undi! undi! x adil...
tenggelam suare aku, dengan suare diorang gile bapak kuat...

dr nik pon buat la undi outomatik kt laptop die tu...
pap!! pap!! pap!!
onion-head-emoticon-13
no 1!!! ayu!!!!!
lalalalalalalala~~~

naimah: yes! yes! yes!
tengok ayu...
naimah: seriyes hari ni...
ayu: apehal aku malang sgt hari ni!!!
hahahahha

kampunggal~
the day is coming! :D

Tuesday, March 1, 2011

last check please~

maka selamatlah kami 1 batch memerdekakan diri semalam dari test 1...
tapi x semudah tu je..
mcm malaysia nk merdeka, x semudah masok dewan exam,ddok dan menjawab dengan tekun..
onion-head-emoticon-13
maka bermulalah kisah yang x di sangkar sangkar burung..

test isnin malam..
tapi petang isnin tu, blom konfem lagi tempat n masa...
jumpe ngkau aku,
"test kt mane? pkol bpe?"

sampailah dah pukol 7 tu baru tau,
dekat N24, pukol 8.30 mlm...

maka kami pon membuat keputusan nk pegi lepas solat maghrib,
dalam pukol 7.45..
biase lah, jalan kaki der..
kene la cepat sket..
(driver cuti bini bersalin)

sperti janji melayu dan rakyat malaysia, almaklumlah, yg 7.45 dah jadi 7.55...
May I do that
maka berangkatlah kami...
panjat bukit dan beberapa gunung di utm ni.. (bapak hiperball)

sampai je pkol 8.10 mcm tu lah..
sekali dapat mesage..

wani: weyh, test dah start..
hahaha-2
smue muke terkejut mcm baru dapat tau siti nk kahwin dgn datuk k..
bapak lah! pukol 8 ke start..
kitorang dah la baru sampai..
x agak pulak x tau exam hall mne nk masok...

lalu beramai ramailah kami naek tingkat atas,
orang cakap DK7..
trail n error suda...

sekali bukak pintu,
ouh, mmg nk cari wani pastu lempar die turun bawah..
punched
x payah la nk buat kelakar bende cenggini..

orang dlm tu pon x sampai 20 orang...

tapi dalam hati, legaaaaa..
(nasib baek, klau x mmg aku jawab separuh lagik test ni)

maka berehat rehatlah kami di dalam exam hall yg ber hawa sejuk itu...
sekali relax2, dah pukol 8.30, x de pon lecturer masok...

tunggu punya tunggu...

sekali henfon bunyi..
"jurutek kimi"

heh?? mimpi ape call aku..
aku pusing belakang cari kimi...
xde pon....

received call..
naimah: hello..
kimi: naimah, korang kt mane?
naimah: kt n24, dk7.. cepatla..ko x datang lagi ke..
kimi: eyh, korang test dekat p19 lah...
naimah: xlah, dekat n24..
kimi: x, seriyes weyh.. lecturer tengah tunggu korang ni..
naimah: lecturer kite? (lecturer kelas die n aku same)
kimi: a'ah, korang seksyen 32 kan?
naimah: a'ah... seriyes???
kimi: seriyes lah! kitorang tunggu kelas korang ni.. cepat datang...
naimah: ok2...

lepas letak, aku pandang je klasmate aku...
smue bukan main khusyuk tgh hafal formula..

mcm mana nk cetuskan kontroversi hangat (bagai erra fazira dan yusri bercerai) yg kitorang dah silap tempat test..
dah la bapak jaoh nk patah balik..
dah 8.30 dah kot...
mamaaa-lying
naimah: kawan2, kite test dekat p19 lah..
terus smue senyap pandang aku... kelas lain pon dah tengok terkejut sekali...
naimah: seriyes, lecturer tunggu kite kt p19 sekarang, kite dah salah tempat..
sekali aku bangun dari tempat dduk, barulah mcm manusia2 lain tu mcm kne tampar mase berangan..
tros bangun..

maka berjoging lah kami ke p19...

MEMANGLAH LANGSUNG X LETIH KAN!
i m dead
lepas sampai je, p19, masok dk6...
meriah pulak student electronic tepuk2 tangan sambut kitorang yg dah berjaya sampai...
dalam hati, "suke ea korang.. suke sangat tengok orang salah pegi tempat test"

lecturer: saya mintak maaf ye, saya ingatkan awak dah tau.. irfan sepatotnye konfem balik dengan saya... xpelah, exercise sket kan...
3c68bb64
banyak la exercise, habes soalan bernoulli aku x boleh jawab terlupe tross, tercicir memori aku time jogging tuh...
sape nk jawab!
hey-you-son-of-a
______________________________________________________

ok, best thing learn today..
x mudah nk puaskan hati orang lain...

sometime apa yg kita buat semua orang suka..
soemetime semua serba x kena..
sebb manusia ni fitrahnya suka kan kesempurnaan diikuti dengan komplain yg menjatuhkan...

just give us a chance..
first trial, bile serba x kena tu tegur untuk membetulkan,
bukan menjatuhkan...

kampunggal~
open minded is not something that we can create, but something that came from a positive heart..
it's come neutrally..