Monday, August 22, 2011

aidiladha..

Di petang yng hening ini,aku tgh khusyuk membuat kad raya..
Bukan handmade okay, laptop made..

Aku buat utk family angkt aku..
(anak mithali la kononnya)
Aku cari gmbr family angkt yang diambil menggunakan kamera DiSeLaR milik dlah chan,
(memndangkn family angkt aku xde gmbar kitorg)
Then aku edit guna photoscape,
(ni la akibatnya bile kurang ilmu photoshop)
Letak ayat sket..

Lpas tu print,
Then aku fold up glossy paper tu, utk jadikan kad..
Waaaaaahhhh, dengan bangganye, "cantik jugak aku buat"

Lpas aku nk masokkn dalam sampul,
Tetibe ade rase weird semacam je...
Ok, kt depan tu aku tulis "selamat hari raya aidiadha"
Rasa mcm ade yg x kena...

Aku pegi carik akak aku,
Naimah; aidiladha n aidilfitri apa beza?
Akak; beza maksud ke?
Naimah; x nak guna time bile?
Akak; aidildha kan raya haji...

Dang!!!! Hambik kau..
Penat penat aku edit cantik2..
Dah siap print atas glossy paper pulak tu...

Knape aku hilang ingatan, aidiladha tu raya haji...
Kecewa aku... Huuhhhhhhhh...
Tak pepasal kne buat semula..
Ikotkan hati nk je pos yg salah tu.
Mnelah tau, diorg pn x perasan..
Tp terpikir pulak, klau diorang perasan mcm mne,
Xke jatuh reputasi aku...

Sunday, August 7, 2011

eating habit..

assalamualaikum dearest2 sekalian..

hari ni nak cakap pasal makanan..
almaklum bulan puasa ni terlalu banyak makanan sampai tergerak pulak jari jari yg x runcing ni untuk menaip..
setiap manusia ada taste masing2.. n so am i..
mak aku cakap aku paling memilih sekali bab makan..
so, so..

DONT EAT: FRUITS
yup! i'm not into fruits..
the only 2 type of fruit yg aku blh makan tanpa ragu2, rambutan n tembikai sahaja...
lain dari tu aku x makan..
(demand!)
baru2 ni masa program anak angkat,
mak angkat kawan aku (dlah) buat makan2 cempedak goreng..
aku yg pegi ddok melepak sambil melihat kawan2 yg sunggoh bahagia menikmati cempedak..
tak mkan, mcm berlagak..
klau mkan, x suka..
last2 aku senyap saja di situ.. huhu

DO EAT : VEGETABLES
I am a vegetables lover..
aku makan segala jenis sayur tanpa was2 lagi..
dari kaler puteh hinggalah ke hijau, kuning, purple, biru (ade ke)
in fact di kafe fakulti time lunch, klau makan nasi aku ambik sayur 2 kali lagi banyak dari nasi..

DONT DRINK: CAFFEIN

aku bercita cia untuk jejakkan kaki dalam starbucks dengan penuh bergaya minum cappucino or coffee..
but sampai sekarang masih x dapat sebb masih blom immune dengan bau n rasa caffein..
normally bile ddok kt hostel, konfem dpt rummate yg memerlukan nescafe utk study..
mula2 nya naek tension jugak..
lama2 dah alah bisa tegal biasa..
tapi untuk minum mmg x boleh..
pernah sekali pegi rumah senior aku ramai2 ngn kengkawan..
mak die serve kopi..
konfius aku dibuatnye, nk minum mmg x boleh.. tak minum macam x beradab pulak..
last2 aku angkat je cawan tu, sekali teguk dan menahan nafas aku teguk smua sekali..
senior aku pandang terkejut, "pergh, sekali minum je.."
aku senyum je, menahan sengsara tekak ni..
last2 nora bersuara, "weyh, ko kan xminum kopi.."
senior aku dengan muka peliknye, "lah, knape x cakap.."

DO EAT: NOODLING FOOD

i love noodling food, in fact more than rice...
lunch hour kt kafe, klau mee goreng, or kueteau (how to spell?) goreng still ade, aku akan pilih benda2 tu dari makan nasi..
tak makan nasi seminggu pon xpe..
n my beloved food everlast, "SPHAGETTI"..
i can eat it 4 times in a day...
klau pegi pizza hut, x pernah aku pesan pizza for personal set, mesti sphagetti..

DONT EAT: STICKY RICE


pulut..yeah, i'm not into it..

time raya, mmg siap la aku kne bebel ngn family pegi beraya rumah org mcm berlagak sebb x mkan lemang or ketupat..

dushh!! but i really dont like such sticky food..

last day dekat rumah mak angkat baru2 ni, mak angkat offer makan lemang..

"x pelah mak, saya x makan lemang"

terjugil mata mak angkat aku dengan muka pelik selama 5 saat..

DONT EAT: SPICY FOOD

people might think i'm not a challenging person..

pehal pedas pon x makan..

nk buat mcm mna, dah lidah aku ni tahap penerimaan pedas sgt rendah...

even makan nasi ayam penyek pon air mata mengalir bagai tengok citer khabhi kusyi khabi gham...

ayam kfc x makan hot n spicy okay...


DONT EAT: HOT FOOD

ye, ye, yeee....

as long masih berasap makanan tu, mmg aku x masokkan dalam mulut...

biar lambat makan asal jangan panas..

nasi kt kafe klau still panas mcm baru masak, aku tunggu sampai sejuk dlu..

suam tu masih acceptable..

________________________________________________

okay, that is me..

critical eating habit??

mane ade, ade lagi org yg lagi dahsyat dari aku tauu...

biar la ni cara aku bela perut… :D

formspring.me

give me question, i give u answer.. ^_^ http://formspring.me/naimahmohamad

Saturday, August 6, 2011

beruang n me~

do you know what the picture above is?
yeah, it's bear! or in malay "beruang"

tak pernah aku terbayang dalam hidup aku, suatu hari aku akan di kaitkan dengan haiwan tersebut..
and now, it's happening..

dalam kelab, semua panggil aku beruang..
or in intention untuk memangkah aku..

bahasa saintifik kelab;
pangkah = mengejek atau menyindir






boleh di katakan ejekan ni yang mnyumbang kepada peningkatan aku dikenali orang..
(bajet femes)
ahahh, xlah..
tapi sebb kan 'beruang' ni yang buatkan aku senang nk mula keep in touch dengan others..
kau tau, aku x pernah sekali pon dalam setahun ni bercakap dengan pengerusi JKM,
then sebb die pon start pangkah aku, baru aku berani cakap ngn die...

for me, klau org dah start memangkah aku dengan panggilan beruang, they are ready to make friend and talk to me..
see? betapa penting jugak unsur pangkah memangkah ni utk memulakan persembangan.. hahah...

akak aku pernah tnye aku x sedih ke org panggil aku beruang?
urm, klau yg xtau citer, mesti igt aku di pangkah dengan nma beruang tu sebb aku ni besar..
hahah..
but teori tu kurang betol..
name beruang tu muncul bile aku start buat refreshemnt yg bertajuk beruang mase attend one camp tu (euphoria)..
refreshment tu dah lame, tapi mungkin aku dah meng fresh kan balik ingatan org pasal refreshment yg x femes tu...

klau jumpe budak2 kelab, konfem "beruang, beruang, beruang"
sampai aku dah heartless..
kadang2 kelakar, kadang2 naek jemu..
but one thing that make us closer, dengan benda2 mcm nilah..
klau kt rumah sorang2, xde org panggil beruang, teringat pulak dekat diorang..
:D

Wednesday, August 3, 2011

ramadhan

currently in Ampang..
bila nk balik kedah xtau lagi..

puasa baru 3 hari tapi dah start planning nk shopping tudung raya dekat jalan tar...
(perempuan, biasalah..)
bajet nk cantik2 time raya, padahal x jalan mana2 pon...

ok, after all nk ucapkan selamat menyambut ramadhan ye..

ok, ni dialog n fafa dekat rumah dr noorfa..

naimah: aku paling tunggu ramadhan kau tau knapa? sebb nk makan yong tau fu..
fafa: ouh, ye ke? aku sebb nk tunggu lailatul qadar..
dlah trus brenti sembahyang rakaat pertama n ketawa berdekah dekah...
dem! looser btol aku.. kne pangkah cam tu je...

Monday, August 1, 2011

program khidmat masyarakat, UTM..


Alhamdulillah, lepas 5 hari, program khidmat masyarakat tu tamat..
perasaan, lega sebb dapat setelkan semua tanggungjawab dengan baek walaupon ada cacat cela disini sana..

dapat keluarga angkat..
pengalaman baru u know dapat ayah angkat tiri.. huhahuha..
mak angkat baek giler, basuh baju, lipat baju, sidai baju, iron baju..
die ade kedai beger..
malam2 aku gi jenguk..
partner aku, tak tersangka pulak kawan baek aku sendiri, ayu...

mase balik siap dapat baju raye sorang sepasang lagi...

more than 2 weeks did the preparation and sepanjang program berjalan,
we have thousands smile and tears...

suka duka pahit manis, just us know how hard it is..
most of positions and persons in charge held by juniors,
we learn a lot..
thanks to seniors yg banyak membantu and never left us alone...

PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT,
SUNGAI SIPUT UTARA, PERAK.

we have millions memories there...
thanks to all members..

to the Director, miss Fatin Faiezza, CONGRATULATION u bring our dreams came true...
your tears worth it..
you gave us something that will be remembered in our whole life..