Saturday, June 13, 2009

nasib atau rezeki???

last thursday my classmate n i heading to physics lab.. first time we're there.. then our tutor came in.. introducing himself..
coz this is the first time, then we just having a briefing about the lab n the 5 experiments that we're going to do.. tiba2, tutor tu tanya, siapa yang sebenar benarnya tak berminat pon dengan engineering.. i just wonder, ade ke.. kalau tak, xkan ke sini..
for my surprise, 4 students raised up their hand.. there are..

1. fatehah- dia nak buat bisnes, just having an interview with jpa, tapi dia dapat offer upu utk ke sini, so she's in case of having no choice, come here.. but last week, she just get the offer from jpa in bisuness admin study , so dia tengah fikir fikirkan n waiting for the letter.. our tutor said, those who study in business admin takkan dapat buat engineering, but those yg buat engineering bila2 masa je boley buat bisuness study.. contohnya, an engineer that create the product, can sell the product and he know very well the function n how does it work.. but, a bisunessman, can sell the product but doesn't know the product well.. so fatehah, cmne? berat keputusan ni...

2. farouk - he doesn't like anything in calculation.. bila tutor tanya kenapa dia plih engineering then, dia cakap "saya suka engineering, tapi x suka kira kira.." we all, turned silent hearing that.. mcm mna tue?? lepas lama tutor kitorang pikir pikir then, "bro, kalau kau nak tau, in engineering, 80-90 percent is calculation" (that's the way our tutor talk to us, just 27 years old.. cam abg kitorang je..) farouk senyum je.. dia bagi tau, dia dapat offer buat medic di mesir bawah yayasan islam kelantan, tapi dia x minat medic.. confused!! kalau tak minat mengira, he should involve in medic isn't? our tutor said, "medic punya market, sampai mati pun orang nak pakai.. engineering belum tentu lagi, depend on economy.." betol tu.. kalau economy meleset pun, orang sakit, still pakai doctor kan??? tapi engineer... paham2 ar.. no money, no project, no work..

3. shafik - minat dengan medic.. dapat offer medic, tapi xnak pegi coz abg dia yang engineer di petronas cakap, jadi engineer duit banyak.. hahaha.. it's sound funny lak.. tutor cakap, "bro, kau tak semestinya bernasib baik macam abg kau.. kalau kau tak minat, macam mana kau nak berjaya dalam bidang ni. duit tak penting bro, yang penting puas hati dengan kerja kita tu.." betol kan??? but if his bro can help him a lot in this field, may be he can fall in luv with engineering..

4. faiz - wanna be a pilot. tapi tak lepas interview yayasan darul iman, terengganu.. dia cakap interview tu di buka hingga 23 tahun.. so, next year he gonna try again, until he get it... tutor cakap, "ok la jugak tu bro. pilot dengan engineer tak jauh.. kau boley je sambung bidang euronotik nanti.." maybe he's dissapointed because he failed in the interview, but he still got the chance isn't? 4 more times.. not everybody as lucky as that.. not everybody...

so, aku terpikir pikir, apa perasaan orang yang terpaksa study bidang yang dia langsung tak minat?? orang cakap, minat boleh di pupuk, betol ke?? i dont think so.. macam mana aku tak minat kimia sekarang n i hav to learn chemistry engineering.. bila kelas nak mula, aku rasa macam susahnya nak catch up.. tak suka chemical equation mostly.. bila masuk lab, buat eksperimen, da tau nnti report nk kna buat chemical equation, calculate the mol and all those things... waaaaa... boleh ke pupuk minat tu???

Sunday, June 7, 2009

hari ni...


now, i'm at PTAR.. (perpustakaan Tun Abdul Razak) kat faculty of engineering..

tengah siapkan esemen computing engineering...

entah dah berapa hari tak siap2.. haha..

tapi sekarang da siap tu yang aku buat newpost nih..

tunggu kawan aku siapkan.. lpas tu gi makan semwentara tunggu klas pkol 2.10 jap lagi..

lapar giler...
tu la yang tak bestnya bila blajar time semester break ni.. kedai makan banyak buka lambat.. terpaksa menahan perut dulu la.. tiap2 pagi lak tu.. selalunya minum milo je, 3 in 1 tu la.. haha.. cam kat asrama.. tapi hari ni tak sempat..
takpe, jap lagi aku nak melantak habis habisan.. (aku kan hantu makan)
semalam masa aku ym dengan lin (amalina sahrom).. dia tanya aku, best ke u life..
hhuhu.. best la.. nak makan ape boley, lepas kelas lantak la nak pergi mana pon, nak balik umah ke, mall ke, lepak kat fak ke, suka hati.. pakai baju apa pegi kelas pon orang tak kisah, (except isnin n jumaat kena formal)..
tapi.... (mesti ada tapi).. money flow amat tidak bagus.. haha.. kalau tak pandai control.. habis... makan lagi la, bile dah jumpa makanan, smua nak beli.. haha.. da la mahal siot.. and the most important, kena pandai cari kawan... kalau yang bagos, insyaAllah, tak mudah hanyut.. Alahamdulillah, aku berkawan ngan org baek2.. haha.. budak2 STF.. whatever, study come first okeyh!!!!


Friday, June 5, 2009

friend?? penting ker?

how much a frenship is important for u?? kalau korang nak create one new frenship, korang sanggup berkorban tak?
i mean, kalau orang tu jenis yang tak bertolak ansur, boleh tak korang yang bertolak ansur walaupun rasional nya korang yang betol.. mungkin sesetengah orang akan cakap, dah dia tu tak betol, tak payah la kawan.. that's right.. tapi semua orang tak sama kan? so, kalau nak cari yang sebijik otak cam kita mang susah nak jumpa.. apa apa pon, mesti ada beza jugak kita dengan dia. so macam mna tu??
mungkin aku sekarang dalam kekeliruan memilih kawan.. yea.. lebey kurang la.. orang senang je cakap, cari kawan yang baik, yang tak pengaruhi kita.. tapi bukan senang dowh.. sometimes bila dia nak itu, ini, kita kadang2 terpaksa ikut, just nak senangkan hati dia.. yer la, tak nak la buat dia terasa or something like that.. i mean cam mengalah la dengan dia. tapi sampai bila?
betol jugak kata orang.. lama2 dia naek lemak pulak.. fuh.. susah.. dia ingat kita ni senang je nak follow dia.. yang sebenarnya kita just nak jaga hati dia ja...
kalau dah lama kawan, senang je aku nak sound, yerla, da kenal rapat kan.. mesti la tegur menegur pon senang.. ni kalau da baru kenal susah la..
aku pon dah pening kepala pikir pasal kengkawan ni... aku cakap macam ni, bukan la orang yang aku tengah nak berkawan ni teruk tahap gaban ke apa.. diorang ok.. study come first.. Alhamdulillah, aku pun cam seronok study ngan diorang yang cepat giler pick up ape yang lecturer ajar kat depan n we share a lot in study.. and diorang byk mengajar aku.. cuma social life kitorang tak sama.. tu yang buat kadang2 kitorang tak berapa selesa with each others...
aku try to follow their ways and at the same time try to constant to be the old naimah..