Saturday, June 13, 2009

nasib atau rezeki???

last thursday my classmate n i heading to physics lab.. first time we're there.. then our tutor came in.. introducing himself..
coz this is the first time, then we just having a briefing about the lab n the 5 experiments that we're going to do.. tiba2, tutor tu tanya, siapa yang sebenar benarnya tak berminat pon dengan engineering.. i just wonder, ade ke.. kalau tak, xkan ke sini..
for my surprise, 4 students raised up their hand.. there are..

1. fatehah- dia nak buat bisnes, just having an interview with jpa, tapi dia dapat offer upu utk ke sini, so she's in case of having no choice, come here.. but last week, she just get the offer from jpa in bisuness admin study , so dia tengah fikir fikirkan n waiting for the letter.. our tutor said, those who study in business admin takkan dapat buat engineering, but those yg buat engineering bila2 masa je boley buat bisuness study.. contohnya, an engineer that create the product, can sell the product and he know very well the function n how does it work.. but, a bisunessman, can sell the product but doesn't know the product well.. so fatehah, cmne? berat keputusan ni...

2. farouk - he doesn't like anything in calculation.. bila tutor tanya kenapa dia plih engineering then, dia cakap "saya suka engineering, tapi x suka kira kira.." we all, turned silent hearing that.. mcm mna tue?? lepas lama tutor kitorang pikir pikir then, "bro, kalau kau nak tau, in engineering, 80-90 percent is calculation" (that's the way our tutor talk to us, just 27 years old.. cam abg kitorang je..) farouk senyum je.. dia bagi tau, dia dapat offer buat medic di mesir bawah yayasan islam kelantan, tapi dia x minat medic.. confused!! kalau tak minat mengira, he should involve in medic isn't? our tutor said, "medic punya market, sampai mati pun orang nak pakai.. engineering belum tentu lagi, depend on economy.." betol tu.. kalau economy meleset pun, orang sakit, still pakai doctor kan??? tapi engineer... paham2 ar.. no money, no project, no work..

3. shafik - minat dengan medic.. dapat offer medic, tapi xnak pegi coz abg dia yang engineer di petronas cakap, jadi engineer duit banyak.. hahaha.. it's sound funny lak.. tutor cakap, "bro, kau tak semestinya bernasib baik macam abg kau.. kalau kau tak minat, macam mana kau nak berjaya dalam bidang ni. duit tak penting bro, yang penting puas hati dengan kerja kita tu.." betol kan??? but if his bro can help him a lot in this field, may be he can fall in luv with engineering..

4. faiz - wanna be a pilot. tapi tak lepas interview yayasan darul iman, terengganu.. dia cakap interview tu di buka hingga 23 tahun.. so, next year he gonna try again, until he get it... tutor cakap, "ok la jugak tu bro. pilot dengan engineer tak jauh.. kau boley je sambung bidang euronotik nanti.." maybe he's dissapointed because he failed in the interview, but he still got the chance isn't? 4 more times.. not everybody as lucky as that.. not everybody...

so, aku terpikir pikir, apa perasaan orang yang terpaksa study bidang yang dia langsung tak minat?? orang cakap, minat boleh di pupuk, betol ke?? i dont think so.. macam mana aku tak minat kimia sekarang n i hav to learn chemistry engineering.. bila kelas nak mula, aku rasa macam susahnya nak catch up.. tak suka chemical equation mostly.. bila masuk lab, buat eksperimen, da tau nnti report nk kna buat chemical equation, calculate the mol and all those things... waaaaa... boleh ke pupuk minat tu???

4 comments:

farhanN said...

aku xtau la...pengalaman spm dah mengajar aku...minat mmg pntg klo nk sukses...so hg kna bg mnat gak klo hg nak teruskan...dan aku amat arap hg sukses...Ameen

Yon Yusuff said...

yg si farouk tu bleh kawan dengan aku la.
tak minat kira-kira..
tp ambik course yg ada kena wat calculation.
kalau sempat kem salam la byk2 kat dia.

naimah said...

thanks boyen.. doakan aku..
aku pon hrp ank n smua kengkawan kita berjaya.. nnti boleh la tumpang menumpang.. hahah..
nk buat rmh blh suroh aterg, piyin, designkan.. kalau sakit boley jumpa shikin.. kalau naek court, leh mintak tolong shikin jamil n azreen... huhu
ank?? urm, chemical eng kan? buat loji kat umah aku boley? hehe.. penting tu..

naimah said...

yon, nk aku kirim salam dekat farouk?? haha
boley2.. dia pon x lma dh kt sni.. nk chow dah kot.. gi medic..