Sunday, September 27, 2009

lucky unlucky...

tajuk: tak de kena mengena....

to my luck(it's not actually), laptop da brokedown..
sedey??? 50-50..
nak sedey pon ada, x sedey pon ada... ngeng!

sedey la, baru tiga bulan pakai...
(sek bek still ada warranty), klu x, kang xpkai laptop kowt sem depan..
esemen pkai x jalan..

kisah bermula pabila abg iparku nak tolong aku formatkan harta tunggal aku tu...
(akibat terlalu banyak kuman sangat dalam tu)
tiba2 masa dekat boot tu (tak kluar plak yg sepatotnya kluar)...

setelah penat berbincang, akhirnya kitorang bawak la harta pusaka aku yang nazak tu berjumpa dr zulfakri plak.. (dr zamrizan da buntu)
abg aku tu pon da tak tau nak buat apa..
sekali gi amik screw driver, dia bukak abis laptop...
(kang da btol kna pomen)
habis la kluar2 ram2 n segala menatangnya...

setelah operation...
kitorang decide nak masukkan dia ke hospital yang berdekatan....
so, in time..mang aku tak bersama laptop...
tapi okla, tgh final exam ni...
x payah aku melekapkan mata aku kat benda tu ja...
(untuk sedapkan hati semata mata)

anti acer...(laptop roommate aku pon baru mengalami masalah yg sama)

Thursday, September 17, 2009

ErtiNYa SekePInG KaD RayA...

lalu je depan koop, aku terpandang kad raya yang berlambak gabak dia jual kat stu..
macam xder orang bli pon..
dok banyak tu la jugak....
nak kata x cantik, cantik oo000!!!
ada kartun, bunga, masjid.. semua ada...
ada untuk kawan, family, tunang, yang tersayang, suami. isteri.. (lengkap la semua)
_________________________
orang selalu ja cakap..
"xyah la beli kad2 ni.. buang duit ja.. antar mesage sudah..."
same ka nilai kad raya tu dengan 1 message???
----------------------------
kalau dulu...
tulis kad raye..
ni la ayat fevretnya...
----------------------
-apa khabar?
-selamat hari raya.
-baju raya dah beli?
-berapa pasang?
-saper jahitkan?
-baju rayer kaler ape?
-buat kuih raye ke tahun ni?
-buat kuih ape?
-pasang pelita x dekat rumah awak?
-tahun ni buat ketupat ke lemang?
-balik rayer mane?
-jemputlah datang rumah ye..
-kite tunggu tau...
---------------------
kalau boleh sampai ke belakang kad raya pon nak tulis..
tu tak kira lagi yang siap lekat syiling 10 sen... letak bedak la..
-----------------------
tiap2 ari tunggu posmen datang umah...
berlumba lumba kad raya siapa lagi banyak...
rasa macam berharga sangat bile dapat kad tu..
simpan baik2...
__________________________
-------------
tapi sekarang...
message je...
paling murah, antar 1 page je ucapan...
paling mahal antar picture message or video mesage...
bace.. lpas tu senyum..
kekadang x sempat pon bace...
kalau rajin simpan dalam save message or template...
kalau dah penuh, buang je...
kalau rajin n ade kredit, reply...
kalau x, abaikan je...
-----------------
xpenah pon berlumba dengan org, saper dapat message lagi banyak..
sebab memang semua dapat banyak pon..
da nma pon seposen je cos nk antar...
xpenah pon tertunggu tunggu siape nk antar..
memang banyak pon dapat..
xde posmen hantarkan, ade network line je, da dapat..
----------
so, same ke excited nye dapat kad raye n message raye???
-------------------------------
the card...
it is a piece of card that bring thousands of memories...
a mark of remembering...
a word of caring...
-----------------------
too hard to write a card than to type a message isn't??
to hard to post a card than to click send button isn't??
too hard to keep a card than to save a mesage in inbox isn't??
-------------
but it's to hard for the card to be forgotten that the message to be deletd isn't??.. from the inbox n the heart...
____________________________
----------------
salam aidilfitri.. dari naimah~

Wednesday, September 16, 2009

kedah.. i'm coming back!!

today is the last day i'm in uitm before going back to KEDAH!!!
hepy tahap dewa...
tak sabar nak balik berbuka puasa kat umah..
menikmati hidangan yg lebih lazat dan berzat dari DC..
hehehe
**********************************
checklist
kuih muih: da masuk dalam plastik beg (habis kerepek tu semua hancur aku kerjakan)
hadiah utk family: dah masukkan dalam beg (kalau tertinggal nanges aku)
laptop: dah ready utk di format balik ni (seteleh mendapat kuman dari laptop sahabatku)
baju raya: first skali aku masukkan dalam beg (yg tu plg excited)

so, everything done..

-----------------------------------------------
schedule
today...
8.00 a.m: bangun pagi, mandi, kemas biilk, packing barang...
1.30 p.m: datang PTAR (check muet, tapi xder nme jugak..geram!!! nasib baek depan aku ni ada abg FKM..haha sejuk sket ati.. tapi x ensem pon.. shafa lebey untung..hahah)
3.30 p.m: naek FKE floor 11, 10 n 18.. check carry mark...
6.00 p.m: fetch by my sister
7.00 p.m: arrived at her house (flora damansara)
7.16 p.m.: break fasting
8.00 p.m: and so on: buat je ape nk buat..

tomorrow...
morning: bangun pagi
6.00 pm.: bertolak balik kedah...
11.30 p.m: insyAllah sampai rumah.. menikmati hari hari teakhir Ramadhan bersama keluarga..

to all my frenz, selamat hari raya aidilfitri...
jemput2 la datang rumah.. (ajak2 itik)

Monday, September 14, 2009

MUET...

MUET registration in formation can be check starting on 4th of september..
unlucky, my name is not on the system..
kenape???
mane la aku tau.. x penah plak keje dekat majlis peperiksaan mesia...
at first panik jugak..
kenapa nama aku xder...

after knowing that there's still a lot of people having the same problem, rasa ok sket..
at least, any problem tanggung sesame kan??
huhu...

ain, syafika n yot pon xde name jugak...
after refer to the office, we have to meet dr rosli...
dr rosli simply said "pergi pejabat pelajaran dekat seksyen 4"

perghh.. one more thing to handle...
kalau seksyen 4 tu mcm kolej mawar pegi pusat kesihatan ok la jugak...
ni x pepasal nk kena cari teksi...

dengan berbekalkan semangat waja, aku, ain n syafika berangkat ke bus stop mawar..
(happened yesterday)
Alhamdulillah.. ade teksi kat situ..
so no need for calling2 anymore...

ain pon bukak pintu teksi tu...
(memandang ke arah pak cik yg pkai mask tu)

ain : pak cik, kitorang nk pergi seksyen 4, pejabat pelajaran
pak cik: ye2.. masok..

kitorang bertiga tanpa segan silu masuk dalam teksi...
teksi pon bergerak...

pak cik: pejabat pelajaran negeri selangor kan?

aku pandang ko, ko pandang aku..
masing masing xtau...

ain: yg dekat seksyen 4 tu pak cik..
pakcik: ye la tu..

sesampainye di situ (depan pagar je), pembayaran tambang pon dibuat..
RM 6.00++

kitorang tercangak sebentar tengok bangunan tu...
fuhhh.. besar.. siap ada dua gate...
perbalahan tentang nak masok gate yg mna satu berlaku...

kau nak masuk pintu tu, aku nak masuk pintu ni...
sedangkan dua dua pon boleh je masok..
aiyo00...

sekali kitorang terpandang kat tembok pagar tu "pejabat pelajaran Selangor"

aku: aku rasa kita patot pergi pejabat pelajaran daerah la..
ain: tapi ni kat seksyen 4 kan.. yg ni la..
syafiqah : a'a.. yg ni la kot..
aku: bukan bukan... pejabat pelajaran daerah n negeri 2 2 dekat sini..
ain: jap, kita tanya pak guard..

kitorang pon tekedek kedek mendekati pak guard yg langsung x meng guard gate tu..

ain: Assalamualaikum, tumpang tanya, kat mane pejabat pelajaran daerah?
pak guard : ni pejabat pelajaran negeri selangor. pejabat pelajaran daerah dekat seksyen 19..

ain tercengang sebentar..
syafika n aku: betol la yg ni, dah yang ni dekat seksyen 4..

maka berjalanlah dengan penuh bergayanya kitorang menuju ke bangunan yang tersergam indah tu.. (indah sket la dr kolej mawar aku, tapi fakulti aku lagi cantik ar)haha..

sekali pintu tu pintu automatik yg mcm shopping kompleks tu ar..
(yg buka sendiri tu la)
aku dah macam was2 sket, dah dekat dah ni dengan pintu.. dia buat tak bukak pulak..
sekali aku pegi lagi dekat, fuhhh... nasib baek dia terbuka jugak akhirnya...

kitorang da nampak kaunter pertanyaan..
sorang kakak yg comey ade ade kat stu..

ain: Assalamualaikum.. kitorang ade masalah dengan pendaftaran MUET. nak kene rujuk bahagian mane eyh?
kakak comey: (terdiam sebentar) ambik no kat tepi ni, tekan butang A. lepas tu pergi kat tepi sini, tunggu no..

aku pon tekan la butang A.. keluar la angka giliran 1016.. no giliran sekarang 1014..

kitorang berderet ke bahagian tepi. ade macam kaunter (tapi x macam kaunter pon, penat kitorang tercai cari mane kaunternya)

ain: tengok luar je macam grand. kat dalam x cantik pon..
aku (dalam hati): memang pon!!!
aku: a'a.. macam sekolah.

setelah tak sampai tiga minit menunggu, turn kitorang sampai..
aku pon bergerak menuju ke kaunter bersama dua org manusia yg laen (ain n syafika)

aku: Cik, (actually nya puan) kitorang dah daftar MUET, tapi nama kitorang xder dalam system masa kitorang check.
Cik: kamu daftar bawah ape? persendirian ke?
aku: tak, bawah uitm.
Cik: kamu check dekat mane?
aku : online.
Cik: tapi surat sampai kat rumah kan?
aku: tak, surat tu sampai lambat. bila dah dekat nak exam. ni untuk check dulu.
Cik: ouh, macam ni. online kamu boleh check lepas 15 ari bulan. kalau xde, kamu call je sini, xpayah datang.

kitorang berpandangan.. macam tu je???

aku: Cik, berapa eyh no telefon sini?
cik tu pon menghulurkan sekeping kad kepada aku.. "Pejabat Pelajaran Selangor"

akhirnya kitorang melangkah keluar..
aku: cam tu je?? rugi tambang teksi RM 6.00++.. call je pon x pe..

maka kitorang pon mengambil keputusan untuk "alang alang datang ke seksyen 4, biarlah samapi ke Plaza Alam Sentral".. hehehee..

kaki yang tadinya lemah, terus cerdas lagi kuat..
merentasi tasik Shah Alam menerusi jambatannya.. perghhh..
siap bergambar...
sampai la kitorang sampai ke Plaza Alam Sentral...

ari ni selepas bangun tido, aku bukak la laptop tunggal aku ni..
dengan harapan dapat tengok kat mana aku ambik muet nnti..
setelah broadband dipasang..
button connect di click...
aku dengan semangat waja lagi perkasa menaip www.mpm.edu.my
lalu ku enter...

keluar la muka depan...
lalu aku click dekat gambar MUET tu...
berdebar debar rasanya..
macam nak ambik result spm...
keluar la tempat untuk aku isi no ic...
dengan lajunya tangan aku menaip..
lalu ENTER..

pup!!!!

No Record Found ! Please ensure the IC number given is correct.

siap dengan bertulisan kaler merah..buat aku mrah je..
grrrrr.. geramnye aku!!!
siap ko!

so, kitorang nak call pon da nk abes ofis hour ni...
esok jage ko, kitorang nak berleter da ni..
marah tau ni..

those who wanna check.. http://www.mpm.edu.my/muetreg/index.php

sHopPiNg RayA!!!

the semester one come to the end..
yea!!!
just left the study week n FINAL EXAM..
sound scary!!!

this syawal gonna be quite special for me as i'm celebrating it at 18 years old..
teenage time...
for shopping of course..
not asking money from the parent anymore..
of course it's all on the allowance...

so, its really kinda shopping!!!
bought something for everyone (exclude my brothers, dunno what to buy)..

______________________________

mum: menu kitchenware stuff (SACC Mall), blouse Acradia (Jusco Bukit Raja)

dad: butang baju melayu (Plaza Alam Sentral)

c's mazira: her kerepek pisang (Kompleks PKNS) , n tudung (Bazaar)..

c's mazni: 1.5 m cloth for scarf (Nagoya, Plaza Alam Sentral)...

c's najwa: purse (Bintang Mall), tudung (Bazaar), bead bracelet (kompleks PKNS)...


total cost: RM 130.00

_______________________________

food:
  • tart nenas (not as good as i tasted the tester) liar!!!
  • popia simpul.. good one
  • popia gulung
  • kerepek bawang..
  • kerepek pisang

total cost: RM 68 (mostly at Kompleks PKNS)

_______________________________

myself:

  • baju raya (Kompleks PKNS)
  • Tudung (Kompleks PKNS)
  • bead bracelet (Kompleks PKNS)
  • t-shirt BRAPS (the store, Plaza Alam Sentral)

total cost: RM 151.50

________________________

for the first time going really crazy on shopping for raya..

nobody stop me... huhu...

hoping this raya will be meaningful for me...

Saturday, September 12, 2009

best place.. best food..

Assalamualaikum to readers...

in this Ramadhan, it's quite difficult to have food for break fasting..
DC???
lot people are there...
if we're unlucky... errr.. simply just water left...
one day my fren suggested one place..
quite far.. outside uitm of course...
in seksyen 7..
that's it.. "BINTANG SIDEWALK CAFE"..
just 15 minutes walk, from the resident college...



what's is the best there???
of course i love the sphagetti..
instead of my feveret food pon..
serious, sedappp...
cost me RM 6.80 per plate...
worth it...


the second thing, the potato wadges..
pergh.. u've to try...
crunchy, spicy...
it come with mayonnaise and chili sauce.. (quite dissapointed bcoz no cheese)
cost of RM 4 per bowl...
the cheapest food there.. (my fren said)



then come the porridge..
served in a claypot, it make it keep warm..(too hot for me)
as i'm not into warm food, so, i dont like diz..
but it still delicious..
i've to wait nearly 30 minutes to start eat this thing...
cost of RM 4.50...

other than that, that i've try...
nasi gorang sidewalk...
nasi lemak sambal sotong ...
(mostly eat sphagetti)

u can get anything from western to eastern...
from nasi lemak to pasta..
from sky juice to any drinks u want..



and the package is, it got the handsome wadges maker..(stated by aza)
haha..
really wanna go there??
just giv it a try...
just beside the Bintang Mall main entrance.. (opposite the seksyen 7 musolla)



our gurlz clasmate break fasting..~

Friday, September 11, 2009

new face of kampunggal...

it's been 9 months i start writing on this blog....
n this is the third layout...
seriously changing the layout is not a simple thing as it will remove all the gadgets..
so, i've to do it once again...
for now i'm in process of adding on the gadgets...

so, how is it?? the layout...
getting matured!! huhu..

Monday, September 7, 2009

Faruq in the hearts..~




seeing the pic above, i'm sure u all guessing it is the owner of the name i wrote at the tittle...
and exactly it is.. faruq..



who is diz faruq??
not my boyfrenz.. (yet! hahah.. just joking)
not my brother.. (younger than me of course)
not my idol.. (we keep working on our dream)
n neither my neighbour.. (kelantan n kedah is too far for it isn't??)
but he is our PI0091b beloved frenz..


if u all did reading my previous post, tittle "nasib atau rezeki" on june 13 2009, he's the faruq that i mentioned...
http://naimah-kampunggal.blogspot.com/2009/06/nasib-atau-rezeki.html
it is more than a month he left us..
to continue in medical study of course..


i still remember the first time i know him..
it is when his name was called to do a physics question at the white board in the lecture hall (DKH)..
it is when ain mentioned, "terer giler faruq ni.." (as he perfectly answered the question)

he's not a talkative boy, but it is interesting to hav a chat with him...


it still in my mind, when the first time i talk to him..
at faculty of electrical engineering, floor 14..
waiting for miss christina to come for physics tutorial..
the sentence that keep reminding ain n me is when he said, he wanna be a doctor that wear the 'serban'...
impressed??? hehehe..


he's going to egypt next month..
going to grab his dream on becoming a doctor..
we're all here hoping that u'll achieve whatever u're dreaming to hav...


n dont forget!!!
u're the only one in our class that gonna be a doctor okeyh!!
(since everybody else taking the engineering)
so, dont forget to giv us a free treatment once u become a doctor..
(the whole class tau)
huhuh..
so, gud luck my fren... do remember us here..
u'll ever be our fren, now n forever...




to our super duper fren: u're still our classmate~

Thursday, September 3, 2009

ini kisah PI0091B...

alkisah tersebutlah kisah (macam x sedap je ayat nih) di sebuah negara bernama "perasancantiksia" yang mna berjiran dengan negara "perasanbagussia"...

"perasancantiksia" di perintah oleh permaisuri kejam bernama nurulain..(seperti gambar di bawah)amatlah padan dengan nama negaranya, ratu ini perasan cantik (mmg cantik pong) dan suka mendera rakyat jelata..
dikerahnya rakyat jelata untuk beri harta kepadanya supaya dapat bershopping di PAS dan PKNS..
ratu ini telah dibantu dengan 3 org dayang.. yang diketuai oleh dayang wati untuk merampas harta rakyat...


kerana sikap ratu nurul ain yang kejam itu, lalu raja kepada negara "perasanbagussia" mula mengambil langkah untuk merampas negara tersebut...
negara tersebut telah diperintah oleh tuanku Dol.. (gambar di bawah)


tengku Dol telah mengerahkan anak2 buahnya untuk mengatur strategi.. strategi demi strategi dilakukan untuk menakluki "perasancantiksia"...


maka bertungkus lumuslah rakyat jelata tengku dol untuk memasang strategi...
semua memerah urat otak dan sendi bagi memenangi negara tersebut...
dengan teknologi tinggi dan terkini, semua laksamana bekerja menggunakan komputer dan perisian terkini, "microsoft word 2007" utk mengebom "perasancantiksia"...


secara kebetulannya, laksamana Izahar (dari perasanbagussia) telah memberitahu kekasihnya, dayang wiyah (dari perasancantiksia) tentang rancangan itu..
maka dayang wiyah berbincang dengan dayang wati dan dayang yusra untuk menyerang perasanbagussia terlebih dahulu...


dengan pantas ratu ain telah memerintahkan laksamana udin dan temenggung afiq utk mengatur strategi yang lebih canggih...
mereka berdua telah menggunakan perisian yang sedikit maju, iaitu "microsoft excel 3.0"...
segala pengiraan dan percaturan dilakukan..


setelah 3/4 sepurnama merindu, maka pertempuran pon berlaku...
semasa "perasanbagussia" sedang bertempur dengan "perasancantiksia"...
maka terbelahlah table, heading dan footer..
musnahlah footnote, page number dan formula...

tetiba sebuah negara lain telah menghantar pasukan yang lebih canggih...
pasukan tersebut dari negara yang diperintah raja dolah dan dan raja eqal...


kedua dua raja genius ini telah bertindak secara senyap2...mereka datang dari negara "perasanhebatsia"...
angkatan ini diketuai laksamana fiq yang mengatur strategi kotor ini (serang ikot jalan belakang),



disebaliknya, laksamana fiq dibantu temenggung naimah yang melancarkan serangan perisian "matlab" + "GUI"...
akhirnya kemenangan berpihak kepada "perasanhebatsia"..


ratu ain dan tengku dol telah ditangkap dan dihumban ke dalam penjara selama 3 purnama...
akhirnya mereka bertaubat...
setelah itu, raja dolah telah berkahwin dengan ratu ain...
manakala tengku dol berkahwin dengan laksamana fiq..
mereka hidup aman selamanya..