Wednesday, June 30, 2010

dream


kampunggal~
boleh x??

cepat3x..

bile semua ni nak setel..
argh! penat!
sebab i have to work out on my own EVERYTHING..
jalan kaki sana sini.. T.T

kampunggal~

Tuesday, June 29, 2010

evil gila babeng


dah x boleh nk register..
huuuuu..
father n mother sponsor dulu~

kampunggal~

sokongan padu dari saya untuk anda


so? yg mna 1?
aku sokong..
w58 : uruguay
w57 : brazil
w59 : jerman
w56 : portugal

berapa byk yg akan btol..
heh! tunggu!!

kampunggal~
dah buat sawan bola dah..

untitled


kampunggal~
yup, sentiasa dari depan..

scallop

post for my bestie yg tanye mcm mne nk buat scallop ni..

first, potong kain mcm ni.. ala2x "V", tapi yang hujun tu jangan tajam sgt...
lpas tu bahagikan tepi kain kepada 8 bahagian..
lebey kurang mcm yg di label ni la...

angkat hujung C ke atas..
mcm ni

rapat rapatkan.. mcm kelim.. tindan kain..

then buat mcm tu jugak untuk yg sebelah lagi..
then jadi scallop tuh...
dah siap berapa scallop yg nak jahit, jahitkan dekat kain putih yang nk letak besi untuk gantung kt rail tuh...
combine sebelah mnyebelah kat kain puteh tu...
kain puteh tu pun first jahit dulu dgn kain curtain..

kampunggal~

travel n trouble~

ahad malam, abg fakri call..
my kazen shirazi, yang baru accident and koma meninggal dunia..

masyaAllah memang terkejut sesangat..
mak yang memang terkejut teros suruh pak njang pegi panggil abah dkat rumah jiran sebelah, ziarah jiran yang sakit..

abah cepat2x balik..
call pak cik nk ajak teros balik terangganu..
pak cik kat penang otw balik kedah..

lpas sampai tros decide nk pegi mlm tu jugak..
tapi abah malam before tu langsung x tido sebab umar x sihat, nanges all night, abah n abg fakri berjaga nk take care of him...
n pak cik pulak baru sampai dari penang..

both are tired.. sgt2x..
so, decide take a nap n take off at 2 a.m..

so pkol 2 tros going to terengganu..
semua sedih.. sangat2x..
closest cousin pulak tuh...

air mata tipulah klau x turun..
pkol 11.30 tghr sampai manir, terengganu..
dah ramai orang kt rumah tu..
semua sedara tengah tenangkan mak sedara aku tuh..
aku peluk siti (adik shirazi), hope die tabah, paling rapat ngan abg die tuh..
n 3 beradik je diorang...

n nampak kawasan kubur exactly depan rumah tu dah ade tanah yang di korek..
memang dekat giler..
dari tangga rumah clearly nampak tapak kubur..

melangkah masok dalam rumah n baca Al-Fatihah n all those that we should..
wa (ayah shirazi) came to us n explain mcm mna accident and all..

die kluar malam tu untuk tido rumah kawan sebab esok tu ade event dekat hotel area tu..
tetiba ade basikal x berlampu keluar dari simpang n terus x tengok kiri kanan..

shirazi try nk mengelak n got crush..
helmet x terkeluar dari kepala pon..
but hentakan terlalu kuat..
then ada internal bleeding in brain...

doktor bius untuk coma for two days then dah tak boleh bertahan because of bacteria infection n all those tiny creatures things infection..
n plus die ade diabetis..

so die kembali kepadaNya..
kejap sangat rasanya..

lpas mandikan jenazah, solat, dikebumikan n bacaan talkin..
kitorang take of to kedah..
memang x boleh stay sebab mak, mak cik n pak cik kena pegi sekolah (cikgu)..
najwa, rizal, lukman pon skolah..

then pkol 4.15 kitorang balik kedah..
memang penat gile..
eyh, driver lagi penat..
pkol 2 pagi sampai kedah..
Alhamdulillah..

this morning, bangun lenguh2x badan..
tido dalam kete je..

pkol 7 pegi sungai petani.. nk setel sijil berhenti skolah yg hilang..
naik bas gi alor star..
then naik bas gi sp..
lpas dapt sijil, naik teksi pegi bsn..
then naik bas balik alor star..
then naik bas balik kuala nerang..
then mak ambik dekat stesen bas..

aku nk buat kenyataan: menyesal tahap berok zo0 negara sebab x ambik lesen.. sumpah penat!!!

Al-Fatihah to my kazen Shirazi.. semoga di cucuri rahmat..
a great taekwondo trainer, super english tuition teacher, best buddy, co0l cousin, excellent teslian...

kampunggal~
jangan pelik klau jumpe aku jalan senget2x.. sumpah lenguh asyik naik kenderaan...

Sunday, June 27, 2010

urm, rumah kecil pon xpe.. : )

semalam die call cakap nk jumpe..
urm, knape ye..

aku pon mengambil kunci kete dan drive ke tempat yang di janjikan..
jaoh kot.. len kali dekat2x sudah..
wahhh.. die dah tunggu.. dengan kemeja n coat lagi tuh..
cuti2x ni nk pegi mne pakai smart je..
outstation lagi??
direct alasan tu...

tibe die cakap nk ade surprise untuk aku..
heh.. surprise??
sejak bile pandai surprise ni?
tibe2x die hulurkan invelope kat aku..

aku buke invelope tuh..
waahh, ade picture...

ini...


aku terbangak.. ni??
surprise ape kejadahnya ni? bagi gambo kt aku??

tibe2x die cakap..
ni rumah yang die buat untuk aku...
die nk tau aku suke x design tuh..

aku gelak..

pergh!! gila x suka..
aku senyum!

ni lawak ke apa?
biar btol awak nk kasi rumah mcm ni?
ni rumah btol ke tanah liat ni?

klau korang percaye ke?
sumpah xkan..
ni bukan surprise ok, ini kelakar..

die senyum je..

die ckap, buat ape nk tipu..

lagipon awak biar btol buat rumah ni..
klau boyfriend saya donald trump pon blum tentu die buat rumah ni untuk saya..
stakat bisnesman dalam malaysia, mampu ke awak?
ke awak nk cakap 100 tahun lagi baru rumah ni siap??

die senyum lagi..
ape kene ni..
aku pon risau gak oh..
orang cakap, kalau dah pelik je ni perangai, maybe nk mati..
tp aku tetap rase nk tergelak je time tu..

"kalau saya bawak awak pergi rumah tu nak?"
aku terdiam..
eyh bio betol..
ni btol ke? aku tgk pic tu pon tau, bukan kt malaysia kot..
jgn nk tipu!

die keluarkan something dari poket coat tuh..
tiket flight..
argh, ni baru menang judi piala dunia ke apa..
aku ambik tiket tu..
rome??




tibe tibe aku ditolak..
aduh! sakit!
aku menoleh ke belakang..
"oi, bangun! dah subuh!"
bf aku tu bertukar menjadi seseorang yang bukan sepatotnya..

alaaahhh!! mimpi ker!

termenung atas katil..
ouh, aku tlupe.. aku xde bf..
mne ade lesen lagi nk drive kete...
n tu kan rumah iron man.. mcm mne nk jadi hak aku??
ahhh! stress!

kampunggal~
rumah tu.. rumah tu.. nak!

the.. speechless

nk tgk??
ini hot stuff yer!
wah3x...
jason statham a.k.a frank martin..
the transporter..

stress bile heroin die kureng cantek..

"klau awak transporter nya, saya nk jadi pakejnya boleh???"


seribu kali SMV tayang citer ni, seribu kalilah aku menghadap channel ni..

pssssttt, ade hot scene!
laen kali jangan dress up depan perempuan!
warning!

kampunggal~
"you're the smart one?"
"no, but i'm the big one"

busshhh! ahah! dah kene ngko dgn frank!

Thursday, June 24, 2010

fikir kan lah

tetibe ade satu paksaan yang membuat aku nk membuat post baru dalam masa setengah jam..
bile teringatkan seorang kawan ini..

ditukarkan nama supaya semuanya lebih nampak baek..

time aku lower form aku ada seorang kawan baek yang bernama jenab..
jenab ni telah berkawan dan bercinta dengan jamal..
semasa form 2 klau x silap..
tetapi jamal ni dari sekolah lain
memang rapat.. sesangat..

masa form 4 aku tukar skolah, aku berkawan baek dengan fatimah..
fatimah ni pon form 4 baru mcm aku...
n nk di jadikan kisah, si fatimah ni kawan baek dengan jamal dulu kt skolah..
dari skolah rendah sampai skolah mnengah...

mcm2x lah kisah baek buruk si jamal ni aku tau..
tapi xpelah. nma pon remaja kan,,
kekadang perangai mcm musang tu biaselah...

n baru baru ni, aku pegi reuneon..
jumpalah si fatimah..
wah3x, ade cerita baru..
si jamal sekarang sambung belajar di universiti yang sama dengan fatimah..
course yang sama lagi..

n si fatimah mcm biasa, story morry kt aku..
si jamal ni pasang awek baru!
sedangkan masih lagi si jenab dan jamal tengah2x bercinta...
milah...
satu course dengan die..

wah3x..
panas aku!
sebab aku sayang si jenab ni tau!
milah yang sudah bercinta dengan si jamal, baru je dapat tahu yang si jamal rupa rupanya sudah ada awek bernama jenab..
si milah call jenab, cerita semua..

malangnya, si jenab x percaya..
percaya lagi pada si jamal..

si jamal pulak atas angin, xnak lpas 2 2..
sebb sayang 2 2...

akhirnya, si milah mengundurkan diri..
sebab x nak di duakan...

si jenab pulak masih percaya cinta suci si jamal yang sebenarnya haprak!
arh, mungkin btol si jamal cintakan dia..
tapi jangam pasang banyak sgt jamal!
kesian kawan aku..
klau time bercinta pon kau dah pasang banyak, nnti time kahwin kau nak pasang berapa?
4?

nk je aku membuka pekung, cerita pada si jenab..
tapi aku xnak si jenab sedih..
diorang tgh hot bercinta sekarang...

alaahhh, ntah2x jenab pon x percaya aku..
sudahlah..
jamal! sumpah aku mmg geram dengan ngkau..


kampunggal~
percaya berpada pada saja boleh?
dia belum jadi laki engkau jenab..

itu dia!

italy sudah packing barang mau pulang ke tanah air..
pasrah sudah aku..
tetapi masih bangga bila masa tambahan 4 minit tu masih mmpu lagi menjaringkan goal!

hebat yea!

ok, maka tiada 2nd round mahupun quarter, semi atau pon final lagi buat mereka...

______________________________________

ada tau pasal hot story seorang manusia yang mengutuk uitm?
yg cakap uitm universiti sampah??
wah3x, bengang jugak!
even 2 sem je kt uitm..
klau aku blaja kt u laen, even oversea pon aku bengang!
u tu tempat blaja..
klau ko x suka student die, ko kutuk individu tu sudah..
xde tempat belajar yg sampah ye..

______________________________________

n saya sedikit gembira..
senyum :)
bila rasa fb ni yg mmpu buat saya ketawa bila seharian saya sedih..
huuu..
bukan sedih, tapi kekadang bila penat dengan borang2x n segala mak nenek yg x tersempat mmg stress...
bila komen2x kengkawan, rasa mcm still ada kengkawan sekeliling saya..
ramai pulak tu.. beratus ratus..
saya x pernah berkomunikasi dengan beratus ratus kawan dalam 1 masa..
:D

kampunggal~
saya nk senyum lagi..

jemput2x..

tajuk itu bukan bersempena nama kuih ye..

di sini gua.. o0ppsss! kene sopan sikit ye,
disini, saya nk menjemput kengkawan semue..
datang lah rumah ye sabtu ni..
ade kenduri..

kenduri aqiqah elya,
kenduri arwah
dan kenduri kesyukuran sebab saya akhirnya berambus dari kampung halaman untuk sambung belajar..

walaupon saya rasa, mcm xde pon kengkawan yg nak datang..
hahah!

sejak skolah rendah..
sekolah menengah bawah..
sekolah menengah atas..
uitm..

hanya 3 orang kawan saje yang pernah datang n tau rumah kt mane..
aiman amalina, saziela, mufidah...

adekah kengkawan tertanya tanya, adakah rumah kampunggal ini di dalam hutan belantara sampai susah sangat nk sampai..

alaaaahhh, nama pon kampung..
susah sket ye nk cari...

tapi oklah..
ade bas ouh, lalu depan rumah..
tanye saziela n fidah, diorang dari a.s naek bas datang rumah..
n balik pon naek bas depan rumah aku..
haha...

nnti kampunggal upload picture kampung ni yeah..
ade sawah, sungai, pokok getah..

dulu kecik2x maen tuju kasut..
sakitt ouhhh klau kena bedal..
gua selalu kot kene..
sebab lari macam siput.. xpon kalau dah di kepung, xleh lari, mmg sah2x nk kne taju ngn kasut, gua dah dduk, menjerit, "dah tak mau maen!"

panjat pokok jambu batu..
habes dahan pokok orang patah sebab x dapat menampung berat bebanan aku..
ceSss!

balik sekolah naek basikal..
konon2x gangster..
klau xde hal, ade je nk bgadoh ngn budak laki..
nnti otw balik adelah kene tahan ngn basikal diorang..
bgadoh2x dekat setengah jam baru boleh balik..

eyh, mne eyh korang?
azeenryzan.. nasir...
_______________________________

arh, dah terpesong tajok..
ok ni jemputan ye..

jemputan ke kenduri..

rumah NAIMAH MOHAMAD
kampung lubuk perong,
naka, 06350 alor star, kedah...

menu: ayam masak merah, ikan masin goreng, ulam ulaman, gulai daging kawah..

waktu: lpas solat zohor..

p/s: kalau esok nak datang tolong menolong pon boleh.. esok petang dah start ye.. basuh ayam..


kampunggal~
datang lah!
hheheh

Tuesday, June 22, 2010

saya manusia biasa!

saya manusia biasa..
diulang!
saya manusia biasa!

bukan robot! tolong paham!
kdg2x mmg boleh ketawa tapi dalam hati menangis..

n ade jugak satu tahap dah tak boleh tahan..
air mata ni dah lama x turun
selain time pakai lens klau da tangan tu x reti nk cuci btol2x..

n bile dah turun, die susah nk berhenti..

harap faham!!!
jangan sampai saya dah x tahan nk hipokrit!

Monday, June 21, 2010

aku seekor lalat~

Prolog.
Tiba-tiba seekor lalat terbang dan masuk ke dalam buih Nescafe tarik aku.
Menggelupur buat seketika sebelum terus senyap. Tak bergerak. Mungkin sudah berakhirnya kehidupan seekor lalat.

'Kakkk...masuk lalat lah, tolong buat yang lain ya...' kata aku 'Maaflah dik, kakak buat yang lain ya.' Kata kakak itu.
_____________________________________________

...dan aku meneruskan kehidupan seperti biasa.

Nama aku Mat. Nama betul aku tak payahlah
korang tahu, cukuplah kalian
mengenali aku sebagai Mat sahaja sepertimana
kebanyakan rakyat Malaysia ini.
Biasalah kan, korang pun selalu dengar 'mamat tu
kurang ajar
betul..tiba-tibanya masuk ke depan kereta aku,
dah lah tak bagi signal...'
atau 'hari tu tayar kereta aku pancit tepi highway,
nasib baik
ada Mamat sorang tu berhenti tolong, kalau tidak
tak tahulah aku...' atau '
Ngko ingat
aku tak kenal mamat tu hah? Kalau aku nampak
ngko dengan dia lagi, aku bagi
kat situ jugak..'. Nama Mamat dah menjadi
sinonim dengan kehidupan
kaliansehari-hari.

Aku ? Aku adalah seekor lalat dari spesis Musca
Domestica atau Lalat Rumah
dari keluarga Diptera iaitu serangga yang
mempunyai dua sayap. Aku adalah
antara 1.5 juta spesis lalat yang berterbangan di
seluruh dunia. Aku berusia
8 hari dan pada usia sebegini aku sudah menjadi
dewasa. Aku sudah
menghabiskan sekolah rendah dalam masa 2
hari, sekolah menengah dalam masa 2
hari dan melanjutkan pelajaran peringkat ijazah
dalam masa 3 hari. Kelmarin
aku baru dianugerahkan dengan Ijazah Sarjana
Muda Makanan dan Sampah
Sarap.Tak ada konvokesyen macam Mat Jan,
cuma ambil ijazah di tepi tong
sampah sahaja.

Malam tadi, semasa aku berterbangan mencari
sesedut makanan, aku singgah
sebentar di lorong belakang sebuah bangunan.
Aku nampak seorang perempuan
yang cantik. Bergaya dan seksi sekali. Aku
singgah sebentar
di atas bahunya sebab aku nak survey kalau ada
sisa-sisa makanan yang ada
sekitar kawasan
itu. Malangnya aku dihalau dengan libasan
tangannya sambil mulutnya memaki
hamun aku. 'Celaka punya Lalat..!' kata dia. Aku
dihina sebegitu rupa
seolah-olah aku adalah seekor binatang. Aku
bukan binatang, aku adalah
serangga. Walau aku dituduh sebagai pembawa
penyakit dan virus yang
merbahaya bersama-sama Sang Nyamuk,
sekurang-kurangnya aku lebih baik dari
dia.

Seberapa ketika kemudian aku melihat dia
dipimpin oleh seorang lelaki masuk
ke dalam bilik belakang bangunan. Sekotor-kotor
aku, engkau lebihkotor,
lebih celaka !.
Aku meninggalkan kawasan kotor itu dengan
maki hamun di dalam hati. Aku
terbang lagi dan aku mengembara di atas bumi
Tuhan ini. Aku sekadar
ingin mencari rezeki dari rezeki yang kamu buang
dan kamu humban di dalam
tong sampah. Hinakah aku?. Rezeki yang Tuhan
bagi kepada kamu, kamu bazirkan
dan kamu berikan pada aku.Siapa yang lebih
hina? Aku tak pernah sia-siakan
sisa-sisa rezeki kamu. Kalau banyak, aku panggil
kawan-kawan aku. Kami
berkenduri di situ. Sekurang-kurangnya aku
menyapu-nyapu tanganku sebelum
menjamah makananmu tidak seperti kebanyakan
kalian yang langsung tidak
membasuh tangan.
Apabila hari dah pagi, aku terbang melata lagi.
Itulah kerja aku dan itulah
kehidupan aku. Aku singgah sebentar di satu tong
sampah belakang sebuah
rumah.Deria rasaku pada kaki-kakiku
memberitahu sesuatu. Ada banyak makanan.
Ada yang masih elok untuk di makan oleh kalian.
Sudah rezeki aku.

Sambil makan, aku melihat pada sehelai surat
khabar. Aku membacanya sebaris
dua dengan mata yang kabur sebab aku
mempunyai mata kumpuan yang mampu
menyedarkan aku pada setiap kilas pergerakan.
(aku pandai membaca ketika usia
aku satu hari di sekolah rendah jenis kebangsaan
lalat). Isi beritanya
memualkan aku. Berita dari prosiding Mahkamah,
berita rogol, bunuh,
culik,rasuah dan sebagainya. Selera makan aku
terpadam. Dalam
masyarakat aku tak ada berita-berita itu semua.
Apa yang biasa aku dengar
dalam masyarakat aku
hanya berita kematian lalat yang ditampar dengan
sadisnya oleh
manusia,kematian lalat yang disembur dengan
Ridsect atau Sheltox,kematian
lalat akibat sakit tua atau kematian lalat akibat
terkena renjatan elektrik
pada
perangkap ultra violet. Berita-berita yang
memualkan itu menyebabkan aku
segera meninggalkan tempat itu. Aku sudah tiada
selera untuk makan. Kalian
memang memualkan aku.
Sehina-hina masyarakat aku, masyarakat kalian
lebih hina sebenarnya.

Sambil terbang, aku terfikir. Kenapa aku dituduh
dengan bermacam-macam
tomahan? Aku tidak pernah berak atas badan
kalian tapi kenapa titik-titik
hitam ciptaan Tuhan itu dikatakan sebagai tahi
aku?.
Ironinya, bila tahi aku berada di penjuru bibir
kalian, itu dikatakan manis?
Kenapa bila kalian
pening-pening dikatakan sebagai pening-pening
aku? Kenapa aku dijadikan
perumpamaan seperti lalat langau mengerumuni
bangkai? Sedangkan tahi aku dan
kitaran hidup aku pada bangkai itu menjadi
maklumat penting kepada
Pathologist untuk menganggarkan usia kematian
kalian.

Kenapa ada juga perumpamaan 'lalat terbang
dipipiskan lada' ?. Eh, itu
burung, ngko jangan
nak tipu aku. Aku Bahasa Malaysia dapat 'A' tau.
Begitulah buruk dan hodohnya aku pada mata
kalian.
Kadang-kadang aku pun ingin menjadi seperti
burung. Terbang tinggi menyapu
awan tapi aku tetap bersyukur dengan anugerah
Tuhan. Dengan sayap-sayap ini
aku belajar erti kehidupan kalian. Walau aku
cuma mampu hidup selama 40 hari
dan sekiranya aku melangkaui 40 hari
kemungkinan aku mampu hidup sehingga ke
100 hari. Itu hakikat kehidupan aku yang mungkin
kalian
tidak tahu. Aku hanya mampu berdoa agar aku
mampu hidup sehingga 100 hari
dan aku cuba menghindari kawasan-kawasan
berisiko tinggi. Tidak seperti
kalian yang mencari mati di atas jalan-jalan raya
dengan motosikal-motosikal
dan
kereta-kereta turbo bagaikan pelesit. Peliknya,
aku masih dipandang hina dan
bodoh.

Matahari semakin tinggi dan cuaca menjadi
semakin panas. Aku perlu mencari
tempat yang nyaman untuk aku tenangkan fikiran.
Bukan tempat yang terlalu
sejuk dan membeku kerana di tempat sebegitu,
aku mampu pengsan selama
berpuluh-puluh hari dan aku hanya akan sedar
sekiranya aku dipanaskan balik
dengan sedikit haba. Aku terjumpa sebuah
tempat yang berhawa dingin, sebuah
pejabat yang cantik. Aku masuk dengan
menumpang seseorang yang membuka
pintu. Aku terbang dengan ceria sebab tubuhku
menjadi sedikit dingin terkena
hembusan pendingin hawa. Aku terpandang
sebuah komputer yang
terbuka dan seseorang sedang mangadapnya
dengan penuh konsentrasi. Aku
singgah sebentar di atas kerusinya. Dia tidak
menyedarinya. Terlalu
asyik dia. Aku cuba membaca apa yang terpapar
pada skrin komputer.

'Ah !, sebuah
Blog dengan nama Life Is A Fairytale...terdapat
sebuah catatan tentang
seekor lalat, apa ke jadahnya dia membaca
cerita pasal lalat? Tak ada
kerja ke dia? Boss dia tahu atau tidak yang dia
sedang berpura-pura
berkerja? Apa dia tak sedar yang majikannya
membayar gaji dia untuk membuat
kerja dan bukannya membaca sebuah cerita
tentang entah apa-apa..' bisik hati
kecil aku.

Manusia, manusia...
Lalu aku terbang meninggalkan dia yang masih
lagi membaca catatan tentang
seekor lalat. Mungkin dia ingin tahu tentang
ending cerita lalat.
Menarik sangat kah cerita seekor lalat?.
Entahlah....
...dan aku masih dianggap kotor, jijik dan hodoh.
_____________________________________________

Epilog.

Lalat itu meninggal di dalam buih-buih air
Nescafe tarik aku pada usia 10
hari. Dia tidak sempat menatap terbitnya fajar ke
100 harinya. Mungkin itu
sudah ketentuannya. Kalau dia hidup sehingga
100 hari mungkin dia sudah
menjadi presiden lalat-lalat dan dengan daya
fikirnya yang tinggi, dia
mungkin mampu mengumpulkan lalat-lalat seluruh
dunia dan menyerang manusia.

kampunggal~
lepas ni nk bunuh lalat, pikir pikirkan ye, sape lagi kotor..
eeeeiii, yucks! sejak bila aku bersekongkol dengan lalat??