Wednesday, September 29, 2010

soul fusion 4

dah lama x update blog..
bukan sebb xde bende nk kongsi..
banyak bende nk kongsi..
tapi aku mengejar masa, keje mengejar aku..
x sempt..

but there's one thing make me wanna spend minutes of time for this post..

last saturday and friday, aku n ahli2x KLM yang laen ade khidmat pendidikan dekat
Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Princess Elizabeth..
skolah pelajar2x cacat penglihatan..

before pergi, ade induksi 2 malam..
smue fasi di pair kan..
senior and junior...
Alhamdulillah, aku terpilih untuk jadi fasi.. hehe
and ntah mcm mne, aku the only junior yg tersesat dapat pair dengan junior jugak..
si Amin which also first year....
both with zero experience in facilitator..
tapi abg sab (ketua fasi) keep encouraging us, and help us a lot..
what had been in our mind, we're worried klau modul yg nk disampaikan x terlaksana..
in case diorang x paham or diorang terlalu pasif, because of their sight problem..
byk bende kitorang andaikan..
klau diorang x paham mcm mne..
klau diorang x nk join modul mcm mne..
klau diorang rase bosan dengan modul mcm mne..
bende2x kecik smue kne ambik port sebb diorang ni golongan yg sensitif, cacat penglihatan...
paling penting jangan mention,
"nampak tak??"
"yang itu.."
"macam ni.."

but once we're arrived, our perception was totally wrong..
when our first step in the hall we're surprised to see diorang angkat kerusi dari stor dekat tingkat bawah masok ke dewan and susun kerusi2x tu..
LIKE A NORMAL PERSON..
to be mention, "budak sekolah rendah!"

and to be honest, diorang excited giler sambut kedatangan kitorang..
kitorang yg terbangak sekejap..
especially fasilitator first year..

sekolah ni ade student sekolah rendah n menengah..
aku n amin was assigned untuk handle skolah rendah..
mase kitorang sampai, student sekolah menengah ade kelas..
so, fasi sekolah menengah akan tolong fasi sekolah rendah dulu..
fatin faiezza join aku and amin..
and to be exact, die pon 1st year jugak..

lpas one module, abg sab mintak fatin tukar dengan abg iz, which third year senior..
so that he can guide me and amin..
nasib baek, abg iz ade..
he help us a lot..
bebudak ni mmg byk cakap..
bile org sampaikan modul diorang byk pulak komplen nk maen itu ini..
abg iz yg renovate kan module untuk diorang rase seronok nk join..

lpas habes modul pertama, pasal kepekaan..
abg sab mintak wakil setiap kumpulan untuk cakap dekat depan ape rasional modul tu...
and kitorang terkejut nengok diorang berebut rebut nk gi depan nk bercakap..
wakil from my group, Rafique dengan bangganya..
"tujuan kita main permainan tadi adalah kerana kakak2 dang abng2 utm nak kita peka. contohnya dengar cakap cikgu, dan beri perhatian"
itu jawapan pelajar darjah 4!

waktu petang, sekolah menengah dah mule join, abg iz pon start jadi fasi untuk sekolah menengah..
so amin n me have to be independent..
try our best untuk be flexible dengan ape yg bebudak ni nk..
but at the same time kne sampaikan rasional modul..
bak kata abg azwar
"jangan kisah diorang suka kita atau tak, yg penting diorang faham modul yg kita sampaikan. sebb kita akan balik, tapi pengajaran modul tu yg akan kita tinggalkan untuk diorang faham dan membantu diri diorang nnti.."

yea, fasi itu perlu;
FLEXIBLE
OPEN MINDED
SPORTING

even ade beberapa perkara yg buat kitorang ternganga bile dengar..
1) diorang ade PSP
2) maen facebook
3) tengok cerita sifu dan tongga
4) email

ade jugak yg terlalu hyperactive,,
penat fasi nk kejar ajak masok group untuk buat modul..
nk kne umpan dengan gula gula..
ade yg rase modul bosan teros merajuk..
nk pulak kne pujuk...
ade yg suka lagi main tali kasut sport shoes aku dari maen game modul yg aku rase dh cukop best tu..
ade jugak yg main tali rafia sampai terjerut leher..
adoo00iii.. mcm2x..

last modul tajuk "who wants to be a millionaire"
modul ni, semua ddk dalam group..
setiap group bernilai RM30..
soalan mahts/ bahasa melayu akan di baca oleh ketua fasi..
group yg nak jawab, tiup wisel..
group yg paling cepat akan di pilih untuk jawab dan cakap berapa harga jawapan yg dia nk kasi..
contohnya die mintak RM 20..
klau jawapan die btol, dapat RM 20..
klau salah, tolak RM 20 dari RM 30 tu...

yg ini mmg diorang ni pantas giler!
jujurnya, kitorg fasi pon still blur dengan soaln diorang dah siap kire, tiup wisel nk jawab..
siap gi depan tarik microphone dari tangan abg sab bile die x pilih diorang untuk jawab..
last sekali rasional dari group yg menang, seorang wakil gi depan..
"melalui permainan tadi saya mendapat satu perkara, kemenangan bukanlah segala galanya, tapi kerjasama kekal selamanya"
itu jawapan budak darjah 6...
SUPERB!!

one thing to be mention diorang mmg suke giler menyanyi...
mase malam sambutan raya, ade pertandingan karaoke, berebut rebut nk masok..

yea! self confident diorang sgt tinggi!

lpas 2 hari 1 mlm berkampung dekat sna i've learned a lot..
even diorang kekurangan untuk melihat, tapi diorang x pernah take it as an obstacle for what they want..

shahirah, adik fasi aku mintak aku ajar tulis gune pen..
as she has never hold a pen since she uses brailler..
so i guided her to hold the pen and write the letter she want..
lepas siap satu huruf, die raba2x tulisan tu, nk tau bentuk huruf tu mcm mne...

here are some picture i would like to share with u all~

amin, me, syafiq, kalai, rifaq, shahirah

abjad brail
my group doing cheers.. with fatin faieza helped me and amin..
3 important buddy.. abg eri (assistant director), abg sab (head of faci), kak roza (director)

me, amin, fatin faieza, abg iz..
they co0l!!

partner fasi~

majlis tertinggi dan fasilitator..

nora, me, fatin faieza

first year lady facilitators.. aimi, fatin faieza, fatihah, nora, me, fatin afiqah

best teammates~

my adik fasi with fatin faieza




lpas sampai pkol 4 dekat utm, pkol 5 both of my brothers sampai..
nk ambik aku balik shah alam sebb on the next day ade appointment dengan dr..
DEMC specialist hospital, shah alam
8.00 am in the morning (monday) , jumpe dr.. (dr tu sgt hensem, x tipu!)
got a bag of medication stuffs and MC..
next appoinment, 15/10..
doakan saya sihat!



petang tu tros bertolak balik utm..
otw back, dpt message dari kak aimi..
terpilih untuk gi taklimat pilihanraya calon majlis tertinggi KLM..
5 days ago, tehah, fatin, nora, han got that message..
i guess i'm the only one yg x tercalon among us at that time..
sampai utm, tros pergi bilik seminar..
to be exact, langsung x terpikir nk jadi calon, apetah lagi nk bertanding untuk pilihanraya ni..
tapi attending untuk respect SPR yg dah bertungkus lumus buat keje..
n terus tarik diri bersama ahli2x yg laen..

hari sabtu ni, jamuan raya..
hope that everything will be fine..
this is our first program that we, first year handling in KLM..

next saturday, program motivasi jurutek..
this is the first program i'm as the director..
semoga semua berjalan dengan baek..

kampunggal~
i'm sick of all those medication thing!
ubat, ubat, ubat..
enough!!!

Monday, September 20, 2010

night & day

tadi masok lab electronic..
dan dari before cuti lagi nekad dah x nak gadoh2x ngn si nabil kang circuit board tu boleh patah klau berebut mcm last weeks..
klau agak nk bertengkar je diam tros! buat xtau..

so, hari ni aku berazam untuk proses pendamaian berlaku..

tadi buat test electronic, lpas habes kne ddk dlm group untuk buat litar..
tetiba,
nabil: boleh buat x tadi test?
dussh! mcm nk terjatoh kerusi..
wah3x, ngko pon ade pikir nk berdamai ngn aku jugak yek??

bagos lah ye, byk lagi bengkel lepas ni nk menghadap muke masing2x,
xdelah aku ni asyik mengutuk ngutuk ngko lpas lab..
n mcam yg ngko jugak mngutuk ngutuk aku kt paan..
(jangan ingat aku x tau ko kutuk aku lagi dahsyat! cet!)

tadi electronic circuit x sempt siap..
xpe, itu normal..
semalam tikah balik dari lab pon x siap jugak..
sampai 5 pagi tadi diorang bertungkus lumus..
LED still x menyala..
aku habes lab pukol 11.30 pagi tadi pon diorang still bertungkus lumus..
LED x menyala jugak..

aku dah siap, tapi x menyala.. mcm nk campak je photoboard tu masok longkang..
akhirnya pukol 2.45 tadi menyala jugak!!
yea!!
even test pakai bateri henfon china tehah je sebab kitorang mlas nk membazirkan duit beli bateri..
haha.. kedekut!

yg paper tu circuit, yg atas photoboard ni, design sendiri mcm circuit tu.. ala2x mcm lampu liplap liplap raya tu..

best weyh buat bende ni, wlaupon mulut mecarot mcm2x sementara nk siap..
buat cik nora, jgn stress2x..

_________________________________________________

baru je blaja cara2x nk download movie dr my sepupu..
incik baihaki..


wahhhh! lpas ni lagi kuranglah masa untuk study nampaknya..
dan cik laptop, maafkan saya sebab keeping you on more than 24 hours..
dahla xde cooler.. ksian cik laptop~
_________________________________________________

mlm ni ade induksi soul fusion..
dengan abg sab dan angkatannya..
mari ber fasi..
________________________________________

result test 1 dah kluar..
calculus, programming, basic electric..

calculus: ok, setimpal dengan usaha yg ciput : (
programming: alhamdulillah, ni blaja kali ke2, klau x dpt result cenggini, mmg patot berus otak biar sihat sikit..
basic electric: alhamdulillah, among the best result.. tp still x puas hati org lain boleh je lagi tinggi.. tengok si baizura, dpt 95%! bapak hebat!



kampunggal~
assignment basic electric & calculus bile nk jalan naimah???

Tuesday, September 14, 2010

hari raya ke 5

selamat hari raya ke 5..
gila lambat aku wish..
x pe ar kan..
dalam bulan syawal lagi..

aku x paham knapa raya ni saluran tv kt malaysia ni asyik nk buat aku & manusia2x yg sedang memegang remote control tv mcm nk maki kaki ataupon campak remote masok dalam tong sampah bila tukar channel..
nampaknya raya kali ni memang btol2x hantu raya..
semua channel berebut rebut nk tayang cerita hantu!
cet!
congkak, jangan tegur, histeria, susuk, apa segala mak nenek lagilah..
x cukop yg melayu, yg indon pon ade..
(syabas buat cerita "jangan tegur", bila kitorang tgk ramai2x hari tu, baru citer start 10 minit semua dah menjerit lari berterabor tinggal tv, dah la baru pukol 3 ptg! cet!)

dahtu konsert.. konsert.. dan konsert..
siti nurhaliza.. siti nurhaliza.. siti nurhaliza..
aisssyyyyy...
sejak bila function tv dan jugak radio dah sama!

mana cerita tema raya..
ceh, buat iklan beratus ribu boleh, nk buat drama raya x boleh!
(marah ni)

mna x stress, tv kt blok S19 tu dahla x repair2x lagi,
ni je peluang nk tengok tv habes habesan..
(pak cik pomen, kitorang dah separuh sem, x jugak ko datang repair yer!)

btw kredit to astro oasis yg tayang semula (mmg keje astro ni tayang semula je kan) cerita "GENG SURAU"
muahaha..
ok, 9.5/10..
knapa x cukop lagi 0.5??
sebab unsur islamik yg sebetol betolnya x betol betol disampaikan..
(sorry yea cik pengarah)
tp untuk tengok sekadar nk keringkan gusi, boleh!!
memang geli hati dan geli anak tekak..
paling xleh blah bila si mayat gi bom kambing tu..
bila abg aku ikat mercun guris dekat mercun lebah pon aku simpati dekat lebah tu..
(walaupon misi untuk si lebah membawa terbang si guris dan bersama sama meletup do udara x berjaya sebab si guris terlalu berat untuk di angkat oleh si lebah, lantas kedua duanya meletup di atas tanah.. sunggoh tragis)


n cerita Qalesya..
dlu masa time die dekat sekolah agama mcm hambar sket lah..
tapi sekarang, new season punya best..
lawak..
aku suka cikgu die yg gatal+siot je tuh..
n haji mustafa yg mmg asyik nk mertabiah org..

ok kredit++ to astro oasis..
sebab smue criter klakar at the same time nk sampaikan islamic value..
so org pon nk tengok..

mcm crite "aku terima nikahnya" yg jugak sempoi dulu..
__________________________________________

raya ini menambah keterkilanan aku apabila aku di serang diarrhea..
pada hari raya kedua..
yg mna telah membawa kepada padah penyakit yg laen!
cett!!

rumah siapa yg buat malang kt aku ni??!!..
(cuih, diamlah ko naimah. pegi raya pon 2 buah rumah je)
__________________________________________

ouh, tadi mcm biasa stalk blog manusia sejagat..
yg akhirnya menemukan aku kepada 1 blog yg boleh tahan best ni..


agak co0l!

ok, dah banyak sangat aku type..
(mcm x pernah pulak aku potpet lagi panjang)
so, aku dengan menundukkan kepala dan sedikit badan (penuh sopan)
nak mengundurkan diri...

yoyo kampunggal
(inspirasi dari "xoxo gossip girl", sumpah gila buruk)

kampunggal~
facebook makin membosankan..
(pergh! mcm x percaya tu statement aku kan???)

Friday, September 10, 2010

MAGIKA~


i really wanna watch this!
serious!
after going back to jb, on the next weekend, i wanna go for this..

sebab all the actor and actress best..
diana danielle, fami, ziana zain, maya karin, aznil, senario, m nasir, sharifah aleya & amani, mawi, senario n others..

the second movie i'm crazy for after last year, pisau cukur..
lalalala~~

ssshhhh: should KRU pay me for this promotion???

kampunggal~
jom2x tengok..

Tuesday, September 7, 2010

family gathering~

akhirnya cukoplah 6 beradik pulang ke kampung halaman..
abah pon tros plan nk berbuka sama2x..
ok, set tempat; hotel seri malaysia..
maka bergerak kluar dari rumah pukol 6.00 petang..

si umar yg tidak puase.. (umar, baru pukol 7 lah.. ni kedah, berbuke 7.24!)

ok ni abang sulung.. abg zul'atfi and wife, kak nabilah~
ni abang second dengan wife, kak irma, and umar wafi.. (o0pss!! tetibe abah ade kt blakang tu..)

ni kak mazira, third in family dengan husband abg zam dan baby elya (yg mna telah merampas title umar sebagai cucu tunggal.. muahaha)

ni pulak yg ke4.. kak mazni.. dan saya (ke 5).. naimah.. heheh..

ni saya dan yang ke 6, najwa munirah senget... heheh (senget tu aku yg tambah)

ouh, sedar2x tlupe gambar mak n abah.. bile nk ambik gambar kelap gi toilet lah, ambik fo0d lah..
ni je gambar mak yg ade..(sebelah kak irma)

raya tahun ni abg zul raya dekat rumah mertua, terengganu..
abg fakri, rumah mertua, penang.. (raya second baru balik)..
kak mazira, rumah mertua, kedah.. (raya second baru balik)..

konfem sunyi giler rumah..

cuit bahu kak mazni..
naimah: ey, hang gi balik usm, aku balik utm, raya kedua baru kita balik rumah..
mazni: oryte!

kampunggal~
arhhhh, bosan2x raya ni...

Sunday, September 5, 2010

iklan raya tv3..

isu iklan raya tv3, konfem korang pon dah immune dengar..
tadi pagi check blog my classmate masa dekat uitm, arif othman..
listed out all those meaning of every scene..


ouh! exactly klau aku tgk iklan tu before bace all those statement, mmg x perasan maksud2x di sebalik..
which i came to conclusion tu smue maybe x bermaksud..
kcuali yg paling nyata pasal ala2x christmas tu lah kn...
sedikit x patot..
tambah2x pulak sekarang ni tgh klimaks masalah isu racist..
ni mcm bom kepada keadaan yg tengah tegang pulak..
x kena pada waktu..

apa pon kite bukan siape2x nk judge apa niat sebenar yg si pereka tu cuba sampaikan...

n aku rasa ramai jugak kt luar sana belom lagi sempat tgk iklan tu before ia ditarik balik..
dalam sehari je kot klau x silap it had been publish..
tapi sekarang bersepah sepah boleh nengok..
(klick kt satu malaysia kt atas tu pon boleh, klau nk tgk)

n tv3 sendiri konfem2x cuak dengan apa yg berlaku, tried their best nk redakan isu ni..
to be exact, check this page,


kampunggal~
rakyat yg terlalu sensitif pon susah..
sampai kan iklan pon jadi satu masalah..
klau x sensitif pon susah..
berlambak pulak orang buang bayi bersepah sepah..

feel raya~

Alhamdulillah, safely arrived hometowm this morning..
at 3.00 a.m..

petang tadi berkumpul 5 beradik bincang ape nk makan untuk gi bli kt bazaar..
hoh0..
x ubah mcm dulu..
even yg 2 org tu dh kahwin n sorang tu dah ada anak pon..

miss them so much, n i'm so happy see them for these few days..

so at 4 dividing task~
yea..

abah, abg zul n abg zam bakar ayam perap with some types of spice..
kak nabila, masak sayur..
my mum buat kuih melaka.. (there's another name for the kuih that non-kedahan used to call, tapi aku pon x igt what is it..)
kak mazira n kak mazni was assigned to go bazaar.. cari yong tau fu, bubur lambuk, kuih karipap, pelita, murtabak, air jagung..
n me???
tadaaaa!!


hoh0ho..
nervous ouh nk masak hari ni..
heheh..
it's been two month i left the kitchen, my bestfriend~
:D
dah la puase lak kan..
mmg tawakkal je letak garam n gula dalam sambal petai ni..
as the result: SUPERB!!!
hohohoh..
nak rasekah??
wait till i'm in the second year in utm, then i'll bring all the cooking apparatus!
ho0oo.. :D
_________________________________________

ari tu i did pass by blok s38..
n i see winslow..
xtau ke???

alaaaahhh tgk x citer catdog?
the one, the rat yg tinggal inside their house tu...
yg selalu jadi batu api tu...

tau x kt mne???
ni haaaaaa...
dekat plat kete..


waaaaaaa.. konfem bile kete ni bgerak winslow mnjerit ketakutan!
ok, rase mcm nk tanggalkan je..
huhuhu...
kan x pepasal kne sumpah ngn tuan die kan?????
______________________________________

ari tu before balik kampung...
all my section-mate, girls sahaja main mercun belakang blok!
gila kental ar kan!
main mercun dalam utm..

dimulakan dengan bunga api..
huhu...
aku pon bermain lah dengan semangat kerayaannya..

elok part mercun, teros lari gi blakang..
nk buat mcm mne, sumpah x pernah main before ni..
gila gengster bebudak ni..
bapak expert!!
segala jenis ade..
roket, thunderclap, naga, bola..
ape lagi ntah, x sempat nk bkenalan...

setelah smua mercun siap di bo0mmM kan..
tinggal 1 jenis lagi, bola..
yg tu first time aku dengar die mletop mcm nk lari masok bilik..
takot blok runtuh..
bapak kuat!!
tapi co0l!!! hoh0!!


lpas yg ketiga tuh.. tiba2x muncul seorang manusia..
"awak semua nk berhenti sekarang ke nak saya panggil pak guard??!!!!!"
tak sampai seminit kosong teros area tu..
hahaha!
kne sound ngn senior lah..
tapi mmg puas arhhh!
wo0! dah ada jugak pengalaman main benda gila bapak punya bahaya tuh!!
serius co0l! huh...

kampunggal~
mlas nk pikir pasal program yg nk kne cancel tu..
lagi pikir lagi stress, langsung xleh nk feel raya..
lantak lah..
even dah ready nk korbankan RM500..
nk buat mcm mna kan...
dah ade surat untuk perletakan jawatan exco jurutek..
ambik masa untuk pikir 2 minggu ni..

Friday, September 3, 2010

RACISM???

mungkin sebab nilah utm mewajibkan student ambik kursus hubungan etnik..
ni klau dr sia keng yek tgk agaknya kne srtoke x???

ok ni bukan kelakar..
marah?
as a muslim mmglah marah...
tapi i do believe in Allah
diorang buat mcm ni, tapi di akhirat nnti diorang akan rasa azab seksaNya
Subhanallah..


kampunggal~
kenapa nk marah kne melibatkan nma tuhan??

anak siti namanya..

Senario berbeza sekiranya CT berkawin dengan orang lain. Apakah nama anak perempuan mereka nanti?

1) kalau kawin dgn org Jepun, mereka akn namakan anaknya HONDA SITI
2) kalau Kawin dengan orang media, anaknya nanti bersama PUBLI SITI
3) Kalau kawin dengan developer, anaknya nanti bernama SITI SQUARE
4) Kalau dapat anak kembar, dua2 nanti namanya TWIN SITI
5) Kalau kawin dgn professor, anknya nnti dinamakan UNIVER SITI
6) Kalau kawin dgn pelakon filem Cathay Keris tahun 60an, nama anaknya nnt ialah SITI TANJUNG PAHANG
7) Kalau kawin dengan Menteri Pelancongan, nama anaknya nnt ialah SITI SITI MALAYSIA....
8) Kalau kawin dgn org TNB, anaknya nanti bernama ELEKTRIK SITI......


sound & smell~

Ajoi seorang murid yang agak nakal. Satu hari dia kentut dengan bunyi yang sangat kuat dengan bau yang hampeh menyengat segera menyebar di dalam kelas. Mana taknya pagi tu dia sarapan telur rebus 2 biji.Baik punya!

Spontan saja Cikgu Amira menyuruh dia keluar kelas sambil memarahinya, tapi Ajoi ketawa terbahak-bahak nyaris berguling-guling. Guru Besar yang berdekatan kelas 6 Raya (kelas si Ajoi ni) terdengar suara Ajai ketawa berdekah-dekah tu, lalu keluar menyiasat apa yang berlaku.

Guru Besar: Ada apa ni Ajoi? kamu tertawa terbahak-bahak di luar kelas??

Ajoi: Lihatlah Cikgu, kesian kawan-kawan saya tu. Mereka sedang menikmati bau kentutku di dalam kelas. Nasib baik Cikgu Amira tu bijak dan menyuruh saya keluar kelas dengan udara yang lebih segar.

too much

ok, ni sekadar peringatan kepada manusia2x yg terlalu obses untuk mempunyai tubuh badan yg ideal...
when u work too much on it..
perhaps this is what u get~
lalalalala..

ni klau tumbuk muka orang konfem terbang 5 kilometer..
x pon klau kne siku sekali pon boleh biol setahun...

:D

kampunggal~
bila lengan lebih besar dari kepala..

Thursday, September 2, 2010

saya ni panyabar!!! percayalah!!

semalam tido pkol 4 sebab tolong siapkan assignment nabila a.k.a beat yg die patot hantar hari ni...

thank god pagi td xde kelas..
sambung tido...

dh dekat tghr, start buat assignment basic electric...
pkol 3.30 pegi HEMA..
untuk ambik surat kelulusan...

dengan muka penuh senyuman gi menghadap encik fauzi...
die check kelulusan, then sroh jumpe encik nizam ambik surat kelulusan..
before kluar, dengan hati waja dan nekad..
"encik fauzi, yg peruntukan tu 300 je eyh? x boleh lebih sikit ke??"
mmg dah menebalkan muka buat muka seposen...
"eyh, dah banyak tu, 300.. awak pon bukan mintak banyak kan?"
"saya mintak 760.. nak cari peruntukan sendiri dah x sempat encik fauzi. lagi sebulan je lagi.."
pandai pulak aku buat ayat kesian..
lalu mulalah sesi interview aku nk buat apa dengan duit2x tuh..
last2x..

"siapa pengerusi awak?"
"ahmad taufik.."
die pergi tgk notice board..
"tengok, senarai exco pon x hantar pada saya.. mcm mna saya nk tau siapa orang atas? awak ade nombor die?"
"err, xde.."
"no siape awak ade?"
"pengerusi biro saya je, ahmad fuqaha.."
"bagi sini..."

aku pon bagilah no abang fuqaha..
n then on the spot die call...
ok here's the conversation yg aku dengar dr encik fauzi..
"who's on the line?"
"saya encik fauzi dari hal ehwal mahasiswa.."
"awak ade hantar kertas kerja kan?"
"ape yang awak hantar?"
"baru baru ni awak ade pergi program kepimpinan jurutek?"
"ape lagi program jurutek? patotnya hantar senarai program pada kami.."
"ni x, satu satu.."
"ni senarai exco pon x hantar.."
"cakap dengan pengerusi awak, hantar secepat mungkin.."
"ni haa, anak buah awak datang merayu rayu nk peruntukan lebih untuk program motivasi.."
"ni haa, ade depan saya ni.."
......... n many more...

lpas end call yg agak panjang tu...

die belek2x balik maklumat penceramah tu..
xpelah..
"saya naikkan kepada peruntukan maksimum untuk program motivasi, 500"


waaaa!!! hepy2x!!!
Alhamdulillah...

lpas gi ambik surat kelulusan smue..


nak isi borang untuk dapatkan cheque, tapi buat masa sekarang, HEMA still xde peruntukan sampai bulan 10.. so kne gune duit sendiri dlu, lpas tu claim..
tros kluar HEMA..
dah pukol 4.20..
kelas basic electric start pkol 4.00...

sepantas mungkin jalan pegi kelas..
sumpah penat giler!!!!
sampai2x dah separuh waktu dah..
tapi x pe, yg penting still dtg..
even penat
tapi still happy sebab dah settle tough part tu.. yea!!~

lepas habes kelas..
call abg qaha..
"abg qaha.. dah dapat peruntukan 500!!.. tapi kne guna duit sendiri dlu. lpas tu claim dengan HEMA.."
"aku igt kite cancel lah penceramah tu, encik amirul.."

ok, time tu mmg rase nk campak henfon tu jaoh2x!!
x nak dengar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"kenapa??"
"susah lah penceramah luar.. aku dengan taufiq rasa tukar jelah penceramah tu.."
"tapi deposit dah buat. dah dapat resit pon.."
"tulah, kau try cancel, n dapatkan balik deposit.."
"klau burn deposit tu?"
"urmm.. kau kne mintak jugaklah..."

okay!!!
saya mmg penyabar sgt kan!

ni separuh dari list email aku n penceramah tu..
konfemkan tempat penginapan die..
dewan kuliah mcm mna..
tentatif program..
depostit...
dan resit bayaran deposit bawah nama kak jannah..
rumah tetamu kt kp pon abg fuqaha dah bo0king..


and dia ni di suggestkan oleh abg fuqaha sendiri..
sebab die dah pernah pegi n cakap sgt best..

nk aku cakap mcm mna ni dengan encik amirul...
nk cakap mcm mna!!!!!!!!!

and yg dinamakan DEPOSIT itu sesuatu yg x mungkin dapat balik..

saya buntu!
belom setel dengan masalah klm. ni pulak muncul..
hilang mo0d happy sebab dah dapat 500 tu..
hilang mo0d nk balik raya
sebab dalam kepala otak ni sejuta kali pikir mcm mna nk cakap dengan encik amirul yg aku nk cancel n nak BALIK DEPOSIT tu..
sedangkan deposit tu kne buat sebb booking die, n die dah cancel pon seminar die kt tempat lain untuk kitorang...
sepatotnya deposit 1500, tapi mintak kurang sampai die kasi 500...
mcm ni ke aku patot buat????
cancel???

saya ni mmg x layak jadi pengarah kan???
saya ni x cukop bakat nk jadi pengarah!
sebab seorang pengarah tu perlu co0l dalam apa jua situasi..
tapi sekarang sy mmg tgh stress!

kampunggal~
saya penat tau ark hari ni!! ni pulak jadinya..
balik kelas x boleh masok bilik, kunci xde.. rumate dah blik kl..
kne gi bazaar angkut smue buku skali..
lpas sampai blok blik baru jumpe org yg tlg pegang kunci..

Wednesday, September 1, 2010

pencuri yg x sengaja

kali ni aku nk citer citer yg probability untuk berlaku tu sgt rendah tetapi masih berlaku.. hoho..

nk dijadikan cerita, 2 mlm lepas, kitorang ahli KLM ade meeting..
(yg aku bengang ramai x dtg tu..huuu)
kawan aku si nora dengan si dilah ni sebab dah bosan sgt datang meeting yg mcm x meeting,
pinjam motor senior, kak nadia..
nk gi beli ais krim dekat kedai runcit azah...

lpas diorang balik dari kedai azah tu, masok balik meeting..
tetiba kak nadia datang..
"nora, mna motor kak nadia???"
nora terkejut ar jugak..
"adelah kak nadia.. jauh sikit dari tempat kak nadia parking tadi tu.."
dia siap lukis plan lagi mne die parking motor kak nadia tu.. huhu...
lpas tu kak nadi relaks2x je lepak ngn kitorang kt meeting tu..
igt dia yg silap tgk kot tadi..

then kitorang pon balik..
lalu lah kt area parkng motor tu..
nora pon pergilah dekat motor yg die naik tadi..
mmg ade je kt stu..
"haaa, ni ha motor kak nadia.. buat cuak aku je.."
aku n fatin tgk plat no motor tu..
"ey, bukan motor kak nadia plat start dengan K ke?"
nora dengan yakinnya..
"x, betol ni lah motor die.. ni yg aku naek tadi.. die yg tunjuk, motor ni.."

lalu kitorang pon pulang.. huhu..

keesokan harinya nampak status fb kak nadia..

hek3~da jumpa moto!!
kamu::sori weih ak tatau.budak2 ni salah naek moto kamu.sori.hha.
aku pon da gelabah~



aku pon dengan konfem. yakin nora dah silap bawak motor org lain lah tu..
lalu dengan semangatnya gi komen2x..

sedangkn aku pon konfius apa yg jadi sebenarnya..
teros gi bilik nora..
"nora, btollah ngko dh silap bawak motor semalam..tu bukan motor kak nadia.."
nora pon pelik..
"xla.. kak nadia yg tunjuk motor tu,. die siap keluarkan barang die dari motor sebab nak bagi kitorang naek.. xkan motor orang laen kot, tu barang2x die.."
aku pon konfius balik..
apa yg jadi ni..
sapa yg tertukar motor sebenarnya ni...

dan petangnya..
kami pon beramai ramai pergi iftar KLM..
maka berjumpalah kak nadia..
aku dengan semangatnya..

"kak nadia? motor tu apa jadi sebenarnya? siape yg salah ambik??"
"nora lah.. silap gi ambik motor org laen.."
nora..
"kan kak nadia yg tunjuk semalam motor tu."

maka bermulalah cerita...
lepas siap2x beli ais krim kt kedai tu..
si nora dan dilah ni dah ambik motor orang lain balik gi meeting..
kebetulan pulak, motor yg tersalah ambik tu boleh masuk semue kunci..
(serius bahaya)
agaknya 2 org ni xcited sgt nk mkn ice cream smpai dah x sedar gi sebat motor org lain..

tuan punya motor tu dah gila gelabah..
sebab kluar kedai dah xde motor die..
memandangkan motor die tu "special" sebab smue kunci boleh masok, die pon panik lah klau2x orang dah curi..
tapi die perasan 2 budak perempuan dalam kedai tadi tu..

die gi report kt pak guard siap..
kak nadia cakap siap dah report polis dah pon..

lpas pagi tu kak nadia still x jumpe motor, die dah agak motor yg satu satunya yg tertinggal kt tempat parking tu maybe dah tertukar ngn die..
kebetulan pulak kunci tu boleh masok...
tgk sticker kt motor tu, sticker kolej 10..
lalu, dia pon mintak tolong abg eri gi cari motor die kt sane..
kot2x terjumpe...

maka abg eri pon pegilah tolong cari..
tgh2x mencari..
abg eri jumpe kawan die..
kwan die tanye cari ape..
abg eri pon story morry lah pasal moto kak nadia yg hilang tuh..
dan sangat kebetulan..
kawan abg eri tu pon hilang motor mlm tu..
dekat kedai azah...

maka........
inilah dia tuan punya motor yg si nora n si dilah dah rompak tu..
nasib baek dah jumpe tuannya..
klau x raye dalam lokap lah korang, nora n dilah..
hahaha..

lain kali tgk lah dlu..
ksian kak nadia n tuan motor tu..
cuak giler..
konfem xleh tido mlm tu 2 2 orang, disebabkan 2 org yg laen..
hahahaha....

konfem lpas ni serik nk pinkam motor org..
nora pulak smpai sekarang masih salahkan motor tu sebab boleh masok smue kunci..
kononnya bukan salah die..
hahah..
sedangkan die parking giler jauh dari tempt org tu parking..
tu pon boleh silap lagi..

kampunggal~
tadi test hubungan etnik, aku, nora, tehah, dilah, han, ayu n emir siap bincang2x jawapan.. hoho
lecturer cakap x kesah. yg penting jwpn jgn same sgt!
co0l kan???