Wednesday, September 29, 2010

soul fusion 4

dah lama x update blog..
bukan sebb xde bende nk kongsi..
banyak bende nk kongsi..
tapi aku mengejar masa, keje mengejar aku..
x sempt..

but there's one thing make me wanna spend minutes of time for this post..

last saturday and friday, aku n ahli2x KLM yang laen ade khidmat pendidikan dekat
Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Princess Elizabeth..
skolah pelajar2x cacat penglihatan..

before pergi, ade induksi 2 malam..
smue fasi di pair kan..
senior and junior...
Alhamdulillah, aku terpilih untuk jadi fasi.. hehe
and ntah mcm mne, aku the only junior yg tersesat dapat pair dengan junior jugak..
si Amin which also first year....
both with zero experience in facilitator..
tapi abg sab (ketua fasi) keep encouraging us, and help us a lot..
what had been in our mind, we're worried klau modul yg nk disampaikan x terlaksana..
in case diorang x paham or diorang terlalu pasif, because of their sight problem..
byk bende kitorang andaikan..
klau diorang x paham mcm mne..
klau diorang x nk join modul mcm mne..
klau diorang rase bosan dengan modul mcm mne..
bende2x kecik smue kne ambik port sebb diorang ni golongan yg sensitif, cacat penglihatan...
paling penting jangan mention,
"nampak tak??"
"yang itu.."
"macam ni.."

but once we're arrived, our perception was totally wrong..
when our first step in the hall we're surprised to see diorang angkat kerusi dari stor dekat tingkat bawah masok ke dewan and susun kerusi2x tu..
LIKE A NORMAL PERSON..
to be mention, "budak sekolah rendah!"

and to be honest, diorang excited giler sambut kedatangan kitorang..
kitorang yg terbangak sekejap..
especially fasilitator first year..

sekolah ni ade student sekolah rendah n menengah..
aku n amin was assigned untuk handle skolah rendah..
mase kitorang sampai, student sekolah menengah ade kelas..
so, fasi sekolah menengah akan tolong fasi sekolah rendah dulu..
fatin faiezza join aku and amin..
and to be exact, die pon 1st year jugak..

lpas one module, abg sab mintak fatin tukar dengan abg iz, which third year senior..
so that he can guide me and amin..
nasib baek, abg iz ade..
he help us a lot..
bebudak ni mmg byk cakap..
bile org sampaikan modul diorang byk pulak komplen nk maen itu ini..
abg iz yg renovate kan module untuk diorang rase seronok nk join..

lpas habes modul pertama, pasal kepekaan..
abg sab mintak wakil setiap kumpulan untuk cakap dekat depan ape rasional modul tu...
and kitorang terkejut nengok diorang berebut rebut nk gi depan nk bercakap..
wakil from my group, Rafique dengan bangganya..
"tujuan kita main permainan tadi adalah kerana kakak2 dang abng2 utm nak kita peka. contohnya dengar cakap cikgu, dan beri perhatian"
itu jawapan pelajar darjah 4!

waktu petang, sekolah menengah dah mule join, abg iz pon start jadi fasi untuk sekolah menengah..
so amin n me have to be independent..
try our best untuk be flexible dengan ape yg bebudak ni nk..
but at the same time kne sampaikan rasional modul..
bak kata abg azwar
"jangan kisah diorang suka kita atau tak, yg penting diorang faham modul yg kita sampaikan. sebb kita akan balik, tapi pengajaran modul tu yg akan kita tinggalkan untuk diorang faham dan membantu diri diorang nnti.."

yea, fasi itu perlu;
FLEXIBLE
OPEN MINDED
SPORTING

even ade beberapa perkara yg buat kitorang ternganga bile dengar..
1) diorang ade PSP
2) maen facebook
3) tengok cerita sifu dan tongga
4) email

ade jugak yg terlalu hyperactive,,
penat fasi nk kejar ajak masok group untuk buat modul..
nk kne umpan dengan gula gula..
ade yg rase modul bosan teros merajuk..
nk pulak kne pujuk...
ade yg suka lagi main tali kasut sport shoes aku dari maen game modul yg aku rase dh cukop best tu..
ade jugak yg main tali rafia sampai terjerut leher..
adoo00iii.. mcm2x..

last modul tajuk "who wants to be a millionaire"
modul ni, semua ddk dalam group..
setiap group bernilai RM30..
soalan mahts/ bahasa melayu akan di baca oleh ketua fasi..
group yg nak jawab, tiup wisel..
group yg paling cepat akan di pilih untuk jawab dan cakap berapa harga jawapan yg dia nk kasi..
contohnya die mintak RM 20..
klau jawapan die btol, dapat RM 20..
klau salah, tolak RM 20 dari RM 30 tu...

yg ini mmg diorang ni pantas giler!
jujurnya, kitorg fasi pon still blur dengan soaln diorang dah siap kire, tiup wisel nk jawab..
siap gi depan tarik microphone dari tangan abg sab bile die x pilih diorang untuk jawab..
last sekali rasional dari group yg menang, seorang wakil gi depan..
"melalui permainan tadi saya mendapat satu perkara, kemenangan bukanlah segala galanya, tapi kerjasama kekal selamanya"
itu jawapan budak darjah 6...
SUPERB!!

one thing to be mention diorang mmg suke giler menyanyi...
mase malam sambutan raya, ade pertandingan karaoke, berebut rebut nk masok..

yea! self confident diorang sgt tinggi!

lpas 2 hari 1 mlm berkampung dekat sna i've learned a lot..
even diorang kekurangan untuk melihat, tapi diorang x pernah take it as an obstacle for what they want..

shahirah, adik fasi aku mintak aku ajar tulis gune pen..
as she has never hold a pen since she uses brailler..
so i guided her to hold the pen and write the letter she want..
lepas siap satu huruf, die raba2x tulisan tu, nk tau bentuk huruf tu mcm mne...

here are some picture i would like to share with u all~

amin, me, syafiq, kalai, rifaq, shahirah

abjad brail
my group doing cheers.. with fatin faieza helped me and amin..
3 important buddy.. abg eri (assistant director), abg sab (head of faci), kak roza (director)

me, amin, fatin faieza, abg iz..
they co0l!!

partner fasi~

majlis tertinggi dan fasilitator..

nora, me, fatin faieza

first year lady facilitators.. aimi, fatin faieza, fatihah, nora, me, fatin afiqah

best teammates~

my adik fasi with fatin faieza




lpas sampai pkol 4 dekat utm, pkol 5 both of my brothers sampai..
nk ambik aku balik shah alam sebb on the next day ade appointment dengan dr..
DEMC specialist hospital, shah alam
8.00 am in the morning (monday) , jumpe dr.. (dr tu sgt hensem, x tipu!)
got a bag of medication stuffs and MC..
next appoinment, 15/10..
doakan saya sihat!



petang tu tros bertolak balik utm..
otw back, dpt message dari kak aimi..
terpilih untuk gi taklimat pilihanraya calon majlis tertinggi KLM..
5 days ago, tehah, fatin, nora, han got that message..
i guess i'm the only one yg x tercalon among us at that time..
sampai utm, tros pergi bilik seminar..
to be exact, langsung x terpikir nk jadi calon, apetah lagi nk bertanding untuk pilihanraya ni..
tapi attending untuk respect SPR yg dah bertungkus lumus buat keje..
n terus tarik diri bersama ahli2x yg laen..

hari sabtu ni, jamuan raya..
hope that everything will be fine..
this is our first program that we, first year handling in KLM..

next saturday, program motivasi jurutek..
this is the first program i'm as the director..
semoga semua berjalan dengan baek..

kampunggal~
i'm sick of all those medication thing!
ubat, ubat, ubat..
enough!!!

No comments: