Tuesday, June 29, 2010

scallop

post for my bestie yg tanye mcm mne nk buat scallop ni..

first, potong kain mcm ni.. ala2x "V", tapi yang hujun tu jangan tajam sgt...
lpas tu bahagikan tepi kain kepada 8 bahagian..
lebey kurang mcm yg di label ni la...

angkat hujung C ke atas..
mcm ni

rapat rapatkan.. mcm kelim.. tindan kain..

then buat mcm tu jugak untuk yg sebelah lagi..
then jadi scallop tuh...
dah siap berapa scallop yg nak jahit, jahitkan dekat kain putih yang nk letak besi untuk gantung kt rail tuh...
combine sebelah mnyebelah kat kain puteh tu...
kain puteh tu pun first jahit dulu dgn kain curtain..

kampunggal~

No comments: