Saturday, January 31, 2009

ciri-ciri mak cik mithali

memandangkan hari ni hari kedua aku menjadi mak cik, aku telah membuat beberapa research dan pemerhatian.. huhu.. cam professor la plak kan... wlaupun cam sukar dipercayai, tapi kena percaya jugak.. ni macam pelik tapi benar..

1) mesti buat teruja bla first time tgk baby tu.. macam syok giler
kalau tak buat: nanti dia cakap, 'amboi2.. dah la aku baru kluar ni.. dia buat muka slumber ja. kot2 la excited sket. cam xbest ja tgk aku..huh!'
kenapa anda tak buat: sebab malas la nak tunjuk cam x pernah tgk baby... cam perak pulak.. lagipun x pepasal aku da jdi mak cik.. cam tua la plak..

2) mesti kata 'la, comeynya anak buah mak cik'
kalau tak buat: nanti mak bapak dia perasan la x puji anak dia. mesti rmai yg puji time tu kan.. bila sorang x puji mesti dia perasan punya.. 'pnat2 aku sakit nak bersalin, nak puji anak aku sket pn susah ka...' baby pun mula la tarik muka.. tambah2 plak baby yg ada kat katil sebelah tu yg di puji, mmg nak kena halau kluar la tu...
kenapa anda tak buat: bukan apa, takut satgi mak dia kata cam tak pernah tengok baby plak.. lagipun dah rmai yg puji, mesti baby tu dah mlas nk dgr.. tambah bla time baby tu tido, bkan dia dgr pn ckap apa, buang letrik ja.. lagipun xla comey sangat..huhu...

3) mesti beli hadiah kat baby
kalau tak buat: memang memalukan.. yerla, kwn2 mak dia pn belikan hadiah, xkan mak cik sendiri x beli... xpepasal la kena kutuk kedekut.. tmbh2 anak sedara first.. budak tu pun dari dalam perut lagi dok tunggu hadiah2 orang nak bagi, bla kluar tengok mak cik dia wat muka seposen ja datang melawat, hisy! tension la.. tu yang dok triak x brenti.. 'waaaa! mak cik jahat!'
kenapa anda tak buat: yerla, buat pa nak beli lagi.. time mak dia mengandung habis kat kedai anakku tu mak dia borong.. buat menbazir je beli banyak2.. lagipun bkn dok besar tu ja.. nnti bla dah besar tak muat pulak.. kang bertambah miskin mak cik yang miskin ni...

4) mesti buat concern time dia menangis
kalau tak buat: lagi la baby tu menangis kuat2.. yerla, dia nangis tu nak glamer sket.. tgk2 orang wat dunno..ouh, tension la.. mak dia pun rasa kehadiran anda tu cam menyemak ja.. x membantu langsung.. 'baik blah, ada pun mnyusahkan jer'
kenapa anda tak buat: dah tu takkan nak wat pulun cam anak sendiri pulak.. dah la memekak dari tadi.. sakit telinga ja..kalau pulun sangat karang orang menyampah.. yerla, cam penyibuk ja.. dah dia nangis tu mesti nak mak dia, bukan mak cik...

5) mesti kata, sedapnya nama dia
kalau tak buat: mak dia, bila dah gitau nma tu mesti la bangga dah bubuh nma yang sedap. bla x puji, mesti la dia x puas hati.. 'hai, tak sedap ke nama tu. penat2 aku amik sempena nama cucu ratu elizabeth, dia wat kerek plak x puji. dah abes tiga buku makna nma aku khatam tau nak pilih nama tu. cam la nma dia tu best sangat, cam kampung ja..'
kenapa anda tak buat: apa punya nama ler tu.. dah la xdak maksud.. x sedap plak. nak sebut pun tergeliat lidah.. bubuh la siti ka, minah ka, nurul ka.. bukan up to date tu, up too over!

6) mesti membahasakan diri dengan panggilan yang btol
kalau tak buat: nampak macam tak sudi la plak terima kehadiran orang baru tu. sedih dia.. 'apakah salahku lahir ke dunia.. macam tak diterima' huhu.. pasrah btol.. klau mak cik membahasakan diri sebagai kakak, tu mmg dah tak lma la tu.. nak kna ktuk la... macam tak sedar diri dah..
kenapa anda tak buat: bukan pa, masih muda lagi.. rsa cam x sesuai la.. spa kta x terima, of course la.. tapi... ala, panggilan x penting.. yang penting hati ikhlas.. panggil apa pun xpe..

tu la panduan sket buat makcik2 kat luar sna.. huhu.. mmg best dpat anak sedara.. aku create ni bila teringat kat umar wafi.. tu tgh dok menangis kat depan.. nk kna pi wat concern jap.. huhu..

2 comments:

sazela27 said...

oii makcik...
tima knyataan la
da jadik mkcik..
cam xrela r plak..
hampeh bt0l..hehe
cyan umar....
dpt mkcik naema neh..
hahax

naimah said...

aku rela la..
tu untuk panduan ank nnti
smoga jadi mithali cam aku..huhu..