Friday, February 25, 2011

instrumentation n electrical measurement~

baru je habes test instrument hahaha-2
so mcm biase lah bile bace pon separuh, separuh je la boleh jawab..
*hentak2 kaki sebab geram ade yg dapat tips, so mmg kacang je kan..

15 minit jawab diorang dah boleh blah...
(soalan mmg simple giler, tapi bile dah x bace yang simple pon jadi bapak susah)
haddoii! 154218d4

dudok pulak sekeliling fatin, dilah, nora, amin, sherfiq..
arh, mmg terbaek ar kan..
sebb tgk org2 skeliling ni pon mcm x leh jawab jugak...

lagi setengah jam nk habes, dah separuh hall kosong..

tgk kiri, tgk kanan..
orang makin surut, idea aku nk jawab x dapat dapat jugak..
sekali ade dr chinese pompuan yg lalu area kitorang..
(comey giler dr ni)

amin: dr, what is this mean?
dr yg comey: ok, knape awak nk samakan 2 benda?
amin n kitorang smue: (muke blur)
dr yg comey: awak dengan orang yang sebelah awak ni, knape sama?
amin n kitorang: (blur lagi)
dr yg comey: cube awak pikir, knape same? ni, awak dengan kawan awak.. ok, knape awak nak samakan 2 equation???
amin n kitorang: (muka blur jugak) onion-head-emoticon-26
dr yang comey: saya dah bagi clue tu, dah dekat sgt..

last2 die pon penat nk layan kitorang.. hadduiiii..
time tu mmg tinggal suku je lagi org dalam dewan...
sekal lagi die lalu...

naimah: dr, is this correct?
dr yg comey: yea, the figure is correct. but u have to elaborate..
naimah: i dont know.. (buat muka innocent)
dr yang comey: u know how to draw, how u dont know to elaborate?
naimah: i just remember the figure..
dr yang comey: what is this, the B u draw..
naimah: B? what-question-mark i dont know..
dr yg comey: aiyoo00.. the B..
naimah: urm, i dont know..
dr yg comey: it's the flux of something..

die pon blah..

aku pon tulis..

"B: the flux"

sekali lagi die lalu..

naimah: dr, what else should i write?
dr yg comey: look at the figure u draw.. what is this?
naimah: flux..
dr yg comey: ok,see, the flux flow to something perpendicularly.. what is the thing? it's the bulk of something, u draw the line in the bulk right? what is the line?.. think!

die blah lagi...

aku pon tulis
"Flux, flow perpendicularly through ____________________"

ok, pikir kejap, bulk tu ape, ade ape dalam tu...

last2
"Flux, flow perpendicularly through semiconductor that contain current"
let me think
(pakai bedal je)
die lalu lagi (mmg lalu kt area kitorang je la, kitorang je yg x siap)

naimah: dr, is this correct?
dr yg comey: wow, that's a tough question, what should i say..
naimah: just tell me correct or not.. (yg laen pon gelak tgk aku yg x habes2 dok tanye)
dr yg comey: yes, but what happen then?
naimah: huh? urm.... i dont know..
dr yg comey: it's co close.. u have the flux, u have the current, then?
naimah: resistor?
dr yg comey: think about ohm's law. it's related to ohm's law. what is ohm's law?
naimah: V=iR
dr yg comey: yes. so how u connecting it to this figure?
naimah: eyh? (pikir2x) what-question-mark
dr yg comey: whose your lecturer?
naimah: dr tan (yg charming nk mampos )big-black-eyes
dr yg comey: ok, he'll mark this..

tetibe nmpak dr tan yg 'charming' datang..
mne xnye, dah curious tgk dr yg comey tu dok explain memanjang kt table aku..
dr tan: why?
dr yg comey: kesian diorang ni, dah bagi klu dah pon x boleh jawab lagi..
dr tan: [senyum je..] (wo0w!! :D)
shy
diorang pon blah...
aku pun sambung tulis.

"V=iR"

sampai habes waktu barulah kitorang ber 6 sedar diri nk blah dari hall tuh..
huk3x...

at least dapat jugak lah aku letak jawapan kt soalan no 4 tuh...
klau dpt 3/6 pon dah ok lah...
thank u dr yg comey...

kampunggal~
klau smue lecturer baek mcm ni, hancoo00rr..

1 comment:

shafiqabdshukor said...

hahahaha..
best nyer lecterur tu...