Thursday, April 15, 2010

ditinggalkan kawan...

10 alasan ditinggalkan sahabat.. “theory dari dapur” untuk hari..


Let’s take a lo0k! (do ur best to avoid such things ea..)


1. serba tahu.. semua bende ko tau (konon kononnya).. elok org nk bgtau ape2, ko ckp ko da tau.. n pandai pandai je buat tau.. lame2 org pon menyampah.. klau mcm ni, ko kawan sorang2.. xyah berkawan dengan org… ko hebat sangat kan..


2. Workaholic.. klau student, should be spend too much on ur study sampai x hiraukan org lain.. bile org tanye, ko ckp xtau, sedangkan ilmu dalam kpala otak tu dah bercambah cambah… tak boleh di nafikan, study memang penting.. tapi klau ko study, kiri kanan ko buat x Nampak xleh jugak… bile ko x paham ape2, ko cari pulak kawan2 ko yg ko buat xtau tuh.. haiii, banyak cantek..


3. jarang bergaul.. bile kawan2 ajak makan sesama, ko taknak.. alasan, malas lah, dah kenyang lah.. hidop ni kna bersosial.. bergaul dengan org.. sebab hidup kita seharian ni, jumpe dengan puluhan, ratusan, xpon ribuan manusia.. aku rase xde kot orang asli tengah bace blog ni, sebab diorang laenlah, mungkin setiap hari jumpe monyet or musang dalam hutan… so, klau ko mmg jenis mlas bergaul, memanglah layak kengkawan tinggalkan ngko…


4. Sarang gossip.. elok jumpe ko je, ade je bende ko nk cerite.. klau cerite baek xpe gak.. ni mngumpat org.. korang nk ke kawan mcm ni? Yelah, dengar gossip memang best kan??? Tapi klau habit mcm ni xnak brubah, lme2 org jadi takot nk kwn dengan korang.. yelah, mne tau, silap2 ari bulan die pulak yg jadi mangse gossip korang.. lebey baik buat x knal!


5. pembantah.. ape org cakap semue x kene.. ko je yg btol.. idea ko je yg bernas lagi bermutu tinggi… sedangkan xde org pon suke idea ko tuh… nak jugak ko tegakkan benang yang basah lagi lencun.. n at last, ko ikot idea ko tu sorang2, org lain blah.. ko kawan lah sorang2…


6. sentiasa berkelu kesah.. ini tak kene, itu tak kene.. ko rase ko jelah yang ade masalah bertimbun timbun tahap dewa.. ko citer kat diorang masalah mini ko tu mcm masalah dunia.. org lain pon ade masalah jugak bro, bukan ko sorang je.. larat lah, sebab masalah ko, org lain pon terjerat.. caring kawan2 pon ade batasan.. klau ko asyik je nak layan masalah ko tu, org pon malas nk layan ko…

7. perihal keluarga.. ye, almaklum semua org ade family n setiap family ade cerite masing2.. even klau family ko hebat, ayah ko dato’ or mak kau menteri ke, x payah lah ko nk gah sangat ngan bende2 tuh.. sebab ko tetap manusia biase.. n ko jugak berkawan dengan manusia biase.. berlagak ko x kemana, tapi kawan2 ko yang lari tinggalkan ko.. malas nk layan cakap besar ko tuh…


8. pengotor... arghhh.. ini.. sudah jelas lagi nyata.. klau ko balik kelas tinggal baju x cuci atas katil, meja bersepah dengan notes n all books… under ur bed ade bekas makanan x basuh.. sekali org masok boleh muntah hijau sampai kluar anak tekak.. ko x payah nak heran atau musykil klau org xnak kwn dengan ngko… cubelah kemas siket.. klau malas sgt pun, cukoplah sekadar kawan ko tu boleh bernafas dengan tenang bile melangkah masuk bilik ko.. n penampilan diri pon biar kemas, baru x segan jalan dengan ngko..


9. mulut besar dan nyaring.. ye, dari 100 meter jaoh dah boleh dengar suare ngko.. jike suare ko merdu mcm siti nurhaliza, xpe jugak.. sekali ko cakap boleh pekak telinga org.. klau ketawa pulak boleh buat org rase nk je belasah ngko… agak2 la eyh bile dekat public, jangan sampai kawan pun malu dgn ngko…


10. anak emas.. haisy, memang susah klau berkawan dengan anak emak.. even, for marry, kite pon klau boley xnak kawin dgn anak mak kan??? Korang kenelah consider benda yang x patot n bende yang patot buat.. jangan kan nak pergi library pon nk kne mintak izin mak dulu.. bosan oii kawan dengan org mcm ni.. nk buat ape mesti nk kne tunggu die dapat kelulosan dulu.. urmm…

So, that’s it… being a good friend aren’t as easy as we thought.. We’ll never know when we became perfect enough to the friend.. but we can try our best isn’t? jangan dah kene tinggal baru nak menyesal.. oh, kawan…

5 comments:

syafawati said...

wekkkk! yang bab pengotor tu,
ko yang selalu tinggal bekas makanan ko yang abis makan bawah katil aku, samapai aku tak sampai hati nak bukak terus buang bekas tu, hehehe.
nak ganti kah?

Anonymous said...

ko tu wt tumpah megi kt bilik org x sdar plak.ak yg baek hati ni gk yg tolg ko

Yon Yusuff said...

nekmah2.
chantek pya teori dari dapoq.

naimah said...

syafa: ko yg cakap nak tolong cuci kan???? so, aku tinggal ka dkt bilik ngko.. x sangka plak ko biar berulat kt stu... xpe2, xyah ganti, aku dah halalkan dekat tong sampah..huhu

anonymous: hehe, syafiqah mcmlah aku xtau ni ko... a'a, bole plak si syafa ni gi tabur megi bawah katil aku... syafa, jgn nanges.. aku x marah ko.. nk buat mcm mna, tgh lapa...

yon: chantek?? huhu

Anonymous said...

ahahhaha,
lapor sangat, pegang bekas maggi pon terjatuh,
gila syahdu waktu tu, nasib baik ada lagi satu ruski, kalo tak waktu tu gak aku histeria sebab koop punye ruski selalu habis
:)

capa