Tuesday, December 1, 2009

jam o0 jam!!

date: 29 november 2009
time: 4.00 p.m..

event: bertolak dari rumah balik shah alam
5.00 p.m.: masuk highway dari pendang, kedah..

belum sampai sp, jalan dah mula jam.. biar betol!!!
lepas tu, jalan makin ok..
7.00 p.m.:berhenti dekat RnR juru, solat, makan..
7.30 p.m.: bertolak dari juru..

terus jam.. kenapa??? ingatkan kejap ja.. rupa rupanya ber jam jam..
si driver dah kepenatan.. kaki bagai kan kayu dah..
aku target nak sampai s.alam before 11, tak nak lah kene gi mengadap pak guard pulak kat gate tuh..



sejam berlalu, jam makin teruk..
mula berkira kira untuk berhenti di bukit gantang kerana dah penat sangat badan pun dah lenguh kot..
cam apa gi, dok dalam tu berejam dengan jam yang bangang!
sekali sampai dekat bukit gantang, lagi takleh masuk terus kat situ.. jam lagi teruk kalau masuk gak RnR pakai tak leh keluar dah..

teruskan perjalanan jugak..
berjam jam..
ingatkan nak berhenti dekat sg perak pulak..
kereta boley jalan 20 km/h 5minit, 5 minit berhenti..
cam nak turun jalan.. (kot kot boley sampai dulu)
jam dah pukul 10.00 p.m... halfway pun belum sampai..
sah xsempat sampai before 11..
sg perak yang sepatutnya dah sampai, x sampai2 jugak..



masa tu tengah dengar suria fm..
tiba tiba ada info trafik..
"Lebuhraya utara selatan dari arah utara, berlaku kesesakan sepanjang 150 km. kesesakan disebabkan pemandu pemandu yang cuba berhenti di sg perak.."
150 km!!!!
gila larh!!!!

tiba tiba banyak gila kereta buat gila, parking tepi jalan, tengah2 highway..
masing2 da x larat drive dah..
dekat 4 jam drive dalam jam...



akhirnya kitorang buat keputusan nak berhenti dekat tepi jalan gak..
join geng2 tuh..
lantaklah polis nak cakap apa...



ada jugak aku rasa cam nak jadi incredible hulk, angkat suma keta2 gi tepi...
akhirnya nampak signboard tulis "kawasan rehat sg. perak 10 km"..
dah tu, aku pun budget dalam setengah dah boleh sampai situ kot..
tapi tunggu punya tunggu...
tak sampai jugak...
dah dekat dua jam..
baru aku nampak signboard "kawasan rehat sg. perak 5 km"..
MasyaAllah..
dah lama camtu, ada lagi 5 km..
dalam dua jam setengah barulah sampai dekat sg. perak..
dekat nak naik jambatan tu..
jam dah 1.30 a.m.
gila banyak keta queue nak masuk RnR sungai perak..
sah! itulah penyebabnya!
geram gila kot!
dah nampak banyak nak masuk situ, takyah la nak masuk jugak..
150 km jam just sebab nak masuk situ???
pergghhhh..
buktinya, lepas je jambatan sg. perak tu, tak de keta pong!
boleh nampak 2 3 biji keta ja...

sakitnya ati aku!
lastnya kena la balik umah akak aku dulu kat damansara..
takkan nak gi uitm gak, pukul 3.45 a.m baru boley exit kat sg. buloh..
4.13 a.m. sampai umah...
12 jam dari kedah ke selangor!
penat larh!!!!













4 comments:

farhanN said...

macam nek keta lembu la plak, smpai 12 jam...haha

FuTuRe I.R said...

pergh...
npe xtrun jln bawah jek..
ada apa jek kat sg perak tu..

s@z!3La said...

naima..yg gmbar ats tu,
kak mazira ngn husband ka?

naimah said...

boyen: keta lembu tak dak.. semua dah kena korban...

aufa: tak dak pa pon.. ntah la manusia2 tuh.. lapo bebenor kowt..

ila: a'a, kak mazira ngan husband..