Saturday, December 5, 2009

fishing the fish~

time: sem break!


activity: fishing!


mate: auntie n mum!


the story begin: maka mak aku mengajak aku pegi memancing.. aku pada mulanya xnak ikot.. malas kowt..
setelah dupujuk, aku pun ikot larh,, xde benda pon nk buat kt umah tuh..
berkenderaankan motosikal aku n mak meredah lah jalan raya..
ikot je mak aku cakap pegi mana [aku driver mak aku].. mana la ceruk mak aku nak ajak pegi nih.. mak cik aku pon join sekali...
maka sampailah kami di kawasan sawah padi.. aku ingatkan nk gi cari ikan kat lubuk ka kat sungai ka..

cess.. parit kecik ja, x adverture langsung [ayat blagak]...





maka kedua dua pioneer ni pun memasang pancing masing2.. aku tengok je.. ntah apa la diorang dok ready tuh..
pasang umpan larh tuh..
umpan: kekatu..



aku pun ada pancing 1.. diorang pasangkan umpan utk aku.. [kalau aku pasang sniri gamaknya ikan tu ketawakan aku coz sah2 nampak mata kail tuh...]

maka aku pon cari port bagus punya.. dahlah tgh hujan..

sebab anak mithali aku pon ikot jelah hobi mak aku nih..

tapi bukan ikan yang aku dapat, laen yg aku dapat kowt..

PACAT!!!!!

apa lagi terjerit bagai nak keluar anak tekak aku.. mak cik aku yang super powernya ambik kayu buang menatang tuh..

ada sorang mak cik yang mancing kat situ gak dah terjeling jeling kat aku..

agaknya da lari kot ikan dia dengar aku jerit.. arh, lantaklah.. kisah apa.. huhu [gila otai]

mka aku pon beredar.. 1 ikan pon xdapat.. aku dah surrender.. mak n mak cik aku steady lagi kat situ.. xnak pulak pacat tu naek dekat diorang.. [confius aku]..


setelah setengah jam.. mak aku hanya berjaya mendapatkan 3 ekor ikan kecik.. maka mereka mula berputus asa.. diorang plan venue baru lak..[ni mang otai mancing ni, tau je port2 baru]..
maka berangkatlah kami..
tempat baru ni ok sket.. dekat tepi jalan tar..
maka aku pun nk mancing cak..



berkat kesabaran san kesungguhan aku yang bertubi tubi, maka aku berjaya dapat sekor.. masa excited ikan tu tarik kail tuh, aku angkat kail selaju yg mungkin sampai ikan tu tkeluar dari mata kail terpelanting atas pokok belakang aku.. then, gedebuk! dia jatuh atas jalan tar tuh..
aduh! sakitnya...
ikan tuh kecik ja.. besar dua jari..
mak aku kata "tarik kail tu macam dapat ikan jos"



lepas hampir dua jam lebih.. maka dah nak balik..
jumlah ikan: ada la dalam 9 ekor kot...
mak cik aku nak stedy lagi kt stu..
aku n mak nk kna balik, nak ambik adik kat skolah..



tapi, mang best lah jugak.. dari x de benda nak buat kt umah..
esoknya mak aku per lagi..
aku dah x ikot..
malas larh..
ikan x ska kat aku..



this is where the kampunggal live~

3 comments:

syafiqah said...

bukan takat ikan je x ske kt ko.ak pn.muahahaha;p

naimah said...

aku x heranlah dengan ikan kecik..
aku suka ikan dolphin ke paus ke..
muahaha

Yon Yusuff said...

mak hg buleh kawan ngan aku.kekekeke~
berangan sambil memancing.