Wednesday, October 21, 2009

Memekak Untuk Elak Tekanan (MUET)..

aku telah menduduki test yang unik lagi pelik pagi tadi..
to my luck, aku 1 group dengan eman melina..
so, dia yg byk citer kt aku cmne bnda nk bakal berlaku..
aku pon dgn sedikit pemahaman lagi tak paham berserah je..
group aku 3 org, sorg lagi one gurl yg kitorg tak kenal...

lpas masuk bilik test tu, aku dpt cndidate b, eman cndidate c n of dourse gurl tu cndidate a..
maka berjalan lah task a..
almaklum, cndidate a start dlu.. dia pun mula.. (2 minit bermula)

"gud morning, the topic is the effective way for malaysian food facturer to sell their product overseas and my point is improve the packaging." dia diam sebentar dan tengok examiner. lpas tu dia kta,
"Continue to candidate b." aku yang tengah nak berpura pura take note apa yg dia nk ckp trus terbangak.. aku??? baru 5 saat.. apakah aku yg tak paham format atau apakah yang sedang berlaku??

maka examiner tu suroh aku plak yg buat task a tu.. dahla dapt point, maintain high standard quality..
aku pun tak tau nak high quality apanya..
kang aku suroh jugak tukar tin aluminium tu pakai gold ke platinum ke kowt..
aku dengan serba merapunya gi suroh buat lempuk ar.. mana nak tau larh!!!

lepas termengah mengah (bukan sebab banyak bercakap, tapi bnyk "err", "arr",) aku pun menamatkan 2 minit tuh.. dengan isi yang examiner tu sniri tak paham aku rasa..

eman pun mula la buat pulak.. pergh.. yg ni lancar lagi bermutu lar..
law student sejati..
siap dengan conclusion beb..

lepas tu task b..
aku pun buat la isyarat suwoh eman mula..
task b not so go0d jugak..
tapi tkpelah, the important thing, da habes.. muahaha.. lantak engko la muet..
overall eman banyak mnyelamatkan keadaan dengan membalancekan part discussion supaya everybody got the chance to talk..
or sebelum examiner tu tendang aku kluar sebab tension dengan ke broken an english aku..
huhu..

3 comments:

iYLa said...

kat mana buat muet tu?

Eman Melina said...

huhu tapa nekmah da lepas satu bala.
aku tulung apanya...
dok membroken skali ada la.haha
jumpa next exam! 6_6

Zyma Saad said...

Salam Tuan rumah.....

Akak sempat amek MUET....
a few years ago la masa di college.
:)


http://zymasaad.blogspot.com/