Sunday, January 16, 2011

one more memory never end~

before pegi camping EUPHORIA jumaat hari tu, aku siapkan dlu sketch batik aku.. sebb takut nnti x sempat..
dan, inilah hasilnya..
TADAAA!!!
seriyes, ade ke org nk bli corak mcm ni..
arhhh, xkesahlah.. janji aku buat jugak annn...

k, then esoknya tu aku pon bertolak untuk ke KEM KAIZEN.. (EUPHORIA)
yang bertemakan
"GRABS THE KNOWLEDGE, MASTER THE SKILLS"


1st thing yg menarik dngan hari pertama,
NIGHT WALK
at the same time masa nk buat nightwalk tuh,
students UPM pun ade jugak,
diorang baru sampai then nk buat nightwalk jugak...

mmg takot giler nk buat..
yelah, ni btol2 hutan kot..
kne buat sorang2 pulak..
tapi tutop mata...

perempuan kne pagi dlu, pastu baru lelaki..
so, mcm biase, kne lah ade volunteer nye..
nora dengan nekadnya cakap xnak..
fatin pon xnak..
last2, aku yg jadi mangsa..
aku pasrah je lahhhh..

sebb mmg dah takot sampai xde feeling langsung..
lalu, jadilah aku orang yg pertama..
melalui hutan2 n "rumah peninggalan komunis" yg tingkap rumah tu asyi berbunyi..
hahaha, seriyes klau nk tau rasanya kne join sndiri..

2nd day yg menarik, kitorang kne pegi buat khidmat sosial..
naek kereta senior, then kitorang akan di tinggalkan kt 1 kawasan kampung..
lpas tu kne cari rumah orang n mintak untuk buat keje sosial..

group aku mencube nasib dekat rumah 1st, tapi orang tu cakap x de org kt rumah selain die,
so die x nak kasi kitrg buat ape2..
then proceed rumah ke 2,
mak cik tu yang tersipu sipu malu,
makcik: x pelah dik, nnti kotor baju tu
kitorang: xpe makcik, kitorang mmg kne buat pon, tugasan ni
makcik: xpe, cakap je kamu dah buat, ni kotor ni keje2 ni
kitorang: x boleh mak cik, nnti kna ambik gambar
makcik: tu, pegang penyapu tu, ambik gambar

aduiiii, baek sgt pon susah.. org nk tolong buat keje free2 je..
huhuhu...

then berjalan lagi..
lagi dan lagiiiiiii...

maka jumpa 1 rumah kedai..

dan dengan itu tuan rumah itu,
"urm, jom kita gi bersih surau, nk bersih rumah saya buat apa, isteri saya ada nk buat semua tu"

mka kami pun berangkat ke surau..

buat semua kerja2 pembersihan..
cuci tingkap, vacuum lantai, sapu sampah, mop lantai, sapu daun kering..

sampai sejam lebih,
n then done..
balik camp site, present tugasan..

but serious co0l..
u have to be brave to approach the houses..
if not u're not going to complete the task..

petangnya buat kembara halangan..
hahahaahahahaha (gelak siap2)
korang tau kan, halangan2 yg mcm tentera n plkn buat tuh..
haaaaa, tu lah benda nya..

untuk halangan pertama, kena meniti atas jambatan yg lebarnya dalam 1 inci je.. (actually die bulat, so surface sgt kecik nk mmpos)
aku ntah orang keberapa yg buat,
tapi for sure, baru sampai suku jalan,
BUMMMMM!!!!!!!!!!!!!!!
aku jatuh tenggelam dalam air, (camp guider tu dah pesan klau jatuh pacak kaki sebb air tu dalam)
aku pulak dengan terkejutnya gi bend kaki,
so menjadi the ONLY ONE yang masuk dalam air,
FULL sampai kepala pun dah x nampak..
mcm lemas pon ade gak..

then halangan kedua, ketiga dan keempat aku lepas (welllll~~~)
yg ke lima, GAYUT TARZAN..
aduiiiiiiii...
baru je berlepas dengan tali terus masok dalam air..
memalukan seyh,
padahal dekat je jarak tu..
aissssssyyyyyyyy

oklah, kesimpulannya, 9 halangan,
4 kali masok dlam air..
lemah nak mampos..

mlamnya, main war game..
game tradisi KLM..
invented by this club...

game ni flexible..
so boleh ubah mcm2 cara..
klau dlu kt simbiosis, mcm laen,
kali ni di renovate mcm lain sket..

kali ni, 2 group akan berlawan untuk cari klu, (semuanya 4)
akan ada penjenayah yg akan baling peluru ke arah kita, sampai basah which consider sebagai dah mati (then perlu dduk)
then ada nurse yg akan merawat untuk kita hidup balik (di tabur dengan tepung)
main dekat padang yg berlumpur,
dan sangat gelap nk mampos..

aku bile mati je teros duduk then diam2...
xnak panggil nurse, sebb takot kne tabur dngan tepung..
huk3x..
padahal bile nurse nampak aku yg tengah ddok bersenang lenang,
habes! mandi air n tepung..

dan kt sinilah Fatin n Tehah mencipta rekod,
diorang berlari ke arah bertentangan sebb nk lari dari penjenayah yg kejar diorang,
tapi diorang x pandang depan,
sekali bile nk pusing pandang depan,
DAH TERLAMBAT!!!
kebabmooMMmmmM!!!
mka terluruhlah sedikit gigi tehah di situ dan lebamlah kepala fatin..
seriyesly mmg kuat giler diorang berlanggar sampai 2 2 terpelanting ke belakang..
impaknya, pikir sendiri lah.. menangis teros..
huk3x...

hari terakhir,
main JBM. (jentera buatan Malaysia)
ni pon game tradisi KLM..
if u wanna know this, u have to join..
huhuhu.. suka hati aku je kan..

but this game seriyesly,
u'll know what the meaning of a leader!!
the responsibility, the rationality and all..

baru kite tau yg jadi seorang leader tu bukan sesuatu yg senang..
n baru kita akan mnghargai even orang yg kecil pon di keliling kita..
because everyone is important!

ok, thats all 5 activities yang PALING menarik..
sebb semuanya ada banyak lagi..
yang membasahkan gusi kitorang tanpa henti..

even bnyak gelak katawa, tapi input yg nak di sampaikan tu mmg dapat..
u dont have to go in front and do all the talk to produce a good leader,
sebab not everybody will remember what u say..
but u need to make they do, play and feel it..
then they will remember all those till the end..
because they feel the pain...


EUPHORIA: camping untuk lahir kan fasilitator n leader dalam kelab.. annual event by KLM.. seriously, bukan mcm ceramah2 untuk jadi leader ke forum ke. but everything applied in the games n presentation.. u really experience it! u cried, u laughed, u smile, u dissapointed, u feel it all in the way to be a good leader..

and today 16 january 2011, kem kaizen, pontian, kat sini aku dan Majlis Tertinggi kelab tahun 1, (nora [MT Dokumetasi], Tehah [T S/U], Syerfiq [MT Modul & Aktiviti], Fatin [bendahari]) privately berjanji akan jaga kelab sepanjang 1 penggal ni... dan takkan lagi cakap "nak keluar kelab"

p/s: congrat to kak sasa and pasukan MT program yg berjaya jalankan program dengn baik.. Alhamdulillah...
but, study still come first..
sebb tu sekrang terpaksa bersengkang mta untuk study instrument, esok ada game soal2..

k, till we meet again..

kampunggal~
trying to be a good leader

2 comments:

shafiqabdshukor said...

best kan..
kitorg lg best dapat buli korg..
huhuhuhuhu

naimah said...

ahahah..
buli org mmg best kan???
btw, everything is nice!