Monday, October 25, 2010

surat buat penasihat akademik saya

surat ni khas untuk penasihat akademik saya, PM Dr *****i

untuk PA tersayang (ataupon saya, nora, ayu n baizura selalu panggil papa),

sudah seminggu kami ber 4 turun naek ofis nk cari dr.. kami tahu hari pertama kami pergi jumpe dr, dr sangat terkejut berok tgk kami bawak borang pendaftaran kursus untuk sem hadapan yg masih kosong.. dr cakap ni kali pertama student dtg jumpe bawak borang kosong kan..(kami jugak terkejut) nk buat mcm mne dr, kitorang ni baru 1st year.. xtau apa nk isi...
(dlu kt uitm isi online je xde konsep PA ni).. walaupon borang tulis bahasa melayu.. dan langsung xde bahase saintifik.. smue dr nk kne ajar kan.. dr ajak kitorang 4 orang pegi notice board kt tepi ofis n tunjuk ape bende nk kne isi.. (x sangke ade jugak lecturer yg nk melayan kitorang baek mcm ni sekali)..

kemudian dr bagi nasihat.. yang sgt byk! walaupon kitorang senyum dan angguk2x time tu, sebenarnye dr, kitorang lapar giler.. x mkn dr mlm tu.. dr nampak x yg kitorang dah jeling sesama sendiri, bagi hint bile nk kluar, sebb lapar.. klaulah dr boleh dengar perut kitorang yg dh buat gig tuh konfem dr tros rase mcm nk blanje kitorang.. lepas 2 jam dr buat syarahan, last2x dr cakap,
"sebenarnye saye x de cop dekat sini.. ade dekat bilik saya dekat p06. petang ni awak dtg balik, x pon lusa, hari khamis. esok saya cuti.."
adoiiiiiii, dr.. klaulah dr cakap awal2x kan senang, boleh kitorang melantak ayam goreng panas dekat cafe..
lpas kami ber4 kluar, kwn2 yg laen smue tanya, dah siap ke? 2 jam terkurung dlm bilik dr.. sedih nk ckp xdpt pon cop tu.. diorang pegi jumpe PA, 2 minit je cop.. kitorang 2 jam, dpt nasihat je dr.. (sedih kn dr)

petang tu maaflah dr.. kami tertido.. x pergi jumpe dr.. nk buat mcm mne, bile setan dah hasut sroh tido, kami ni x cukop kuat iman dr.. maka kami pon pergi hari khamis nya.. lagipon nk immunekan dlu syarahan dr tadi...

hari khamis kami pegi bilik dr dkat p06, dr xde.. kitorang pegi bilik dr yg dekat ofis.. dr xde jugak.. saya call dr, dr cakap..
"esok dtang jumpe saya, sy tgh meeting.."
aduhaiiiii.. dr tau x bagaimana susahnya kitorang nk bangun pagi tu semata mata nk jumpe dr.. nk iron baju lagi, kang klau pakai serabai dr jugak ckp 1st dah pakai x proper...

esoknya (jumaat), kami call dr, tetibe dr tutop phone.. aduhaii.. DR TAU TAK KAMI...!!! (maaf dr, termarah pulak).. dr tau tak kami dah penat nk cari dr.. klau lah daftar course tu x penting, kami dah sambung study basic electric, dr jugak cakp, jgn buang masa time 1st sem ni kan?????

maka hari ni, hari isnin kami berkobar kobar lagi nk jumpe dr.. call dr, dr dudok dekat rumah (sy dengar suare baby kt blakang tu, dr balik jage anak ke ape ni dr).. dr cakap dtg lpas lunch hour.. sy cakap nk dgt pukol 2, dr cakap awal sgt.. (zohor kn masok awal, knape x boleh dtg awal) dr, saya ade kelas pukol 2 kot!! tapi saya kan penyabar, saya pon cakap xpe..

tadi kelas programming kitorang berlumbe lumbe siapkan task awal sbb nk balik awal dr pukol 5 nk jumpe dr.. (sampai ade sikit ter copy org lain punyer, tgk ni salah siape??) akhirnya dengan penat lelah, siap pukol 4.35.. awal kan???? semangat nk jumpe dr punye pasal... last2x bile naek ofis, "OFIS DAH TUTOP!!"

klau pukol 2 tu masok ofis awal sgt, balik pukol 4.30 tu x awal sgt ke dr???? kitorang manelah paham.. x pernah lagi keje..

buat dr, esok kitorang xde kelas.. tapi kitorang akan rajinkan jugak kaki ni pegi fakulti.. dr janganlah nk tutop phone ataupon merayap sana sini.. kitorang ni bukan lah nk curik mase dr berjam pon (even hari tu dr curik mase kitorang 2jam), kitorang nk 2 minit je untuk cop tu..

kang semester depan x belajar kitorang.. saya, nora, ayu & baizura akan sentiasa sentiasa ikot nasihat2x dr.. (buat ayat baik semula).. dr janganlah mempersusahkan lagi urusan kami.. harap esok dr ade..

dari,
naimah, ayu, nora, baizura..


kampunggal~
penat cari org berjalan ni.. grrrrrrrr..

4 comments:

. . . h u s n a . . . said...

itu yang menarik tntg PA dkt UTM ni, terima je la.. mmg camtu pun~~~ knpe pandai sgt tak terus ambil tnda tgn ketua jabatan (KJ) kalau PA dah ta dtg keja ??? :)
len kali, kalo PA tak dtg keja trus jmpe KJ.

naimah said...

KJ? ketua jabatan mna2 pon xpe ayh??
RaCed ke, encon ke??

shafiqabdshukor said...

la..
blh la mntk sign KJ..
kalo x de pon g je mntk sign dekan...
dh prnh jd pon..
smpi abg shafiq mntk tandatgn dekan tros...
sabar la ye..
beliau kan lecterur sentiasa busy...
lg satu nk lg best isi je online dulu..
br isi borg...

naimah said...

online dah isi, dah print pon..
tp klau nk hantar kt ofis, kn kne hantar dengan borang cop tu..
esok kitorang buat last try, klau x mmg cari lecturer basic kitorang kot, KJ encon...