Sunday, October 10, 2010

a day to go

semalam pergi usrah kak tiqah..
tajuk: syahadah & Illah..

dan mcm mna ntah semalam aku ni asyik nk argue je dengan ape die ckp..
nasib baek x kne tendang kluar surau.. huhuhu

kak tiqah: boleh x klau kite niat nk belajar sebb mak ayah kite dah berkorban besarkan kite?
naimah: x perlu
kak tikah: eyh, kenape pulak?
naimah: sebb tu tanggunjawab diorang. belajar sebb Allah
kak tikah: ye, tapi bile kite blajar untuk mak ayah kite tu sebenarnye dlam hati kite belajar sebb Allah kan? sebb Allah suruh kite patuh mak ayah.

kak tikah: tau tak tadi dalam paper, first lady kite pegi Belgium untuk belajar cara nk menangani pembuangan bayi. patot ke tu?
naimah: biar lah die, tu kan duit die
kak tikah: bukan. knape x cukop lagi ke ilmu dalam alQuran sampai die nk belajar dekat sana?
naimah: tapi kan mungkin diorang ade care yg efektif.
kak tikah: dalam alQuran dah cakap "jangan menghampiri zina". knape x jumpe ulamak dalam Malaysia? diorang x cukup pandai?
naimah: bukan, tapi islam kan menyeluruh, kite boleh je belajar dari orang lain.
kak tikah: klau mcm tu lps ni kite pon boleh belajar dari America? sistem dekat America pon bagus knape x ke sana?
naimah: sebb masalah ni sesuai di rujuk dekat belgium.
kak tikah: ok, assignment untuk minggu ni cari "kenapa perlu ke belgium untuk menuntut ilmu tu"

adoiiiiii.. ambik ngko, nk sgt argue..

su: tau x nnti akhir zaman, arak tu dah ade name lain, sampai kite x tau pon tu arak.
kak tikah: sekarang pon dah ade. ade sejenis jus buah tu, diorang dah titikkan arak dalam tu. kite yg xtau pon minum minuman haram tu.
naimah: tapi selagi x memabokkan x haram kan?
kak tikah: eyh, knape pulak?
naimah: sebb mcm alcohol dalam perfume tu. x haram untuk kite pakai. sebb alcohol tu jadi haram sebb die memabukkan dan memudaratkan. klau just pakai, x memudaratkan, x haram.
kak tikah: tapi ni kan arak..
naimah: yelah, mcm dadah. klau kite ambik sebagai ubat x haram kan? klau ambik byk sampai mengkhayalkan baru haram.
kak tikah: ok, assignment ke 2, "haram x arak tu klau jumlah yg kita minum x memabukkan"

semua ahli usrah dah pandang aku mcm nk telan..
sape suroh cakap byk sgt, kang dh kne buat assignment smue org..
sorry yea.. heheh
___________________________________________

sabtu mlm baru2 ni rumate and team silat ke kl untuk demonstrasi silat untuk buat malaysia's book of record..
sepatotnya ahad petang dah balik.. sampai dalam maghrib..
as kl - jb dalam 4 jam je kan...
tapi sampai pagi tadi aku bangun subuh, diorang x balik jugak..
aku dah pikir pelik pelik..
tapi ntahla tangan ni x pulak tercapai henfon nk mesage/call...
dekat pukol 7, ade org ketuk pintu..
yea, rumate dh balik..

muke penat giler..
12 jam in the bas, kl-jb sebb accident yg sangat menyayat hati tu...
kesian gak pak cik bas..
12 jam drive sorang2x..
x gerak 3 jam lebih sebb accident..

takziah dan Al Fatihah kepada yg telah pergi..
semoga di cucuri rahmatNya~
_________________________________________

tadi ain call ajak celeb birthday aiman..
ain: mlm ni ngko free x? ye lah sekarang aku dah mcm kawan ngn datok, busy memanjang
naimah: hahah.. xde ar.. mlm ni, free.. jap lagi setelkan assignment..

sangat rindu kengkawan asasi engine..
Alhamdulillah, 12 dari 20 orang dekat sini...
jumpa lagi...



kampunggal~
assignment calculus n report electronic blom setel, ade assignment usrah lah pulek..

3 comments:

kakni said...

assalamualaikum..
pasal yg pi belgium nak belajar nak atasi zina tu, pada pendapat sy.. better kita ikut cara yang Allah suruh dulu.. hukum hudud.. yang berzina disebat 100 kali.. yg dah khwin direjam.. Allah yg menciptakan kita.. kenapa masih ragu dengan perintahnya.. pasti terselit hikmah.. "sesiapa yang ragu dengan hukum Allah maksudnya dia ragu dengan Allah" nauzubillah..
takperlu pun sebenarnya nak ke seluruh dunia kalau solusinya ada di depan mata.. islam jugak tegaskan jangan membazir.. tak membazir ke namanya tu.. lagi 1, klu pi belgium ke rusia ke belajar pasal cara nak atasi byk2 pun klu selagi remaja2 ni masih tak diterapkan dgn nilai islam, rasa berdosa buat benda2 tu, tak guna juga..

and then about arak, arak tetap haram walau kita ambik jumlah yg bayk atau sedikit.. hadisnya "Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wassalam melaknat berkenaan dengan arak sepuluh golongan : Orang yang memerah arak, orang yang minta diperahkan arak, orang yang meminum arak, orang yang membawa arak, orang yang minta dihantari arak, orang yang menuangkan arak, orang yang menjual arak, orang yang makan harga arak, orang yang membeli arak dan orang yang minta dibelikan arak."

(Hadits riwayat Ibnu Majah dan Tirmizi)

"Wahai orang-orang yang beriman ! Sesungguhnya arak, judi, pemujaan berhala dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah adalah (semuanya) kotor (keji) daripada perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya."

( Surah al-Ma'idah : 90)

jadi tak perlulah kita nak pertikaikan lagi.. byk ke sikit ke.. memabukkan ke tak ke.. asalkan arak maksudnya tak boleh la nak minum.. sebab terang dan nyatahukumnya haram..

dan majoriti ulama mengatakan arak itu adalah najis..jadi najis boleh pakai buat solat tak.. tapi ada khilaf la yg ni sbb ada ulama kata bukan najis..

wallhua'lam..

saje2... said...

salam... klu pasal ubat-ubatan yg ada alkohol boleh baca kat sini.. http://infad.usim.edu.my/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=9895&newlang=mas

naimah said...

kak ni: baek! siap assignment saya.. hahah.. thanks.. kih3x

saje2: thanks, membantu assignment.. huhu