Thursday, August 19, 2010

belajarlah~

nk komen tentang seorang manusia ini..
petang semalam dia datang jumpe aku tanya dah siap x assignment programming..
aku cakap, dah..
and she simply asked.. "nak soft copy boley?"
terbeliak bijik mate aku..
eyh.. mcm tu ke carenya..
aku pon dengan tergagap gagap (mmg clearly nmpak aku xtau mcm mna nk ckp)
"err, petang ni datanglah blik, aku tunjuk mcm mne nk buat"

n petang tu aku tertido..
malamnya aku ddk kt bilik..
datanglah beberapa manusia..
nk zipped kan folder, mintak pinjam laptop..
as the reason laptop dorang x leh nk zip file..
and ade jugak yg masalah x leh nk run program dekat codeblock yg aku dah kasi..

and yg aku terkejut..
adelah manusia2x yang program diorang tu aku cukop kenal..
mlm before tu han, tehah, dila, nora, ayu denga baizura ade dtg blajar mcm mne nk buat..
n program manusia2x ni sebijik mcm diorang...

tipulah klau kebetulan..
klau 2 org buat soalan program yg sama, x mungkin sebijik cara tulis dia sama...
cara declare, ape perkataan yg die guna untuk declare, ayat dekat printf..
even spacing pon.. xkan kebetulan sama!
x mungkin sebijik klau buat sendiri...

aku just nk cakap xpayah lah nk tiru2x..
aku tau, programming ni mmg susah..
mase aku blaja dulu, pon masok kelas kluar kelas blur je..
sepatah pon x paham..
(those yg blaja dengan lecturer aku tu mmg paham lah kenapa klas aku paling tinggi and average pon dapat c+ je!)

tapi kat sini dr dayang ajar clear giler..
bertuahlah kite.. klau semua dpat A pon aku x terkejut...
die ajar dari basic..
5th week baru masok tulis program..
1 minggu blaja printf.. 1 minggu blaja scanf...

aku nk bising2x kt sini sebab xnak lah korang rase ape yg aku rase dulu..
rugi sgt! sebab dr dayang dah ajar sgt best..
dulu menyesal sebab mlas nk study programming..
sampaikan result mcm tu..
mmglah kite akan give up kan x paham ape satu pon..
tapi cubelah blaja..
dtg tanye ke..

jana pon ade...
die siap A lagi dlu...
lainlah aku kan.. maybe sebab tu x sudi nk datang tanye...
n aku buat assignment pon combine ngn jana.. discuss..
even both dah blaja..
sbb kitorang pon bukan perfect sgt..
so jgnlah rasa mlas nk tanye ke ape..
kite kongsi...

klau aku nk bagi softcopy aku tu, aku x kesah sikit pon..
yelah, klau korang nk copy, boley je..
pegi dekat elearning, click dekat nme aku yg dah submit tu, download assignment yg aku dah upload kt stu...
bukan stakat aku je, smue org pon korang boleh copy klau nk..

tapi klau blaja dari awal kan senang..
sekarang baru 10% dah give up..
rugi, rugi sangat..
klau nk datang bilik, datanglah...

orang lain pon selalu je dtang gune laptop ni..
nk belajar program..
mmglah aku x hebat pon boleh jawab semua..
tapi at least bolehla survive setakat assignment sekrang..

klau korang xnk rase rugi mcm aku dulu..
better catch up lah dari sekarang..
aku x tipu dr dayang ajar sgt clear klau korang btol pay attention dlm kelas..
klau basic dah tunggang langgang, lpas ni array, function, loop, while, if..else, etc, lagi boleh gila!

kampunggal~
aku bukan nk menyibok, tapi rase kesian klau korang nnti jd mcm aku dulu..
just bcoz buat perangai mcm tulah, mlas nk paham n copy esemen org...
bile final project baru aku start paham..
tapi dah terlambat...
nasib baeklah tu noncore, klau x mmg x dpt masok sini kot result tu..
tapi ni sekarang core subject.. cacat result tu nnti..

2 comments:

arai said...

ak da xblaja codeblock.. gumbira tp autocad lebih kurg codeblock je.. T_T

naimah said...

autocad lebey kurang codeblock???
mna ada lebih kurang.. jauh giler beza.. huhuhu..

autocad tu klau minat n teliti insyaAllah.. aku sampai ke sudah x lepas autocad.. projek spm copy org punya je.. heheh