Thursday, July 29, 2010

masa itu platinum~

memandangkan harga platinum di pasaran lebih mahal berbanding emas, rasanya cm ok jugak klau kita buat perumpamaan baru, "masa itu platinum"..


ok, dekat sini kampunggal nk share mcm mna nk menguruskan masa..
dah lama berkabung dari buat "theory dari dapur"..
yelah sejak start blaja ni, dapo pon x pernah masok...

ok, let's check out!!

1. write things down..
mcm kampunggal pernah buat tu.. penuh stick note kt meja.. listkan every activities that u're going to involve with.. jgn yg penting pulak yg tertinggal..

2. prioritize your list..
check out, yg mna penting n yg mna x penting.. n logiknya, dahulukan yg penting yea..

3. plan your week..
rancang aktiviti untuk seminggu tu.. apa yg perlu dibuat mengikut hari dan.. so that everything can be settled down on time..

4. carry a notebook..
make sure dalam tu ade your planner. so if there's any new program that u need to join, check out the schedule, supaya x buat double appointment at the same time..

5. learn to say no..
jangan bebankan diri dengan volunteer untuk buat semua benda.. especially bila berat untuk cakap "tidak".. defence yourself n your time.. jangan nk kesiankan org lain sampai diri sendiri terabai..

6. think before acting..
if u have any task to be settled, before u start, pikir dulu mcm mna nk setelkan tugasan tu.. bukan main redah je.. karang benda yg simple jauh pulak korang pusing2x nk siapkan.. have a plan then go for your task.. jimat masa, klau bijak caranya..

7. continuously improve yourself..
in anything u do, make sure u got benefits from it.. jangan buat benda yg sia2x.. sentiasa improve kan diri dengan tugasan yg berfaedah, bukan membuang platinum di tepi jalan.. platinum itu mahal~

8. think what u're giving up to do your regular activities..
if u all dah ada regular activites mcm everyday wajib gi merayau rayau ke, gi lepak2x, sembang2x kosong.. cube fikir fikirkan dengan daily activities tu sebenarnya waktu tu maybe boleh di gunakan untuk selesaikan tugasan atau buat aktiviti2x laen yg lebih berfaedah..

9. use a time management system..
tau kan time management dalam bentuk jadual.. yg 4 petak tu.. "penting-segera, penting-taksegera, tidak penting-segera, tidak penting-tidak segera".. apply this schedule so that u'll know which one should be done first.. so, x delah yg patot siap esok hari ni dah siap, yg patot siap hari ni esok baru siap...

10. identify your bad habit
list out the bad habit yg banyak mengorbankan masa korang.. contoh mcm "facebook".. then think out mcm mna korang nk reduce kan activity yg x berfaedah ni n guna masa tu untuk perkara laen..

11. dont do other people work..
keep remember, time is not something e can share neither something that we can borrow.. if it doesnt important enough, avoid spend your time untuk settle kan hal orang laen.. hal sendiri pon x terjaga..

12. keep a goal journal..
list down all your targets.. what u aim to achieve.. keep look at it, then sentiasa menggunakan masa untuk dapatkan impian korang tu.. never waste the time, or u'll regret..

13. dont be a perfectionist..
inilah yg di katakan berlagak pandai.. if u can ask somebody on how to settle something, from someone yg dah expert or hebat gaban dalam that field, dont waste your time untuk fikir or gonjeng sana sini.. ask for help so that everything will be faster and easier..

14. be aware of "filller" task..
when u list down all the activities or tast to be done, jangan mix up dengan perkara2x yg x perlu dan tak penting.. take out all those filler task yang akan merugikan masa korang..

15. avoid afficiency trap..
if u expert in something doesnt mean it's all benefiit for u.. tak perlu lakukan sesuatu yg korang hebat tetapi x mendatangkan sebarang manfaat.. no matter how great u're at that thing, just leave it if it's bring nothing good..

ok, check out..
last but not least.. "TIME IS PLATINUM" :p



kampunggal~
no time for calculus??
ahhh, saya tak suka subjek itu.. tolonggg!!!

No comments: