Monday, May 3, 2010

sudi jadi kawan saya??

pernah tak korang rase pelik kenapa tibe2 kawan korang macam lari dari korang...
macam became apart from u..
instead korang rase korang dah cube jadi kawan yang baik..
urm..

betol ke dah jadi yang terbaek...
"theory dari dapur" hari ni pasal, macam mane nak jadi sahabat fevret...

1. menjadi pendengar yang baik...
dengar macam senang kan? tapi tak ramai yang mampu menjadi pendengar yang baik..
to be one of this, korang kenelah bagi ruang kepada si sahabat untuk luahkan segala masalah n beban yang dipendam...
n korang jangan pulak nak gi menyampuk ape die cakap.. komen sana sini.. nasihat itu ini.. sedangkan diri pon belum betol...
sometime they dun need any advise, but need someone to listen to them.. tu pon dah cukop untuk buat diorang tenang n rase lepas dari masalah...

2. adil dan memahami...
cube pertimbangkan segala baik buruk kawan korang tuh.. manusia pon makhluk biasa.. klau ade yang kurang menyenangkan tentang die, cube terima seadanya..
kite pon bukan baik sangat kan??
n jangan sesekali menghukum ape keputusan die.. "ko ni, ape ke bodohnye ko buat macam tuh?", "ko ni dah takde idea lain ke?"..
cube bawak berbincang... cakap elok2, kenapa korang rase idea die tu kurang seswai...

3. hormat...
serapat mana pon korang dengan seorang sahabat, tolong hormati die..
especially her private stuff.. diary or any related stuff..
jangan rase bile dah baik sangat, baju die baru beli x rasmi lagi pon korang boleh suke2 hati je rembat.. yelah, die memanglah kasi, nak jage hati korang.. tapi cube hormati die sebagai owner barang tuh...

4. pancing hati..
bukan korang perlu hipokrit, puji lebey2 untuk die sukekan korang...
tapi be someone yang boley support die...
contohnye, macam die masak.. n tak sedap lah katakan.. bile die tanye sedap ke tak, jangan lah terus jawab, "urm, tak masinlah".. cube cari inisiatif untuk dia baiki diri..
"sedap.. ok dah ni.. tapi kurang masin sikit..tambah garam sikit lagi, lagi ok.."
cube tanye khabar die.. sihat ke, sakit ke...

5. respons...
respons kepada sesuatu ucapan sebenarnya banyak membantu meningkatkan confident dalam diri...
such simple respon mcm, mengangguk, senyum, ketawa dah cukop buat die rase ape yang die cakap tuh korang cube faham n betul2 beri perhatian pada dia...
takdelah rase macam cakap dengan tunggul kan??

6. keikhlasan...
cubelah ikhlaskan hati dalam menerima sesebuah persahabatan... klau korang tak ikhlas, se hipokrit mana pon korang cube nak jadi kawan yang baik untuk die, die takkan dapat terima..
sebab manusia jugak punya hati yang tak buta...
sekali kita ikhlaskan hati kita, berpuluh yang ikhlas untuk bersahabat dengan kita...
remember, once u betray a friend, u will also be betrayed by someone at the back...

ok, harap korang dapatlah apply dalam kehidupan bersahabat...
dont loose even one fren, bcoz once u did, u'll never get the same one, even in a million...

kampunggal...
jeleskan lepasan spm yang sudah dapat tawaran upu.. saya nak buat asasi kjuruteraan sekali lagi boley???

No comments: