Saturday, April 3, 2010

tetiba jadi insaf...


ni kazen aku.. anak mak cik aku no 3.. (ewah2 mcm nk promote kazen lak aku)
nama dia Nur Jannah bt Samsuri...
born on 3rd march 1991.. (sama umo ngn aku.. cuma muda 2 bulan)..

ntah knapa tetiba teringatkan die nih...
kitorang membesar same2.. tapi di kawasan kampung, xdelah mcm citer dlm tv yg main playground same2 tuh.. kampung kitorang xde playground2x nih.. kitorang dulu main, tuju kasut je... masak2.. x pon zeropoint (yg lompat tali getah tu)..

die ni beloved mak sedara mak sedara kitorang, sebab die rajin.. aku dari kecik sampai besar malas.. (sekarang rajin sket2)

msa dulu kitorang gi tadika sama2.. atuk kitorang hantar naek moto.. igt lagi EX5.. die duduk blakng atuk, aku duduk blakang die... die kecik, aku besar..
mcmlah korang xtau, aku mmg besar.. aku slalu cubit dia sebab aku xmuat nk dudok..
ouh, bukan salah die, aku yg besar sgt.. lain kali atuk kne beli kete, sebab cucu atuk ni besar.. (atuk dah lme xde)... sorry jannah...

bile masok klas tadika, slalu kne lukis.. pokok, bunge, rumah.. die pandai lukis dari aku.. aku slalu x puas hati.. mcm mna dia lagi pandai lukis dari aku???
aku cubit dia.. (jahatnye aku)
dia nangis.. ckp kat cikgu aku cubit die.. aku ckp mne ade.. saya x buat pon.. cikgu pun mlas nk layan aku.. lpas tu mulalah x cakap sampai balik rumah... sorry jannah...

bile masok sekolah rendah, kitorang gi naik basikal same2... dia xpandai sgt naik basikal.. (kononnya aku lagi terer konon..) dua kali die pernah jatuh dalam sawah padi pak cik mei mase nak koner dkt ngn gate blakang skolah tuh... aku gelakkan die baru nak tolong... (padahal aku pon banyak kali nak jatuh dalam sawah tu).. n last2 die yg dh ade lesen moto dlu.. aku smpai skrg pon xde.. sorry jannah...

msa darjah 6 aku dah boleh bawak moto... aku selalu je bawak die naik moto gi tuisyen kt skolah... aku selalu dtang lambat ambik die, sebab aku memang lambat bersiap.. ksian die slalu kne tunggu lame2.. dahlah bawak moto mcm samseng..(xtau po rules jln raye).. pernah sekali tu mase balik ambik result upsr moto tu rosak.. elok2 tengah mamat2 kampung aku ddk lepak pulak.... malu seyh.. tapi bru 12 tahun, xde perasaan lagi.. tros turun moto, mamat tu yg btolkan moto.. mesti jannah tension ngn aku.. sorry jannah...

dulu masa darjah dua tiga, slalu main masak2 belakang umak atuk... dekat pokok asam.. tipulah klau sepupu sepapat aku ckp x pernah main kat situ... ambik daun buat duit, ambik tempurung buat pinggan mangkuk.. ko kawin ngan aku, aku kawin ngan ko.. jannah jarang nak main ngan aku.. die suke ddk dlm rumah.,, aku slalu mrah die, ckp die takot hitam..(yelah, dah die cerah sangat).. jeles lah tu.. huhu.. sorry jannah...

bile main zeropint, die lagi terer dari aku.. memanglah aku x puas hati.. dahla aku lagi tinggi.. tapi aku lupa aku ni amat besar, silap ari bulan putus tali zeropoint tuh... aku slalu je main tipu.. angkat tinggi2 bile time die nk lompat.. sorry jannah...

die slalu dtg rumah aku klau ade kenduri.. aku plak bile kenduri, slalu je terperap dalam bilik.. malas nk kne kluar pkai proper2.. bile dah nk mkn bru aku kluar.. tgk2 die dah basuh pinggan, tolong itu n ini.. ksian die, slalu tunggu aku klau nk mkn.. sorry jannah...

tetibe rindu die.. currently doing her matriculation study in account, matrik perlis...
rindu waktu buat bunge telur akak aku nak kahwin last year.. alang2 dah habis spm.. kitorang buat bunge telur sampai 2 3 pagi, then die tido kt umah aku.. before tido sembang sampai pukol bpe xtaulah...

die ni nampak je lembut, tapi komander kadet remaja sekolah tau.. penolong company plkn...

baru2 ni nk msg die, tp xtau nk ckp ape (pehal mcm aku nk mengorat org nih).. aku send pict anak sedara aku, lpas tu die reply.. lpas tu da xtau nk msg ape.. haisy..

2 comments:

Y0unG TraFf0rD said...

haha...ntah pa2...

Yon Yusuff said...

seperti pernah ku dengar nama cousin hg ni~