Saturday, April 3, 2010

nak gadoh??

Kecik2 mak selalu pesan, pegi sekolah jgn gadoh ngn orang, x baek.. nnti masok neraka.. haisy, pandai je mak ni… kenapa pulak bgadoh x baek, boleh la blaja mempertahankan diri.. klau org maki2 anak mak, xkan anak mak nk tengok je, tunduk sambil kluar air mata

Haisy, xboleh2x… ni mak cik naimah nak ajar cara yg betol bila bergadoh.. (18 tahun ke atas, under age takot kne gi hantat kt counselor plak) “theory dari dapur” hari ni…

1, klau bergadoh sebab die curi barang awak… gi selidik dulu.. klau btol2 konpem die curik brang awak, ape lagi.. Tanya teros larh.. cess, mcmlah nk mngaku kan.. klau mngaku bek xyah curik… sembahyang hajat mintak pencuri tu fail exam.. wakaka… (xbek o00..) ni method -bergadoh dalam iman- nama dia…

2. klau bergadoh sebab dia ckap awak miang n gatal.. pergi teros depan dia.. sinting2 lengan baju (ewah, mcm nk smack down die).. cekak pinggang.. angkat penumbuk tunjuk dekat dia.. sekali lagi dia cakap, jgn tunggu lama, bagi sebijik kt mata sebelah kanan..(knapa kanan, ikot ska la, sbb aku kidal, aku tumbuk orang sebelah kiri), “gedebuk”.. sampai jatuh, patah gigi terhantuk lantai… ni nama dia method -toksah cakap banyak-

3. klau bergadoh die main nma mak ayah.. ewah3x.. banyak ko punya mak bapak.. pantang aku klau mcm ni… klau tadi sinting lengan kali ni awak besarkan bijik mate, awak Tanya die “ko cakap ape?” klau die dah x ulang xpe, die di zon selamat.. klau die ulang, ape lagi ko tunggu!!! “ko pernah masok skolah agame x?! ko tau x main nama mak ayah ni x baek!. ko tau tak ustazah aku cakap nnti masok neraka!.. ko x takot masok neraka ke? Ko tau x neraka tu panas. Ko ni kan.. ko memang lah kurang ajar..bla bla bla” ni nama dia method –bergadoh sambil berdakwah-

4. klau bergadoh die tudoh awak rampas pakwe die.. ewah3x.. igt org teringin sangat pak we ko? Ni salah satu link bagus untk korg bace, pakwe kena kacau … ni jugak 1 cara yang bagos.. awak tulis lah banyak2 dekat blog.. awak buat luahan perasaan yg awak tu x ingin pon dekat pakwe die.. mcmlah xde org nk awak, smpai awak nk kne ambik yg org kan?? awak tulis sket ayat kesedaran.. biar die tau sket pakwe die tux de lah hebat sgt smpai awak nk ambik.. ni namanya method –bergadoh di alam cyber-

5. klau bergadoh die xpuas hati dengan kehebatan awak.. die byk sgt komplen, awak xlayak itulah inilah… (hek eleh, mcm die hebat segala).. org mcm ni memang nk kna bagi kesedaran terlampau.. x boleh terima hakikat org lg hebat.. ape lagi, korang do something to prove why u really greater than her… klau die ckp die sebenarnya lagi hebat codeblock (pehal psal programming lak nih) korang lawan la create program.. prove that u really the best..lpas dah terbukti, b4 awak blah awak sound sket die, “so, ada apa mau komen?” ni namanya method –bergadoh dengan pembuktian-

6. klau bergadoh sebab salah faham… this regularly happen.. nk buat mcm mna, dah nma pun manusia biasa.. jgn nk tambahkan bara api.. almaklum, awak pn tau, dia mrh tu pon sebab die tak tau perkara sebenar.. just mengalah n giv the explaination.. make everything clear.. kite guna falsafah, “org tak tau, tak salah”.. (falsafah ape kebendanya aku mngarot).. ni namanya method –bergadoh dengan penyelesaian-

7. klau bergadoh yang melibatkan persentuhan… maksodnya ada body contact.. ni dah kire main kasar nih… ko bukan anak patung yang dilahirkan untuk di belasah.. mak ayah kita pon x cubit (kcuali aku, slalu kne cubit), berani die nak pukol2 kite.. xleh jadi nih… apa lagi, bertindak!!! Die main kasar, kite main kasar kuase due.. klau die tarik rambut ko, ko ambik gunting, gunting rambut die.. setel citer.. ni namanya method –bergadoh biar sampai puas hati-

8. klau bergadoh yg ko sendiri xtau puncanya.. tetiba suka hati nak cari gadoh.. manusia mcm ni sebenarnya dah tak tau nak buat apa.. die dah hilang akal.. senang je nk setel ngan orang mcm ni.. awak buat bodoh je… biar die bertekak sorang2.. lme2 nescaya die penat.. org mcm ni sebenarnya die dah xtau nk buat apa sampai perlukan respon org utk bergadoh dengan die.. bile awak buat x tau, lagilah berapi jantung limpa paru paru dia… ni namanya method -bergadoh secara dalaman-

Lpas aku menurunkan ilmu 8 method ni dekat korang, jgn plak korang saje2 gi gune method “toksah cakap banyak” tu dekat anak org.. kang x pepasal masok lokap.. paling baek xyah nk gadoh2x.. best ke gadoh2x… hidup dengan membenci orang adalah hidup yang paling merugikan..

Post ni saja suka2.. jgn korang gi buat btol2x plak….

No comments: