Tuesday, April 6, 2010

masih anak mak?

Kecik2 dan besar2…

"Theory dari dapur" hari ni…

BILA DAH BESAR KEPALA…

BERGADUH…

TIME KECIK: bile ade orang xnak kawan.. balik rumah mengadu dekat mak.. nanges2, xde org nk kawan..

TIME BESAR: ko xnak kwn sudah, lantak ko lah.. igt aku heran sangat…

BELI BARANG…

TIME KECIK: bile mak x kasi, tarik muke kejap, tak pon nanges je…

TIME BESAR: xnak belikan sudah. Org pun x ingin!!! (hempas pintu x pon mogok lpar)

RESULT BAGUS…

TIME KECIK: terus tunjuk buku rekod dekat mak bile sampai rumah.. siap bgtau lagi, semua dapat highest..

TIME BESAR: mak yg call tnye, “result dah kluar kakak?”.. barulah teringat nk bagitau mak…

HANGING OUT…

TIME KECIK: mana mak pergi mesti nak ikot, mne ko pegi nak mak ikot.. x berani nk pergi sorang2… xkesah pon org pggl anak mak.. pegi sekolah siap citer, “semalam kan, kite pegi shopping ngn mak kite”..

TIME BESAR: mak ajak teman gi pasar, “isy, mak malas lah.. org ade keje ni.. nnti mak bersembang dgn kwn2 lambt nk balik”.. bile mak nk temankan, “tak payahlah mak, kite pegi ngn kawan2..”

PERGI MANA2..

TIME KECIK: mak, kite nak pergi sekolah dah ni.. nk salam..

TIME BESAR: “akak kat mane ni?” mak call tanye.. “orang keluar ngan kawan. Tadi x sempat nk call mak.”

BELI BAJU RAYA..

TIME KECIK: “mak, tahun ni baju raya mak beli warna ape? Kite nak kaler pink boleh?”

TIME BESAR: “mak! Ape ni.. orang dah x pakai baju mcm ni tau.. ni zaman bile punye baju ni.. mcm org tua..”

BALIK SEKOLAH..

TIME KECIK: “mak hari ni kite blaja darab. Cikgu kite cakap kite dah pandai..”

TIME BESAR: mak yang call tanye, blaja ok ke x? exam bile..

Just take a look at her face n think about her sacrifices.. ibu…

No comments: