Wednesday, April 7, 2010

maigrain dahsyat neyh!

aku sendiri terfikir fikir.. semalam dah 2 post aku buat.. hari ni pon 2.. apa dah xda keja lainkah aku.. mmg pon!! tangan aku ni gatal nk tekan keyboard.. dah xtau nk buat apa.. so, merapu n berkongsi ngn korang boley tahan gak.. mungkin 1 hari nanti aku dah ketandusan idea nk tulis blog, so aku ade msa nk bca balik coretan dan carutan aku di alam "remaja" ni.....

Harian metro semalam, seksyen minda ade artikel tengtang “Tekanan Antara Punca Masalah Kesihatan”.. so, lets check it out! “theory dari newspaper” hari ni… the point are facts, the elaboration is mine…

ANTARA FAKTOR YANG BOLEH MEMBUATKAN INDIVIDU BERADA DALAM KEADAAN TERTEKAN:

1. kesuntukan masa belajar (last minute study).. ni toksah dok cakap larh.. most of people did go through it.. da jadi fenomena wajib untuk aku tiap2 kali exam… n aku x pernah pulak stress time ni, but after the result came out, aku memang gila punya STRESSSSS.. dah last minute, selak2 buku, ada la lagi 12 chapter unread, sumpah rase mcm nak giler.. klau boleh nk type all the notes simpan dalam thumb drive then transfer ke otak… nasib baek telinga kita x mcm usb port…klau x dah lama aku cucok thumb drive

2. beban masalah peribadi berterusan.. oh my Versace.. janganlah lalui perkara ni.. menyiksakan.. most of people that go through this, because of money, love and family problems.. if it’s because of money, xdapat la eden nk mnolong, aku pon bukan anak gabenor bank Negara mahupun menteri kewangan.. klau pasal cintan, ko kne la selidik btol2 ape masalhnye.. ko yg salah ke partner ko yg salah.. klau asyik berpanjangan, sebab ko rase die ade org laen, benda ni xkan setel sampai ko tinggalkan die.. huisy, senangnya aku cakap kan???? Dah tu, nk buat mcm mna lagi, ko yg cari pasal nk bercinta, ko tanggunglah msalah tuh… klau bab family, ko banyak2 lah berdoa semoga dugaan ko tu dipermudahkan.. nak buat mcm mna, klau masalah family involve of our parents, memang susoh nk setel.. xpelah, anggap ujian dariNya, Allah x uji umat Dia yang x mampu terima dugaan tuh.. Allah sayang ko tuh

3. Mengalami kebosanan.. point ni menarik sunggoh! Sebab elok2 budak2 asasi tengah membosankan diri di rumah sekarang.. berapa org tgh stress? Angkat tangan!!! 1, 2, 3, 4.. huisy, mcm dijangkakan, banyak… instead of byk giler benda yang boleh buat di nowdadays yang makin maju keju ni, korang carilah xtvt yang boleh buat.. internet pon one of the way.. cube find out something new.. jual brg2 yg korang dah x gune dekat mudah.my ke.. (jgn plak korang gi lelong segala harta mak bapak korang).. or hang out je lah.. xde duit??(senasib ngn aku ar tuh) Hurm, kt umah pon byk boleh buat meh, masak, clean up the house, decorate ur room (dah jadi ape la agaknya lpas 1 sem ditinggalkan).. mcm2 boleh buat sebenarnya, just make ur brain work a little then think bout it…

4. Selalu salahkan orang lain.. ni apa punya penyakit pon xtau larh.. dah xde keje gamaknye.. orang mcm ni sebab die x boley nk trima kesalahan diri sendiri.. bila dah buat salah je, nk cari orang nk ditudingkan jari.. isy! Aku x boley bebenor org mcm ni, nk je aku cantas jari die.. die dah x boleh terima kenyataan, kegagalan yang sebenarnye die yang buat!

5. Rasa tidak sabar dan mudah meradang.. isy3x (sambil geleng kepala).. marah tu kan perangai setan.. nak jadi setan ke? Nak? Haa.. tau pon xnak.. cube bwak bersabar sikit,, ni adik gune bilik air lame sikit pon dah nk mngamuk.. kesian adik tuh, nk membuang pon tgh susah hati takot kluar nnti kene tendang ngan ko.. mak masak lambat pon nk merajuk, xnak mkn.. cube ko try gi masak tgk, bru ko tau betape susahnye nk buat satu lauk pon.. siang ikan pon xtau, nk ckp byk lah pulak.. ayah lambat fetch up sket pon nk mengamuk, “ayah lambat!”, “ayah x sayang kite”, “ayah kalau org lain cepat, klau kite lambat je”.. ewah2x.. nasib baik x suroh ko jln kaki je kan.. bersabar kan separuh dari iman.. sabarlah sikit..

6. Ruang atau persekitaran yang tidak selesa.. rasanya xde lagi lah kan yang tido bawah pokok pisang.. klau x, xde nye tgh bce blog ni dengan pc korang yang canggih manggis tu.. for example korang stress tengok bilik korang yang semak tuh (chewaah, bg example bilik korang, mcm lah bilik aku tidy sgt kan).. mungkin dah ade sarang tanuk pun dalam tuh (cube check balik).. get out for a while, calm urself.. bile dah ok, masuk n trus kemas bilik.. dun do it in hurry, do it slowly.. siket2 lame2 jadi gunung.. take out everything unwanted, then keep the others in proper.. klau rajin terlebih paint the wall dengan soft colour.. jgn plak merah or striking orange yang boley buat stress korang meningkat sampai terkena darah tinggi once u step inside…

CARA MEREDAKAN TEKANAN:

1. Hindari persekitaran yang memberikan tekana kepada anda.. urmmm.. ape eyh.. mcm contoh di atas bilik korang yang gileer messy.. mungkin jugak korang ni bukan nature hearted punya orang, so korang x payah lah nk buat kebajikan gi melawat zoo Negara.. korang x suka.. if korang bukan jenis sastera or history type, x payah lah pergi muzium, nnti baru sampai entrance korang dah dapat migraine.. klau korang yang xsuke crowd, x payah lah pergi any fair.. plus mse ade sale, korang sile jauhi jusco, sogo n all shopping malls… takot korang mati tertekan mase nk beli barang or tgk org yg beratur time nk bayar dekat kaunter..

2. Jaga badan dengan mengambil makanan seimbang dan rehat secukupnya.. (terase ar dengan first two words tuh).. ade ke makanan yang mengakibatkan stress?? Uisy3x.. ade.. sape cakap xde?.. mengikut kajian aku mungkin kalau makan bnda2 masam kot..or mungkin korang stress bile tgk berat badan yang meningkat.. ko dah hentam nasi due pinggan, secret receipe punya indulgence, starbucks punye cappuccino, dunkin donuts, pizza hut, then ko nk menjerit sampai keluar anak tekak pulak bile tgk penimbang.. byk ko punye cute.. pe kate ko buat schedule ko punye diet.. spend one or two time for those heavy snacks.. duit pon jimat meyh.. (yg gune duit mak bapak tu toksah citer lah, tu yg korang hentam x kire ape tu)…

3. Bersenam.. 1, 2,3.. huh!! Tarik nafas!!! Haaahhhh!!! Jogging? (geleng kepale), urmm.. basket ball?? (geleng kepale).. urmmm.. futsal??? (geleng kepale).. urmm?? Cycling? Zeropoint? Congkak? Batu seremban?? Semua xnak??? Arghhh!!! Alahaii, apelah sangat nk spend 10 to 20 minutes untuk bersenam.. (chewah, cakap mcmlah aku ade buat kan).. if u really hate bout it, it’s okay, at least take a walk.. at least 20 minutes is perfect.. apelah sangat nk bjalan tu kan.. bile ade sale boley pulak ko pusing jusco bukit tinggi tu 5, 6 kali.. dekat tiga jam xtentu lagi ko dah habes belek barang..

4. Belajar bertenang. Tarik nafas panjang panjang, kira sampai 10 dan hembus. Teknik ni boleh diamalkan, walaupon anda tidak berasa tertekan. Ia memberi banyak bekalan oksigen kepada badan. Ni memang korang semua mesti pernah buat.. kcuali korang memang x pernah dengar cakap cikgu PJ mase kat skolah dulu.. ape lah salahnye dalah 24 jam sehari yang Allah beri peluang untuk kite bernafas tu ambik 2 3 kali untuk tarik nafas sampai 10 saat..rasenye xde la sampai boleh bawak kepada kematian lagi.. lpas tu dapat la rasa mcm fresh sket.. (agaknyalah, aku pon xtau function dia) huhu..

5. Pertimbangkan tekanan dari sudut positif. Anda mungkin Nampak faedah yang bkal diperolehi daripada tekanan berkenaan. Contohnya, bile tertekan pasal ko dah last minute baru nak study, cube ko fikir, mungkin klau ko study awal pon, nnti ko lupe plak.. (alasan komersial org study last minute).. or klau ko stress sbb break up, cube ko piker, maybe klau ko x break up, ko x dpt jumpe org yang lagi hensem dari die.. klau ko stress sebab bosan xde bende nk buat kt rumah, cube ko fikir, dulu mse blaja ko jugak yg tertekan bagai nak gile sebab esemen xbuat lagi, presentation xprepare, drama x practice, report x buat, haaa.. bergadoh ngn groupmate sebab die mlas nk buat groupwork, alik2 korang jugak yg kne overnight utk setel semue.. haaa.. sekarang dah boleh dudok rumah senang lenang nk pulak korng stress sebab xde bende nk buat????

So that’s it! Hope korang jangan lah sentiasa tertekan.. x baek untuk tertekan.. boleh gile lame2x.. kang kalau gile, gembire lah ahli2x hospital bahagia sebab dapat saudara baru.. hukhukhuk…

Klau stress sgt2, take a seat, relax n do anything that can calm u.. bace Quran ke, solat ke, tidur… or the best is find someone u can talk to.. the best listener would be great..

No comments: