Friday, May 28, 2010

dah berapa jam kamu tido??

"theory dari dapur" for this post..

TOO MUCH SLEEP! WHAT'S GOING TO HAPPEN??

almaklum, most people da habes matrik, asasi, n dgree or dip pon tgh cuti senang lenang sekarang..
yea, as university study doesnt like school. habes form 4 kna study jugak untuk spm..

so, dengan teknologi yang canggih manggeh ni, ada internet n segala mak net, malam tu mcm susah je nk tido.. tambah2 bila ada status kengkawan yg best je jari ni nk tekan 'write a comment...' tu..

masa study week, rasa mcm x sabar nk tunggu habes exam, nk blk rumah n tido sepuas puasnya..
mmg btol nak qadha tido tuh..

sudahnya blik rumah mlm2 layan fb jugekkk..
sampai 2 pagi..
bangun pkol 12.. opssSSS!
ada yang terasa???

so, lets check it out..
apa fakta nya tentang tido extra nih...

1. digelar Hipersomina (the opposite of insomnia) iaitu tidur secara berlebihan pada malam atau siang hari.. lebih dari 10 jam sehari..

2. ini mengakibatkan;
tido yg x btol,
susah nk bangun (bom jatuh x tentu lagi bangun),
perasaan yang sering keluh kesah (anxiety)
emosi yg tidak stabil (cepat marah)
dan terlalu penat

3. antara symptoms lain yg lebey serious;
berlaku halusinasi (takot wo000),
hilang selera.. (nampak nasi pon mngantuk weyh),
hilang ingatan (muda2 dah nyanyok),
kurang deria pendengaran, melihat, merasa dan mendengar (cam x de deria weyh!),
dan susah untuk bersosial (yelah, ko kawan ngan katil je)

+------------------------------------------------------+
click for;
+------------------------------------------------------+


tahukah punca2 hypersomnia ini????

1. tido yang tidak kena waktu..
narcolepcy (tido time siang) len kali main fb lpas solat subuh, mlm2 tido.. bukan mlm maen fb, siang ko tido sampai petang..

2. tak cukop tido pada waktu malam..
mmg lah kan klau ko tido pkol 3 4 pagi, mmg sampai ke tgh hari ko sambung

3. overweight..
berat badan pon mnyumbang kan faktor untuk tido lebeh.. tambah lagi la berat weyh...

4. penggunaan alkohol atau dadah..
harap2 reader aku xde la kan..

5. mendapat kecederaan di kepala sehingga ke tengkorak kepala..
jumpa dr eyh, nnti sewel jadinya..

6. genetic..
ade ke??? mak ayah adik beradik semua excedd of tido.. melampau nih..

7. kesan sampingan ubat..
ni mmg normal la kan.. tambah2 ubat selsema.. mmg mngantuk.. bau bangun tido then ko ambik ubat ni mmg ko tido x engat dunia..
ubat tido jangan cakap la eyh..

8. tumor otak..
takowttt!! haaaa.. mnelah tau yg tido lebey tu sbenarnya sebab ada tumor otak.. bek korang gi check.. hak3x...

______________________________________

******************* to check more *************
_______________________________________

ok.. ape2 lagi.. boley go0gle and check it out..
ape2 pon, jaga kesihatan n jgn lupa check sama itu doctor klau rasa ragu2 dengan kesihatan yea..
tadaaa~

kampunggal~
menghilang ke manakah anda?

1 comment:

syafawati said...

cis, patutla aku overweight!