Friday, May 8, 2009

jom ketawa!!! hahaha..

baru baru ni, aku baru mendapatkan majalah remaja edisi 1 mei.. ni first time la aku bli majalah ni (selama ni dok baca yg org len ja), lpas dah mula berhenti dapatkan utopia.. tgk2 xbest mna pon la... lepas selak sikit2 aku pas la kat adik aku.. tb2 aku nampak dia n kakak aku dok gelak baca magazine tu..
aku pun dengan penuh tanda tanya dan soal, tarik ar magazine tu..
tiba2 aku ternampak headline.. "bakar kalori? ketawalah.." aku pon automatik tergelak..
rupa-rupanya, berdasarkan kajian yang dibuat di Vanderbilt University, ketawa sebenarnya boleh meningkatkan kadar metabolisme tubuh. ketawa memerlukan banyak tenaga kerana ia melibatkan pelbagai jenis otot di dalam badan, termasuk otot perut. tertawa yang terbahak bahak 15 minit sehari boleh menambahkan pembakaran kalori sebanyak 14.600 kalori dalam setahun..
so, aku, kakak n adik pon trus teregelak lagi.. hahaha.. tapi x kurus kurus pon.. tiap2 hari dok gelak jugak.. agaknya aku ni tlebih gelak kot.. dia cakap 15 minit sehari.. aku ni tiap2 15 minit dok gelak.. hahaha.. lagi 1, sebab dok gelak kat orang, tu yg lagi x berkesan tu... lepas ni jangan la korang tergelak tak bertempat pulak.. fakta pon fakta jugak, but make it rational to urself..
so, why worry??? gelak la.. hahaha..

3 comments:

marlyn said...

hahaha..
ptotla sya kurus!!
hahaha..
slalu gelak rupa nya!!
hahahahahaha

naimah said...

bkesan ke?
saya makin gemuk ada la..
bpa lma gelak sehari? cukup2 15 minit ke? hahahaha (ops! ni gelak yg ke 16 minit dah..)

izyan izzati. said...

guahaha. aku kurus we!
telebih gelak kaaa?
T_T