Thursday, June 17, 2010

chef lingkop~

dah 2 hari x update blog..
cesSSs, rasa mcm lama sgt jerk..

hari selasa of to sg petani..
dr alor star pegi sp ngn fatin..
n sangat la nk jatuh jantung aku bile 6 orang naek kelisa..
n utk pengetahuan, bukan ke enam enam body mcm model ye..

n si fatin yg makin gengster itu, bawak kelisa manual dengan kelajuan 120 km/j di highway..
dahla 6 org naek..
rasa mcm nk tercabut tyre dah..
(takowt ouh!)
tp hang memang power ar! dengan manual sekali pon enjin x mati! n bawak mcm ribut!

n Alhamdulillah selamat sampai di tesco SP..
tempat berkumpul..
then beli barang n masak..
(kononnya aku chef kan???)

lpas tu tros pegi homestay permaipura..area Permaipura Golf Club
aku nk promote sket kt sini eyh..
sangat berpatutan, RM 250 sehari.. double storey house... semi D..
fully furnished.. n mmg semua perabot baru..
xde gambo nk tunjuk, nnti aku mintak kt org..
ade astro, wifi, aircond, barbeque set.. n mcm2 lagi..
4 bilik dgn 3 bathroom..

kitorang semua 21 orang..

petang, get ready utk barbeque malm tu..

solat maghrib berjemaah, then usrah beramai ramai..
byk nya ilmu yg dapat..
dah lama kot x masok majlis ilmu mcm ni..

barbeque..
mkn nasi, ayam barbeque, jagung bakar, sosej bakar, n rojak buah...

lpas habes kemas2x semua, kitorg lepak2x tgk tv..
n aku masok dapo nk rebus cili kering untuk buat sambal esok pagi..

lpas rebus, ramas cili tu utk kluarkan biji..
n lpas tu MasyaAllah, panas giler tangan..
sumpah aku takpernah rasa panas mcm tu..
nk kluar air mata..
dah pkol 12.30.. xleh tido..
tiap 3 minit gi toilet cuci tgn..
diorang bagi petua, rendam air ais, rendam tgn dalan air garam, letak losyen, sabun, letak ubat gigi..
semua x menjadi..
aku gi sua tgn bawah air cond, sebab x tahan sgt..
smpai pkol 3 baru boley tido..
derita gila weyh..
aku x tau la pesal cili tu pelik semacam je..

bgn pagi tu solat subuh berjemaah, tangan still panas lagi..
tapi kurang sikit dari semalam..
nk pkai lens pon x berani kang mata aku tersembur kluar..

then start masak..
aku buat nasi lemak.. mintak pnut tolong goreng ikan bilis..
terlompat lompat die sebab minyak percik..

then aku buat la sambal tumis nk mkn ngn nasi lemak tuh..
dah mcm nk masak, ltak garam n gula..
bile nk rasa.. mak aiiii.. Aku baru letak setitik kt lidah, mcm aku telan 5 biji cili padi..
GILA! pedas nk mati!
mmg aku tuang terus cili yg lebih lagi tu untuk buat mee goreng dalam sinki..
better x pyah guna, kang semua org mati..

sambal tu pun nk je buang.. tapi diorang cakap biar je.. nnti maybe ade yg nk mkn,,

then proceed ajar diorang buat begedil.. huhu..
fatin, titi, abon, pari.. jadi anak murid mithali..

then jeda buat kuah spaghetti..
hanim buat nasi goreng ngan wani..
aku buat mee goreng pulak lpas tu..
azreen n kengkawan buat rojak..
hanim n pnut buat scramble egg..
huda buat milo ice..
azreen n jeda buat sirap limau..

thank to potong potong crew, yg memotong semua bahan utk memasak..

dari pkol 7, pkol 10.30 baru siap semua masak..
then diorang mkn, aku naek kemas2x barang nk balik..

then pkol 12 check out..
pergi skolah, ambik sijil 1119..
then balik..

diorang sambung gi picnic dekat Yan..
aku tak ikot lah, dah lewat...

after all, memang best sangat!!
thanks to all..

kampunggal~
kepada manusia2x yg makan sambal tu, sorry yea. aku da suruh diorang buang, diorang xnk..
habes mulut korang jadi lebar n mcm pkai lipstik kan?? sorry!!!

1 comment:

abon said...

hahaha..
i like this post very muchie :)